Hřbitov

Bastien Hodnocení: Vítěz soutěže Vítěz ZD

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19

Bastien

Bastien zvedl vítr a jemný prach a nahnal ho jejím protivníkům do očí a úst. Orlea využila jejich náhlého oslepení, kašlání a plivání, roztočila se jako thyrská tanečnice a vláčnými, téměř neznatelnými pohyby svého meče poslala soupeře do věčných pekel. Bastien se stáhl jako tolikrát předtím a nechal Orleu vychutnat si svůj další triumf. Když se pak nenápadně vzdaloval, zahlédl její samolibý, krutě uspokojený úsměv.

Orlea měla důvod ke spokojenosti. Znovu si potvrdila to, o čem byla dávno přesvědčená. Celý svůj život zasvětila boji proti takovýmhle zrůdám, které ničily druhým domovy, pole, rodiny, životy, a pokaždé je dokázala zničit. Tihle dva si smrt zasloužili. Pro tři krávy, které chtěli ukrást, vyvraždili celou rodinu. Jakmile se o tom Orlea dověděla, nelenila a vypátrala je. Nikdy se nepozastavovala nad svou schopností najít nejrůznější zločince a ani dnes se ničemu nedivila. Bylo to prostě její součástí, její další schopnost podobná samozřejmé schopnosti dýchat. Zrovna tak nikdy nepochybovala o své podivné schopnosti přežít, vyváznout z bojů jen s několika škrábanci, o svém zvláštním nadání najít i tu nejmenší skulinku v protivníkově obraně. Byla prostě dobrá a věděla to.

Opovržlivě kopla do mrtvol, aby se ujistila, že jsou opravdu zbavené života, a pak jim – pro jistotu – prořízla hrdla. Tělem jí projel opojný pocit podobný lehké závrati. Orlea přivřela oči a nečekaně se rozesmála.

„Proč?“ Bastien pohlédl na svého pána a v očích se mu zračilo zoufalství. „Proč já, pane můj? Už jí nemohu déle pomáhat. Jen pohleď, stává se z ní stvůra podobná těm, které loví!“

„V její budoucnosti je tyran, kterého musí porazit, milý Bastiene.“ Pán natáhl ruku a lehce se dotkl jeho chladného bílého čela. „A ty ji musíš do toho okamžiku ochraňovat.“

„Nemůžeš to zařídit ty?“

„Abych já odstranil tyrana?“ Pán se usmál a zavrtěl hlavou. „To přece nemohu. Já mohu jen ukazovat, naznačovat, pobízet… Je na jiných, jak si má tichá slova vysvětlí. Mají svobodu volby, svou vlastní svobodnou vůli.“

„Toho tyrana tedy odstraní ona.“

„To záleží na tobě, Bastiene. Na tvé svobodné volbě.“

„Nerozumím ti, pane můj.“

„Porozumíš.“ Pán se na něj smutně a láskyplně podíval, vztáhl ruku a dotkl se jeho křídel. Jako by věděl, jako by věděl mnohem víc… a pak se mlhavě rozplynul.

Bastien se svými zmatenými myšlenkami osaměl. Ne však na dlouho. Orlea byla znovu v nesnázích. Jako svůj další cíl si vybrala krutého Krytona, který týral vlastní lid, z rozmaru kradl ženy a nechal věšet jejich muže. Ve své pýše kráčela vzpřímená a ozdobená všemi odznaky svého bohatství. Nijak se netajila svým posláním, takže zpráva o udatné Orlee chystající se zabít krutovládce, se šířila jako požár vyschlou krajinou. Všichni se jí klidili z cesty…

Pár mil před honosným sídlem ji obklopila skupinka tuláků. Ubozí vyhladovělí lidé vyhnaní vládcem Krytonem ze svých domovů, kterým se při pohledu na její vzácnou zbroj točila hlava. Před očima se jim její drahý meč měnil v obyčejnou ovesnou placku a zlaté pažní kroužky v džbány s mlékem pro jejich hladem zmučené děti.

Orlea na okamžik zaváhala, když k ní jeden z těch špinavých žebráků vykročil, ale než stačil cokoli říct, tasila meč a jeho ostrou špici vmáčkla nebožáku do jamky na krku. Nechtěla ho zabít, jen ho chtěla zadržet, ale pocit, jaký v ní ta síla, ta moc, ten opojný pach blízké smrti, vyvolal, se nedal ničím ignorovat. I žebrák to vycítil, proto chtěl couvnout a nechat si na její šperky zajít chuť. Vycítil to i Bastien a spoléhal přitom na Orleu, na poslední zbytky soucitu, které snad ještě nevymýtila představa o vlastní dokonalosti. Zároveň spoléhal na chybu, kterou patrně udělá.

