Hřbitov

Pan Nesmrtelný Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 39

Pan Nesmrtelný

„Než vám začnu něco vyprávět, tak chci, abyste si uvědomili, že váš názor na to, co se mi stalo, je mi naprosto fuk. Byl jsem donucenej k tomu, abych něco pověděl o svý nesmrtelnosti, sám vlastně nevím, proč jsem na to vlastně tomu vašemu přiblblýmu šéfovi skočil. Jsem holt dobrák vod kosti. A ty dva tisíce zlatejch za tuhle přednášku se mi taky hoděj.

Vás, pány ve špičatejch kloboucích a ve vyšívanejch a zdobenejch talárech, bude asi zajímat, jak je možný, že se člověk jako já stane nesmrtelnym. Abych vám pravdu řek‘, tak nevim. Vůbec netušim, jak se mi to mohlo stát. Je to jako s kocovinou. Taky se probudíte a vlastně ani nevíte, proč ji máte. Takže já mám kocovinu nesmrtelnosti.

Stalo se to zhruba takhle, vašnostové…“


Gustav začal žvýkat své šťastné párátko. Už dávno si odvykl při práci kouřit. Když je totiž vaším zaměstnáním pronásledování lidí a jejich následná likvidace, tak vás takový zlozvyk může stát nejen místo v žebříčku nejvíce profitujících vrahů, ale i místo v životě. Proto Gustav přešel na párátka. Alespoň si ušetřil plíce.

Jeho šťastné párátko bylo už dost rozžvýkané, ale za ta léta si na něj tak zvykl, že jen myšlenka na to, že by si mohl vzít jiné, mu připadala jako cosi nepatřičného. Absurdního. Každý vrahoun citově přilne k nějaké osobě nebo věci. Gustav se zamiloval do svého bambusového párátka.

Byla zatažená a větrná noc, což Gustav zhodnotil jako výborné podmínky pro práci. Sledovaný člověk jej nebude vidět a ani neuslyší jeho kroky, jelikož vítr zvuk odvane dřív, než by se mohl dostat do kterýchkoliv uší.

Gustav uměl čekat, byl trpělivý. Oproti většině svých konkurentů nebyl duševně vyšinutý, byl naprosto vyrovnanou osobností. Vraždil se stejným klidem, jako jiný seče obilí. Neviděl v tom žádný morální problém, práce to byla jako každá jiná. Ke svým obětem se choval zvláštním způsobem, s určitou dávkou cynismu by se to dalo nazvat „slušností“. Nehanobil jejich mrtvoly, nevyžíval se v tom jako nějaký šílený řezník. Vykonal svůj úkol, zatlačil nebožtíkovi oči a s klidným svědomím a pocitem dobře vykonané práce odešel.

Mnozí o něm říkali, že je obyčejný lapka a lump. Darebák, co vyrostl na ulici a pro vzdělání nikdy nechodil dál než do hospody Na růžku, kde ho jednoho dne jiné podobné dítě ulice naučilo boji s nožem. Od té doby Gustav postupoval ve své profesní kariéře stejně rychle, jako uměl vylézt po zdi k oknu spící oběti. Měl tvrdý výcvik života v Chudinské čtvrti, takže se neztratil v žádné pořádné rvačce; jeho pěsti byly pověstné po celém městě. Stejně tak dobře se dokázal vypořádat i s těmi tajemnými pány v dlouhých černých pláštích – žádný z nich totiž neházel s nožem tak dobře jako to zvládal Gustav; žádný z nich nedokázal ovládat nůž tak, jak to uměl jen on.

Jediné, z čeho měl Gustav ve svém podsvětním zaměstnání strach, byli mágové. Pokud byla ve kšeftu cítit magie, Gustav od něj dával ruce pryč. Podle něj magie do poctivého světa a do poctivého obchodu nepatřila.

Dveře domu se pomalu otevřely a vykoukl z nich nezřetelný obrys obličeje. Gustav tiše ukročil do stínu. Ze dveří vystoupila elegantní ženská postava a podívala se do stran. To bude ona, pomyslel si a přimáčkl se ke zdi. Dáma si ještě jednou pátravě prohlédla okolí a pak se vydala po Hlavní třídě k budově Zlatnického kartelu.

