Hraničář

Sdílení smyslů Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

Sdílení smyslů je rozšíření telepatie. Jakmile Hraničář ovládne telepatii, ovládne i sdílení smyslů. Pokud Hraničář neovládá telepatii, nemůže ani sdílet smysly.

Alternativa: Sdílení smyslů může stát stranou jako samostatná mimosmyslová schopnost, pro kterou platí tabulka telepatie, ale učí se zvlášť.

Sdílení smyslů umožní hraničáři buď vidět, slyšet nebo cítit přesně to, co vidí, slyší či cítí terč telepatie, anebo propůjčit terči telepatie své vlastní smysly. Může také vyměnit své smysly za smysly terče. Nelze ale sdílet více než jeden smysl - zrak, sluch, čich, hmat nebo chuť.

Sdílení smyslů navíc nahrazuje ostatní telepatické úkony. To znamená, že pokud chce hraničář sdílet nějaký smysl, nemůže při tomtéž pokusu o telepatii s terčem mluvit ani číst jeho myšlenky.

Sdílený smysl nahradí původní smysl, takže např. po dobu sdílení zraku uvidí hraničář totéž, co vidí terč telepatie, ale neuvidí nic z toho, co zachycuje jeho vlastní zrak. Na sdílení se musí neustále soustředit, ale nic mu nebrání v hovoru nebo pomalém pohybu.

Dosah sdílení smyslů se nemění a platí tabulka telepatie. Past na selhání je ale 3 při povoleném sdílení a 8 při nepovoleném sdílení. Past na odhalení a uzavření je stejná (4 a 6). Smysly se dají sdílet i s tvory s inteligencí 1, třeba se zvířaty.

Sdílení smyslů se dá využít různě. Je otázkou, co vše zachytí čtení myšlenek, ale přímé sdílení smyslů je často efektivnější. Než někoho prosit, aby myslel na umístění tajného vchodu, který vidí, je šikovnější prostě se dívat jeho očima. Hraničář - sokolník může sdílet zrak svého létajícího průzkumníka, jiní nenápadní tvorové mohou Hraničáři posloužit jako štěnice pro odposlech. Pokud hraničář propůjčí terči svůj sluch a poté bude mluvit, je to jako kdyby mluvil přímo k němu, navíc ale terč uslyší i ostatní postavy účastnící se rozhovoru. Takto by se dalo pokračovat.

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

K tomu "žádná nová mechanika" - odkdy je TOHLE jako chyba, proboha? Když dokážeš něco rozšířit a přitom použít existující mechaniky, tak je to jedině dobře. Jako kdyby nemělo Doupě mechanik víc než dost.

Nový nápad = myšlenka díla = v tomto případě: Hraničář může telepaticky nejen číst myšlenky, ale i sdílet smysly. Tenhle nápad se přitom dá aplikovat i u psioniků a podobně. Že to leze do zelí kouzelníkovi, to je mi líto, ale v doupěti se tomu nevyhneš, spousta věcí se tam překrývá a je blbě rozdělená. A telepatii má bohužel hraničář, tak to musím dát sem. Rozhodně není pravda, že propojení smyslů a telepatie není vůbec nic nového.

Takže tak. Nicméně ti děkuji za zastavení a za přečtení, i když s tebou nesouhlasím.

Rovněž díky Tobimu i anarionovi. Jsem rád, že se vám to líbí.


 Uživatel úrovně 8

Chápu. Ale zrovna u zvířat, by jsem to viděl spíš na hraničáře, než na kozelníka. Zrovna tak telepatie má k tomu blíže něž nějaké kouzlo. Osobně mi to prostě víc sedí na Hraničáře, než na Kouzelníka, ale beru že v pravidlech je to jinak.

