Rozvoj DrD

Přeprava lidskými silami: Hodnocení: Vítěz soutěže Vítěz ZD

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 6

Přeprava lidskými silami:

Nosiči:

Nejjednoduší způsob jak něco někam dopravit, je naložit to někomu na záda. Následuje tabulka nosných schopností průměrných zástupců jednotlivých ras:

Tabulka nosičů

  • Rasa / Pohyblivost / Nosnost / Vytrvalost / Ujde / Čas na 10 mil hod:min
  • Hobit / 5 / 270 mn / 10 / 18 mil / 2:50
  • Kudůk / 5 / 300 mn / 12 / 21 mil / 2:50
  • Trpaslík / 5 / 330 mn / 14 / 25 mil / 2:50
  • Elf / 10 / 330 mn / 8 / 17 mil / 2:20
  • Člověk / 11 / 360 mn / 11 / 27 mil / 2:00
  • Barbar / 13 / 360 mn / 13 / 32 mil / 2:00
  • Kroll / 11 / 390 mn / 15 / 35 mil / 2:00

Vliv obuvi:

Nezanedbatelnou úlohu při dopravě "po svých" hraje obuv. Následuje přehled základních typů bot, společně s jejich vlivem na náročnost terénu. V jejich popisu je uvedeno, na jaké typy terénu se vztahují. Pokud není, znamená to, že se vztahují na všechny typy.

Z hlediska pravidel je úprava náročnosti podle obuvi aplikována na náročnost daného povrchu, a teprve na výslednou hodnotu je aplikována úprava náročnosti podle terénu

př.: náročnost povrchu = 11, úprava podle obuvi = -2, úprava podle terénu = ×1,5, výsledná náročnost: (11-2=9)×1,5 = 13,5, po zaokrouhlení 14)

Boty:

Žádné
- Náročnost povrchu +5

Domácí
- Náročnost povrchu +3
(týká se všech, kromě "dobré cesty")

Městské
- Náročnost povrchu +2
(týká se všech, kromě "dobré cesty")

Cestovní / Pracovní (Boty do roboty)
- Náročnost povrchu: 0
(standartní boty)

Pohorky
- Náročnost povrchu: -2
(nekvalitní cesta, skalnatý / kamenitý povrch)

Sněžnice
- Náročnost povrchu: -3
(sníh, zasněžený led)

Botky Samochodky:

- Jedná se o trvalý alchymistický předmět, jaký alchymisté dovedou připravovat od první úrovně.

magenergie: 15 magů
suroviny: 70 zlatých
základ: cestovní boty
trvání: 10 let
výroba: 3 dni; doma
sféra: 1
  • Botky samochodky jsou velmi pohodlné a díky magii ulehčují chůzi.
  • Náročnost povrchu: -5

Dopravní prostředky:

Zjednodušeně řečeno, jedná se o dopravní prostředky, které využívají "Nosičů" z výše uvedené tabulky coby pohoných jednotek.

Nosítka

Nosítka mohou být různá - Může se jednat o ten typ, na němž jsou přenášeni ranění ale zároveň to mohou být luxusní sedačkové modely, jakých využívá šlechta, když si chce šetřit nohy své, na úkor nohou jiných. V některých případech mohou nosítka dosahovat i poměrně úctyhodných velikostí - nutno však dodat, že jejich majitelé mají většinou také dost otroků na to, aby je unesli.

Jejich cena a váha značně závisí na jejich konstrukčním provedení a luxusu, jaký poskytují. Nosítka jsou minimálně dvojmužná, poměrně běžná bývají i čtyř- a osmimužná. Vícemužná nosítka bývají výsadou rádžů, sultánů a podobných vysoce postavených osobností.

V závislosti na pohodlnosti nosítek, na které se podílí jejich výbava a počet nosičů (čím více nosičů, tím méně to hází), získává nesený 1 bod únavy za 4 až 15 bodů únavy jednoho nosiče.

