Hřbitov

Balada o Orginovi aneb znovudobytý Lavuan Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18

Óda na Orgina (aneb znovu dobytý Lavuan)

Fangur stál na úpatí homole, která se nad ním tyčila do výšky asi půl míle. Na ní stála památka velmi slavného lavuanského hraničáře.
Když Fangur vystoupil na vrchol, poklonil se nejprve východu, jihu, západu a nakonec složil zbraně, poklekl na koleno a severu zapěl:

Elmorino, matko Orginova,
co záříš od soumraku do svítání
stůj nad ním a ochraňuj svého syna,
od vítání do vítání. *

(na severu září totiž po celý rok hvězda Elmorina, pojmenovaná podle nejslavnější válečnice lavuanského lidu, Orginově matce Elmorině)
Když dozpíval přešel zpět k mohyle, poklonil se Orginově památce, opět poklekl a poté jasným hlasem zapěl ódu na slavného pána hraničářů, svého děda, Orgina, syna Atrarena a Elmoriny:

Tam na kopci Ag-nunume,
kde se vítr prohání
ční kamená mohyla
se zlatým kováním.
Tam památka Orgina dlí
tam moje teskná píseň zní

Ty, Orgine statečných, lavuanských hraničářů vůdce,
dobra na tomto krutém světě tvůrce.
Odpočívej zde v pokoji a klidu,
pane lavuanského lidu.

Třeskl meč o štít,
ránu stihla rána,
bitva krutá, slavná
dnes zdá se být prohraná.

V tom na kopec Ag-nunume
Orgin vystoupil,
každý nepřítel
před ním ustoupil.

Rozséval zkázu
do nepřátelských řad,
každý bojovník náš
měl Orgina rád.

Ty Orgine, statečných, lavuanských hraničářů vůdce,
dobra na tomto krutém světě tvůrce.
Odpočívej zde v pokoji a klidu,
pane lavuanského lidu.
Když nepřátele hnal
rudý blesk ho sklál,
temný bůh Vyvrhel
Orginovi duši vzal.
Plakali všichni přátelé,
druzí radovali se,
však za duši Orgina
zaplatili draze.

Tam na kopci Ag-nunume,
kde vítr chladný vane
stojí kamená mohyla
nad tebou Orgine!

Tam na kopci Ag-nunume,
kde vítr chladný vane
stojí kamená mohyla,
tam mé srdce zůstane.


Narodil se 25. 3. 5489 ve městě Inowral v jižním Lavuanu. Ihned po narození ho otec odvezl s uprchlíky z města, protože to bylo již 3 roky obléháno. Jeho matka Elmorina, která velela obráncům odmítla odjet i z mateřských důvodů a dva roky na to zemřela při poslední obraně města.

Orgin vyrůstal v malém městečku Alomanu. Již v děctví rád poslouchal příběhy o krásné zemi Lavuan. Nechápal, proč se tam nevrátí. Když se zeptal otce a dozvěděl se, že Lavuan je již asi deset let pod nadvládou zlých Askonů velice ho to zarmoutilo. Jeho představa krásného Lavuanu náhle zšedla, když si v ní vybavil zlé Askony. Jeho láska k Lavuanu rok od roku rostla a s ní rostla i nenávist k Askonům.

Nicméně se v dvaceti letech oženil s krásnou Aijne, ozdobou Alomanu.

V dvaceti sedmi letech,když byl již zkušený hraničář a se svým psem Germem již prošli mnoha dobrodružstvími zjevila se mu ve snu jeho matka a poručila mu, aby zpět dobyl Lavuan. Orgin, kterému jeho představa s dospělostí zmizela náhle pocítil velkou nutnost Lavuan zpět dobýt.

A tak se stalo, že dne 14. 6. 5516 vyjelo vojsko čítající 250 Lavuanských hraničářů; 300 jízdních elfů a 300 elfích lučištníků ze země krále Garibalda, jež vedl sám Garibald, s nímž Orgin navázal opět staré spojenectví a slíbil mu (pokud vyhrají) část pohraničí; a 450 trpasličích bojovníků z Krystalových Hor, kteří měli za vítězství slíbený celý poklad Askonů, který najdou, z brány Atolakanu, hlavního města říše, kam se přestěhovali lavuanští hraničáři po pádu Lavuanu.