Gustav si v duchu zopakoval, co má udělat. Sledovat ji, nezabíjet, má ho dovést na tajné místo, kde se schází se starostou, aby s ním spala nebo co. Podrobnosti nejsou důležité, důležité je to, že starosta by neměl být chráněn. Gustav se při představě starosty bez tělesných strážců zatetelil blahem. Už jednou mu ten výlupek unikl díky tuctu vojáků, kteří ho hlídali, ale teď už se to nestane.

Sledovaná prošla kolem Zlatnického kartelu a zabočila do Zlatnické uličky. Gustav si všiml, že se celou dobu pečlivě rozhlížela, ale on si držel dostatečný odstup. Vidět ho rozhodně nemohla. Rychlými kroky přešla ze Zlatnické uličky do Uličky Vítězů a zapadla do nejužší ulice v celém městě. Nebylo možné se v ní pohybovat, aniž by o něm nevěděla. Musel jí dát náskok, dobře věděl, že se objeví na Dlážděném náměstí.

Tenká ulička je ideální místo pro past, pomyslel si s úšklebkem. Pokud do ní vleze, tak je v kleštích, ze kterých se nemůže dostat. Jeho klient mu říkal, ať si dává velký pozor, ale Gustav pochyboval o tom, že by ho zradil vlastní zaměstnavatel. Jedině že by si pouštěl hubu na špacír. Gustav viděl, co s tím chlapem provedlo jedno pivo. Po pár skleničkách by byl schopný prozradit i skutečný věk vlastní ženy.

Ne, do Tenké uličky nepůjdu, rozhodl se Gustav. Rychle to oběhnu a budu na Dlážděném náměstí dřív, než ta ženská. Dal si párátko do kapsy, aby ho při běhu nespolkl, a tiše se rozběhl.

Když dorazil na místo, opřel se o studenou zeď šedého domu a snažil se vydýchat. Po chvíli se mu dech zklidnil a Gustav se rozhlédl po náměstí. Žena, kterou sledoval, právě vycházela z Tenké uličky a zamířila ke kašně, kde už na ni čekal nějaký muž. Výborně, pomyslel si spokojeně. Starosta. Teď je dostane oba a má vystaráno. Odměna ho zabezpečí na pár sladkých let. Zároveň si udělá další výrazný zářez na své posteli, kam si zaznamenával počet svých významných obětí.

Počkal, až dáma dojde ke kašně, a vyrazil ze svého úkrytu. V běhu vytáhl zpod pláště dva nože a aniž by zpomalil, vrhl je po starostovi. Jenže ten snad v tentýž okamžik přeskočil okraj kašny a schoval se v ní. Nože se neškodně odrazily od kamenného okraje. Gustav zrychlil a vytasil další dva nože. Teď už mu neuhne.

Gustav si nevšímal prchající dámy, dorazil ke kašně a hbitě přeskočil její okraj. Když však dopadl do vody, ucítil pronikavou bolest u ledvin. Najednou věděl, že je to nůž. Ten zatracenej hajzl… Ihned se ohnal svým ostřím, ale starosta byl překvapivě rychlejší. Vyhnul se Gustavově ráně a znovu ho bodl do těla.

„Snad sis nemyslel, že by ti to mohlo vyjít?“ zasyčel. Gustav si uvědomil, že ten hlas zná. Byl to Yrtran, jeden z těch černokabátníků, z těch takzvaných gentlemanů! Takže to věděli. Navlékli Yrtrana do starostových hadrů a nasadili ho proti Gustavovi. Věděli, že nebude riskovat, aby šel Tenkou uličkou, věděli, že při sebemenším zvuku zmizí ve stínech města. Gustav si to uvědomoval, zatímco se snažil udržet si Yrtrana od těla, ze kterého mu pomalu vyprchával život. Uvědomoval si, proč se ta žena pořád tak rozhlížela. Uvědomoval si, že tenhle boj nemůže vyhrát.

„Někdo musí být ten druhý,“ usmál se Yrtran a udělal na Gustava klamný výpad, který byl hned doprovozen obratným řezem z druhé strany. „A někdo musí být první. Je mi líto, žes nemohl být nejlepší, ale jsem tady já. Sbohem, žebráku z ulice.“

Gustav věděl, že Yrtran má všechny své zbraně potřené jedem. Nemohl to tedy přežít, ani kdyby Yrtrana porazil. Ale aspoň toho bastarda taky pošle tam, kam patří.