Orlea se chvěla jako lovecký pes. Její citlivé chřípí zachytilo žebrákův strach - byl to stejný strach, jaký cítila ze všech vrahů a žhářů, s kterými měla tu pochybnou čest se utkat. Pak odkudsi vyběhlo malé dítě, vrazilo do Orley a ta přitlačila na meč. K nohám se jí zhroutilo bezvládné tělo. Instinktivně z něj vytáhla meč, ladně se otočila, jako když se labuť ohlédne za sluncem, a zabořila svůj meč – pro jistotu – hluboko do malého srdce. Drobné tělíčko se sotva zachvělo.

Bastien vydechl hrůzou. Bezmocně přihlížel šílenství ohromené matky, které se šířilo tlupou jako ničivý vír. Očima rozšířenýma bolestí sledoval, jak se celá skupina vrhá na Orleu a bije ji vším, co má po ruce, zatíná do ní drápy, trhá její pyšné tělo na cáry… Nebyl schopný jí pomoci. Ne že by nemohl… On nechtěl.

„Tys ji neochránil, Bastiene…“ Pánův hlas se tiše, ale o to přísněji, zavrtával do Bastienovy mysli jako vyčítavý šíp. „Neochránil, přestože jsi věděl, jak je důležitá…“

„Potrestáš mě, pane můj…“

„Ano.“

„Nesplnil jsem úkol. Nezabila Krytona.“

"Tys zatratil její duši, Bastiene. A zároveň jsi zatratil tu svou.“

Věděl, že se to stane ještě dřív, než se pod ním rozprostřela chladná nedozírná temnota protkaná myriádami hvězd. Bastien cítil, že stačí krůček, nenadálé postrčení a on tou temnotou propadne jako zraněný pták. Cítil jiskřivé víření stříbrných spirál, které měly jediný účel - pableskující duše vynést k jasným vrcholům hvězd nebo je smést do nejhlubších temnot zapomnění. V jedné z těch duší poznal Orleu. Jejich oči se na okamžik střetly, ale pak se spirála roztočila rychleji a Orlea padla na samotné dno temnoty.

„Pane můj?“

Bastien cítil, jak se propadá, jak klesá po stříbrných spirálách, které probleskovaly temnotou, cítil nesmírný chlad stoupající z nekonečných samot opuštění. Tam, někde tam, ležela schoulená duše Orley, pyšné bojovnice. Spatřil její pohasínající světlo a pak klesl vedle něj. Jeho oči se na ni upřely s veškerou láskou, jaké byl schopen, a jeho bělostná křídla obklopila ten pyšný uzlíček, aby ho navěky chránila před mrazivou tmou.

***

„Můj vládce!“

Sluha poníženě klekl před obávaného Krytona, který poslední dny ani nevycházel z paláce – tolik se bál Orley a jejího strašlivého meče, že se nechal obklopit stovkami stráží a stejně se lekal každičkého zvuku. Jeho nervy byly víc než jen pocuchané.

„Co je?“ obořil se na sluhu, „jestli mě obtěžuješ jen tak, dám ti vyříznout srdce a pohodím ho psům!“

„Orlea je mrtvá!“

„Orlea je…?“ zalapal Kryton po dechu, ale pak se ho zmocnil nápor radosti a štěstí, který ho doslova zvedl z trůnu! A pak veškerou svou drtivou silou zaútočil na jeho slabé srdce. Vládce Kryton zhasl s úsměvem na rtech.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Podľa mňa: Orlea mala byť udatná bojovníčka, ktorá mala zabiť Krytona. Pán vedel čo sa stane. Akoto že ju zabila skupinka... nech to už boli ktokoľvek ("obyčajných ľudí")? Mala byť krutá, aby zomrela, a aby zabila aj Krytona (maličké výhrady k tomu menu :)). Ale prečo aj Bastien?


 Uživatel úrovně 5

Opět... hrozně se mi líbí tvé věci, ale výběr jmen hrdinů zavádí mé myšlenky nevhodným směrem... drahá Leonarda da Quirm :-)

Ten Kryton... to je pro mě příklad zavádějícího jména :-)


 Uživatel úrovně 0

Zdravím Lyrie,
předně prosím přijmi můj dík za možnost potěšit duši čtením tak příjemného dílka.

