Hřbitov

Den zpátky Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

Nebýt jednoho fatálního omylu, byl by tento den připomínán jako den, kdy se osvobodili Vlkohlavové. Předešlé měsíce byla rebelie plánována a dopodrobna připravována. Vše šlo hladce. Místo toho, aby však Vlkohlavové tento večer slavili znovunabytí dlouho ztracené otčiny, darovali jediným špatným rozhodnutím moment překvapení svým utiskovatelům, Haltékům.

Tím špatným rozhodnutím bylo, jak už tomu v našich dějinách bývá, rozhodnutí ušlechtilé. Když jeden haltécký gardián nahlédl do plánů připravované vzpoury a krátce nato byl zajat, nebyl okamžitě a bez milosti zabit, aby jeho duch spočinul v pokoji u našich nohou. Místo toho byl spoután a uvězněn. Z okovů i vězení však dokázal uniknout.

Protože Vlkohlav byl pro Haltéka symbolem nejen bestie, zvířete a otroka, ale také ukrutné síly a divokosti, Haltécká sněmovna se rozhodla nenechat nic náhodě. Jakmile se o plánech Vlkohlavů dozvěděla, sáhla po svých nejmocnějších zbraních.

Už několikrát za poslední roky se totiž stalo, že staletími prověření gardiáni zvítězili v bitvě jen s obtížemi, kvůli svým nízkým počtům. Při potlačování rozsáhlé rebelie mohutných a neohrožených Vlkohlavů taková situace hrozila více než kdy jindy a poprvé v historii našeho světa se mohlo stát, že by Haltékové byli dokonce poraženi.

Něco takového nemohli dopustit, neboť jen současná neporazitelnost jim zaručovala loajalitu ostatních ras v jejich područí. A právě proto neměli tuto rebelii potlačit gardiáni a chrliči, jak bylo dosud obvyklé, ale psiotechnici. Byla to naprosto nová, neokoukaná forma válečnictví. A Vlkohlavům nedávala mnoho šancí.

Nechápejte nás špatně. Může se zdát, že navzdory nám uložené nestrannosti stojíme v tomto vyprávění na straně Vlkohlavů. Že si přejeme, aby se byli osvobodili. Můžete se domnívat, že litujeme jejich ušlechtilosti v momentě nejvyššího ohrožení, ba že si dokonce přejeme, aby v tu chvíli byli nemilosrdní a zvěda popravili. Není tomu tak.

Je sice pravdou, že Haltékové se neštítili využívat všech surovin a prostředků, kterých se jim zamanulo, a chovali se velmi bezohledně jak k ostatním rasám, tak i k nám. To ale není nic, co bychom jim vyčítaly. Máme je stejně rády jako Vlkohlavy, jako kteroukoliv další civilizaci v tomto krásném a skomírajícím světě. Ale i když se snažíme sebevíc, nemůžeme nebýt posmutnělé nad výsledkem jejich milosrdnosti. Díky ní umíráme.

Mimoto, náš názor neměl vliv na to, co se dělo dál.

***

Jak některým z vás, kteří nás posloucháte, napovídá název, psiotechnici zakládali sílu svých jednotek na kombinaci vyspělé haltécké techniky a vlastní silné vůle. Její použití se dalo v některých případech považovat dokonce za druh magie, jakou běžně vládnou jen pralesní kmeny a nebešťané. Je nabíledni, že taková kombinace představovala pro primitivní válečníky Vlkohlavů hrozivé nebezpečí. Se sekerami a kladivy nelze vzdorovat neokrystalickým čepelím a pulzním puškám.

Přesto se Vlkohlavové pokusili. A bránili se opravdu statečně. Nad jejich touhou po svobodě jsme v tu chvíli uronily nejednu slzu. Bolelo nás sledovat, jak v zoufalém odporu vydechují naposledy. A musely jsme truchlit i nad promarněnými životy osmi psiotechniků, věrných do poslední chvíle.

Za dlouhé věky jsme viděly mnoho a podobnými slovy neplýtváme. Nebojíme se ale označit proběhlou událost za smutná jatka. Proti osmi mrtvým Haltékům shromaždili gardiáni po odpoledních bojích tisíce těl padlých Vlkohlavů.

Za jediné odpoledne, dílem jediné fatální chyby, téměř zanikl národ. Ale konec to nebyl.

