Kouzelník

Metamagie Hodnocení: Nic moc

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 20

Jak kouzelníkova znalost magie roste, může se naučit sesílat kouzla i jinak, než se je původně naučil nebo než jak byla navržena. Kouzelník se může naučit sesílat kouzla bez pronesení magické formule, s větší silou nebo je prostě seslat pouhou myšlenkou. Naučit se sesílat kouzla tímto způsobem je těžší, ale díky metamagickým odbornostem je to možné.

Například, při přechodu na třetí úroveň získá kouzelník Mialee možnost vybrat si další 2 kouzla, místo toho se ovšem rozhodne, ze jelikož ho velice zaujalo kouzlo Modrý blesk, bude jej podrobněji studovat a čistě náhodou jeho mistr, když byl v jeho věku, tak se také zajímal o toto kouzlo, proto jej rád naučí jak sesílat modré blesky s některým z vylepšení... Mialee si tedy řekne, ze by se rád naučil zesílené modré blesky(viz. dole), mistr ho ovšem upozorní, že naučit se zesílit efekt modrých blesků je velmi náročné a museli by se tím zabývat celou dobu jeho výuky (místo dvou nových kouzel se naučí pouze zesílit své modré blesky) a také mu bude trvat déle než kouzlo sešle (o jednu akci-vzpamatování se neprodlužuje), Mialee je však tímto kouzlem tak fascinován, ze je ochoten tuto skutečnost přijmout a naučí se tedy sesílat modré blesky s zesíleným efektem…

Působení metamagických odborností na kouzla: záchraný hod proti kouzlu se nezvedne (pokud to není u odbornosti uvedeno. Metamagická vylepšení působí pouze na kouzla seslaná kouzelníkem samotným. Kouzelník nemůže použít metamagickou odbornost na kouzlo seslané z hůlky nebo svitku nebo jiného předmětu. Pokud ovšem nesesílá své vlastní kouzlo pomocí magenergie uložené v hůlce, v tom případě lze použít metamagie…

Ne všechna kouzla mohou být pomocí metamagických odborností seslána. Na bližší detaily o kouzlech, která nemohou být pomocí odbornosti seslána se podívej do speciálního popisu dané metamagie.

Více metamagických vylepšení na kouzlo: Kouzelník může použít více metamagických odborností na seslání jednoho kouzla, avšak nesmí jít o více metamagických efektů se stejným způsobem posílení kouzla, např. Nelze seslat zesílené maximalizované kouzlo. Zvýšení času potřebného na seslání se sčítají.

Rozvracení metamagických kouzel: Pokud je kouzlo vylepšeno metamagickou odborností, nijak to nezvyšuje jeho šanci odolat rozvrácení kouzla nebo jeho šanci jiné kouzlo rozvrátit.

Zesílené kouzlo

Můžeš sesílat kouzla s většími efekty.

Výhody: Všechny různé číselné efekty jsou zvětšeny o jednu polovinu. Zesílené kouzlo způsobí o polovinu větší zranění, vyléčí o polovinu více životů, bude působit na o polovinu více cílů, atp., než normálně. Například zesílená modrý blesk způsobí o polovinu větší zranění než normálně (hod 1D6 násobený 1.5 za každý blesk). Záchranné a protilehlé hody (třeba když kouzlíš zruš magii), se nemění. Kouzla bez náhodných účinků nejsou ovlivněna. Zesílené kouzlo se kouzlí o 2x déle než normální kouzlo a náročnost naučit se kouzlo zesíleně se rovná naučení se 2 normálních kouzel.

Rozšířené kouzlo

Můžeš sesílat kouzla na větší plochu než je obvyklé. Výhody: Rozšířené kouzlo má zdvojnásobený rozsah. Kouzla, jejichž rozsah není určený vzdáleností nejsou vylepšena. U kouzel, jejichž pole působnosti je určeno jistou vzdáleností (jako třeba ohnivá koule) je rozsah 2x zvýšen. Rozšířené kouzlo se kouzlí 2x déle než normální kouzlo a naučit se ho je stejně náročné jako naučit se 2 standardní kouzla.

Dlouhé kouzlo

Můžeš sesílat kouzla, která trvají déle než je normální. Výhody: Dlouhé kouzlo trvá dvakrát delší dobu než je normální. Kouzla s okamžitým nebo trvalým působením nejsou zdelšena. Dlouhé kouzlo se kouzlí 2x déle než normální kouzlo a naučit se ho je stejně náročné jako naučit se 2 standardní kouzla.

