Hraničář

Moudrý strom Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 20

Moudrý strom

Vznik Moudrého stromu

Nejprve je nutné říci, že moudré stromy vznikají velmi zřídka. Moudrý strom vznikne nejčastěji v samém srdci hvozdu, z mohutného dubu nebo buku. O vzniku stromu se ve snu dozví každý druid, který na území hvozdu v daný okamžik žije. Moudrý strom vzniká nejčastěji ve hvozdech, které si žijí klidným životem. To znamená ve hvozdech, kde se nijak dramaticky nezvyšuje probouzecí magenergie (ne výš jak nad 2. stupeň pruzení lesa). Tj. v takových hvozdech, kde žijí lidé v míru s druidy, kde neprobíhá masivní kácení stromů, vybíjení zvěře, války a podobně. Pokud PJ Moudrý strom v příběhu potřebuje, pak nepochybně vznikne, pokud hraje PJ na náhodu, nebude problém vytvořit si nějaký vzorec šance na vznik, který zohlední čas a nízké množství probouzecí magenergie.

Zánik Moudrého stromu

Moudrý strom nikdy nezemře stářím, škůdcem, nemocí, vichřicí apod. Blesk jej nikdy nezasáne. Automaticky umírá, pokud se hvozd dostane na 4. stupeň probuzení. Strom je teoreticky možné ručně pokácet, ale osoba, která by ze stromu usekla byť jen větev je automaticky vystavena Nenávisti lesa se všemi důsledky z toho vyplývajícími.. Strom může shořet při požáru. Smrt Moudrého stromu okamžitě zvýší probouzecí magenergii právě o 5000 magů (toto neplatí pokud strom zemřel díky probuzenosti hvozdu).

Schopnosti stromu

Moudrý strom je Moudrým nazýván především pro své schopnosti. Ihned po vzniku má strom znalosti jako sféra Vehuiah (1.). Po deseti letech existence se schopnosti stromu zvýší, získá vědomosti sféry Jéliel (2.). Po dalších deseti letech jsou schopnosti stromu již plně rozvinuté a strom získává znalosti i sféry Sirael (3.) Dle úvahy PJ může strom také např. uzdravovat nemoci, napravovat změněné přesvědčení, charakter, povolávat lesní duchy a monstra k obraně apod. Je také možné přisoudit magické/léčivé účinky různým odvarům z trochy spadlých žaludů apod., ale nic se nemá přehánět.

Využití schopností stromu

Informace od stromu může získat jen a pouze druid po rituálu. Je k němu zapotřebí nejméně deset druidů, kteří při rituálu vloží do stromu magenergii 600 magů. Druid se může rituálu účastnit od 6. úrovně. Množství dodané magenergie záleží na každém druidovi zvlášť, může dodat kolik magů chce. Pokud není při rituálu dodána potřebná magenergie, rituál se nezdařil a tento měsíc není možné schopností využít. Schopnosti nahlížení do sfér je možné využít pouze 1x měsíčně, u ostatních případných schopností záleží na PJ. Rituál probíhá tak, že druidi kolem stromu udělají kruh a po vložení magenergie nechají za zpěvu oslavných písní dotyčného druida vylézt do koruny stromu. Druid přemýšlí o své otázce a rituálem je uspándpověď na otázku se druid dozví ve snu. Spící druid se tedy se sférou nijak nespojuje, funkci „theurgha“ plní vlastně Moudrý strom (žádné riziko nežádnoucích astrálních bytostí nebo larev). Pokud je informace ve sférách blokována, druidovi se nebude zdát nic. Celý rituál je ale k ničemu, pokud má postava na sobě nebo u sebe libovolný kovový předmět (a pokud o něm ví – ale záleží na situaci, hrot šípu trvale uvězněný pod lopatkou vadit asi nebude). Strom informace také neposkytne, pokud má Hvozd (PJ) pocit, že mu to uškodí nebo pokud by nějak výrazně změnil chod světa.

