Hřbitov

Ideál Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 14

Sergij se rozhlédl okolo sebe a pohledem nervózních hnědých očí spočítal lidi v nevelké místnosti. Byli už skoro všichni, vlastně chybí jen ten zpropadený Anlazo. Vždycky chodí pozdě, až bude převrat, taky přijde až na hostinu...

Zatímco čekal, znovu zvažoval svoje pro a proti. Na moment zapochyboval o správnosti celé této akce, ale hned ten stín pochybnosti zahnal tam, odkud přišel. Určitě jedná správně. Mocní jim nedali jinou možnost.

Dubové dveře se nehlučně otevřely, byly to jediné dveře v místnosti a on si k nim nikdy nesedal zády, takže mohl sledovat, kdo přichází. Přesto ale instinktivně sjel rukou k pravé botě, kde měl ukrytou dýku. Vše v pořádku, konečně přišel Anlazo.

Světlovlasý mladík s nesmrtelným úsměvem na tváři za sebou zavřel dveře stajně nehlučně, jako je otevřel. Je sice po půlnoci a tohle křídlo hradu se už léta nevyužívá, ale jistota je jistota.

Poté Anlazo tiše pozdravil: "Svoboda nás provázej." Okamžitě se mu dostalo stejné odpovědi od jeho desíti spoluspiklenců, kteří už tu čekali jen na něj.

"Omlouvám se, zase jdu pozdě, já vím. Byl jsem..." do řeči mu ale skočil Sergij: "To je jedno. Už jsme vichni, můžeme začít."

O slovo se kvapně přihlásila mladá aristokratka v rudém saténu: "Sergiji, proč si nás dnes svolal tak narychlo? Chystá se snad už něco? Přišli na nás?" v jejím hlase bylo znát špatně skrývaný strach. Sergij jí jej ale nevyčítal, sám se totiž bál také. A byl si jist, že strach mají všichni Svobodní Spasitelé.

"Ano, Darjo, něco chystám. Zítra se bude konat sjezd Mocných v hlavním městě. A já mám plán, jak udeřit."

Jeho slova jakoby byly magické formule mystických magiků, všichni Spasitelé ztuhli a tázavě na něj hleděli. Znovu si svoje druhy a družky jednoho po druhém prohlédl.

V duchu se usmál. Ne, tihle jsou oddaní svobodě, nikdo z nich je nezradí. Darja má sice trochu moc strach, ale je věrná ideálu. Má taky proč, pochází z rodiny, která se pyšní mnoha významnými politiky, z nichž každý vždy hájil zájmy lidu. A ona je hrdou dcerou svého rodu. Hrdost a odhodlání, jak známo, překonají sebevětší strach.

Zato Anlazo strach nemá skoro nikdy, co by jen Sergij za tu jeho bezstarostnost dal. Tenhle Anlazo sice není moc spolehlivý, ale když o něco jde, přemůže se. A zná toho dobrodruha dost douho, aby věděl, že má dobré srdce. Je do Svobody takřka zamilovaný, možná není nejlepší šermíř (Sergij by jej jistě znovu porazil, kdyby si dali duel), ale ve skládání básní se mu nikdo nevyrovná. Bude to on, kdo složí Hymnu Svobody, až zvítězí.

Co další? Efreet a Sisqik, kouzelnická dvojčata, ti nezradí určitě. Krom Svobody tyhle Spasitele žene vpřed pomsta, jejich otec Frey žil roky ve vyhnanství kvůli neshodám s bývalým Správcem. Oni sami odešli z Galénovy školy hned, jak v sobě probudili vrozený talent. Teď jsou na dvoře uznávanými mistry, i když se pořád nesnášejí s Galénem. Právě oni sehrají klíčovou roly v jeho plánu. Zodpovědní, oddaní i schopní jsou na to dost. Krom toho jsou tihle bratři Sergijovi vzdálení příbuzní...

Další jsou tři Sametoví rytíři Daniel, Amerek a Ghurt. Jsou to sice trochu tajemní cizinci, vlastně je jediné nikdo ze Spasitelů nezná příliš osobně, ale jsou to Sametoví rytíři. To mluví za vše. Přísahali nejvyšší řádovou přísahou, že budou bojovat za Svobodu až do konce. Jestli někdo vždy splní slovo, pak jsou to Sametoví rytíři, je to o nich známo po celém světě, i když jich je jen hrstka.

Pak už k úvahám zbývají jenom Daryl a Destrina.

