Hraničář

Pes sedmilhář Hodnocení: Vítěz soutěže Vítěz ZD

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 27

Pes sedmilhář

(k% : 00)
Životaschopnost: 1
Útočné číslo: (+1+2) = 3 (tlama)
Obrané číslo: (0+2) = 2
Odolnost: 7
Velikost: A nebo B
Bojovnost: 6
Zranitelnost: zvíře
Pohyblivost: 13/šelma
Vytrvalost: 11/šelma
Inteligence: 2
Poklady: nic
Zkušenost: 10

Pes sedmilhář je velmi vzácný a žádaný exemplář. Jedná se vlastně o omyl přírody. Paradoxem je, že tento omyl se může v určitých situacích ukázat velmi užitečným. Sedmilhářství je genetická porucha, která se může objevit u psa jakékoli rasy. Jeho důsledkem je pak šestý smysl citlivý na mozkové vlny a podněty. Tato abnormalita se vždy projeví na úkor fyzické vyspělosti a kondice psa, proto nedoufejte v žádného trhače. Sedmilhář bude v boji vždycky o krok pozadu. Je pomalý, neobratný, jeho svaly ochablé, navíc si svůj handicap uvědomuje a proto trpí postihem i jeho bojovnost. Není zdaleka tolik oddaný svému pánu a vlastního života si velmi cení – z boje proto mnohem častěji utíká. Také nikdy nemůže mít štěňata.

Šestý smysl

Jak již bylo řečeno je šestý smysl citlivý na mozkové vibrace. Umožňuje poznávat lidské nálady, pocity a úmysly. Jak přesně tento smysl funguje vědí jen sami sedmilháři. Pro hraničáře je důležité to, že svého psa může naučit mnoha zajímavým dovednostem. V první řadě pes dokáže upozorňovat na lidské lži. Lež je velmi emotivní a proto ji psy dokáží vycítit již během prvních úrovní.

Pes, odhalující lež, musí být ve vzdálenosti nejvýše 1 sáhu od osoby, která se lhaním provinila, navíc nesmí stát za žádnou překážkou. Také nesmí být rušen komunikací více než 1 jiného člověka v okruhu 3 sáhů. Hraničář poté vydá povel k hledání lži - nejvíce tříslabičný. Pokud pes později zaslechne lež, dá hraničáři naučené znamení (štěkot, drápání do země…) Znamení i povel si hraničář určí na počátku, když psa získá. Později ho nelze změnit.

Aby pes lež zaslechl, musí obstát v hodu proti pasti Roz ~ 3 + char cíle ~ poznání/nejistota. Úrovní psa se v tomto případě chápe počet úrovní, které pes ztrávil po boku hraničáře. Za psa hází vždy PJ těsně po vydání rozkazu a v každém dalším kole konversace s cílem (nezáleží jestli konverzuje přímo hraničář, nebo jiný člen skupiny). Pes, který proti pasti neuspěje si svým šestým smyslem nebude jistý i přesto se může stát, že podá znamení, ovšem jen velmi vzácně (rozhoduje vždy PJ a šance se pohybuje na hranici kritického neúspěchu).

Šestý smysl má i jisté nevýhody. Tou největší je, že pes vycítí vaše úmysly i city. Nelze ho oklamat falešnými sliby, láskou, nebo jinými triky. Pes je také mnohem inteligentnější a lépe si uvědomuje důsledky svých činů. Často podléhá pocitu strachu a bezdůvodně utíká z boje, protože se svých soků zalekne. Útěk psa se řídí pravidly hodů na bojovnost s postihy v určitých situacích z tabulky strachu. V případě, že je hladina bojovnosti hodem překonána, pes vždy utíká do bezpečí. Hraničář si pak ověřuje hodem k% proti 98 jestli psa opět nalezne. V případě, že bojovnost sedmilháře klesla pod 0 hází hraničář na znovunalezení k% proti 90.