Poznámky

  • Druid se o existenci Moudrých stromů dozví při výcviku na 6. úrovneň, chodec na 15. (dozví se o tom, že MS existují, ale konkrétní lokace se dozvědět nemusí)
  • V herním světě se jedná o velmi vzácný prvek, hráči by se ke stromu neměli dostat každý den. A pokud se už o existenci poloze stromu dozví, kdo říká, že je k němu druidové pustí? Zvlášť, pokud bude v družině válečník v plátovce.
  • Z jednoho kilogramu dřeva Moudrého stromu lze vydestilovat dva magy, ale zkuste si z něj tu větev uštípnout.
  • Druidi a lesní elfové mohou kolem stromu prováděť různé obřady apod.
  • Korunu stromu mohou obývat různé víly a jiná lesní stvoření
  • Moudrý strom může být klíčový pro mnoho zápletek

PinHead

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Dakeryas: "Kdo nebo co ovládá chování hvozdu (sesílání kouzel atd)? Může to být klidně tento strom."

to byla jen další alternativa, nic, co bych prohlásil za dogma...;-) může, ale nemusí...to vede k zamyšlení, co to je vlastně "Hvozd"? myslím, že právě tento strom může plnit funkci srdce a centra lesa docela dobře..:-)

Hamster: nó, klídek, já nejsem naštvanej, že má dílo menší hodnocení, než jsem čekal :-D psal jsem to hlavně kvůli tomu, že kritika v příspěvku chyběla, chtěl jsem znát nějakej důvod....to co Sinthoras odepsal je pro mě víc než dostačující :-)

Sinthoras: Díky, tohle úplně stačí, 4 hvězdičky jsou výborné hodnocení :-)


 Uživatel úrovně 0

PinHead: Uvažoval jsem na tím jestli to zmiňovat, či nikoliv. . .
U mě tě hvězdičku stál ten vytýkaný odstavec o využití schopností stromu - nechtěl jsem zde opět zmiňovat to, co už tomu vytýkali ostatní - já osobně bych tento odstavec prostě použil jen okrajově/vůbec - nahradil bych ho svojí představou (nechce se mi to rozvádět - dost by záleželo na pojetí světa a hry. . . Každopádně by k popovídání nebylo potřeba kolegia druidů, neměl by funkci theurga, spíše bych se přikláněl k možnosti si s ním moci za určitých podmínek popovídat (je jedno jestli se bude jednat o telepatii, sen nebo něco jiného. . . Prostě mám svojí představu, kterou mi tvůj příspěvek vnukl.)
Pět hvězdiček si schovávám pro příspěvky, které nepotřebují téměř žádné úpravy a jsou okamžitě použitelné. Každopádně si myslím, že 4 hvězdy nejsou vůbec špatným hodnocením, spíše naopak;)

Dakeyras
Tak mě jde spíše o princip - podle mého neutralizování cizí reputace prostě není účel reputací - pokud si někdo myslel, že si příspěvek reputaci zaslouží, protože je v něm něco podnětného, tak tam měla zůstat, aby daný příspěvek zaujmul i ostatní uživatele a přečetli si ho.
Jinak samozřejmě jde jenom o číslo a není důvod se tím rozčilovat :)

Hamster
Koukám, že jsi byl rychlejší. . . Každopádně odpověď Dakeyrasovi tu nechám i tak. Každopádně Tobě patří díky za uznání vlastní chyby (to někteří nedokáží).


 Uživatel úrovně 8

Sinthoras má pravdu, "jinému se ten příspěvek líbil a cítil potřebu na něj upozornit ostatní" bych měl respektovat, repku jsem tedy Dakeyrasovi i Danixxovi vrátil.

Samozřejmě si PJ může upravit parametry VZS, stejně tak si může upravit zánik MS : )

PinHead: někdo se tu bije "za krátké příspěvky", já se budu bít za "hvězdičky se nemusí jen strhávat, mohou se i přidávat" a potom se ta otázka "Proč tedy jednu * strháváš?" dá otočit: "V čem je dílo tak dokonalé a skvělé, že si zaslouží 5*? Je opravdu špičkové?"


 Uživatel úrovně 5

s tou knihou jste mě asi nepochopili jasně a proto jsem zkusil přirovnání k internetu, ale taky to moc nevyšlo.