Při pohledu na sličnou tvář půlelfky si mimoděk vzpoměl na jejich první setkání. Byli tehdy na zelené rozkvetlé louce, všude voněla posekaná tráva, na obloze nebylo ani mráčku a sluneční paprsky se odrážely v těch jejích kouzelných očích. Za celou tu dobu, co ji zná, nepřišel na to, jakou mají doopravdy barvu. Občas svítí veselou zelení, jindy se v nich topí blankytná modř... Nyní v chabém osvětlení místnosti působyly jako kaštanově hnědé.

A nikdy taky nepřišel na to, jestli ji miluje, nebo jej jen tolik přitahuje ta její přirozená tajemnost. Ani po dvouletém vztahu si tím není jist. Ještě jednou se kratičce ponořil do vzpomínek na onen první den. Tak daleko byli tehdy od všech těhle problémů a útrap... Jenže obyčejní lidé byli tam, kde jsou dnes. V bídě, hladu a útisku Mocných.

Sklouzl pohledem na posledního Svobodného Spasitele, Daryla. Tenhle člověk je poslední, kdo by jejich věc zradil. On jediný totiž pochází z lidu a on nejvíce nese na duši jizvy spáchané Mocnými na lidech, jako je on. Sergij si znovu vzpoměl na příběh, který mu Daril vyprávěl. O tom, jak neměl čím zaplatit ty jejich nesmyslné daně z hlavy a výběřčí mu odvlekli celou rodinu, aby je prodali do otroctví. Ženu, dvě dospívající dcery i malého sotva desetiletého synka. Daryl se sám neozbrojený postavil vojákům, kterých na něj byla přesila dvaceti ozbrojenců a bil se s zuřivostí raněného draka, dokud jej neutloukli do bezvědomí. Do teď se mu po pravé tváři táhne jizva od meče kapitána stráže. Kdyby měli být všichni Spasitelé mrtví, Daryl bude za Svobodu a svoji pomstu bojovat dál sám. Tím si byl Sergij jistý, jako že zítra vyjde slunce. Udělali chybu, že Daryla nezabili, ale on jim za tu chybu byl trochu vděčný. Daril byl jeho nejlepším přítelem a nejednou už riskoval vlastní život, aby mu pomohl.

"Sergiji?"

To byla Darja... Teprve teď si Sergij uvědomil, napjaté ticho a očekávání svých druhů.

"Promiňte, ještě jsem si to naposled musel v hlavě projít, než to na Vás vybalím."

Anlazo si nervózně odkašlal. "Tak už nás konečně přestaň napínat, hoříme nedočkavostí."

To měl tedy mladý bard pravdu, všichni se třásli vzrušením a nedočkavostí...

"Dobrá, dobrá. Tak tedy můj plán: Sjezd se bude konat v paláci, jehož plány nám obstarala Darja," rozbalil před sebou zažloutlý pergamen s mapkou "tady je hlavní audienční sál. Tady proběhne náš útok..."

Do řeči mu skočil Daryl: "To je krásný, Sergi, ale jak se dostanem přez stráže? Budou tam sice audience, ale se zbraní nás tam nepustí, nejsme všichni aristokrati."

Sergij se usmál, věděl, že se Daryl ozve první. Je to bystrý spiklenec. "Neboj, myslel jsem na to. Audienci mám zařízenou a stráže oklameme. Efreet a Sisqik se o to postarají jedním ze svých hypnotyckých kouzel."

Teď mu do řeči skočil Efreet: "To nepůjde. Mocní mají mezi sebou schopnějšího magika, než jsme my dva. Mají Galéna, ten si všimne našeho čeření magických hladin, vystopuje naše kouzlo a zničí nás dřív, než si Ty všimneš lejna na botě." Sisqik jen souhlasně přikyvoval. V nadšených obličejích ostatních Spasitelů se zablyštilo sklamání.

"Nebojte se i na to jsem myslel. Mám tu pro Vás dva mocné ochrané talismany, měly by Vás skrýt před vnitřním zrakem jakéhokoliv magika. Včetně samotného Galéna."

Vytáhl z kapsy u kalhot dva zlaté náramky jemně tepané platinou ve velmi složitých vzorcích.

Sisqik si je prohlédl a souhlasně zamručel. "To jsou vskutku mocné předměty, musely Tě stát duši."

Sergij se nevesele zasmál. "Kdepak duši. Stály mě můj hrad. Celý můj rodný hrad, jistě chápete, co pro mě znamenal, ale Svoboda je nevyčíslitelná."