Zvýšené kouzlo

Můžeš sesílat kouzla s vyzdí pastí, nebo s větší pravděpodobností na ůspěch.

Výhody: Na rozdíl od ostatních metamagických odborností zvýšené kouzlo zvyšuje šanci na úspěch kouzla, které vylepšuje. Všechny hody, na kterých závisí na úspěchu kouzla (jako jsou záchranné hody a šance na úspěch kouzla) jsou zvýšeny o 20% ze základu (zaokrouhluj dolu). Zvýšené kouzlo se sesílá 2x déle než normální kouzlo a naučit se ho je stejně náročné jako naučit se 3 standardní kouzla.

Maximalizované kouzlo

Můžeš sesílat kouzla s maximálním efektem.

Výhody: Všechny možné číselné efekty maximalizovaného kouzla jsou maximální. Maximalizované kouzlo způsobí maximální zranění, vyléčí maximální počet životů, zapůsobí na maximální počet cílů(je li počet cílů určen rozsahem-neplatí pro kouzla jako je ohnivá koule), atd. Například, maximalizované modré blesky způsobí 6 bodů zranění za každý blesk Záchranné hody nejsou maximalizovány. Kouzla bez náhodných účinků nejdou maximalizovat. Maximalizované kouzlo se sesílá 3x déle než normální kouzlo a naučit se ho je stejně náročné jako naučit se 2 standardní kouzla.

Rychlé kouzlo

Můžeš sesílat kouzla okamžitou myšlenkou.

Výhody: Sesílání rychlého kouzla zkrátí dobu na seslání kouzla o 1/2 akcí (zaokrouhleno nahoru), o stejný počet akcí déle ovšem trvá zotavení se z kouzla…. (napr: výše zmíněný kouzelník Mialee se později rozhodl, ze se naučí modré blesky sesílat rychle, a rozhodl se seslat zesílené modré blesky rychlým způsobem, což by znamenalo, že doba než vykouzlí modré blesky je 2 akce a 1 akci se potom bude zotavovat, nepřítel je ovšem příliš blízko a tak sešle je sešle rychle, což znamená, že doba sesílání je jen 1 akce, ale 2 akce se zotavuje). V případě, že je takto sesíláno kouzlo které se sesílá 1 akci, je kouzlo sesláno okamžitě(mimo akci). Naučit se rychlé kouzlo naučit je stejně náročné jako naučit se 3 standardní kouzla.

Tiché kouzlo

Můžeš sesílat kouzla bez vyřčení zaklínadla.

Výhody: Tiché kouzlo může být sesláno bez složek řeči. Tiché kouzlo se sesílá 5x déle než normální kouzlo a naučit se ho je stejně náročné jako naučit se 1 standardní kouzlo.

Klidné kouzlo

Můžeš sesílat kouzla bez použití gest.

Výhody: Klidné kouzlo může být sesláno bez jakýchkoliv pohybových složek. Klidné kouzlo se sesílá 5x déle než normální kouzlo a naučit se ho je stejně náročné jako naučit se 1 standardní kouzlo.

Daleké kouzlo

Můžeš sesílat kouzla na 2x větší vzdálenost

Výhoda: Kouzla s krátkým, středním nebo dlouhým dosahem dokážeš změnit tak, aby měla dosah o 100% větší.Kouzla, jejichž dosah není určený vzdáleností, stejně jako kouzla, která mají dosah jiný než krátký, střední nebo dlouhý, nemají dosah nijak zvýšen. Daleké kouzlo se kouzlí 2x déle než normální kouzlo a naučit se ho je stejně náročné jako naučit se 2 standardní kouzla.

Průrazné kouzlo

Seslané kouzlo má větší šanci na prorážení ochran před magií

Výhoda: Kouzlo získává bonus 50% k hodnotě použité pro výpočet pro rušení kouzel, neboli o 50% menší šanci, že kouzlo selže... napr: Hobit alchymista Neria má svitek ochrana před kouzly. Při setkání se zlým kouzelníkem se postaví vedle bojovníka Oldrina a přečte svůj svitek, na který spotřeboval pět magů. Zlý kouzelník na ně sešle dva průrazné zelené ble­sky (dohromady 7 magů). Neria a Oldrina by normélně měli šanci 71 % (= (5: 7) x 100), že je blesky nezasáhnou, ale jelikož jsou zesílené, pak mají o polovinu menší šansi na selhání(zaokrouhleno nahoru), to znamená, že mají šanci pouhých 35,5% na neůspěch.Průrazné kouzlo se sesílá 2x déle než normální kouzlo a naučit se ho je stejně náročné jako naučit se 1 standardní kouzla.

