Hraničář

Druidovo zvíře Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 21

Druidovo zvíře

Vznik

Druidské legendy vyprávějí příběh o druidovi Kovirovi. Povahy byl veselé a být celé týdny sám ve Hvozdu se mu nelíbilo. Tak si alespoň ochočil zvířátko, se kterým by si mohl hrát. Našel malé, opuště-né mládě kuny a rozhodl se ponechat si ho. Kovir si kunu dokonale ochočil a kuna se stále zdržovala v jeho přítomnosti.

Tak to šlo mnoho let, Kovir věrně sloužil Hvozdu a Hvozd jej za to miloval. Ale přišel čas válek. Nemi-losrdní dobyvatelé nešetřili nikoho, ani Hvozdy a druidy. Oddíl nepřátelské pěchoty zajal druida přímo v rodném Hvozdu. Kovira přivázali ke stromu a pustili se do kácení stromů a pečení několika srnek. Kovir celou dobu mlčky seděl, přivázaný ke stromu a modlil se k duchům Hvozdu. Den pomalu vystří-dala noc.

Kovir úplně zapomněl na svoji kunu. O to více ho překvapilo, že mu najednou začal kdosi uvolňovat pouta. Nevěřícně sledoval, jak kuna přehryzává řemeny, vedena neznámým instinktem. A co víc, Kovir zjistil, že najednou kuně rozumí a ona rozumí jemu. Ohromený druid utekl a z bezpečné vzdálenosti seslal na vojáky Hněv Hvozdu.

Jakmile to bylo možné, Kovir o události informoval svého mistra. Od té doby je takové zvířátko společníkem a přítelem mnoha osamělých druidů.

Zvíře

Druid si může (pro tuto schopnost) ochočit jakékoliv zvíře velikosti A0, které mu PJ povolí. Ochočování probíhá normálně dle PPP. Tuto schopnost může druid používat od 6. úrovně.

Většina zvířat si potravu opatří sama, výjimky posuzuje PJ. Některá zvířata také ulehají k zimnímu spánku.

Rituál zvířate

Mezi druidem a jeho zvířetem je nutno vytvořit silnou citovou vazbu. Obyčejně se rituál provádí za úplňku. Druid se zvířetem přijde na mýtinu (louku, paseku… kdekoliv v Hvozdu), usedne na zem a ponoří se do hluboké meditace. Do rituálu vloží veškerou svoji magenergii. Celou dobu, kdy je v transu se myslí upírá ke zvířeti. Takto stráví celou noc. Ráno, s východem slunce se vzbudí a zjistí, jestli se rituál podařil.* Druid je také úplně vyčerpaný a týden nemůže používat svá lesní kouzla. Únava získaná rituálem se také odstraňuje pomaleji, po nerušeném spánku zmizí jen čtvrtina (zaokrouhluj nahoru) bodů únavy. Druid může úspěšně vykonat nejvýše tři rituály za život. Zvířeti se také zvyšuje inteligence na 2. Tato inteligence se nepřenáší na potencionální potomstvo.

* Zda se rituál zdařil závisí především na PJ. Pokud má pocit, že si druid zvíře zaslouží (vykoná pro hvozd něco dobrého), rituál se zdaří. Případně si PJ může vymyslet libovolný vzorec.

Zvířeti je také magicky prodloužen život, takže zvíře stárne třikrát pomaleji než obyčejně. Pokud je zvíře už velmi staré, může druid použít kouzlo Úkryt a přenést tak mysl do nového těla stejného druhu. Pro toto zvíře platí stejné podmínky jako pro původního jedince.

