Hřbitov

Svět bez naděje Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

V krčmě U Hladového vlka bylo prázdno. Poslední lidé tu byli možná tak před měsícem. Tělo hospodského hnilo kdesi venku a v kuchyni viselo trochu zkaženého masa.

Largon opatrně pootevřel dveře a nahlédl dovnitř. Nikdo tam nebyl. Stejně jako v celém okolí. Jeho cíl byl tedy jasný. Přežít do dalšího dne.

Obhlédl celé stavení, pozavíral okna a dveře, zničil jeden ze stolů a hodil ho do krbu, ve sklepě našel sud piva, z kuchyně si vzal kus starého chleba potaženého plísní a z pokoje pro hosty si přenesl přikrývku až ke krbu. Když všechno znovu překontroloval, rozdělal v krbu oheň, pojedl, napil se a ulehl ke spánku. V teple se usínalo dobře, ale s nadějí jde všechno ještě líp. Škoda, že naděje už dávno vyhasla.

Largon zavřel oči. Zase to vidí. Svou ženu se svým malým synkem v náručí. Čas plyne. Tma zaplaví celou místnost, celé město. Syn umírá v náručí matky. Žena umírá v objetí muže. Muž již také nežije. Pouze přežívá.

Starší vousatý muž sebou prudce trhl. Otevřel oči. Oheň už dohořel. Jak dlouho asi spal? Venku je stále tma a zima. Nikdo nepozná zda je den, nebo noc. A nikomu na tom nezáleží.

„Nejen jemu to vzalo ženu a syna. Žádný člověk nezůstal bez újmy. Vzalo to slunce a měsíc, hvězdy a oblaka. Zůstala jen tma a zima. Není možné tomu odolat, ani se podvolit. Largon to věděl. Teď už jen čekal. Čekal na smrt. V krčmě došlo jídlo, pití, dřevo. Dlouhá byla cesta k dalšímu obydlí. Příliš dlouhá pro znaveného muže bez naděje. Padl na zem a těžce oddechoval. Znovu viděl svou ženu a syna. Pomalu se vytráceli do tmy. A s nimi se ztrácel i on. Žádné světlo v tunelu. Jen tma. Jeho tělo zůstalo ležet. Bez naděje, bez užitku. Na celém světě už zůstal jen jeden člověk. Ty.“

„Ale to není možné. Jsme tu přece dva.“

„Ne. Jsi tu jen ty. Já jsem „to“, a nyní vezmu i tebe.“

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nádhera. Četla jsem tohle dílko už v MS a už tam mě z něj mrazilo. Nejdříve mě sice mátly ty uvozovky v šestém odstavci, ale stačila chvilka a pochopila jsem je. Snad správně. :-)

Děkuji autorovi, ráda se k jeho povídce budu vracet.

Lyrie


 Uživatel úrovně 0

Zajímavé je, jak na těch několika řádcích dokáže příběh vygradovat. Od obyčejného tuláka, který hledá obživu (aspoň, jak to vypadalo na začátku), až pro zkázu celého světa. Nejzvláštnější je, jak vyprávění přejde v přímou řeč, člověk si toho ani nevšimne, jen se trochu změní tón, přesto je to cítit tak, že čtenáři až zamrazí v kostech. A ty poslední dvě věty...


 Uživatel úrovně 0

Na to, že má hřbitovní povídka jen šestnáct řádků, tak má dobrou atmosféru jak hrom. A to neumí každý. Mám pocit, že jsem něco takového už četl v dílně, teda pokud se nepletu - možná jo. Zajímavý motiv. Smrt celého světa..

Je to hodně zajímavé, ale opravdu - na tu délku je to unikátní, hlavně jsem ani nenašel chybky a celková atmosféra je velice dobrá. Hodnotím za čtyři hvězdičky, protože je to kvalitní. Špičkové úplně ne, ale kvalitní ano. Kdyby tam blo možná větší vystižení pocitů, bylo by i pět.


 Uživatel úrovně 0

No, tak do důsledku vzato, tohle je asi nejpochmurnější příběh, co jsem kdy na Hřbitově četl.
Zdánlivě jednoduchý motiv, pěkný sloh, absence hrubých chyb, to všechno jsou pozitiva, která mě "přinutila" povídku schválit.
Dovolím si tady malé srovnání s Padlou vesnicí, protože v prvním přiblížení mají povídky společnou strulturu příběhu - a sice nechat "umřít" kus světa. V Padlé vesnici se jednalo o usedlost, v tomto případě umírá celý svět. A nejen on.
Zdaleka nejhorší je ten konec.

Suma sumec, původně jsem váhal mezi 3* a 4*, ale ten konec je opravdu... dobrý.

i.