Pozn.:Klidne a tiche kouzla není tolik tezke se naucit, jako jiné vylepseni, ovšem trva dele nez jej kouzelnik sesle, jelikoz se musí vice soustredit.

Pozn.c.2:tento článek je inspirován pravidli DnD, konkrétně povoláním zaklínače, jelikož zaklínač je čarodějovi z DrD daleko víc podobný než čaroděj… v praxi již použito a zatím osvedčeno, kdyby se někomu zdálo moc silné, stačí zakázat kombinování metamagie úplně, uvažoval jsem nad zvýšením i ceny magenergie, nicméně to by se potom metamagické odbornosti staly absolutně nepoužitelnými (snad s vyjimkou tichého a nehybného kouzla). Také jsem se rozhodl pro učení vylepšování jednotlivých kouzel (narozdil od DnD) protože mi to přijde logičtější…

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Gandalv - omlouvám se, kaju se. Stejně to nic nemění na faktu, že kouzla jejichž vyvolávací doba se měří na akce neexistují a že nemáme dobu zotavení.


 Uživatel úrovně 0

neviem si pomôcť, ale tá terminológia a všeobecne, mi pripomína dokonca aj ten konkrétny preklad, čo mám doma, zatiaľ nula, ak ho nájdem, uploadnem to, ale aj tak som nenašiel ani gram kreativity a teda nemám čo hodnotiť...


 Uživatel úrovně 0

Hmm, pardon, asi sem se trochu unhlil s tím překladem - v českém překladu je Mialee překládána jako žena, takže jsem se unáhlil s tím překladem - pokud jsi to opravdu překládal sám, omlouvám se.


 Uživatel úrovně 0

Ahoj,
tak, nejprve jsem si přečetl nezvykle nadpisy a zhrozil jsem se - tohle je D&D ! Na konci jsem si všiml, že se autor doznává k inspiraci. "Tak jo, dám mu šanci a přečtu si to", povídám si.

A jak psal Suk - máš smůlu, že znám D&D. A tohle je poměrně přesný opis, který bych si po trošce snahy mohl zpoldit sám. Překlad asi celkem ujde, ale to ještě nemusí znamenat, že je to autorova práce, D&D v češtině koluje po NETu a sehnat ho sice dá nějakou práci, ale snad ne až tolik. Jo, a navíc je Mialee ženská (elfka) !

Takže za originalitu bych dal 0*, a to ještě proto, že nejde dávat záporné hodnocení. Ne, opravdu mě omluvte, ale tohle je téměř plagiát - možná ne tak úplně, protože autor napsal, že se inspiroval v D&D, ale inspirovat se a přeložit (nebo ještě hůř: Copy & Paste) je rozdíl.
Navíc se autor neobtěžoval přeložit D&D termíny do DrD ekvivalentů - stačilo by vůbec nezmiňovat ony dosahy a sejvy vyměnit za hod proti pasti. A stále je to poněkud kostrbaté, protože v D&D, pokud se nepletu, se háže na odolání mnohem častěji než v DrD proti pasti, což určitě snižuje použitelnost / vyváženost.

Nakonec dám asi jedna, protože pro lidi neznalé D&D je to (ač nic nového pod sluncem) inspirace. Taky se mi líbí učení se konkrétního kouzla, protože schopnosti jsou beztak celkem mocné a s určitými kouzly i celkem smrtonosné.
Nezlob se na mne, Burlagu, tvé dílo mne vůbec neoslovilo, protože mi nepřišla originální myšlenka, zpracování se mi nelíbilo a ani nevidím za dílem moc práce. Možná jsem slepej...
-skeWer


 Uživatel úrovně 0

Jen pro neznalé:
V pravidlech PPE v. 1.6 EXISTUJE kouzlo, které je možné seslat IHNED: "Vezmi hůl" při zaplacení 12 magů (místo obvyklých <teď nevím kolik>) teleportuje hůl do rukou čarodeje IHNED, pouze ztrácí iniciativu (-2 nebo -3 v RSS, teď si nepamatuji)) a stále může seslat ještě běžné kouzlo v tomtéž kole. Takže teoreticky JE možné seslat kouzlo IHNED.