Toto zjištění ostatnímy evidentně otřáslo, ale všichni tiše přikývli. Jen Daniel potichu zabručel jedno z jejich hesel "Svoboda nad vlastní krev".

Sergij pokračoval ve výkladu: "Tedy já a Destrina půjdeme na audienci coby nespokojení aristokraté, žádat Mocné o snížení daně šlechtě. Tady Daryl nám bude dělat lokaje. Mágové, jakmile se vypořádají se strážemi, vstoupí, aby vznesli nějaké námitky vůči praktikám čarodějů Galénovy školy. Naši Sametoví rytíři jim budou dělat doprovod, přičemž složí přísahu, že v audienčním sálu nepoužijí své zbraně. Nikdo se je potom neodváží pokusit odzbrojit, takže dovnitř pronesou své zbraně. Anlazo a Darja budou čekat tady" zabodl ukazováček do plánku "v tajné chodbě. Jak se tam dostanete, to ponechám na vašem vtipu."

Bard se rozesmál. "To si piš, Ty starej lišáku, že tam budem, už vidím jak. Bude to hračka..."

"Fajn, počkáte tam dokud nepoběží stráže do sálu. Zablokujete chodbu a budete ji držet, dokud se my ostatní nepřiřítíme tudy." Opět naznačil něco na plánku. "Pak se k nám přidáte a všichni utečeme do sklepení, odkud uplaveme stokou. Nějaké otázky?"

Ozval se Amerek: "Je Ti doufám jasné, že my pod přísahou se do boje uvnitř nezapojíme?"

"Je. Vaším úkolem bude pronést zbraně a až to propukne, vyběhnete napřed pomoct Anlazovi a Darji, přece nenecháme hlídat chodbu jen tu omladinu..."

Tak, to byl plán převratu. Byl to dobrý plán.

...Sergij spěšně prorážel cestu chodbou. Srazil hlavu dalšímu strážnému, který se vynořil zpoza rohu a bleskově rozpáral břicho jeho společníkovi. Rozhlédl se. Pořád jsou všichni. Každý je sice raněný, ale sou to jen škrábnutí... Už jen tři chodby a budou u Anlaza, Darji a rytířů.

"Pospěšte, už nejsme daleko!"

Další skupinka strážných. Jeden ho bodl do nohy... Naštěstí netrefil tepnu ani kos. Zatnul zuby, to už přece dojde! A pořád jsou všichni, i když magici nějak nezvládají tempo. Kéž by mohli seslat další kouzlo. Ale nemohou, boj byl vyčerpávající, ale stál za to. Konečně se jim podařil jejich plán. Devět Mocných leží ve velkém sále s vyhaslým plamýnkem v očích. Unikl jen jeden. Ha, támhle jsou. Ale né, vypadá to, že neudrží ústup. Je tam velká přesila, ještěže Sametoví rytíři tak dobře bojují...

"Rychle! Musíme jim pomoct!"

Efreet se zmohl na další kouzlo! Sergij jasně slyšel kouzelnou formuly, potom se kolem nepřátel rozjasnila rudá záře a byli všicni pryč. Díky bohům! Díky Svobodě!! Utečou a přežili všichni...

Ve sklepení ze sebe spěšně sházeli zbroje, oděvy a zahodili zbraně. Stoka je sice špinavá a studená, ale za Svobodu je to jen malá oběť. Skočil do vody první. Ostatní hned za ním...

Plaval špinavou smradlavou vodou, ale byl tím nejšťastnějším člověkem na světě. Zvítězili a přežili všichni! Pořád tomu nemohl uvěřit...

Jsou už opravdu svobodní!!

Když tu náhle ucítil pronikavou bolest v zádech. Něco chladnějšího než voda stoky jej tam zastudilo. Najednou se cítil slabý a poražený, když jeho vrah vytahoval dýku z rány, věděl už, že umírá. Zvítězili! Jedno, že on zemře. Najdou se jiní, kteří navážou na nynější úspěch. Svobodní Spasitelé splnili svůj úkol. Jenže je mezi nimy zrádce, zrádce který mu vrazil ocel do zad... Cítil, jak čepel vychází z rány a on už není schopen udělat další tempo...

Musí přece vědět, kdo je zradil! Musí!

Z posledních rychle vyprchávajících sil se otočil, aby si zrádce prohlédl, než skoná. Neviděl na něj, jeho víčka už se zavřela a on pomalu klesal pod hladinu, svaly ochrnuly, smysly otupěly...