Jako alternativu pro zmírnění zde vidím tu možnost jako samostatnou mimosmislovou schopnost. Tudíž si bude muset hraničář vybrat zda bude chtít telepatii, nebo tohle. Tohle by mělo hru naopak dosti vyvážit. Ale beru to Mortere. Naopak, dobrý postřeh ;-)


 Uživatel úrovně 5

Mně se to naopak vůbec nelíbí, protože jde zase o nějaké kombení, které působí střet - vidím problém v tom, že pokud si matně vzpomínám (bohužel už dávno nemám pravidla) měl kouzelník tuším nějaká kouzla jako cizí oči, cizí uši apod., která umožňovala to, co by se takto vlastně naučil i hraničář. Přijde mi to navíc docela dost silná schopnost, jejíž vyvážení bych viděl například v alternativě, že terčem mohou být právě a jen tvorové jako zvířata - s čímž by mohl souviset nějaký systém jak zvířata reagují na hraničáře, zda-li si zachovávají svou neutralitu a nepřístupnost, nebo jsou naopak ochotny povolenému sdílení. Hodnotím za 2 hvězdy, jelikož příspěvek neposkytuje vlastně nic nového, žádný nový mechanismus, žádný nový nápad... takže ještě dosti mírně...


 Uživatel úrovně 0

Dobré dílo, stručné, jasné a srozumitelné velmi dobrý nápad jak už psal anarion taky nevidím chyby. Dobrý nápad a rozšíření mimosmyslových schopností hraničáře. :))


 Uživatel úrovně 8

Musím uznat, že jsem si hlavu nad dílkem lámal trošku dýl. Přemýšlel jsem nad nějakými mezerami, nedodělky, ale žádné jsem nenašel (což ovšem neznamená, že by tam být nemohly). Jednoduše je tam nevidím.

Celkově vzato musím hlavně a to důrazně, pochválit celkovou koncepci díla, která je stručná, věcná a hlavně srozumitelná. Autor se elegantně vyhnul zbytečným hodům, pastím a obecné matematiky, která velice často a ráda vždy někde „vysublimuje“ zvláště u pravidlových příspěvků. Kort u těch co rozšiřují, předělávají, nebo jinak upravují už tak „přematizovanou“ telepatii to platí dvojnásob.

Pamatuji si, jak jsem se kdysi na stole: Síně Hraničářů (alespoň myslím, že to bylo tam) ptal osazenstva, jak to dělají při hře s telepatií. Obecně vzato telepatie je v pravidlech popsána tak složitě, s tolika hody, propočty a proměnnými, že takřka vylučuje pohotovou aplikaci do hry. Odpovědí mi byl příspěvek od Maris, že si na telepatii nehází skoro vůbec, neb už to má v oku a pokud ano, tak jenom velice vyjímečně. Byl jsem tedy rád, že těch (podle-oka-do potoka-Pjů) je víc :o) Naopak tento příspěvek tuto normu splňuje. I když stále staví na základní verzi telepatie, vidím to spíše jako plus. Lepší stavět už na něčem postaveném a nabídnout jednodušší alternativu, než to celé překopat od základů. Toto dílo nevyžaduje od hráčů zbytečné propočty navíc a troufám si říct, že drtivá většina hráčů hrající DrD častěji (kort se stejnou partou), časem zjistí jaké hody vypustit a nechají tyto věci spíše na PJ, nebo instinktu.

Sečteno a podtrženo. Nápad je to bezesporu zajímavý. Použitelnost a praktická aplikace do hry se u tohoto příspěvku nezapře a jednoduché naservírování je zde rozhodně plusem. Stručnost příspěvku také oceňuji, zejména dnes. Před nedávnem bylo zde tak trošku „trendy“ psát obšírně sáhodlouhá díla, která pokryjí veškeré otázky k dílu směřující, ovšem v poslední době se trend krátkých a rychle použitelných děl zase vrací a je to myslím dobře.

Za mě tedy velice kvalitní dílo, které si (doufám) své příznivce určitě najde. Když jsem delší dobu uvažoval mezi 4, nebo 5 hvězdami, přiklonil jsem se k 5 z důvodů, že přílišná přísnost dneska už nemá opodstatnění a že by bylo fajn, aby tahle schopnost se dostala do OhyZDy. Takže za 5