Nosítka nijak nešetří práci svým nositelům - váha se rovnoměrně dělí mezi všechny nosiče v plném rozsahu. V podstatě se postupuje stejně, jako u kteréhokoliv jiného předmětu, který najednou nese více bytostí.

Trakař

Jednoduchý jednomužný, jednostopý a jednokolý dopravní prostředek určený k přepravě menších nákladů. V závislosti na velikosti může vážit 100 až 800 mincí, uveze jedenapůl- až trojnásobek své váhy. Nosnost "nosiče" obsluhujícho trakař se počítá jako dvojnásobná. Bytost převážená na trakaři získává jeden bod únavy za každé dva "nosičovy".

Dvoukolák

Jednoduchý dřevěný vozík. Mezi jednotlivými dvoukoláky mohou být různé konstrukční odlišnosti - velikost kol, přítomnost "ohrádky" kolem nákladního prostoru... V závislosti na velikosti může vážit 300 až 2000 mincí, přičemž uveze až dvojnásobek své váhy, nosnost "nosiče" se bere jako trojnásobná. Ohledně únavy přepravovaných osob platí stejná pravidla jako u trakaře.

Rikša

V podstatě se jedná o křížence mezi dvoukolákem a kočárem: Jedním člověkem tažený malý dvojmístný vůz, se střechou i bez. Váží 2000 až 3000 mincí (bez střechy polovic). Díky dokonalejší konstrukci než u dvoukoláku je pohodlnější (přepravovaní získávají 1 bod únavy za každých 8 "nosičových") a šetří "nosičovy" síly (nosnost počítá jako čtyřnásobná).

Otroky tažené vozy

V zemích, kde je otrokářství běžné, se může stát, že i vozy, které jinak táhnou zvířata, potáhnou otroci. Potom použijeme tabulku nosičů a s využitím zákonitostí pravidlové tabulky pro "spřežení" si snadno dopočítáme příslušné hodnoty pro "otrocká spřežení".

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Hodnota nosnosti je funkcí síly, kteroužto má po zaokrouhlení průměrný elf stejnou jako průměrný trpaslík... alespoň pravidlově.

Botky samochodky mohou vypadat jako kterékoliv boty... Stejně tak jako pytel beztíže může vypadat jako kterýkoliv blíže neurčený pytel.


 Uživatel úrovně 0

Nápad není k zahození, ale spekulativní je význam jeho myšlenky. Proto hodnotím dílo za nadprůměrné.
Mimochodem, jak je možné, že elf z PPZ (ten malý, křehký elf) má stejnou nosnost jako trpaslík? A jak vypadají Botky samochodky? - typ bot.


 Uživatel úrovně 5

No, hobiti... myslím, že ne obrázcích v pravidlech boty nenosí ... ale nohu do ohně bych za to nedal :)


 Uživatel úrovně 8

Jsem toho názoru, že z hlediska DrD by bič maximálně přinutil otroky k práci, i když by už tito byli příliš unavení, než abys pracovali sami od sebe. To z toho důvodu, že DrD jakoukoliv souvislost mezi fyzickými schopnostmi a činností žláz s vnitřním vylučováním neobsahuje...


 Uživatel úrovně 8

Unknown: ad bič - a co vyplavení hormonů? (adrenalin) tedy zvýšení fyzických schopností


 Uživatel úrovně 8

Boty:

Vida, na hobity jsem zapoměl. Dobrý postřeh. Ovšem platí to pouze za předpokladu, že bereme hobity po tolkienovském způsobu - v pravidlech jako takových myslím o chlupatých nohou není zmínka.

Co se domácí obuvi týče - trepky, dřeváky...
Městská obuv × Pracovní obuv: Městskou obuví je myšlena lehká plátěná obuv (něco jako naše polobotky), zatímco pracovní obuv je taková, ve které její majitelé klidně projdou přes pole apod.

Rozhodně musím říct, že je dobrý nápad to s tím "rodovým terénem".