Musí přece znát zrádce!!

Otevřel oči...

...jen aby spatřil závoj rudé mlhy a zemřel. Naposledy vydechl a skonal aniž by věděl, kdo ze Svobosných Spasitelů se stal Svobodným zrádcem.

Zrádce se kysele usmál a nechal dýku klesnout na dno.

Mocní jsou mrtví, Sergij a jeho pomatené ideály už nejsou potřeba...

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Příběh samotný mě potěšil. Jednoduché představení všech zůčastněných, prezentace plánu, samotné provedení akce. Hm, slušné, ale co mi dere duši jsou věty tipu jako - "Ta koza od vedle, od támhle toho souseda, tak ta mě trkla do tady tý prdele..." Tím dílo v mých očích ztaratilo značnou dávku "výjmečnosti".Mušíš uznat že to neni ono a že to prostě žádné větě nesluší....
Má duše se začíná tiše smát .... - Další body do"mětského poháru"se připisují dilvishovi za velmi vítané slovní obraty, které vždy potěší! Příkladem může být hned věta první nebo " V pokleku za balvany, jiní v zákrytech na úpatí stěn pnoucích se k domu bohů sídlících na nejvyšším vrcholu zdejších hor, všichni do jednoho svíraly jílce svých zbraní, v touze roztříštit holé lebky nepřítele a vyčarovat tak krvavý příliv stékající odporně páchnoucími potůčky napříč kaňonem, všichni toužili ukončit hody paní Smrti a vydat se zpět k ohňům svých rodin..." Všichni už jistě ví co tím myslím...

Jinak by mě docela zajímalo co se stalo s naším hrdinou, kdo dýku do zad mu vrazil...??

Chyb a překlepů tu pár je, ale to vše jde stranou s napínavostí, kerá se bohužel oběvuje až ke konci příběhu. K boji - osobně bych se v tom trochu více vyžil. Snažil bych se vtisknout bitvě napínavost, trochu více akce apod.(viz ukázka výše).

Boj za svobodu mě vždysky chytne *fňuk*



 Uživatel úrovně 0

Prokletý Dilvish
Tvůj záměr jsem skutečně nepochopil - stává se to. Stává se to často v případech, kdy autor nedokáže dost dobře sjednotit své myšlenky, ucelit je v konkrétní obraz a předložit čtenáři tak, aby bylo zřejmé, o co se vlastně pokouší.

Je to Tvá prvotina, takže výsledek celkem chápu. Cením si toho, že jsi schopen si případné kritiky brát k srdci, koneckonců, snažím se, aby byly jen pro Tvé dobro.

Do budoucna je hlavně potřeba zlepšit stylistikou a gramatickou stránku psaného projevu. Jakmile tohle bude lepší, všechno bude lepší. Ostatní (zcelování a předkládání myšlenek) se dostaví se zkušenostmi (psát, psát a psát). Rozdíl je patrný celkem brzy.

Přeji hodně úspěchů do další tvorby.

i.


 Uživatel úrovně 0

Tak, předčesílám, že je to první má povídka.

irook zřejmě nepochopil můj záměr, totiž onu konečnou pointu, na kterou narazil Salmar... Jednoduše, není důležité, kdo to byl. Ony rozsáhlé nicneříkající popisy měly jen podtrhnout tento fakt a poukázat na iracionalitu zidealizované Sergijovy mysli. Vím, že narušují čtivost, ale tohle není ani neměla být jednorázová akční povídečka, má to vést k úvahám. Nikoliv ale detektivním, škoda, že sem nepřišel na to, jak naznačit zbytečnost odhalení vrahovy identity... Možná sem ji měl sám odhalit (může to být kdokoliv).

Zcela upně sem se to pokus zhrnout v poslední větě, která vlastně nese celkovou pointu v kontrastu z celkovým předcházejícím pohledem na věc očima Sergije.

Jinak, víc než na nesmyslnost ideálu se snažím poukázat na jeho pomatenost, koneckonců, toto je hřbitov a já sám jsem idealista (nebo sem jím aspoň byl).

Kritiky vítám s otevřenou náručí, budu je potřebovat k psaní dalších podobných pokusů...

Dilvish


 Uživatel úrovně 3

Dílo je průměrné. Pravděpodobně nemám moc co napsat a docela mě to mrzí, ale už jsem ho viděl jednou v poště a už jednou jsem ho zkritizoval. To se potom dělá kritika špatně...