Dorozumívání mezi druidem a zvířetem

Mezi druidem a zvířetem není žádné stálé telepatické spojení. Dorozumívají se jednoduše; druid rozumí zvířecí řeči svého zvířete a zvíře rozumí druidovi. Druid rozumí pouze svému zvířeti, jiným jedincům stejného druhu nerozumí (a oni jemu také ne). Dokonalost dorozumívání a znalost řeči se zlepšuje se zvyšujícím se počtem výcviků, které absolvoval druid společně se zvířetem. Druid nemá žádné postihy, je to stejné, jako by se bavil s kýmkoliv jiným.

ihned po rituálu druid může podle tónu "slov" zvířete určit jeho pocity (jen pocity, např. zima, hlad, strach)

po dvou úrovních druid pozná konkrétní myšlenky, věci (např. chuť na něco, strach z tamtoho..). Je ale třeba si uvědomit, že zvíře asi nebude umět všechny věci pojmenovat.

po čtyřech úrovních může druid zvíře částečně ovládat. Zvíře si zachová všechny své pudy a reflexy, ale druid jej může přimět k tomu, aby něco jednoduchého udělalo. Jakékoliv pokusy zadat sebevražedné nebo příliš nebezpečné úkoly jsou neúspěšné.

po šesti úrovních se druid naučí mluvit také řečí svého zvířete (má-li pašíka, naučí se chrochtat), takže mu nikdo kromě zvířete nerozumí. Druidovi jiná obyčejná zvířata nerozumí, rozumí mu jen jeho zvíře.

Příklad

Druid Chrastavec je na 6. úrovni. Na rameni mu sedí jeho zvířátko, vrabec Pepík. Plíží se podzemím starého hradu. Druid z vrabcova cvrlikání vycítí strach. Urychleně tedy místo opustí s tím, že sem vrátí až později.

Po přestupu na 8. úroveň se do sklepení vydá opět. Nyní se již může dovědět, z čeho měl vrabec strach. Vrabec má strach z čehosi pohybujícího se za nimi. Druid usoudí, že se jedná o Neviděné, o kterých četl u mistra a opět se tedy dává na útěk.

Na 10. úrovni se v jeskyní chodbě potká s několika skřety. Zatímco se k němu řítí s napřaženými meči, Chrastavec radí svému vrabci, aby urychleně slétl z jeho ramene a odletěl několik sáhů zpět.

Na 12. úrovni pozoruje skřetí tábor a pošle vrabce kroužit nad táborem. Vrabec odlétne a Chrastavec mu může vrabčím cvrlikáním sdělit, aby našel stan velitele a prozkoumal ho.



Další příklad: Krakonoš a sojka
Díky všem, kteří diskutovali v MS. Doufám, že se Vám druidův společník líbí.

PinHead

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Mavev:
Ano, jistě ho mít může (přiznávám, že mě nenapadá, jak to logicky zdůvodnit, ale jinak by to pro druida bylo nevýhodné). Řekněme, že si na něj pes rychle zvykne (druid mu dá jasně najevo, že není obyčejné zvíře)

Ano, věnovat se může oběma (btw, nejsem si jistý, ale rozvíjí se vůbec nějak pes u druida? nemyslím jen posílení atributů)

Vzhledem k tomu, že jsem popsal způsob dorozumívání, tak mi to přijde jako nepříliš podstatné. Nicméně naučit řeč se nemůže, jelikož je to stále jen zvíře. Zvýšenou inteligenci má zvířátko proto, aby bylo schopné plnit jednoduché "příkazy" a komunikovat s druidem svojí řečí. Zvíře není magický tvor, je stále normální zvíře (magičtí tvorové jsou magií stvořeni, zvíře jen změněno)

Třikrát úspěšně.

Není nutno ochočovat (vždyť přece u zvířete ochočuješ právě tu mysl, kterou přenášíš). Není třeba provádět rituál.

html: nevím, jak to myslíš. V MS jsem to měl formátované tak, jak jsem to poslal a nemám pocit, že bych ho napsal špatně. Ovšem pokud chceš, abych každou kapitolku označil malým nadpisem namísto tučného písma, tak není problém.

Děkuji za připomínky, pro příští příspěvky se pokusím poučit.

PinHead


 Uživatel úrovně 5

• První co mě napadlo po přečtení, bylo a co se děje se psem? Jak reaguje pes na nové druha? Toleruje? Je agresivní? Nebo druid může mít jak psa tak i tohoto malého mazlíčka?

• Může-li mít oba dva (psa+zvířatko), může se při výcviku věnovat jak psovi tak i zvířatku? Nebo jen jedomu z nich?

• Další problém vidím v samotném účinku rituálu na zvířatko. Jednak se mu zvedne inteligence na stupeň 2, čili podle pravidel mu nic nebrání se naučit lidskou řeč. Druhak se mu magicky prodlouží život. Ze zvířete se stává magický tvor nebo je pořád bráno jako zvíře?

