Hřbitov

Dítě Slunovratu Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 20

Když jsem byla malá, maminka mi často hubovala. Vždycky mi z toho bylo do breku, ale nemohla jsem nic dělat. Odmlouvání by znamenalo další křik. Nemám ráda křik, nikdy jsem ho ráda neměla…

Chci vám říct jeden příběh, dřív, než umřu. A já umřu už brzo, cítím to. Známe to všichni – ten pocit, když jsme si něčím opravdu jistí. Ale nechci umřít tady, v klidu a míru, chci umřít v boji, s mečem v ruce a s vítězným pokřikem na rtech…zvláštní tenhle křik mi nikdy nevadil.
Ten příběh je o mé matce. Chci, abyste ho znali, abyste pochopili. Nikdy nic nemyslela zle, jen prostě nedomyslela důsledek.

Meriel se narodila o Slunovratu. V jejich náboženství a kultuře to bylo něco úžasného, byla dcerou bohů. Dostala přízvisko Dítě Slunovratu. Ačkoli vesnice, kde žila, bohatstvím neoplývala, Meriel byla zahrnována všemožným přepychem a úctou. Vždyť byla Dítě slunovratu. Mělo to ovšem i své stinné stránky. Neustále byla obklopena lidmi, kteří se jí dotýkali, aby se jim dostalo požehnání. Nebylo to nic příjemného, a když plakala, křičela a volala mámu, všichni si to vykládali jako znamení bohů, mysleli si, že je prostředníkem, že skrze ni k nim budou bohové promlouvat. Byla sotva ročním dítětem, když ji vzali matce a odnesli do svatyně, kde měla po zbytek života zůstat a mluvit s bohy.
Dítě Slunovratu
Nevím, jak se to tehdy stalo doopravdy, ale povídá se, že bohové uslyšeli křik malého dítěte a vyzvedli ho k sobě. Každopádně byla malá Meriel druhý den pryč. To mi vyprávěla babička. Vyprávěla mi o tom strachu a ztrátě, který prožívala, věděla, že svoji dcerku už nikdy neuvidí.
Co se dělo příštích dvanáct let, jsem se nikdy nedozvěděla. Matka o tom nechtěla mluvit. Vím jen, že přežívala v chatrči v lese. S kým? To nevím, je mi ale jasné, že malý kojenec by nemohl přežít sám.
To, co mi dál vyprávěla bylo vždy dosti zmatené. Víte, matka, co si pamatuji, se chovala divně. Připadala mi roztěkaná, jako by se pořád něčeho bála, neustále se ohlížela. Chm, Dítě Slunovratu, co to s vámi udělá.
Povídala mi o svých příhodách, ale vždycky mi připadalo, že něco zatajuje, že je tu něco, co mi neříká, a nikdy neřekne. Někdy mě to děsilo. Byla mladá, hrozně mladá, říkávala mi elfí princezno. Naučila mě spoustu věcí, ale potom mě opustila. Bez varování, bez rozloučení. Jen jsem se ráno probudila, a nebyla tam. Hledala jsem ji, dlouho, nakonec jsem ji našla…mrtvou.
Co se dělo mezitím, vím z vyprávění.

Odešla, jednoho dne se prostě sbalila a opustila svoji desetiletou dcerku. Nechala ji napospas osudu. Poté putovala po zemi a hledala, až našla…svou smrt. Nikdo by si nepřál zemřít takhle, ona taky ne.
Když bloudila v pustinách, pomátla se. Z hladu, žízně, smutku, nevím, ztratila rozum. Dítě Slunovratu. Zapomněla své jméno a začala si říkat jménem své dcery…Tinwen.
Polomrtvá v pustině narazila na skupinku dobrodruhů. Pokusila se jim ukrást jídlo, měla strašný hlad. Nesvedla to, byli krutí. Snažila se jim vše vysvětlit, aby pochopili, ale oni nechtěli. Hobiti, lidé…ani elfové. Bojovali. Byla slabá, věděla, že nemá šanci uspět, chtěla utéct, spoléhala na pomoc bohů – Vždyť jsem Dítě Slunovratu – Nepomohli, nemohli – hádali se. Nestihla utéct. Blesk ji zasáhl přímo doprostřed čela. Zemřela, zemřela tehdy, když den je nejdelší, o slunovratu.

Našla jsem ji, její mrtvé tělo. Mé jediné přání bylo naposledy s ní promluvit. A tehdy, když jsem u ní klečela a plakala, uslyšela jsem hlas. Nadpozemsky krásný, byla to ona.

„Neplač princezno, počkám na tebe“

Přísahala jsem pomstu. Těm, co to udělali.
Ve snech někdy vídávám matku v bílých šatech, ve kterých vypadá jako bohyně. Čeká na mě, netrpělivě vyhlíží.

„Neboj maminko, já přijdu, už brzo“

Cítím to, nebude čekat dlouho, jen doufám, že zemřu se ctí, ne jako zloděj.
Jsem Dcera Slunovratu!

