Nová Povolání

Kopiník (cesta válečníka) Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 39

Kopiník není sice ničím jiným než další cestou válečníka, ale i tak se může hodit. Říká se, že lučištníci a jejich dobrá pozice vyhrávají bitvu, ale kdo si myslíte, že nasazuje krk v poli, aby jim udržel nepřátele od těla, aby se nějakém tom kopci mohli vyhřívat na sluníčku a výsluní slávy a bez ohrožení vysílat smrtící mračna šípů… no přece kopiník! Kdo jiný se dokáže účinně postavit pěchotě či jízdě, kdo tvoří hlavní sílu každé správné armády… kopiník a zase jen kopiník! Jak už tudíž z názvu této cesty válečníka vyplývá, kopiníkovou doménou jsou tyčové zbraně (mimo hole), konkrétně to zahrnuje ty zbraně, které mají alespoň jeden ostrý konec (kopí, sudlice…).

Bonusy k bodným tyčovým zbraním:

od 6. úrovně: +1 k ÚČ
od 9. úrovně: +1 k OČ
od 16. úrovně: další +1 k ÚČ
od 19. úrovně: další +1 k OČ

Kopiník zbytečně neztrácí iniciativu ani s těžkou tyčovou zbraní.

Vícenásobné útoky:

Od 8. úrovně zvládá útočit 2× za kolo tyčovou zbraní.
Od 16. úrovně: 2× za kolo jakoukoli zbraní.
Od 24. úrovně: 3× za 2 kola tyčovou zbraní.

Odhad zbraně:

Pokud se jedná o bodnou tyčovou zbraň, postupuj jako by byl o úroveň výš.

Odhad soupeře:

Kopiník se od 11. úrovně může pokusit odhadnout slabá místa soupeře a pokud uspěje, zvýší se mu při boji bodnou tyčovou zbraní ÚČ o 1.
Odhad = past na int – 3+OČ soupeře – úspěch/neúspěch

Boj proti jezdci (nekopiníkovi):

Bojuje-li jezdec proti kopiníkovi s bodnou tyčovou zbraní, snižuje se mu OČ o 1.

Pokouší-li se jezdec o nájezd a nebojuje-li též bodnou tyčovou zbraní nebo dřevcem, snižuje se mu OČ o 2 (pokud má tu správnou zbraň, postupuj jako v minulém případě).

Útočí-li kopiník v sedle, získává za svou zbraň (bodná tyčová) bonus +1 k ÚČ a k ÚT.

Bojové finty (s bodnou tyčovou zbraní):

  • Formace
  • Náběh
  • Hráz
  • Švih
  • Přehození

Formace:

Bojuje-li 5 a více kopiníků pohromadě, získávají +2 k vybrané akci (útok nebo obrana).

Náběh:

Toto je nejoblíbenější a zároveň nejúčinnější kopiníkova bojová metoda. Spočívá v tom, že se se svou dlouhou zbraní rozběhne proti nepříteli a těsně před střetem bodne. Tato akce trvá dvě kola a dá se použít jen v prvním kole boje. Rozběh (poslední kolo před bojem) musí být alespoň 10 sáhů dlouhý. Při této akci získává iniciativu (v druhém kole), +2 k ÚČ a ÚT a -2 k OČ po obě kole boje. Je-li v prvním kole náběhu přerušen, nemůže v něm dále pokračovat a automaticky ztrácí na toto kolo iniciativu. Smí používat od 14. úrovně.

Hráz:

Ozbrojení kopím (nebo podobnou zbraní) vytvoří hráz z kopí a získají +2 k OČ během prvního kola boje (nebo do té doby, co na ně někdo tváří v tvář nezaútočí). Jedinou podmínkou je, že alespoň každý druhý musí být kopiník a jsou potřeba dva ozbrojenci na 1 sáh prostoru (výhodné v chodbě).

Švih:

Od 14. úrovně se učí i tento nekonvenční způsob boje. Slouží ke sražení jezdce z koně aniž by se k němu musel přiblížit. Prostě jen švihne svou dlouhou zbraní a jezdec si hodí 2k6… hod –3×bonus kopiníka za sílu < než 0 = jezdec padá a ztrácí pádem 1k6 životů. (10 + kvalita zbroje jezdce)% že se kopiníkova zbraň zlomí.