• Vzorec pro výpočet úspěšnost by se rozhodně hodil.

• Rituál pouze třikrát za život. Je myšleno jako tři úspěšné rituály, nebo tři pokusy o rituál?

• Přenesení vědomí do zvířete. Musí pak následovat ochočení? Je třeba znovu provést rituál? Nebo ne?

• Příspěvek je dosti podobný kouzelníkovým přítelíčkům. Hodila by se tedy tabulka několika málo možných zvířátek. Takhle autor všechno nechává na PJ.

• Úvodní povídka + příklady jsou skoro stejně tak dlouhé jako zbytek příspěvku.

• Celý příspěvek působí trošku nedopracovaně. Nápad skvělý, ale autor převážnou většinu podstatných věcí nechává na PJ. (vzorec, zvířátka). Moje hodnocení je tedy převážně za nápad, zpracování je poněkud špatné.

• A jedna poznámka na závěr: Neumíš-li HTML tak ho nepiš! Celý příspěvek byl přetagován a je to víc práce než otagování napsat.


 Uživatel úrovně 0

Mavev: omlouvám se, jestli to vyznělo nějak útočně, jen mě to udivilo, protože jsem to ještě neviděl.

PinHead


 Uživatel úrovně 5

Pinhead: kritika napsaná je. Nikde sem neřekl, že napsaná není.


 Uživatel úrovně 0

Hamster: pěkně řečeno, kdybych moh, dal bych Ti hned +rep:-)


 Uživatel úrovně 8

pekari určitě nebude A0, jaguár ani indián by se neobtěžoval lovit takovýho prcka : )

falhir: druid má i jiná kouzla za veškerou současnou. 1) pinhead vysvětlil a 2) takové Pouto krve... kouzlo za veškerou současnou - a způsobí jen neútočení zvířete...

Jak už jsem psal v MS, u druida chápu "veškerá současná" spíš než jako ohromné množstíví magenergie pro náročné kouzlo (může to být 100 ale i 1 mag!) tak jako nějakou zkoušku, nějakou hranici, kterou je druid schopen obětovat, a za to ho hvozd odmění.


 Uživatel úrovně 0

Falhir:
náročnost rituálu - Ano, je to sice druid, ale druid přece není navyklý takové magii. Uvaž, co musí udělat, musí z obyčejného zvířete udělat zvíře docela rozumné, tj zvýšit mu inteligenci na 2. No a pak taky musí vyčarovat, aby si se zvířetem rozuměli. To je podle mě věc, která se nedá odbýt za 1 směnu a 6 magů. Je to můj názor, ale nic Ti nebrání, abysis ty pravidla upravil.

pašík - :-) Ano, je to zřejmě chybka, chtěl jsem, aby to bylo co nepochopitelnější (pašík - chrochtání - dobrý příklad). Nicméně když už jsme v tom rýpání, mám pocit, že některé druhy prasat (pekari?) by do velikosti A0 spadaly:-)

Jo, ano, to by bylo asi o něco lepší. Tady ale jde i o to, aby zvířátko druidovi k něčemu bylo, aby ho využili i hráči, co nehrají čistě rp hru. Když ho druid může částečně ovládat, tj poručit mu aby něco udělalo, má druid malého šikovného špeha, kterého může poslat na výzvědy. To by třeba bez příkazu (nelíbí se mi slovo příkaz. Druid totiž nepřikazuje, ale spíše domlouvá..."co kdybys tam zaletěl...?") určitě nešlo, zvíře by to samo nepochopilo.

Díky za kritiku.

Nathaka Warrior
Taktéž děkuji a přeji vše nej při pronásledování Trautenberka:-)

smycma:
děkuji

Aritma:
- za to se omlouvám, zapoměl jsem při psaní ve wordu zaškrtnout "bez dělení slov"
- vzorec - je to čistě na tobě, můžeš použít třeba ten vzorec na očarování píšťalky z mého příspěvku "Druidova píšťalka"
- ztráta nijak přímo zmíněna není, ale budu se hájit tím, že tomu tak není ani u kouzelníkovách přátel. Myslím, že je to jednoduché, pokud druid zvíře nějak ztratí (uteče, zemře...), má ještě dvě šance na vyvolání nového druha.
Děkuji za názor.

