Rozvoj DrD

Nošení těžších zbrojí Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 14

Teoreticky by každý mohl nosit jakoukoliv zbroj, pokud má dost síly ji unést. Praxe ale závisí na jednotlivých povoláních a fyzické síle jedince. Kromě nevýhod způsobených samotnou váhou zbroje má tento počin pro každé povolání další nevýhody.

Cílem tohoto díla není dát postavám nějaký nesmyslný bonus, ale rozšířit herní možnosti. Těžší zbroje si někdy můžou postavy vzít, pokud se například chystají do bitev, kde své zvláštní schopnosti stejně nebudou moci využít, pokud se snaží ze sebe udělat někoho jiného, než kým jsou a také se do takovéto situace mohou dostat shodou bizardních okolností. Pokud by se vám při hraní někdy naskytla taková situace, tak doufám, že vám tento článek může být užitečný.

Kouzelník a nošení zbrojí:

KZ se násobí u (kožené a vycpávané) rozdílem mezi silou kouzelníka a 17. Výsledek je číslo, o které se sníží pravděpodobnost kouzlení v procentech.

Pro kroužkovou a šupinovou zbroj se bere číslo 18, pro plátovou 19 a rytířskou 20. Navíc se u kovových zbrojí násobí výsledek 2x.

Kouzelník si může na zbroje zvykat (-1% od postihu, za úroveň nošení dané zbroje). V kovových zbrojích nemůže kouzelník zaostřit mysl a odvracet neviděné. Mág má SM, SUM a SOM o tolik nižší, kolik činí KZ zbroje.

Příklad: Kroll kouzelník Grom se silou 15+2 se rozhodne nosit koženou zbroj. Má inteligenci 12+0 a jeho základní pravděpodobnost úspěchu kouzel je 47%. Pro koženou zbroj bude výpočet vypadat následovně: 17-15(síla) = 2 x 3(KZ) = 6%. Ale jelikož je Grom na 4. úrovni, a svou koženou zbroj (je to spíše silná kožešina z medvěda) nosí již od 1. úrovně, tak má postih namísto 6% pouze 3%. Gromova pravděpodobnost úspěšného seslání kouzla v kožené zbroji bude tedy 44%.

Příklad: Elfí čarodějka Kora je na 11. úrovni a při vloupání do královské pokladnice se schová před strážemi do rytířského brnění (šetří magenergii), které je součástí hradní výzdoby. Poté co hlídka projde, tak chce seslat „ticho do 4 sáhů“, aby mohla bez upoutání pozornosti zbroj svléknout. Sílu má 11+0 a inteligenci 21+5. Její pravděpodobnost seslání kouzla je 99% a navíc má plášť úsvitu, který přidává dalších 10%. Za kouzlení v rytířské zbroji ale dostává postih (20-11) x7(KZ) x2(kovová)= 126%. Takže ani s pláštěm úsvitu nemá šanci dokončit kouzlo úspěšně a pravděpodobně bude mít co do činění s nedávno procházející hlídkou. Samozřejmě vynaložená magenergie vyšla v niveč.

Pro alchymistu:

V těžších zbrojích pravděpodobnost úspěchu alchymisty klesá o 15%, pokud je v kroužkovém brnění, o 30% v plátovém a o 45% v rytířském. Magenergii vidí, jako kdyby byl o tolik úrovní níž, o kolik má vyšší KZ, než může mít. Pokud by nějaký šílený alchymista chtěl destilovat magenergii v těžké zbroji, tak se mu podaří vydestilovat o 20% magenergie méně za každý bod KZ, nad 4. Theurg v těžší zbroji nemůže pracovat s astrálem (myslím, že většinou normální theurg nepracuje s astrálem v jakékoliv zbroji).

Pro hraničáře:

V plátové (19) a rytířské (20) nemůže používat zvláštní schopnosti, kouzlit ani meditovat pokud nepřehodí past: (19/20-síla hraničáře)x2. Hází si při každém pokusu o nějakou z uvedených činností a stejnou činnost, pokud past nepřehodil, nemůže opakovat dříve než za 6 směn.

Pro druida je nošení kovových zbrojí problém sám o sobě.