Reakce na PinHeadovu odpověď:
"Kdo nebo co ovládá chování hvozdu (sesílání kouzel atd)? Může to být klidně tento strom."

Jenže to v díle není popsáno, že ten strom je moudrostí hvozdu, ale jen, že strom dokáže poskytnout vědění až 3. úrovně a i když uznávám, že astrální sféry poskytují hodně vědění, nejsou moudré, respektive tento strom. Tento strom prostě jen vytáhne informaci z astrální sféry. Přirovnal bych ho k vyhledávači na internetu - on ty informace nemá, mají je sféry, on ty informace nepoužívá, používá je druid. Stejně tak se dá popsat křišťálová koule - není moudrá ale dokáže zobrazit mnoho informací.
Pokud by to ale bylo tak, jak napsal PinHead v posledním příspěvku tak s tím tak velký problém nemám.

Sinthorasi mě o žádnou rep war nejde a nemyslím, že i Hamsterovi, spíš určité nepochopení situace. Ani mi nejde o rep (jen v tom rozsahu, že bych taky občas rád rozdal rep ale se svým statusem nemohu)


 Uživatel úrovně 0

PinHead: Děkuji ti za odpovědi, teď vím vše co jsem mi chybělo. :-)


 Uživatel úrovně 0

Sinthoras
Díky za hodnocení, ale stejně mi to nedá, musím se zeptat, proč tedy jednu * strháváš? Ve svém příspěvku nerozebíráš žádné chyby nebo věci, které by se záporně projevily na hodnocení? Není to proto, že bych byl naštvanej za menší hodnocení, spíš mě to zajímá :-)

Plž: díky, díky moc :-)

Dakeyras:

"...Navíc to ze stromu nedělá Moudrý strom, ale prostě určitou hloupou studnici vědomostí - nástrojem, který se dá přirovnat k obyčejné knize, ve které najdu správnou informaci."
-Tahle věta se mi vůbec nelíbí. Strom je živá bytost. Kdo nebo co ovládá chování hvozdu (sesílání kouzel atd)? Může to být klidně tento strom. Pak mi přirovnání k obyčejné knize přijde špatné.

Jinak, +rep Dakeyrasovi jsem dal já za vcelku věcnou připomínku, jak je strom rozeznatelný, proč dostál zápornou nerozumím ;-)

darkkkn:
- pokud jsou zde lidé, kteří neví, jak vypadá buk...asi těžko budou mít nutkání hrát povolání maximálně spjaté s přírodou.
- No, pokud vím, tak sama od sebe ze stromu živá větev nespadne, akorát suchá...no, dejme tomu, že ze suchého klestí pod stromem by taky něco málo vydestilovat šlo. A co se týče těch odměn....spíš bych řekl, že na nižších úrovních by mělo stačit pár žaludů z blízkého posvátného dubu, na vysokých úrovních by měl stačit vděk, popř nějaký předmět od druidů ulehčující třeba pobyt v lese atd atd, možností jsou spousty. (takhle bych to vyřešil já, okrajováním nejvzácnějšího stromu ve hvozdu určitě ne :-D )
- za hodnocení děkuju, doufám, že jsem odpověděl na to, cos měl na mysli ;-)

SuperBarbar
Díky za hodnocení :-) to potěší :-)
K tomu zničení - myšlené to bylo spíš tak (a v díle nepřesně formulováno), že oheň strom zničit může, ale blesk jej prostě nezasáhne (netrefí-->nepoškodí). Magický oheň je taky oheň, ale je to pro čaroděje dost sebevražedný počínání :-D

Hamster
Nemám, co ke tvým komentářům dodat, biješ se tu místo mě jako lev :-) Jo, tvůj komentář 15:45:10 10.06.2010 se mi moc líbí a pod něj bych se klidně podepsal. (však se ti pod něj taky podepíšu ;-) Díky ;-)


 Uživatel úrovně 0

Než budu cokoliv kritizovat, tak bych autora pochválil za vynikající nápad. Dílo jako takové je krátké výstižné a nabízí spoustu podnětů.
Mě osobně se moc nelíbí odstavec využití stromu (já osobně bych se bez tohoto odstavce celkem obešel) - ale to je jenom věc názoru (a očividně na to má každý trochu jiný pohled) a každý si to může upravit dle svého.