Všem uživatelům děkuji za hodnocení.

Mavev:
Jak jsi hodnotil počet *, když ještě nemáš napsanou kritiku:-)

PinHead


 Uživatel úrovně 0

PinHeade, musím říci, že Tvé dílo mne potěšilo a pobavilo zároveň.

Délka je dle mého názoru optimální, zpracování. Teď pár poznámek: (u kritiky se ale většinou jedná o detaily)

+ Dílko má moc pěknou myšlenku. Nápaditost je dostatečná a i když je to vývotr krátký, autor se snažil a hlavně - myslel.

+ Je to hratelné. Tedy alespoň já mohu tuto schopnost zužitkovat - už jen pro to, že hraničáři i druidy mám rád.

+ Je to čtivé. V mnoha dílech mají autoři chaos. Jsou zbytečně dlouhá, složitá a čtenáři se v nich postupně ztrácejí. V tom jsi mne potěšil. Je to stručné, výstižné, leč popis je dostačující.


- Abych řekl pravdu, připadá mí celý ten rituál příliš drahý a hlavně náročný. Následky pro druida jsou drastické. Jeho vyčerpání je neobvykle velké; vždyť je to DRUID, automaticky se vyzná v přírodě a spřátelení se zvířátkem velikosti A0 by pro něj nemělo být tak obtížné. Hlavně všechny magy - to bych rozhodně snížil.

- Tak tohle je opravdu detail, ale...
"(má-li pašíka, naučí se chrochtat)" - Pašík je velikosti A0? Domnívám se, že ne. Avšak nemyslím si, že by to byla opravdová chyba.

- Druid se naučí na 4. úrovni částečně ovládat svého malého zvířecího společníka. Já si ale myslím, že když jsou již od začátku spřízněné duše, není nic takového potřeba. Zvířátko si samo od sebe odvodí, v jakém je druid nebezpečí a podle svých možností mu také pomůže. Na dalších úrovních - komunikace, OK. Ale to částečné ovládání bych tam nedělal. Nesedí mi to k tomu. Ovládání malého společníka je nevhodné.
Druid je například uvázaný u stromu. Zvíře je s druidem spřízněné a rozhodně nedá dopustit na to, aby někdo druida zabil. A tak přiběhne k provazu a překousá ho. Ale že by druid řekl zvířeti: "Rozkousej ty provazy" - to je rozkaz a to se mi moc nelíbí. U spřízněných duší není částečné ovládání potřeba.


Vše ostatní je v pořádku. Hodnotím jako kvalitní dílo.


 Uživatel úrovně 1

Totiž takhle...
Dílo nemá mnoho chyb. To bude tím, že nevidím, co by na tom zručný a alespoň minimálně talentovaný autor (jakým PinHead určitě je - mimochodem, gratuluji k oranžové) mohl zkazit.
Ale dílo nemá ani mnoho potenciálu. Takové nemastné, neslané, ničím zajímavé. Tomu se nedá nic vytknout a nedá se tomu nic pochválit. Volím tedy zlatou střední cestu. Je to zkrátka dobře použitelné NĚCO, které ale NIČÍM k onomu použití neláká.

Závěrem chválím zmínku o Krakonošovi, jako druida jsem si nikdy zrovna Krakonoše představit nezkoušel. Někdy si za něj hodím hru.

Dobrou noc,
N.


 Uživatel úrovně 0

Dosti dobré toto to že to není zrovna nedelší bych neviděl jako chybu i tak je to dost obsáhlé a dle mého názoru je to normálně použitelné, žádné opravdu závažné chyby ať už gramatické(tj hrubky) logické či jiné chyby v tom nevidím hlouběji jsem to nezkoumal al eje mi jasné že kdybych se hodně snažil tak tam něco najdu.
Zprcováno je to celkem pěkně obsáhlé ale bez zbytečného okecávání o kterého bych usínal.
Souhlasím s Aritmou ještě něco by to chtělo, já však dávám 4*
s úctou
smycma