První srážka s Askony skončila díky Orginově výborné strategii vítězstvím pro "koalici". Zpráva o postupu šla před nimi, a tak dobyli 3 významná města velmi hladce. Orgin začínal mít pochybnosti a neustále nabádal své bojovníky i spojence k ostražitosti. Při dobýjení města Helmung padl král Garibald. Byla to těžká ztráta.

9. 7. 5516, když projížděli údolím vrchu Ag-nunume napadla je velká armáda Askonů a sevřela je v údolí. Orginovi a několika ostatním bojovníkům, především jízdě se však podařilo prorazit a vyjet až na vrchol Ag-nunume, tam Orgin pozvedl meč a sjížděl dolů do údolí. Spojenci, povzbuzeni tímto počinem, jali se bojovat s ještě větší odhodlaností a odvahou. Orgin sám se svým Germem pobyli mnoho bojovníků a Orgin svou čepelí, která se později stala legendou, zabil vůdce Askonů Dobraga. Teď aliance sevřela Askony v údolí.

V tom se rozhněval bůh Vyvrhel, který byl v tajném spojení s Askony. Z nebe sjel blesk a Orgin padl na zem mrtev. Ani tento počin proti zákonům nesmrtelných už nestačil změnit výsledek bitvy. Dne 9. 7. 5516 zemřela většina Askonských bojovníků v Lavuanské říši.

Zbytek tažení proběhl hladce. Nejlepší Orginův přítel Felklas se ujal vlády v Lavuanu a nastolil pořádek a řád. Země krále Garibalda dostala pohraničí bohaté na horniny a dřeviny a poklad, který získali trpaslíci byl mnohokrát větší než sami očekávali. Lavuanský lid se všechen vrátil do lavuanských lesů a horečnatě napravoval škody, které za sebou Askonové nechali. Orginova žena Aijne 6 měsíců po jeho skonu porodila syna Angura. Orginovi vystavěli velikou mohylu na vrcholu Ag-nunume, která tam stojí dodnes a oslavuje slavnou bitvu i velkého válečníka.



Zemřel na 16. úrovni, ve věku 27 let, povoláním pán hraničářů (mistr zbraní). Měl husté, černé vlasy, černé oči a husté, černé obočí. Měřil 187 coulů a vážil 91 kilogramů. Měl přítele orla Germa a krásnou manželku Aijne.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Pěkný, svižný....prostě takhle nějak to má vypadat...


 Uživatel úrovně 0

Ten nájezd Orgina mi připomínal nájezd rohanů a gandalfa ve dvou věžích na konci....
Ale jinak mě to uchvátilo.....5*

Gromm


 Uživatel úrovně 0

moč pjekný.fakt se mi to libylo (pardom za puntickarstvi ale na zacatku ma psa Germa a na konci je to orel)


 Uživatel úrovně 0

Moc se mi to líbí....zpříjemnilo mi to den...


 Uživatel úrovně 0

Morr má myslím úplnou pravdu a sám bych to nevyjádřil lépe...


 Uživatel úrovně 5

Tento příspěvek je řekl bych průměrným příspěvem, který v sobě nese jisté kouzlo. Za zdařilý považuji úvod než započne píseň. Písen či básen má mnoho nedostatků, ale také pasáže znějící přirozeně a k hrdinské písni se hodící.
Také obsah života je vcelku příjemě nastíněn i když být tebou nebránil bych se zajít více do detailů a více si s tím vším vyhrát. Každopádně tento příspěvek patří do řady těch, které nám něco o ustřední postavě něco prozradí.

s pozdravem Morr


 Uživatel úrovně 5

Ve výhradách souhlasím se zwejkem a Sailonem, ale jsou to jen drobnosti. Jinak je to moc pěkné. Takže 5*


 Uživatel úrovně 0

Až trochu moc heroické ale pěkné!


 Uživatel úrovně 0

Perfektní, až na orlopsa. Škoda že ten blesk, kdyby to byl kouzelníkův blesk... ale stejně 5*, protože život není spravedlivý (ani krásný).


 Uživatel úrovně 5

Germ je jednou pes a jednou orel...?