Příklad: Člověk chodec (Kerin) se silou 16+2 si do velké bitvy se skřety oblékne plátovou zbroj. S několika dalšími dobrodruhy se časem probijí k elitním skřetům, kteří chrání generála. Kerin se rozhodne použít úder nenávisti na 2 skřety před ním. Past za plátovou zbroj je (19-16) x2 = 6. Na k10 mu padne 7, má tedy štěstí a zraněné skřety snadno svým chodeckým mečem zdolá (na kouzla meče se past nevztahuje, protože kouzlí démon a ne Kerin). Po zabití skřetího generála ale zjistí, že jeden jeho druh je velmi vážně raněn a potřebuje okamžitě pomoc. Kerin na něj sesílá „uzdrav těžká zranění“, ale na past si hodí pouze 3, zkusí to ještě jednou a padne mu 5…tedy opět neuspěl…jeho přítel mezitím podlehne vážným zraněním. Kerin navíc přišel i o 10 magů za neúspěšné pokusy. Možná si bude do konce života vyčítat, že si oblékl tak těžkou zbroj, která mu znemožnila zachránit přítele.

Pro zloděje:

Pro kroužkovou a šupinovou zbroj se počítá rozdíl mezi jeho silou a 18, u plátové 19 a rytířské 20. Tento rozdíl udává, o kolik úrovní níž budou jejich schopnosti. U „šplhání po zdech“, „skoku z výšky“ a „tichého pohybu“ je tento rozdíl dvojnásobný. Pokud byste se dopočítali nulté a nižší úrovně, znamená to, že zloděj danou schopnost nemůže používat vůbec.

Lupič ani sicco nemůže používat vrh a lupič nemůže používat boj beze zbraně.

Příklad: Člověk lupič Zlosinus (8. úroveň) se rozhodne sám oloupit štamgasty v malé vsi za městem. Půjčí si na to kroužkovou zbroj a obouruční meč od svého barbarského bratra ve zbrani (loupeživého válečníka, který tento večer tráví v městském bordelu). Zlosinus se převleče za strašidelně vypadajícího zjizveného bojovníka. Má sílu 12+0, charisma 17+3 a obratnost 19+4. Tento převlek se mu zázrakem povede (i s 6 úrovňovým postihem za rozdíl mezi jeho silou a 18, má tedy schopnosti jako zloděj na 2. úrovni). Když přijde do hostince a začne hrát divadlo: „Peníze nebo vám všem strašlivý válečník vezme život“, tak mu Pj řekne, ať si hodí, jako kdyby používal schopnost získání důvěry. Má pravděpodobnost 20% že uspěje, ale hodil si celých 70%. To znamená neúspěch a ještě k tomu fatální. Zlosinus se silou 12+0 a bez možnosti použít boj beze zbraně není pro místní chasníky žádným soupeřem. V poslední chvíli se rozhodne vzít nohy na ramena a odhodí obouručák, aby byl rychlejší. Ale i tak je kvůli váze zbroje příliš pomalý a rozzuřeným štamgastům nejspíš neunikne. Pokud ano, tak ho ještě čeká jeho barbarský kamarád, kterému ztratil jeho zbraň. V zoufalé snaze uniknou se pokusí seskočit z 15 sáhového útesu, ale kvůli zbroji je jeho pravděpodobnost na „skok z výšky“ nulová (18-12)x2 = jako o 12 úrovní níže. Takže namísto ztráty 1 života (normálně má 90% šanci na úspěch) přijde o 1 + (1k6) x 8 životů. Pokud náhodou Zlosinus přežije, tak už si na sebe nikdy takovou věc neoblékne.



Čím těžší zbroj, tím větší postihy, ale také nepohodlí…pokud postava nosí těžší zbroj, než může, tak navíc dostává tolik bodů únavy za den, kolik činí rozdíl mezi KZ nošené zbroje a maximální možnou KZ pro jeho povolání. Například kouzelník v kožené zbroji dostane za den 2 body únavy navíc, i kdyby celý den seděl.

Kibe

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Kibe: v tom případě je to jen mechanický přepočet napříč různými kategoriemi povolání a na tom opravdu nemám co hodnotit.


 Uživatel úrovně 1

Corwin: Protože je to nastavené podle povolání. To nejde jinak než uměle...


 Uživatel úrovně 0

To Nathaka:
Nejde o to, dělat pravidla podle vyváženosti povolání...všechna povolání by měla být vyvážená tím, že při maximálním úsilí postav se prostě nedá dosáhnout větší nevyváženosti a podle toho se také snažím úpravy pravidel dělat...realita je vcelku rovnovážná...

