Kouzelník

kouzelníkův přítel- netopýr Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 24

Parametry:

úroveň kouzelníka: 3-8, 9-16, 17-26, 27-36
životaschopnost: 1/2, 1+2, 2+2, 3+2
magenergie: 7, 13, 20, 26
počet kouzel: 4, 7, 11, 15
útočné číslo: (0+2)=2, (+1+2)=3, (+1+3)=4, (+1+4)=5
obranné číslo: (+7+1)=8, -//-, -//-, -//-
odolnost: 5, -//-, -//-, -//-
velikost: A0, -//-, -//-, -//-
pohyblivost: 12/okřídlenec, -//-, -//-, -//-
vytrvalost: 8/okřídlenec, -//-, -//-, -//-
inteligence: 14, -//-, -//-, -//-
charisma: 16, -//-, -//-, -//-
váha: 1-2 mn, -//-, -//-, -//-
přesvědčení: jako jeho pán, -//-, -//-, -//-
poklady: křídla (1-2 magy), -//-, -//-, -//-
zranitelnost: zvíře + M, N, P, -//-, -//-, -//-
ZSM: jako jeho pán, -//-, -//-, -//-
zkušenost: 50, 100, 200, 300

popis:

Netopýr je malý noční hmyzožravec, tvarem těla podobný okřídlené myši, obyčejní netopýři jsou v hojných počtech zastoupeni v jeskyních a jiných podzemních prostorách, odkud vylétají pouze v noci za učelem shánění potravy. Netopýr má malé zavalité tělíčko. Toto tělo je pokryto krátkou srstí, která se pohybuje od černé přes hnědou až po ryšavou barvu, velmi vzácní jsou netopýři bílí, nebo netopýři s magicky upravenou barvou srsti. Výše zmíněné tělíčko je dlouhé přibližně 4-5 coulů a je zakončeno zakrnělým ocasem.

Zadní končetiny netopýra jsou krátké, opatřené pěti prsty s drápky. Tyto drápky slouží hlavně k tomu, aby se netopýr udržel na stropě sklepa či jeskyně. Přední končetiny jsou naproti tomu velice dlouhé a opatřené rovněž pěti prsty - čtyřmi dlouhými a jedním krátkým zakrnělým s drápkem. Mezi dlouhými prsty je napnuta kůže, která slouží jako křídla, tato křídla nejou porostlá srstí a jejich rozpětí se pohybuje mezi 15 a 20 couly. Zakrnělý prst slouží jako jakási úchytka, kterou se může netopýr zachytit třeba i na zdi. Tyto stěny ovšem musí být alespoň trochu spárovité, jinak se na nich netopýr neudrží.

Netopýr je velice užitečný při likvidaci obtížného hmyzu. Živí se hlavně mouchami a komáry, které vyhledává pomocí echolokace (viz. dále). Těchto komárů a jiného hmyzu musí denně spotřebovat asi polovinu své tělesné hmotnosti, to znamená přibližně 0,5 - 1 mn, což je poměrně velké množství a dokáže tak uchránit celou družinu před pobodáním, nebo ustavičným bzučením kolem hlavy, což je pro většinu lidí (pro mě rozhodně) lepší služba než kdyby netopýr sám vyvraždil tlupu skřetů.

Mezi netopýrovými smysly rozhodně vyniká sluch a čich. Jeho sluch dokáže zachytit i frekvence, které lidské ucho není schopné slyšet, na této schopnosti je postavená echolokace: Netopýr vyšle ultrazvukový signál (= zvuk, který není lidské ucho schopno zachytit) a tento signál se od překážek, které stojí v cestě odrazi zpět k netopýrovi, který pak přesně ví, kde se nachází potrava, nebo překážka. To je velice užitečné při průzkumu, neboť netopýr je schopen určit druh překážky i v naprosté tmě a může o tom telepaticky zpravit kouzelníka a navíc nemá žádné postihy pro boj poslepu. Netopýr dokáže echolokací určit, zda se před ním nachází pevná nebo kapalná překážka, není však schopen určit, zda se před ním nenachází plyn, protože od plynu se neoudrážejí zvukové vibrace. Díky echolokaci netopýr v podstatě nepotřebuje zrakové orgány a proto jeho zrak, a tak vidí velice špatně, dalo by se říct, že je slepý jako.... no, jako netopýr. Jako všichni přátelé rozumí lidské řeči, ale neumí mluvit. Pokud se vzdálí na déle než 12 hodin dál než 200 sáhů od kouzelníka, začíná mu ubývat magenergie rychlostí 1 mag za směnu, když se vrátí do vzdálenosti do 200 sáhů od kouzelníka, začnou mu magy postupně doplňovat rychlostí 1 mag za směnu. Netopýrovi se magenergie doplňuje vždy o půlnoci. Šance na vyvolání netopýra je 75%.

Poznámky

Netopýr nesedí svému pánovi na rameni, ale létá kolem něj (v noci), nebo spí zavěšen na okraji jeho klobouku, popřípadě spí v batohu (přes den) Kroll dokáže zachytit netopýrovi ultrazvukové signály bez toho, aby se soustředil na naslouchání. Tyto sygnály ovšem nic neznamenají, takže z nich kroll bude mít jenom pořádnou migrénu.