Vyjímečně musím vytknout i překlepy, které se objevily právě v odstavci využití schopností stromu "Druid přemýšlí o své otázce a rituálem je uspándpověď na otázku se druid dozví ve snu. Spící druid se tedy se sférou nijak nespojuje, funkci „theurgha“ plní vlastně Moudrý strom (žádné riziko nežádnoucích astrálních bytostí nebo larev).
Rozhodně nejsem příznivcem grafomanie, ale tohle zvládne bez problémů odstranit word nebo případně kamarád, kterému to dáš přečíst. (sám dobře vím, že tyhle překlepy autor sám těžko odstraní neboť si na ně "zvykne" a prostě si je neuvědomí) - každopádně na hodnocení tohle nemělo nejmenší vliv.

Každopádně - u mě jednoznačné 4 hvězdičky.


Také bych si dovolil reagovat na kritiky pode mnou. Upřímně řečeno se Dakeyrasovi nedivím, že je na Hamstera naštvaný. Jeho příspěvek mi přišel dostatečně přínosný na to, aby si kladnou zasloužil (a to nemusel být půl stránky dlouhý). Trochu to zavání reputační válkou - a chodit po diskuzích a nulovat reputace, co se mi nelíbí. . . jinému se ten příspěvek líbil a cítil potřebu na něj upozornit ostatní. To je mimochodem (alespoň pro mě) také účelem reputace. A dle mého by se tohle mělo ctít.
K následnému sporu asi nemá smysl se vyjadřovat - každá strana bude mít svoji pravdu a každá další odpověď bude delší a bezobsažnější. Akorát bych se pozastavil nad Hamsterovým "Omlouvám se, teď mi došlo, že to ale nebrání v přetvoření Moudrého stromu ve Velký zlý strom. Jen mi přišlo podivné takového velikána smrskávat na maličký Velký zlý strom. "
Co probůh brání tomu, aby si milý PJ upravil čísla pro velký zlý strom na parametry, které odpovídají moudrému stromu (můžeš tomu pak říkat třeba obrovský zlý strom). Trochu logiky do těch pravidel. Pravidla jsou rámec, ze kterého máš vycházet, ne zákon, který tě má omezovat. (Obzvlášť pokud hraješ RP.)

Co se týká sporu o popis stromu - mě přišel naprosto dostačující. A kromě toho každý přece má svoji fantazii, tak nebuďme líní a trochu se snažme.


 Uživatel úrovně 0

juj, to je komentů, dejme mi chvilku čas každému odpovědět ;-)


 Uživatel úrovně 0

Dakeyras: Myslím že sis to vzal moc osobně.
1) Omlouvám se předem, protože můj názor je v tomto případě proti tvé srsti.
2) Příklad který uvádíš je tvořen
a) neschopností PJ, protože by neměl dávat do jednoho dobrodružství 2 problémy které mají jediné řešení a to zeptat stromu.
b) neschopností hráčů, jestli se chtějí pořád ptát jen stromu, tak to nejsou dobrodruzi a hrají DrD jen pro to aby vše vymlátili.
c) neschopnost na obou stranách. Hráči co nedokáží samostatně myslet a potřebují někoho kdo jim říká co mají dělat, a PJ který jim nenechá
prostor na samostatné přemýšlení.
3) Jestli jsi PJ, tak se tak chovej. Pro tebe to nemusí být buk, jak vidíš autor dal dost prostoru pro vlastní tvorbu. Nedal tam popis jednoho stromu, takže z něho můžeš udělat jakýkoliv strom. PJ by měl umět improvizovat, mému hráči se nelíbí blesky z očí tak je posílá z ruky ( příklad...). Toto dílo tě inspiruje k tomu abys vytvořil strom podle svých přestav. Nikdo tě nenutí k tomu abys tam dal buk. Hodnotíme dílo, a v díle je to buk. Jestli to použiješ dej si tam klidně jabloň.
4) Již jsem v rubrice "Předměty", a díle Vlaštovka (či tak nějak) upozorňoval na to že jestli budete přehánět hodnocení, tak se najde fanatik který bude srovnávat hodnocení (klidně se tam koukněte). Ale ať to je již jakkoliv tam Samurai mě ujistil o tom že je práce redaktorů aby tyto věci hlídali. Neřeš to sám, jestli se ti to nelíbí pošli zprávu někoho kdo s tím může něco udělat.
5) Nevím jak to funguje v jiných světech, ale moje družina se pohybuje, a když by můj drůid dorazil do hvozdu a potřeboval použít moudrý strom, tak pravděpodobně přivolá druidy z toho hvozdu proto se mi počet zdá v pořádku.
6) Jestli sis všiml (popřípadě já si nevšiml), tak autor se nezabývá moc popisem stromu....