Přehození:

Kopiník může od 20. úrovně zkusit soupeře přehodit přes sebe. Podmínkou je, že to musí udělat až během druhé útočné akce (ta první musí být samo s sebou úspěšná – prostě si ho musí nejdříve nabodnout) a že je soupeř maximálně téže velikostní třídy.

Kopiník: 1k6 + bonus za sílu > soupeř: OČ
  • přehodí-li: 3k6 životů ztráta pro soupeře a šance na zlomení zbraně je (celková váha soupeře v mn/100)%
  • nepřehodí-li: 1k6 životů ztráta pro soupeře a šance na zlomení je o 10% větší

Sice je to „jenom“ další válečník, ale vůbec není k zahození jednoho v družině mít...

Erlandil

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Erlandil: Je to dobry dal bych za 4* ale napravuj zlosinovu ješitnost


 Uživatel úrovně 0

Zlosynus: promiň, ale nemůžu čuchat, co tu koho napadá, docela chápu, že mi nevěříš, ale nevěděl jsem o tom, a i kdyby.... co ti brání udělat vlastního a kazit hodnocení jen kvůli tomu, že měl někdo podobnej nápad mi od tebe příde docela podlý


 Uživatel úrovně 0

Erlandil: sice nevím jak ses to dozvěděl, ale to byl můj nápad s tim kopiníkem, takže di doprdele.


 Uživatel úrovně 0

No,raději to hodnotit nebudu.Řekl bych, že takto by se mohly rozepsat všechny armádní jednotky. Je to vlastně bojovník s šermířem a změnou na kopí. Určitě ne do družiny. To myslím spíš bojovník podstoupí výcvik a dovede dobře zacházet i s kopím. Hm.


 Uživatel úrovně 0

No,raději to hodnotit nebudu.Řekl bych, že takto by se mohly rozepsat všechny armádní jednotky. Je to vlastně bojovník s šermířem a změnou na kopí. Určitě ne do družiny.


 Uživatel úrovně 0

Zdá se mito pěkné i dyž bych to spíše používal jako CP v armádách nicméně si myslím že to není odfláknuté ani neoriginální a i řez menší chybky to hledávám poměrně dobrým a použitelným 4*


 Uživatel úrovně 0

Nevím, jak je to dobrý v porovnání s ostatníma, ale určitě to neni odfláknutý. Tydyes


 Uživatel úrovně 5

Mě se líbí a to jen proto že preferuju jen a pouze válečníka!


 Uživatel úrovně 0

Erlandil: lidi jsou rejpalové, takže příště, až budeš něco dělat, protože si nemyslím, že se necháš odratit, tak radši všechno napiš, to je taková dorá rada do začátku.

Vem si, kdybys napsal je to obor válečníka, za který může hrát hráč od 6. úrovně a hned je spousta věcí jasných, dále řekneš, že ze schopostí válečníka 1-5 úrovně si zachovává tyta a ztrácí tyto. A pak už pokračuješ v popisu kopiníka ...

1) vícenásobné útoky: tyčová zbraň je obouruční, takže 2 útoky za kolo na 8. úrovni je brzy, srovnal bych to s bojovníkem.

2) odhad soupeře: ten bonus platí jak dlouho? na souboj? na celý život?

3) boj proti jezdci: je to nejasně napsané, komu se snižuje oč?

Zkusil jsi si udělat bojovníka s kopím a kopiníka s kopím? Myslím, že moc rozdílů v tom nebude, takže to není, jak ostatně píšeš nic světoborného, ovšem po tom, co jsem četl temného rytíře je tohle daleko lepší, takže dávám za 3, ale to hlavně kvůli tomu rytíři (a také termotheurgovi)

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 0

Reddragon: no že hodnotíš 0,3,5 tak tomu nerozumím, páč průměr nuly a pěti není tři :)))))) Jinak je to s prominutím trochu nefér a ubohý, když nedáváš 1,2 a 4 body.

Ale sem zvědavej, až sem dáš svého kopiníka a piš si, že budu s tímto porovnávat :))

S úctou deshi