Když jsem se snažil alespoň nějakým způsobem vyrovnat účty skrze praktickou radu, všiml jsem si jedné skutečnosti. Až na před(předposlední) větu používáš přímou řeč výhradně separovaně. Věřím, že je to záměr, ovšem myslím, že mnohdy je připojení (doplňte vhodný odborný termín za spojení "té věty, která říká, kdo a jakým tónem mluví) esteticky hezčí. Příkladem může být tento odstavec:

„V její budoucnosti je tyran, kterého musí porazit, milý Bastiene.“ Pán natáhl ruku a lehce se dotkl jeho chladného bílého čela. „A ty ji musíš do toho okamžiku ochraňovat.“
(umístění čárky za "Bastiene", umístění dvojtečky za "čela" či ponechání v tomto tvaru o několik sekund posune okamžik, kdy se ruka Pána dotkne Bastiena)

Uvědomuji si, že je to spíš drobná nuance a ani si nejsem jistý, zda je tento konkrétní příklad opravdu formálně správně. Je to jen podnětem k zamyšlení.

S úctou Adso


 Uživatel úrovně 0

Takže opět jsem se přesvědčil ve svém mínění o Lyriiných dílech. A její klasicky dobré stylové stránce a taky jedné věci, která mě vždycky hrozně bavila a to byl závěr, pár posledních větiček dokáží udělat v celém článku naprosto nečekanou pointu, která je pak vysoce kvlaitní a zajišťuje lepší pocit z díla..

Nejdříve pěkné zavedení do rozběhnutého děje. Přímo do akce, bez rozvleklých popisů, aby to uživatelé pochopili. To zajistilo pouto k postavám a k jejich chování. Myslím si, že to bylo přehledně zvládntué bez nějakých větších chyb.

Dílo na mě zapůsobilo trošku rozpačitým dojmem v oblasti přeskakování dějů. Je to psané pro lidi, kteří to chápou a kteří mají dobrou fantazii a nemyslím, že by se příliš zabývali nad tím, jestli je to reálné, nebo ne. Jinak pocit dobrý, zkušenost se projevila. Téměř jediné dílo bez gramatických chyb a snad i slohových. Lyrie mě nijak nepřekvapoila kvalitou díla a jsem rád, že se to tady může zařadit mezi nejkvalitnější povídky. To pravé na Hřbitov. 4*.


 Uživatel úrovně 0

Právě jsem byl poučen autorkou, že má (jediná napsaná) výtka ke stylistice (a sice oslovení-volání "Můj vládce!") je zcela mimo mísu. Prosím proto ostatní, aby si svoje nejapné poznámky nechali pro sebe a dále se do mě nenaváželi :)


 Uživatel úrovně 0

Pěkně vyvedená povídka se zajímavým nápadem.

Je mi jasné, že jako celek se dá chápat několika způsoby, to je fakt. Na druhou stranu mi není úplně jasné, proč Pán potrestal Bastiena za to, že neochránil Orleu – jejich předešlý dialog totiž dost jasně naznačil, že Pán ví, jak se věci mají a dokonce i ví těch několik (bilion bilionů) nejpravděpodobnějších variant budoucností. To znamená, že věděl i to, že Kryton scípne na infarkt myokardu za předpokladu, že Orlea umře a ta novina se k němu donese. Tak proč?

Dá se to vysvětlit tím, že Orleina duše mohla přijít do „nebe“, pokud by Krytona zabila ručně a vysloužila by si tím ovace lidu – jenomže nepřišla, protože posledním skutkem se moc hezky do historie nezapsala. Takže peklo. Ale proč i Bastien? Protože anděl strážný nás, smrtelníky, neopouští ani tam, hluboko v jámách pekelných?
Moc se mi to nepozdává.

Existuje i další vysvětlení, možná o něco méně relevantní – protože Orlea byla vskutku důležitá a protože Krytona nakonec stejně dostala (in memoriam), a protože ji lidé zatratili kvůli tomu masakru, rozhodlo se vedení nahoře, že jí poskytnou v pekle alespoň trošku pohodlí. A kdo jiný by se o to měl postarat než ten, co se o její pohodlí staral i za života? Bastien...

A možná jsou i jiná...

Co se formální stránky týče, sem tam jsou tam nějaké stylistické nedostatky střední závažnosti (třeba místo „Můj vládce!“ použít „Můj vládče!“ a podobné), ale zase na druhou stranu jsou tam i moc pěkná přirovnání (třeba jak ti chudáci viděli v meči placky a místo zlatých zápěstních kroužků pak krajáč mlíka).

Suma sumec, po delší době je tady dílo, které mě nadchlo po všech stránkách. K lidské dokonalosti mu sice ještě malinko chybí, ale nebrání mi to posazení pěkných pěti.

i.