***

K večeru rozhodli Haltékové o provedení preventivního opatření. Jejich logická úvaha spočívala v tom, že pokud se vzbouřili Vlkohlavové, mohou tak učinit i další národy, třeba i početnější a vyspělejší. Těm měla být výstrahou úplná anihilace Vlkohlavů. Neměly jsme z toho dobrý pocit, ale chápaly jsme je tehdy a chápeme je i v tuto chvíli.

Prostředkem k tomuto záměru se stal zvláštní obřad. Byla to další z neobvyklých haltéckých technologií, které dosud nebyly aplikovány. Ještě nyní se podivujeme tomu, v jaké rychlosti se Haltékové dobrali podobné vyspělosti na obou úrovních, duševní i materiální.

Smysl tkvěl v tom, že se pomocí svých psionických schopností napojili na mysl jednoho z Vlkohlavů a vzali si odtud potřebné informace. Pomocí své techniky pak upravenou informaci vypustili do sítě zvláštních a neobyčejně citlivých miniaturních vláken, která teprve nedávno objevili pod zemí.

Ta vlákna jsme byly my. My jsme byly pojítkem mezi planetou a vším živým, co na ní rostlo a dýchalo. Skrze ně se dalo vnímat cokoliv. Haltékové to nevěděli, ale nějakým způsobem správně vytušili, že se dá skrze tuto síť do biosféry planety vyslat takový signál, který Vlkohlavy zahubí.

Nechceme už zabředávat do dalších podrobností, neboť nás velmi bolí na to znovu pomyslet. Je hrozivé přihlížet vymírání druhů přirozenou cestou. Vidět ale jeho záměrné vyhlazení provedené prostřednictvím nás samých, to nás zraňuje a ničí.

Nejsme si tím zcela jisté, ale zřejmě právě v tento moment jsme se utvrdily, že slib nezasahovat do přirozeného vývoje v našem světě bychom raději nikdy nesložily.

***

Už na začátku jsme se zmínily, že umíráme. Není totiž možné nás donekonečna zneužívat a zároveň nás tím nezničit. A byla to právě haltécká anihilace Vlkohlavů, která způsobila náš rozklad v materiální sféře světa Pelés. Nevidíme to jako tragédii, neboť to prožíváme podruhé.

První svět jsme musely opustit krátce poté, co tehdejší civilizace vědomě zničila veškerá pouta mezi námi a planetou. Nevíme, proč dali ti lidé přednost tomu obývat neživý kámen před možností žít s námi v harmonii; jejich volba je ale nevratná.

Věříme, že až zcela zahyneme, získáme možnost stvořit třetí svět. Nejspíš to tak má být. Naše úloha je nám ale stále nejasná. Nevíme, kdo nám ji dal, proč tak učinil a zda činíme správně. Ale jak jsme již naznačily, slib nezasahovat do přirozeného dění tentokrát nesložíme.

Možná ale bylo jen dílem náhody či omylu, že jsme stvořily světy dva. Možná i my končíme. Víme jen málo. Ale jistě víme to, že se vše důležité brzy dovíme.

Protože my, Gaia, umíráme.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Jako svět krásné, ráda bych si v něm zahrála. Jako literární dílko poctivé řemeslo nevyzrálejšího charakteru s náběhem klišovitosti. Jak se mi vybavily pocity při hraní FF7...Máte-li někdo 8 na playstation, ráda bych si zahrála ;-)
Poctivé 3*


 Uživatel úrovně 8

Lásko, děkuji. :-*
Rasy jsou s malým, ale národy jsou s velkým. :-)
Částice, spojky, ta kostrbatost, to jsem tak všechno nechal, protože tak nějak si představuju, že by to opravdu Gaia vyprávěly.
Anotace je taky záměrně v singuláru, aby toho neřekla moc dopředu.


 Uživatel úrovně 8

Lásko, líbí se mi :-*

Dle mého se ti povedlo vést skrz celou povídku nit klidu a rozvážnosti a necholerického naříkání (ano, i fňukání by to mohlo být : ) Gaii. Popisuješ obrovské bitky, ale ten text neohromí. Ohromí až to uvědomění si, že hrstka pobila tisíce (8:tisíce mrtvých), uvědomění si toho masakru plazmových pušek proti kladivům.

V textu mě rušilo velké písmeno u Vlkohlavů, rasy jsou s malým písmenem. Dále hodně spojek a částic po sobě (zmíněné "aby však", dále "ale zřejmě právě")
Anotace je v singuláru, vyprávění v plurálu.

V diskuzi mě rušilo spojování s Avatarem. To je jako tvrdit, že Povídka XYZ o hrdinské výpravě 7 družiníků do Země Nezemě je okopírovanej Eragon...