Trochu se zapotácel a Yrtran, který uviděl Gustavovo zavrávorání, krvelačně vyrazil vpřed. Než se však mohl rozmáchnout, Gustav po něm hodil oba své ostré nože. S mlasknutím se zarazily do Yrtranova hrudníku a ten sebou trhl vzad. Dopadl na dno kašny a nevěřícně zíral na nože ve své hrudi.

„To…to se nesmí!“ chrčel a u úst se mu tvořila krvavá pěna. „Nože se na takovou…vz…vzdálenost nehází! To je proti pravidlům!“

Gustav se nad něj postavil. „Někdo musí bejt ten druhej, ty hajzle.“ Z posledních sil plivl na Yrtrana a pak se skácel k zemi. Zemřel.

Voda v kašně ten večer změnila svou barvu.


„Asi se budete ptát, estli jsem po svý smrti viděl tunel a na jeho konci světlo a na takový ty věci. Nepamatuju si to. Vzpomínám si jenom, že jsem další den potom, co mě Yrtran tak podělaně dostal, vstal z tý kašny a měl jsem v sobě spoustu děr a řezů. Ale vůbec nic mě nebolelo.

Vobčas mívám problémy s tím, že hniju. No fakticky, párkrát se mi stalo, že jsem ze sebe musel vytahovat červy, který mi žrali zbytky mýho dobrýho masa. Naštěstí nějakej magič tady vod vás pro mě vymyslel nějakou mastičku, která mi jakž takž pomáhá. Vod tý doby, co jsem umřel, mám mágy mnohem radši. Vlastně vod tý doby, co jsem umřel, vedu úplně jinej život.

Dost mě překvapilo, že jsem nesmrtelnej. Vážně to pro mě byl ze začátku šok. Je spousta věcí, se kterejma se musím vyrovnávat, třeba že nemám žádný pocity ani potřeby. Ani když jde kolem mě hezká holka, tak se nic neděje. Můžu si sice myslet a dělat co chci, ale ta nepřítomnost emocí mi zprvu dost lezla na nervy.

Zvyknul jsem si. Ty žvásty vo tom, jak je nesmrtelnost nudná, jsou dost blbý, navíc to vždycky říkaj lidi, co nikdy nesmrtelnejma nebyli. Je to bezva zkušenost, vůbec mi nevadí, že jsem nesmrtelnej.

Vobčas mám chuť jít a pomlátit celý království nebo si to rozdat s bohem, ale pak si řeknu, že by to nebylo fér. Takže jsem se nakonec rozhod‘, že vám tady na tý vaší škole budu dělat zahradníka. Koneckonců, pěstovat rajčata bejval vždycky můj velkej sen.“

Gustav, nesmrtelný zahradník Frewrinovy Akademie magie, se uvelebil v křesle a vložil si do úst své šťastné párátko.

„Pokud má někdo nějaký dotazy, tak se mu je pokusím zodpovědět, ale nejsem si jistej, estli to řeknu dostatečně učeně.“



Rád bych poděkoval Služebníkům Astrálu za jejich pomoc při tvorbě tohoto díla, zejména pak Lyrii za její korekturu.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Zdravím Astrální Oko.

Během četby jsem byl několikrát potěšen a dvakrát velice zklamán. Začnu raději výtkami:

První odstavec mě navnadil a já doufal, že si budu moct přečíst celou povídku v tomto stylu. Mrzelo mě, že jsem si musel počkat až na posledních pár odstavců. Mohla to být příjemná změna, já sám takhle moc psát neumím a velice rád bych se býval něco přiučil.

Druhý velký zápor pro mě znamená absence ne přímo pointy (obsah posledního odstavce by se za ni dal považovat), ale spíš něčeho, "co bych si odnesl domů". Něčeho, o čem bych mohl přemýšlet. Téma nesmrtelnosti se dá pojmout mnoha způsoby. Bez jakéhokoli náznaku, jakého charakteru je nesmrtelnost, o které píšeš právě Ty, nevidím situaci, kterou bych měl posuzovat. Nemohu přemýšlet o tom, jak bych se zachoval na Gustavově místě, o tom, zda byla jeho volba správná nebone, o tom, jestli se mi líbí Tvé pojetí problému...
Můj problém s touhle povídkou je v tom, že ji brzo zapomenu.