Myslím, že chápu autorův záměr. Tím je ukázat na hloupost idealismu, proto je logické, že se nedozvíme vraha, on není podstatný. Ale pokud to budu brát z tohoto hlediska, myslím, že se to asi nepovedlo tak, jak by mohlo.

Gradace je nadějná až do chvíle, kde začneš popisovat všechny členy. Myslím, že by bylo nejlepší buď psát celou povídku v podobném rozsáhlejším duchu, nebo tento popis proškrtat a zachovat původní spád. A jako druhou velikou negativní myšlenku v tomto ohledu beru fakt, že když čtenář narazí na tuto pasáž, kde se hlavní hrdina více než okrajově zabývá myěšlenmkou zrady, i já se musím zamyslet, kdo že to nakonec zradí.

Přímá řeč by se jistě dala vylepšit pro osobitější nádech.

...Nebo by se to celé dalo pojmout krapánek jináč... Kdyby tento příspěvek byl pouhým úvodem detektivní zápletky, mělo by to, dle mého skromného názoru, lepší pocit. Tedy že toto by byl úvod a dále by se rozjela detektivní zápletky mezi statními členy, myslím, že by to bylo zajímavé. A nejsem toho názoru, že by musela být hned vypuštěna prvotní pointa bezduchosti idealismu.

Suma sumárum je to sice zajímavé, ale není to tak gradované, tak jednodechempřečtelné a napínavé, jak by být mohlo. Je zde vidět nutnost vyspění (vypsání) autora v tomto oboru.

what must be, will be


 Uživatel úrovně 0

Jak už se stává zvykem, povídka má veliký potenciál, který je však bohužel využit z méně než jedné pětiny. Domnívám se, že je tomu tak kvůli nezkušenosti autora s jakoukoliv publikací. Všechno se může časem poddat – uvidíme.

K povídce mám následující poznámky:
- dějově je dílo postaveno poměrně vhodně, se stupňující gradací, slušným vyvrcholením s poměrně ostrou pointou (je tam pochopitelně pár věcí, které by se daly změnit, ale nejsou to záležitosti zásadního formátu), k narušení dochází z použitých popisů, které jsou umístěny nevhodně a působí uměle (mám na mysli konkrétně popisy Spasitelů – autor je zřejmě neměl kam jinam nacpat). Do příště bych doporučil autorovi řádně si rozmyslet, v jakém duchu povídku napíše. Ve strohém dynamickém díle (jako je toto) se podrobné popisy moc nehodí – důraz má být kladen na akci a stupňování děje s ostrým zakončením.
- příběh samotný sice nepůsobí úplně špatně, ale je potřeba si více vyhrát s přesností – v této povídce vystupuje příliš mnoho postav a v mlhavém zakončení se skrývá příliš mnoho polemiky. Já třeba po několikerém přečtení nevím, kdo Sergije nakonec zradil. Pokud mi něco uniklo, je to dáno nepřehledností. Netvrdím, že dílo nemůže být složité na pochopení, ale jakýs takýs význam by měl být zřejmý. Tady není.
- stavba povídky má slabé místo ve střední části, tedy v zamyšlení Sergije (který dle mě zcela nepochopitelně uvažuje nad pravděpodobností zrady u všech členů týmu Spasitelů), za několik okamžiků je čtenář zahlcen podrobnými (v poměru k rozsahu práce) popisy všech postav, dohromady se stejně nic nedozví a navíc ztratil návaznost a motivaci v předchozím textu. Na úkor těchto rozvitých popisů je pak samotná akce strohá, bez ozdob a vychytávek, bez vtipu. Je to škoda.
- Stylistika sice není na kdovíjak špatné úrovni, ale něco (opakování slov, spojek, slovosled, návaznosti vět vedlejších, zájmena Tě, Tvůj, Váš, atd. se píší s velkým písmenem v dopisech, do povídky nic takového nepatří – pokud sám dopis není dílem) by vybrousit potřebovalo. Zkušenostmi se to jistě zlepší. Cením si snahy psát v krátkých čtivých větách.
- Gramatika je trošku slabší, objevují se chyby všech formátů – od prominutelných překlepů až po neprominutelné shody podmětu s přísudkem. A to koukám jen na to, co mi označil Word. Chce to po sobě číst (a nechat někoho jiného, ať si to přečte).

Suma sumec, jako vždycky mám pocit, že se z toho dalo vytěžit „dílo jako prase“, takhle to stačí na podprůměr. Škoda.

irůk.