 Uživatel úrovně 8

Já vím, jsem na to zřejmě náchylný. ;-)


 Uživatel úrovně 0

Nathaka: Nejhorší druh subjektivity je ta autorská.


 Uživatel úrovně 8

Ale to je v pohodě, subjektivita je potvora. Nesmím se nechat unést, jen protože jsem ze své povídky nadšenější než čtenáři, to je normálka.


 Uživatel úrovně 0

Asi jsme si špatně rozuměli. Měla jsem na mysli neoriginálnost povídky a klišé příběhu. Nevěděla jsem, že se nám snažíš ukázat svůj svět. Možná... mohl bys zkusit napsat něco, kde budeš mít prostor k představení světa? Nechci tě zase naštvat, ale zdá se mi, že těchto pár stránek na originální svět nestačí už z principu...
Ty máš jako autor nějaká hodnotící měřítka? Zajímalo by mě jaké...
Víš, prostě mi to nic nedalo. Nepobavilo mě to, neohromilo, nebylo tam nic nového... Asi víš, co se snažím říct.


 Uživatel úrovně 8

Karkulka: Jednoduše mi není jedno, když mě obviňuješ z klišé a neoriginality, vadí mi to a nesouhlasím. Tímhle způsobem můžeš roztrhat cokoliv. Umíš si představit, co bych musel do toho světa nacpat za blbosti, aby to bylo aspoň trochu originální?

Mám evidentně jiná měřítka než ty, s čímž se těžko něco dělá.

Cohen: Platí totéž. Paralelu k příběhu najdeš skoro u každého příběhu. Nebudu se o tom zbytečně hádat. Věřil jsem, že jsem si vymyslel rozumně neklišoidní prostředí a to v něm obsažené, aniž bych zároveň zacházel do absurdit a snažil se být originální za každou cenu, což nesnáším.

Spojení "místo toho, aby však Vlkohlavové" jsem tam nechal natruc, bylo mi doporučeno odstranit, ale já řekl: Ne!


 Uživatel úrovně 0

O žádnou zelenost nebo ekologii nejde. Jde o "živou zemi", domorodý primitivní národ a drsný xichty s účinejma zbraněma. No a pak ty psionické schopnosti... Problém je právě v tom, že povídka je moc krátká na to, abys dokázal obhájit originalitu. Ani není důležité, jestli to je podobné avatarovi nebo ne, Avatar je klišé a sám není nijak originální. Tohle je také klišé a také to není originální. Být to delší, třeba bys dokázal rozpracovat myšlenky a přesvědčit mě.
Vymyslel nevymyslel sám, proč je to vlastně tak důležité? Koukněme se na výtvor, na povídku, ne na autora, ten není podstatný.


 Uživatel úrovně 0

To je poměrně jednoduché, "nastíněné" věci jsou opravdu velice, velice známé. Početná, bojovná rasa usilující o své zrovnoprávnění? Tyranská pokročilejší rasa? Styl totální války? Například myšlenku znásilňování země a jejích zdrojů rozvíjel i Sapkowského Zaklínač. Svět se zde nedá počítat, protože tu o něm není ani zmínka. Bojují tu spolu dvě rasy jako dvě armády mravenců na emo-koláči. Avatara jsem neviděl, ale věřím, že vám ho ta povídka připomíná - jeho námět je také již řadu let zastaralý. Mě se v souvislosti s "vládky" zase vybavila Síla z Hvězdných válek, obří neviditelná pavučina, která spojuje vše živé a kterou lze využívat ve prospěch svůj i ostatních.

Techniku bych také neoznačil za vypsanou, některá spojení přímo bijí do očí ("Místo toho, aby však Vlkohlavové..."). Jak psala Karkulka (mimochodem, vítám na serveru), autorovi chybí jisté vypravěčské vnímání či vypravěčský cit, neumí na čtenáře přenést emoce. Sám tvrdí, že Gaia se chová odtažitě, z mého pohledu pořád jen fňuká, což mi jednak k nejvyšší instanci nesedí, druhak mě to ani při čtení příliš nemotivuje. Navíc celé dílo budí dojem šití horkou jehlou

Celkově vzato jsem vzal hodnocení DVA jako střed v rozsahu 0-5, vzhledem k tomu že mezi hodnocením "podprůměr" a "nadprůměr" chybí "průměr"...
nic mi to nedalo, nijak mě to neoslovilo, kdyby se tématu chopil schopnější autor, mohlo by to být snad za tři, ale takhle ne.