Konečně k tomu příjemnému:
Přestože jsem doufal po začátku v něco jiného, styl, jakým je napsána prostřední pasáž považuji za zdařilý. Nezaregistroval jsem gramatické chyby ani nic jiného, co by mě bilo do očí a kazilo zážitek z četby. Bavil mě jak popis sledování (názvy ulic považuji za dobrý nápad), tak souboj vrahů, dle mého tak akorát.
V povídce jsem zaznamenal hned několik velice pěkných okamžiků (nemohu si odpustit zmínit okamžik, kdy si schovává párátko do kapsy, aby ho při běhu nespolknul).

Shrnuto, pěkně napsaná povídka, jen kdyby měla vzpomínku, kterou po sobě může zanechat...

S úctou Adso


 Uživatel úrovně 0

Příteli:Tvé dílko je povedené, promyšlené jako vždy. Z hlediska gramatiky:-) a z hlediska čtivosti je toto dílo na špičce.


 Uživatel úrovně 0

Dílko se mi líbilo, tak hezký lehoučký styl a přitom o drsných věcech... Má hezký náboj a nevnucuje se.


 Uživatel úrovně 0

Shelag: mě se právě ta absence toho "proč" líbí... autor mi nediktuje jak si mám dílo vykládat, nechává mi prostor...


 Uživatel úrovně 0

dá sa tak ***


 Uživatel úrovně 0

Mně to přijde vtipné... jako od Prattcheta. :))


 Uživatel úrovně 5

Přiznám se, že se mi dílko moc nelíbilo. Je to určitým chaosem - úvodní a závěrečná pasáž, jak už několikrát bylo řečeno, je dobrá, má styl, lehký nadhled a ironii.

Prostředek ale sklouzne k naprosto tuctovému vyprávění, které hned poté, co ho přečtu, zapomenu - nezenechá ve mně skoro žádný dojem, protože na to, abych si pokládala nějaké otázky, mě prostě nudilo. Je to samoúčelně vystavěný příběh, který ztrácí právě tím, kromě toho "jak" nám neřekne "proč". A to považuji za chybu.

Váhala jsem mezi 2 a 3, ale když si porovnám, co jsem považovala za dvouhvězdičkové příspěvky, tohle přece jen na ty tři dosáhne.


 Uživatel úrovně 0

Vážení diskutéři,

povídku jsem již četl dávno a udělala na mě obecně dobrý dojem. Jen sem si teď lehce připomenul její obsah a pak pročetl diskusi.

Budu reagovat na některé detaily diskuse, jelikož mě dost překvapily.

1) Jak tak čtu úvodní redaktorský komentář nemohu se ubránit pocitu, že začátek je samoúčelný, což je to co jsem již říkal u stolu tribun - hlas lidu (podrobná kritika za každou cenu). Jistěže je problém s nesmrtelností potlačen, jelikož celá povídka se vysmívá nesmrtelnosti, právě proto neřeší drobné detaily a příčinu nesmrtelnosti. Ono kdyby se řešili detaily nemohlo by fantasy být, že? Všichni víme, že bruslíme na velmi tenkém pseudointelektuálním ledě, ale my jsme dobří - my to zvládneme.

2) Textorisi, vhodná rubrika to je, jelikož ČaE je poměrné plné a navíc tam občas díla zanikají, res. jsou zahrabána. A když bychom to vzali do důsledků, tak Gustav umřel.

a) ad styl příběhu o smrti, ono je opravdu moc hezké číst zajímavý styl, ale vždy se nám nakonec čte nejlépe ten klasický, gramaticky správný styl. Například u Tolkiena v Silmarilionu mně vadila dlouhý exotická jména, které jsem nečet a jenom sem si říkal: "ta od Ae..", stejně jako, že ač samozřejmě umím přečíst slovenšťinu, raději čtu česky, jelikož je to pro mě přirozenější.

b) ad názvy ulic, přesně jak pravila moudrá Lyrie, ulice celou povídku zosobní, dodá jí na autentičnosti a podpoří představivost (vždy zauvažuji, jak asi vznikl název), nejlépe je to asi vidět u Pratchetta. A jak pravil sám autor, ono psát: "zahnul za roh, dalé pokračoval ulicí.." je dost ošklivé.

c) ad tvé dotazy, k té filosofii povídky (proč je nesmrtelný atd.) píšu v bodě 1), tedy je to má interpretace, ale ona bude velice přesná. A rýpat se v rozdílu nesmrtelný a nemrtvý by bylo docela na dlouho a obávám se, že bychom byli za chvíli hnáni reputačním bičem pryč. Mimochodem výraz nesmrtelný je zcela jistě zvolen, protože to v názvu povídky zní mnohem lépe.