G.


 Uživatel úrovně 5

1*
Protože si IMO nedal autor prakticky žádnou práci s naroubováním na DrD systém. Sice to bylo řečeno, ale pišu to jako zdůvodnění hodnocní.


 Uživatel úrovně 0

Problém je, že DrD má dosti jiný sistém než DnD. V drd je jeden striktní převod magů na životy, a přes to nejede vlak. Dalším problémem je zvýšení rozsahu v případě plošných kouzel, které je neúměrné k ostatním efektům. Tiché a nepohyblivé sesílání je v pravidlech verze 1.6 řešeno.
Zbývají tedy vylepšení jako Dlouhé kouzlo (ovšem u většiny kouzel, kde má délka význam se za tuto délku platí, v těchto případech tam toto vylepšení nemá co dělat.)
Zvýšené kouzlo (z jehož textu lze jasně poznat, že se jedná jen o přepracovaná pravidla pro DnD, jinak je celkem v pořádku)
Rychlé kouzlo (proti kterému nic nemám, jen si nepamatuji, že bychom v drd měli nějakou zotavovací dobu po seslání kouzla) Žádné kouzlo se nevyvolává jen za 1 akci, vždy je to alespoň 1 kolo (2 akce).
Daleké kouzlo (krátký, střední a dlouhý dolet??)
Průrazné kouzlo (ano, toto je funkční)
...
Takže z celého příspěvku zbyla jedna jediná úprava, která je zcela v pořádku. A jedna, kterou lze po rozsáhlých textových úpravách zcela použít. Hmm.
osobně si myslím, že když chce postava lepší verzi kouzla, než jaké nyní standartně používá, tak ať si ji najde/vymyslí. Kouzla jsou vyvážená tak, jak jsou vymyšlena. Samozřejmě že doba sesílání je jedním z krytérií ovlyvňujících cenu(možný účinek) kouzla. Celková pravidla jsou však dosti složitější, než aby se to dalo tak jednoduše shrnout (navíc prostým přepsáním z jiného systému)
jedna za jednu (použitelnou kousek)


 Uživatel úrovně 0

Osobně mi to přijde jako špatný přepis DnD (které neznám), a to jak stylisticko-gramaticky (nejhorší je slovo "zdelší"!!! Proboha! Řiká se "prodlouží").
Klidné a tiché kouzlo je řešeno v pravidlech standartních, a to, řekl bych, o hodně lépe. Velmi mi vadí termíny typu záchranný hod, protilehlý hod, rozvracení apod.
I když přehlédnu toto všechno, příspěvek je nepřehledný!

Nejsem si jist, proč toto bylo schváleno, protože to je téměř okopírování DnD.

Pokud bych já měl řešit úpravy kouzel, řešil bych to způsobem podobným, jako blesky kulové, tedy dalšími kouzly.

S čistým svědomím dávám (po dlouhé době, co vůbec něco hodnotím) 0*!


 Uživatel úrovně 0

Jak hodnotit tohle? Jeda hvězda za snahu, jedna za to že jsi našel někde jinde něco, co nám chybí. Jinak je to ale mizerný.

Meta efekty jak je popisuješ jsou silný, a nebo již někde v pravidlech psaný. Nápad to není špatnej a velice by se to do hry hodilo, ale ta cena co musíš za studium jednoho kouzla dát, je absolutně nesmyslná a přehnaná. Kouzelník, co by se zaměřil na metaefekty, by nikdy nepoužil víc jak jedno nebo dve kouzla, protoze by se uz nemohl nic naucit.

Dále mám výhrady ke zpracování. Styl, jakým je práce psaná je složitý, nepřehledný a bylo to promě fakt dost nepříjemný, než jsem se tím prokousal (a to toho neni moc)

Osobně rozhodně něco takového do svých úprav pravidel zahrnu, ale rozhodně ne podle tohodle návrhu.


 Uživatel úrovně 0

Ačkoliv nápad je zajímavý, literární zpracování vázne. Ovšem to by nebyl hlavní problém, je to naprosto nepromyšlené...některá kouzla by se stala ohromně mocná, nemluvě o vzrůstu síly kouzelníka samotného. Aplikace ideje na pravidla je tady hrubě zanedbána a ani malé úpravy by nepomohly...určitě sis dal práci s tím to sepsat, ale pro mne jde jen o další zcela nepoužitelné a zbytečné dílo, 1*.