Pokud někdo sešle ticho, s netopýrem se stane totéž co s člověkem při seslání tmy. Tzn. narazí do každé překážky která mu stojí v cestě. Postupem po úrovních se zlepšuje komunikace mezi netopýrem a jeho pánem. Na první úrovni se kouzelník pouze dozví, kde se co nachází, ale na vyšší úrovni už to vypadá, jako by měl kouzelník echolokaci sám.

Netopýrův sonar sám o sobě slyšet není, ale vydává zvuky plácáním svých blanitých křídel a také dělá kravál vysokým pištěním, kterým se dorozumívá s ostatními netopýry.

Netopýrů a podobné havěti je více druhů, tento příspěvek se zabývá klasickým netopýrem vyskytujícím se i v našich končinách. Každý si ale může vytvořit nějakého jiného, například upíra, který se místo hmyze živí krví savců. Nebo kaloně (než se mě na to zeptáte, vím, že kaloň není netopýr, ale je to v podstatě to samé a proto si zaslouží abych ho uvedl jako příklad), který je větší a živí se ovocem a nektarem.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Popis netopíra je pomněrně přesný a kvalitní, vhodný zvláště pro ty, kteří nemněly zatím to štěstí živého netopíra vidět. chybí jen druh, řád, atd.
Jak je to v tomto případě se zimním spánkem?
Vzhledem k uváděné velikosti a váze považuji hodnoty žvt a ÚČ za silně přemrštěné, mělo by to být minimálně poloviční vůči běžné kryse.
ubívání mágů jde zcela mymo mísu.
Zapomněls vrápence, ale to je stejně většině tady asi úplně jedno.


 Uživatel úrovně 0

Chrochtal: Jen, že jsi uváděl, že kvůli tomu není tichým společníkem ...
No, takže krollové mezi sebou taky nesmějí používat ultrasluch, protože by je z toho bolela hlava ( ultrasluch někoho jiného pro ně musí být stejný, jako od netopýra ) ?
To, myslím, nesedí, ale nevadí stejně máš ode mě to, co máš ;-)


 Uživatel úrovně 0

dandalf: To že se nemusí s ostatními netopýry dorozumívat neznamená, že nemůže.
Migréna- Když krol zachytí netopýrův sonar, bude mu to v hlavě znít jako hodně vysokej pískot. Zkus si někdy naladit v televizi nějakej kanál kde je zrovna monoskop a poslouchej to půl hodiny. Bude to minimálně hrozně nepříjemný.


 Uživatel úrovně 0

Hmm, k čemu se kouzelníkův přítel potřebuje neustále dorozumívat s ostatními netopýry? Asi to je nevychytáka z popisu netopýrů jakožto zvířátek...
Taky hodnoty mi přišly dost nadupané - lepší kouzelník než kočka, obranné číslo jako ďáblík..... pak jsem si všiml životů ;-)
S tou mygrénou jsi to myslel vážně?


 Uživatel úrovně 0

Master_of_Darknes: Netopýr lítá v noci. A v noci většina normálních lidí spí. Přes den spí na klobouku, nebo v batohu. Taky bych chtěl vidět, jak nějakej elf kouzelník půjde 50 mil v kuse a nezhebne při tom.


 Uživatel úrovně 0

Z popisu netopýra bys dotal 5*.
Pak se to začíná trošku kazit. Netopýr dle popisu neustále oblétá kouzelníka. To je docela fuška, pokud kouzelník třeba podniká padesátimílový pochod. Popřípadě spí na kouzelníkově klobouku. To opět poněkud nevychází vzhledem k rovnováze na kouzelníkově pokrývce hlavy. -1*
Jak řekl Joshi, trochu tomu chybí originalita a ještě bych chtěl více rozpracovat netopýra ne jako zoologický druh, ale více se věnovat jeho životu s kouzelníkem. -1*, takže celkem...


 Uživatel úrovně 0

Pěkně zpracované,ale bohužel zde chybí,co u jiných příspěvků občas přebývá:jiskra nápadu a originality...


 Uživatel úrovně 0

Až na tu trochu nepřehlednou tabulku je to dobře zpracované - hlavně popis netopýra - a je to dobrý nápad . V souboji by se asi moc nevyužil (leda za hluboké noci), ale zas na druhou stranu je docela nečekané, když na někoho uprostřed noci naletí netopýr, zraní ho na obličeji, čímž mu sníží bojeschopnost (nebo ho úplně vyřadí) a hned vzápětí zaútočí družina.


 Uživatel úrovně 0

Tifo Wyn: Netopýrovi se začnou magy snižovat až po 12 hodinách. Tzn. než by mu začali ubývat, byl by dávno zpátky


 Uživatel úrovně 0

Podle mě není co dodat, je pravda, že ta tabulka by se tam hodila, ale zas až tak moc nepřehledné to není, protože je většinou značka pro opakování věci nad tím...