3) Nesmrtelnost by skutečně měla být tajemná a chápat by jí měli jen ti nejmystičtější, KD má pravdu. Irooku, tajemno tam je, nevím jak bych ti to vysvětlil, ale je to tak hezké, celistvé a dobré a dodává to tomu to tajemství, zvláště v konfrontaci s těmi mágy.

4) Shadowmage, zrovna toto je jeden z mých oblíbených archetypů. Týpek, co je prosťák, co se něco naučil a je v tom poměrně dobrý a jen tak něco ho nezmění. A zde ta nesmrtelnost není nějak ohromně měnící a kdo ví, zda je trvalá, že? Žije déle, no co?
Více než tato nesmrtelnost by mě asi poznamenalo zvolení starostou většího města nebo konec nějakého važnějšího vztahu...

A teď již budu hovořit o povídce samotné, i když mnoho ze svého názoru jsem již řekl. Když jsem povídku četl, nezastavoval jsem, abych uvažoval jak?, proč?, kdy?, kde?, co? umřel / neumřel, ale četl jsem jako kdybych ho poslouchal a to bych neměl čas nad tím uvažovat. V momentě, kdy jsem dočet, už mi bylo jasné, pravda i proto že autora znám, že v tom nic hledat nemám, že povídka se nesmrtelnosti vysmívá, dělá hlupáky ze starých, moudrých a uctyhodných mágů a vyzdvyhuje prostotu. A jako takovou bychom jí měli chápat. Pak je to opravdu dobré, dává to pocit k zamyšlení, nad tím o čem všem tu diskutujeme, ale při tom je to lehké čtení pro pobavení, i já jsem se párkrát usmál :).

s pozdravem Hrač DrD


 Uživatel úrovně 5

Ano, musím souhlasit s Lyrií. Povídka je oproti Tribunovi rozhodně krokem vpřed. Prolog a epilog je výbornou ukázkou toho, co by MOHLO být.

Kdybys dokázal celou povídku napsat v takto zábavné ich formě, mohlo se hodnocení posunout ještě o jednu hvězdu výš. Takhle "pouze" za 4.


 Uživatel úrovně 0

Povídka na mě udělala dobrý dojem, je o třídu výš než autorův minulý počin Tribun. Je napsaná lehkým perem, i když se nemohu docela zbavit podezření, že kdyby autor chtěl, mohlo to být ještě lepší.

Samotný příběh je poměrně klasické téma, ale proč ne, koneckonců většina hrdinů, ať již dobrých nebo zlých, pocházela z ulice, či měla nějak poznamenané dětství, které v konečném důsledku zformovalo jejich povahu. Když člověk vyrůstá na ulici, má patrně větší "šanci" stát se lumpem a vrahem, než když vyrůstá obklopený blízkými a relativním bezpečím. Resp. má k tomu blíž.

Co se týče nesmrtelnosti, nijak mi nevadilo, že není vysvětleno, jak se jím Gustav stal. Zprvu jsem myslela stejně jako Shadowmage, že v té kašně asi něco bylo, ale to by musel obživnout i protivník. Pak jsem si říkala, bůhvíčím ty dýky Yrtran vůbec napustil, možná si spletl lahvičky... zní to absurdně. Pak jsem Gustavovu nesmrtelnost brala jako fakt.

Moc se mi líbil slang, který je použitý v úvodu a závěru, hezkým způsobem vystihl hlavní postavu, mohem lépe než příběh. Názvy uliček byly možná pro někoho zbytečné, ale mně spíš dokreslovaly atmosféru onoho městečka.

Gramatických chyb jako takových jsem si snad ani nevšimla, spíše chybělo pár čárek, sem tam se vyskytl nějaký ten překlep.