To Zombie:
Ty příklady tam jsou jenom pro ukázku výpočtů, nejsou to vzorové herní sytuace, tak nevím, proč se jich všichni tak chytáte? Nad příklady v příručkách se také nikdo nepozastavuje :-D
re perlička: To nevím jak jsi na to přišel? (Zlosinus na 8. úrovni může mít 12-64 životů a při tomto skoku může přijít o 9-49 životů)...

U slabého válečníka jde o to, že je cvičen na takovou zátěž a tedy má postihy pouze za naložení...


 Uživatel úrovně 5

Příkad se zlodějem mi nesedí - já bych mu naopak dal bonus za pomůcky k převleku ...
Skol z 15ti metrů by zvolil jen sebevrah bez mozku. Zvlášťě, pokud má na sobě 350 mincí železa. Řešil bych to úplně stejně, jako naložení kterékoli jiné postavy.
Alchymista - pro něj ta omezení vlastně nejsou - výrobu i hledání magenergie většinou dělá v klidu, tady může si zbroj svléci.
Perlička: zloděj na 8.mé úrovni má, i po zranění, zcela jistě více, jak 8 životů, takže zcela jistě onen sebevražedný pád přežije :o)

Ani válečník není omezen silou, takže může hobit šermíř se silou 9/-1 nosit jak rytířskou zbroj, tak i obouruční meč - je omenze pouze svou nosností (která je odvozena ze síly).


 Uživatel úrovně 8

Nathaka Warrior: Proč to považuješ za umělé vyvažovací mechanismy? Zbroj komplikuje život tomu, kdo
a) nemá dostatek síly aby ji bez problémů unesl
b) netrénoval pohyb a jakékoliv činnosti ve zbroji, takže mu překáží
c) potřebuje dělat něco, v čem zbroj překáží tak jako tak


 Uživatel úrovně 0

Mno... nápad to nejni vůbec špatný, pokusů toto vyřešit jsem už vyděl pěknou řádku a tento rozhodně patří k těm lepším, ačkoli... prostě mi nesedne ten unitářský přístup, i když to bude tím, že se čím dál tím víc odpoutávám od pravidel a najíždím na no rolls - no rules system. Proto bych osobně preferoval individuálnější přístup, ovšem to v pravidlovém podání je zhola nemožné, brrr těch tabulek xD. Vzhledem k tomu, že jinak nemám proti dílku námitek (snad jen ta trošku haprující čísla, ale tomu dobrý PJ může zabránit), dávám 4*

S pozdravem
Demonic - The Lonely Warrior


 Uživatel úrovně 1

Je to kompromis, který mi vůbec nesedl. Buď dám přednost realističnosti před vyvážeností a zbroje povolím všem a bez dalších umělých vyvažovacích mechanismů, nebo dám přednost vyváženosti a zbroje nechám, jak jsou.

Osobně dávám přednost tomu povolit zbroje bez nelogických postihů (pochopitelně hlučná a těžká zbroj bude překážet plížení, to je jasné...) a pokud se díky tomu (nebo něčemu jinému) hráč přesílí, pak to budu raději řešit příběhem namísto čísel a pravidel, protože příběh se snáz ovlivňuje a ke konfliktu "vyváženost x realističnost" tam nemusí dojít.

Jinými slovy, ať se můj družinový kouzelník nasouká do rytířské zbroje, jestli chce. Ale když ho to přesílí, raději mu nechám zbroj ukradnout, než abych mu vymýšlel pravidla a postihy. (Možná kdybych měl hloupější hráče, kteří nechápou, že určitá férovost a vyváženost jsou pro hru v družině potřeba, taky bych sáhl po kompromisu, který by je uchlácholil, ale takové nemám.)


 Uživatel úrovně 8

adamos the dark: Nechápu, nemohu souhlasit s jediným argumentem. Předně, jakákoliv postava může mít legitimní důvod obléct zbroj, takže proč by to pravidla měla zakazovat? Je třeba se s tím nějak vypořádat a ne říct "jsi zloděj, pláty na sebe nevezmeš". 6e to postavě způsobí potíže je jasné, ale v danou chvíli může být oblečení zbroje významnější než problémy způsobené postihy.