Strach:


Pes se cítí ohrožený (nepřítel, podivný zvuk...) … -1
Pes se octne tváří v tvář nepříteli … -2
Boj proti přesile (početní)…. -2
Boj proti silnému tvoru (víc jak 3 úrovně od kohokoli ze skupiny včetně psa) … -3
Zranění…. -3
Smrtelné zranění (pod 4 životy)…. -5
Ztráta kontaktu s pánem …. -1
Viditelná kouzla …. -1
Viditelná mrtvola (nesčítá se)…. -1
Tma, oheň nebo dezorientace…-2
Pes ztratil z dohledu svého pána ... -1
Pes cítí z pána jistotu ... +2

Pro pokročilé: změna po 5 úrovních (po 16. levelu po 2)


Životaschopnost: 1
Útočné číslo: (+2+2) = 4 (tlama)
Obrané číslo: (+1+2) = 3
Odolnost: 7
Velikost: A nebo B
Bojovnost: 7
Zranitelnost: zvíře
Pohyblivost: 14/šelma
Vytrvalost: 11/šelma
Inteligence: 2
Poklady: nic
Zkušenost: 20

Pro experty:

nové dovednosti sedmilháře (podle PPE 1.6 – po 16. úrovni, 5.,7. a 9. úroveň psa)

Najdi emoce

Schopnost funguje velice podobně jako Cíl hledání u Loveckých psů. Hraničář může každou třetí úroveň svého psa naučit jeden krátký, až trojslabičný povel (např. „Strach; „Lítost“; „Radost“), který bude představovat jednu z emocí, jež má pes vycítit. Slovo nemusí mít v našem jazyce význam hledané emoce. Je klidně možné naučit psa hledat nenávist na povel „Brr“ a podobně.

Po zadání rozkazu se pes dále pohybuje jako by se nic nedělo, až do chvíle než se octne blíže než jeden sáh od osoby, která danou emoci vyzařuje. Pokud uspěje v hodu proti pasti Roz ~ 3 (+ char cíle) ~ pozná/nejistota, dá pes svému majiteli znamení (past funguje obdobně jako při lži). Znamení je universální, stejné jako při upozorňování na lži. Pes zadaný rozkaz po jedné směně zapomene a přestane emoci vyhledávat. Bonus charismy cíle se připočítává v případě, že se postava snaží danou emoci před okolím skrýt.

Znaky

Dává majiteli možnost komunikovat se psem pomocí posuňků. Každou druhou úroveň se pes smí naučit jeden nový posuněk znamenající jeden slovní povel, který pes už ovládá. Hraničář potom v případě potřeby na psa nemusí mluvit. Namísto toho mu ukáže smluvené znamení. Aby se znak dal použít, musí pes především dobře vidět a musí svému majiteli věnovat pozornost. Pokud pes pozor nedává, je potřeba ho nějak upoutat dříve než mu začnete dávat rozkazy.

Pach démona

Síla démonů má velice podobné vibrace jako city a myšlenky. Zkušený pes dokáže s pomocí svého šestého smyslu odhalit démony skryté uvnitř předmětů, zbraní, lidí i zvířat. Pes, který se právě naučil vycítit pach démona má tuto schopnost na úrovni 1. S každými dvěma dalšími dosaženými úrovněmi stoupá i úroveň této schopnosti o 1. Schopnost na 1. úrovni dokáže odhalit přítomnost démona 10 a vyšší astrální sféry, na druhé úrovni z 9. a vyšší sféry atd.

Aby bylo možné vyhledat démona, musí mít pes možnost si předmět řádně očichat a to nejméně jednu směnu. Po očichání buď obyčejně odejde, nebo pokud zjistil přítomnost démona, dá hraničáři smluvené znamení. To je opět universální, stejné jako při rozpoznání lží.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Rozhodně výborné dílo. A já protože mám hraničáře rád a sympatizuju s něma, ti dávám plný počet.

Takového psa bych chtěl mít. Oceňuju práci se zvláštními schopnostmi.
Rozhodně je toto dílo oživení po nudných předmětech


 Uživatel úrovně 0

Je to dobře zpracované a chytře vymyšlené, mě se to líbí....ačkoliv ja bych raději psa loveckého kterého mám. Ale to nic nemění na mém hodnocení které bylo 4* což znamená "našel sem chybičku", dost sem váhal a tak sem si to přečetl znova, to co mi tam nesedělo sem užnenašel a tak slibuju, že to opravim....máš 5*.