Omlouvám se, ale podle mě sis to vzal moc osobně, a také se omlouvám všem kterým se můj názor nelibí. Promiň Dakeyrasi, ale muselo to ze mě ven. S úctou Darkkkn


 Uživatel úrovně 8

Nejde o počet řádku nebo znaků, to byl jen příměr, ale o hodnotu toho příspěvku.

Tvůj příklad draka a studánky nechápu. Jakou souvislost má snaha vyčistit studánku s krvelačným drakem? Když by tam drak nebyl, problém by byl stejný. Když by se mohli zeptat na důvod znečištění studánky, stejně je drak sežere...
V mém příkladu si měl nalézt smysl "pokud mám dílo koňského povozu, nemůžu ho zakomponovat do závodu formulí."
Přeskočil si "pokud někdo chce hrát akčně ... tak nehraje druida", protože druid není akční postava.

18-24 sáhů - 1) je to 3 až 4 násobek, 2) to není velikost D, 3) omlouvám se za neúplný popis: "Větve stromu se promění ve dva obrovské pařáty visící po bocích z ramenou a koruny - divokého a hustého spletence větví."
Omlouvám se, teď mi došlo, že to ale nebrání v přetvoření Moudrého stromu ve Velký zlý strom. Jen mi přišlo podivné takového velikána smrskávat na maličký Velký zlý strom.

Pokud ti sféra sdělí odpověď ve snu, můžeme předpokládat, že odpověď zaznamenáš všemi smysly - sen ti poskytne zrakové vjemy, sluchové, čichové, chuťové, možná i pocitové. Kniha je jen zápis nějaké informace. Sféra ti poskytne i informace, které ve knihách nalézt nemusíš - jak už jsem psal, nemám u sebe pravidla, nicméně 1-3. sféra je tuším vědění toho, co je, bylo a něco :D - především vědění toho, co je, je studnice informací, které jinde získat nemusíš. Opět přirovnám dobrou knihu k nejstaršímu druidovi ve hvozdu, nikoliv k Moudrému stromu.
Nikde není psáno, že odpověď je úsečná a krátká. Pokud se druid zeptá Moudrého stromu "jak se vyvíjí bitva na Zelené louce?" pak mu strom může ve snu odpověď sdělit buď zazněním v prázdnotě, může k němu přistoupit nějaká postava a odpověď mu sdělit, stejně tak může prožít dosavadní průběh bitvy jako pozorovatel... Záleží na PJ. Možná důležitější je obecná představa kontaktu postavy se sférou. Na "jak se jmenuje hlavní město sousední říše?" se nebudu ptát sfér, alespoň já osobně.
O názvu stromu se hádej s PinHeadem : )))

Druidova kouzla, především ta silnější, mívají četnost jinou než "kdykoliv". Můžu mít potřebu se proměnit ve zvíře popátý za tento den, ale nemůžu. Můžu mít potřebu někoho proklít Nenávistí lesa, ale už jsem to zakouzlil na někoho jiného včera, takže nemůžu.
"pokud budu strom chtít použít jako PJ tak se rozhodnu že je právě doba" - ano
"mohu použít jednorožce, duchy lesa, cokoliv se mi zlíbí" - ano
Už jsem hrál ve světě, kde magii ovládaly řádově desitky postav. Jo, theurg na 6. úrovni. Co když neni? Co když nemůžu do města? Co když... Tohle dílo není o srovnávání, co je lepší, co mohu častěji a lépe využít, ale o další možnosti.