Vliv morálky a bičů... To může mít vliv na tempo, jakým se budou otroci pohybovat, avšak na jejich vlastní pohyblivosti se to neprojeví... Bičem je tedy možné otroky popohnat z "chůze" do "spěchu", ale na jejich fyzických schopnostech to nic nezmění...


 Uživatel úrovně 5

Vcelku zajímavý nápad na dílo… nejspíš pro hráče, kteří užívají pravidel pro experty – svět.
Respektive pro ty, kteří chtějí přepravit hodně nákladu za pomoci velkého množství „jednotek živé síly“ – když to musím tak hloupě říct.

Tabulka průměrné pohyblivosti a nosnosti je spočítána dle průměrů obyčejných zástupců jednotlivých ras dle pravidel (z toho je také hezky znatelné, jak absurdně je pohyblivost vyřešena pro obyčejné lidi).
Tedy je udělaná přesně tak, aby si někdo mohl říct, že má v otroctví 200 lidí, tak za jak dlouho mi to přenesou.
To funguje, užití pro menší skupinky jako třeba – neseme to dva – by samozřejmě chtělo přesnější počty, ale nevadí. Předpokládám, že dílo je koncipováno přesně pro mnou prvně uvedený příklad – tedy mám hodně rukou a hodně nákladu. Pak je to dobře použitelné.

Ad boty:

Zde by možná bylo dobré se trochu rozepsat.
Napsat například, že hobité nemají postih za žádnou obuv.
Rozepsat více jednotlivé druhy obuvi, abych si pod tím mohl něco představit.
Co sou to domácí boty? Jako bačkory?
Jaký je rozdíl mezi městskou obuví a pracovní obuví – nějak si nedokáži představit, jak by se to ve světe fantasy odlišovalo.
Obuv by byla pro naše smyšlené světy jistě velmi drahá záležitost – taková, kterou si běžný „člověk“ koupí párkrát za život, nepředpokládal bych, že bude mít obyvatel světa drd plný botník pro různé účely – ani neříkám, že o tom něco píšeš… ale… nevím, trošku mi to nesedí, možná, že kdybys to právě více rozepsal, bylo by to pro mě pochopitelnější. Bohužel se neumím dost dobře vyjádřit, abych přesně řekl, co mi vadí. Budeme tomu říkat nedostatečný popis.

Dopravní prostředky:

Je hezké, žes je uvedl, někdo by mohl říci, že je to až zbytečné a že si to každý může udělat sám a že je to jen natahování díla a že a že a že … ale pro komplexnost díla je dle mého velice dobře, žes o různých povozech napsal.

Trochu RP? Možná…
Při počtu více otroků by možná nemuselo být ani špatné určit každé rase něco jako rodový terén, v kterém by byla tato rasa schopna pohybovat se rychleji / unést více / unavit se méně.
Takové malé rozšíření pravidel pro zpestření. Provedení by pak mohlo být naprosto klasické – elfové bonus do lesa, barbaři do kopců, trpaslíci do hor, hobiti na pláně… každý jistě ví. Nemusí to být, ale možná by to příspěvek také trošku oživilo… nebo naopak zbytečně zkomplikovalo, to bude již věc názoru, ničeho jiného.

Další podpůrné prostředky pro zvýšení výkonu:
Rozepsání něčeho, jako vliv morálky a naštvanosti otroků na rychlost a výkon jejich práce, bylo by to jistě zajímavé. Oproti tomu by mohly stát některé dopingové předměty na zvýšení výkonu… biče adt…

Chybí něco?
No, u takovéhoto příspěvku bych pro odlehčení uvítal nějaký vtipný příkládek s trpícími elfy, na kterém by bylo vše jasně ukázáno.

Závěrem:

Ve své podstatě se jedná o hezké a stručné dílo, které nám říká vše důležité, dalo by se to rozepsat více nebo lépe, ale na druhou stranu to není zase tak třeba. Proto se při svém hodnocení (kdy váhám mezi 3 a 4) přikláním spíše ke 4 za použitelné dílo, které by se dalo ještě rozepisovat.