„Mám tě ráda mami, i přes to všechno, co jsi mi udělala. Když jsi mě opustila, když jsi mi hubovala, když jsi mi lhala. Nemyslím, že tě chápu, ale doufám, že až se znovu sejdeme, pochopím.“

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Dílo mi přišlo vcelku zajímavé. Gramatickými chybami jsem se nezaobírala a doufám, že by se jich našlo málo.

K ději samotnému, zaujalo mne, že již po několikáté vidím v textu jméno autora, přiřazeno postavě. Pár povídek Tinwen jsem prolétla bez hodnocení očima a doufám, že můj dojem není mylný. Příběh má podivný ráz. Já jakožto hodnotitel nemám příliš v oblibě proplétání dějů, ale kupříkladu anarion je umí odlišit. Tinwen, poradila bych ti, až budeš příště proplétat děje, odliš je nějak od sebe. Pro čtenáře je to přehlednější, nevzniká zmiňovaný chaos.

Právě toto je věc, kterou bych vytknula nejvíce. Přináší mi to zmatení a proto odečítám hvězdu. Jinak se mi to vcelku zalíbilo, dávám čtyři *.


 Uživatel úrovně 0

Jako k práce od Tonwen, kterou jsem četl, i tato je pěkná, zajímavá a má něco v sobě, takovou tu skutečnost. Cítíte v tom, že to je opravdu text, který má nějaký smysl, ne jen spousta vět. Jen jedinou výhradu mám, první dojem zkazila chaotičnost díla. Ve chvíli kdy jsem se do toho pořádně ponořil (a že to jde u této rychle), objevilo se nějaké chaotické spojení vět, které neseděli do celkového rázu a nutili mě, přečíst si kvůli pochopení tu část znovu.

Shrnuto: Velice pěkná práce, s jedním jediným nedostatkem (který někteří možná ani nepostřehnou) škoda že nejdou půlit hvězdičky, ječtě bych půl přidal.


 Uživatel úrovně 0

Tak já k tomu nemám prakticky co dodat. Mě to oslovilo. Možná to, že to nemá ke koncepci, jak psal Darian se mého hodnocení vůbec nedotklo, protože já novou koncepci nastudovanou nemám a spoléhám na redaktory, že to sem patří, když to schválí.

Moje jediná otázka je směrovaná ke jménu Tinwen. Má to jinačí pole působnosti než nick tady Lucky ( to je Tinwen, kdo by neznal ;) ) nebo je to udělané jen tak ?

Jinak ... když se podívám na ten příběh jinak, líbí se mi tam to nejprvé popisování toho, co se děje, pak vrácení ( Darian to zmiňoval ... ) a pak opět navrácení do přítomnosti. Líbí se mi to, i když možná by to svedlo trošku rozpracování. To vypadá na vše. Dávám 5* které snad mluví za vše.

Found


 Uživatel úrovně 8

Poviedka, o akej by sme možno mohli povedať, že ju poznáme, no akoby vo vzťahu ku koncepcii bola postavená na hlavu. Ergo, jej schválenie zostalo nakoniec na rozhodnutí redaktorky.

Sujetové riešenie dielka predstavuje spomienku jednej postavy na druhú – kroniku, no zároveň nie históriu hernej postavy v tom duchu, aký jednoznačne patrí do ČaE. Áno, aj tu použijem morbídnu vetu: Mŕtvola sa vyskytla na scéne. Samozrejme, musíme uznať, že motív smrti plní v deji (a vývoji postáv) rozhodnú úlohu jednej z hlavných hýbateľských a ašpirantských síl, no nie je to leitmotív. Tým je Trauerarbeit – práca so smútkom a katarzia, pointa deja.

Dej je organizovaný vo väčšej miere do retrospekcie, aby sa dal v rozprávaní priestor obom postavám, ktoré sa už v reálnom čase nemohli stretnúť. Bohužiaľ, môj popis je možno zložitejší ako popisované – linearita, absencia dejového obratu, sporu a príznačnejších scén mimo konca a obligátnosť sa v krátkej poviedke vyskytujú, no musia sa prekonať, a to nielen atmosférou smútku na konci.

Žáner poviedky je epizódny, no epizódnosť charakterom v nej uberá na živote, splošťuje ich. Na postavách v tomto dielku to veľmi badať. Nielenže nám boli zamlčané niektoré spomenuté aspekty deja (pôvod Tinwen, veľký kus života Meriel) a zachované len jadro z potenciálu napríklad len sociogramu, ani nehovoriac o iných možných genézach. Postavy sú však aj ako charaktery slabo uvzaté do toho, čo sa z nimi deje.

Forma. Sám mám hlavne ambivalentný dojem. Jednak naozaj uznávam vhodnosť využitia empatického rozprávača – obracia sa napríklad aj na 2.os.pl - (autorka si správne uvedomila, že v retrospektíve to tak byť musí), no na druhej strane mi napríklad nesedí náväznosť prvých dvoch odstavcov, logika asi dvoch viet, chýba určite aspoň jedna čiarka (;-)).

Celkovo poviedku hodnotím - s privretím všetkých ôsmich očí ;-) - ako priemernú.