1) Pravda je, že nechápu jak kouzelník kouzlí. Pravidla to nepopisují, ale říkají rovnou, že ve zbroji to nejde (kouzelník podle pravidel prostě není schopen se do ní navléct). Jasně, je to z čistě vyvažovacích důvodů, ale kdo chce, najde si herních důvodů spoustu. Jednak, v mnoha tradicích týkajících se magie existuje představa, že železo kouzlení znemožňuje. Jednak může být předpokladem kouzlení jemná motorika a pohyby rukou a těla (ta jsou v pravidlech explicitně zmíněna) a to zbroj prostě komplikuje.

2) Alchymista, stejně jako každý jiný, bojuje tam kde zrovna stojí. Představa že se družina pohybuje neustále v pravidelném útvaru podle povolání se hodí tak do Hůlkového řádu, ale ne každý takhle hraje, někdo si dává víc záležet na hraní postav a uvěřitelnosti děje.
Je fakt, že lučba v boji je blbost, ale to je zase spíš chyba originálních pravidel, která ji očekávají. Proto má také spousta věcí výrobu uvedenou v kolech, ačkoliv by logičtější byly směny.

K dalšímu komentář asi není třeba. Pořád by bylo dobré mít na paměti, že postavy jsou inteligentní bytosti, které nejsou určeny svým povoláním, ale svým charakterem. Na nich záleží co, kdy a proč si oblečou, ne na tom jestli mají v deníku napsáno Alchymista nebo Zloděj. Že se v plátech nedá moc šplhat po zdi je jasné, ale může se stát, že i na to dojde - alespoň pokud se hra nezabývá jen vybíjením podzemních kobek.


 Uživatel úrovně 0

JE-TO-ÚPLNĚ-K-NIČEMU.Vždyť to není k ničemu dobré.Ten,kdo aspoň trochu umí hrát vlastnosti svojí postavy,tak by to udělal následovně.
1)kouzelník:Nechápu,ale opravdu nechápu proč byměl kouzelník v těžký zbroji kouzlit hůř než beze zbroje.Kouzelníci v různých RPG možná při kouzlení běhají ze strany na stranu(i když to RPG neznám),ale v DrD kouzelník při kouzlení stojí,maximálně se může kroutit když chce mít lepší pravděpodobnost.V takovymhle případě bych to udělal spíš tak že bych mu v těžký zbroji prostě ten bonus nepřičet.Kouzelníci nenosí těžké zbroje protože se jim v nich šatně kouzlí(jako že ne)ale protože e iniciativně nosit nechtějí.
2)Alchymista:V boji útpčí v řadě až po válečníkovi,hraničáři a zloději takže je opravdu malá pravděpobdonost že bude v boji tak moc zaměstnán že si bude muset vzít pláty nebo kroužky.Nato mu šupiny BOHATĚ stačí.při lučbě s tvýma pravidlama souhlasím,ale nevím kterej blázen by mícha lektvary nebo destiloval magy uprostřed vřavy.To dělá alchymista většisnou někde v klidu kde nehrozí nebezpečí bitvy a BEZE zbroje.
3)Hraničář:Jediný povolání ked s tvýma pravidlama souhlasim.Akorát musíš brát v potaz že druid když chce mít na sobě kovovku tak jedině z ušlechtilých kovů.A chodec zpravidla střílí takže je to stejně jedno.
4)Zloděj:Blázen.Totální blázen zloděj co si na sebe veme těžkou zbroj.Zloděj,kterej je 110% závislej na svojí mrštnosti a obratnosti si fakt neveme plátovku.Lupič se ubrání pomalu i beze zbroje.A sicco na ten boj moc neni a 16úr.+ mu stačí plášť.
Snaha byla ale bohužel zbytečná.2*


 Uživatel úrovně 0

Re Folcwine: V minulé reakci jsem vysvětloval, proč je ten skok u kouzelníka zaveden na šupinové zbroji...
Jinak jak píšeš, že by kouzelník se silou 16+2 mohl nosit kroužkovou zbroj bez postihu na 10. úrovni, tak nemohl(zmizel by mu pouze postih pravděpodobnosti, ale stále by nemohl ostřit mysl, odvracet neviděné a dostával by 5 bodů únavy za den).

Jinak to munchkinovství by tady snad neprošlo(přecejenom naproti hráči sedí Pj a ne počítač:-D