 Uživatel úrovně 0

Jaros.ml:
To už by bylo něco navíc a to jsem nechtěl. Ale nebyl by problém je vymyslet. Potenciál je tam dost veliký.
Na pokročilých levelech by se dalo určitě zapojit něco jako Mluv se zvířaty, kdy bude sedmilhář dělat prostředníka. Přetlumočil by emoční vlny zvířeti a byl by schopen hraničáři dát zpět jednoduché znamení typu "Ano" "Ne"
Přemýšlel jsem taky na schopnost varování před léčkou, kdy pes zachytí nekalé záměry například za stromy poschovávaných loupežníků někde v lese, ale to by se spíš hodilo k psovi hlídacímu.
Pes by mohl taky fungovat jako EEG tuším? Prostě ten přístroj co ověřuje mozkovou aktivitu. Tím pádem by dokázal říct, kdy už je člověk mrtvý a kdy je ho možné ještě nějakým způsobem oživit.
Atd. atd... Sedmilhář by byl taky ideálním slepeckým psem. Svému majiteli by mnohem lépe rozumněl. Pokud někdy budete hrát za slepou postavu, určitě si ho sežeňte :)


 Uživatel úrovně 0

K tomu není co dodat je to super. Možná by jsi mohl napsat další schopnosti.


 Uživatel úrovně 5

Záměr se povedl.

Psů je málo. Tušim že tu na serveru jen tenhle. Na severní pól došla kopa lidí. Ale jen Amunsen byl první. 5* a bojuj o draka.


 Uživatel úrovně 0

Jedním slovem: Úžasné!!!


 Uživatel úrovně 0

Krtecek a Lucian: OK, přesvědčili jste mě, navíc nemám nejnovější pravidla, takže mi to předtím připadalo dost divné.

Přidám jednu hvězdičku, protože už předtím jsem dost váhal a pejsek se mi opravdu líbí.


 Uživatel úrovně 0

Tohle je další vcelku geniální nápad, narozdíl od ostatních i skvěle zpracovaný. Proto nemůžu jinak než za 5*. Tenhle pes skvěle doplňuje hraničářovi předvídací schopnosti a vůbec se k němu prostě hodí i přes to, že je úplně jiný než zbylí psyska. A přesílený rozhodně není.

Jo eště něco. To že někteří ještě nepřišli na chuť novější verzi pravidel rozhodně není chyba autora a já si nemůžu pomoct, ale: "nové dovednosti sedmilháře (podle PPE 1.6 – po 16. úrovni, 5.,7. a 9. úroveň psa)" dokonce to tam je napsaný!!!

Ode dneška přesedlávám na hraničáře a dokud na kostce neuvidim dvě nuly, tak si můj oblíbenej zloděj holt odpočne.


 Uživatel úrovně 5

Bylo toho tu už mnoho - pokusy o novou mimosmyslovou schopnost, nových kouzel pro hraničáře je také habaděj, ale ještě jsem tu neviděl nového čtyřnohého miláčka..

Mavev:
Změny úrovní se myslí společné výcviky hravičáře se svým psem.
Zvířata obecně neumí, mluvit proto kdyby už nějaké mělo inteligenci 2, tak se bez kouzla mluv se zvýřaty s "člověkem" nedomluví.

Vůbec mi nepřipadají jeho schopnosti přesílené, porovnám-li to s pravidlovými, nijak nevyčnívá ani nezaostává

PEs sedmilhář mi přijde takový hezký nebojový - zaměření na RP, tak se mi to líbí.
Zatím jsem hodnotil ***, ale asi to v nejbližší době změním na ****.

S pozdravem
Folcwine


 Uživatel úrovně 5

Krteček: Nevím, kde je chyba... ale odjakživa žiju v představě, že zvíře má prostě inteligenci 1... musím si sehnat nová pravidla a pořádně to prostudovat... do té doby, budu věřit vám...