Rozvoj DrD

Spaste duši! Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 20

Úvod

Celé generace theurgů se zmučeně převalovali na postelích, zdeptaní dilematem čtvrtého artefaktu. Poté, co už ve svém životě tři artefakty vytvořili, nemohli se rozhodnout, jestli mají vytvořit čtvrtý, poslední a možná i nejlepší artefakt svého života a zemřít, nebo svou šanci nevyužít a život si zachovat. Přelom v této problematice způsobil objev theurga Orkána - temného hrůzovládce z černého hradu v horách. On byl první, komu se podařilo extrahovat duši jednoho ze svých otroků a tu pak použít místo své. Díky tomu si můžeme v četných kronikách přečíst o rozličných Orkánových artefaktech, avšak pouze do určitého roku, pak řada artefaktů ustala jako když utne (Orkánovi nejspíše došli otroci).

Ačkoliv s Orkánovým postupem bylo postupem času obeznámeno více theurgů, byl tento postup dlouhou dobu deklarován jako "to nejzavrženíhodnější co může theurg udělat" - bylo to proto, že každý artefakt vytvořený Orkánovým způsobem znamenal jednoho mrtvého člověka. To vše až do chvíle, kdy se theurg Mikule, s nervy na pochodu kvůli dilematu čtvrtého artefaktu, rozhodl, že použije Orkánova postupu - na rozdíl od Orkána ale udělal jednu věc, která na Orkánův postup uvrhla zcela nové světlo - o darování duše požádal těžce nemocného rolníka, kterému přislíbil, že výměnou za duši finančně zabezpečí jeho rodinu. Rolník, který neměl co ztratit, s obchodem souhlasil... Avšak po ukončení procedury a vytvoření artefaktu - div a div - rolník byl stále naživu. Mikule neváhal, a nemocnému zaplatil potřebné doktory. Pak začal pátrat ve sférách a žádat je o vysvětlení daného jevu. A vysvětlení bylo vskutku prosté: Zatímco nedobrovolná účast na rituálu s sebou nese vytržení celé duše a usmrcení "dárce", dobrovolná účast má za následek ztrátu pouze poloviny duše... Dobrovolně vytvořené artefakty měly pak oproti Orkánovým jednu velkou výhodu: Na rozdíl od těch Orkánových v nich pak "nestrašily" celé duše zmučených otroků - takové artefakty pak sice dobře plnily svou funkci, zároveň však svému nositeli přinášely mnoho mučivých nočních můr a častokrát i něco horšího...

Samotný výrobní postup se jak u Mikuleho tak u Orkánova způsobu shoduje: "Dárce" musí nejprve pozřít speciální, pro tyto účely vytvořený lektvar:

Lektvar darování duše

Magenergie 500 magů
Suroviny 20 zl
Základ flakónek krve tvořícího theurga
Trvání ihned
Nebezpečnost Odl ~ 5 ~ nic/bezvědomí na 1k3 dní (hází se pouze v nedobrovolném případě - u dobrovolného dárce je bezvědomí automatické)
Výroba 1 týden / doma
Barva/Chuť/Zápach 100/100/100

Tento lektvar má černou barvu, zvláštní, jasně patrnou, ale těžko definovatelnou chuť (nejvíce se podobá snad hustému, slabě po ananasu chutnajícím sirupu), na jazyku lehce perlí a vydává silnou omamnou vůni. V noci slabě modře světélkuje. Osoba, která ho vypije, s velkou pravděpodobností upadne do tvrdého spánku, ze kterého jí po dobu působení lektvaru nic neprobudí. Pouze tímto lektvarem uspaná osoba může být použita pro extrakci duše.

Jakmile je "dárce" uspán, je možno pokračovat v rituálu. Ačkoliv rituál většinou zahrnuje spoustu dalších dekorací a nedůležitých postupů, opravdu důležité je, aby se "dárce" dotýkal předmětu, do kterého je zaklínán démon a pak se musí ještě dotýkat astronu. Dobrovolný "dárce" je po dokončení rituálu zraněn za polovinu maximálního počtu svých životů. Nedobrovolný dárce ztrácí všechny své životy hned napoprvé a umírá.

Zranění se u dárce projevuje stejně jako u theurga a léčí se i stejně rychle (rozdíl je pouze v tom, že velikost zranění není dána jako konstanta ale jako proměnná, která se odvozuje od aktuální horní hranice životů dotyčného "dárce")

Pozn.: V případě dobrovolného dárcovství je potřeba o malý kousek více, než polovina duše. Z toho důvodu někdo nemůže darovat svou duši na artefakt podruhé - nemá jí dost. Pokud by se o to pokusil, zemře, ale artefakt vytvořen nebude.

Výše uvedené se však týká pouze fyzické stránky věci. Po stránce spirituální je to celé o něco složitější. Nyní popíšeme jednotlivé způsoby a jejich odlišnosti:

Orkánův způsob

Na tvorbu artefaktu byla použitá celá "dárcova" duše. Kvůli tomu, že její uvěznění v artefaktu bylo nedobrovolné, začíná tato duše "strašit". Každá hodina, kdy se artefaktu dotkne alespoň jedna inteligentní bytost, je nazývána "probouzecí". Hodina, kdy se naopak artefaktu žádná taková bytost nedotkne, je poté nazývána "uspávací" - přičemž "uspávací" ruší ty "probouzecí". Nasčítá-li se dost "probouzecích", může se dle následujícího soupisu duše v artefaktu začít projevovat:

Stupeň probuzení Doba pro postup na další úroveň probuzení Popis
1 hodina neurčité sny (určité i neurčité sny se projevují u každého, kdo se artefaktu dotkne, vždy noc po dotyku)
2 2 hodiny určité sny
3 4 hodiny zvuková iluze tichého, z větší části nesrozumitelného šepotu (slyší pouze ten, kdo se artefaktu dotýká)
4 7 hodin zvuková iluze tlumeného srozumitelného hlasu "s ozvěnou"
5 11 hodin zvuková iluze jasně slyšitelného hlasu "s ozvěnou" - jakoby hovořící stál hned vedle
6 16 hodin optická iluze - nezřetelný stín hovořící výše uvedeným hlasem (viditelný a slyšitelný pouze tím, kdo má artefakt u sebe - nemusí se přímo dotýkat)
7 21 hodin optická iluze - lehce průhledná postava
8 28 hodin optická iluze - jasně viditelná postava
9 37 hodin normálně slyšitelný, nesrozumitelný tichoučký šepot "s ozvěnou" (toto už se netýká pouze držitele artefaktu - mohou to slyšet všichni)
10 47 hodin normálně slyšitelný, srozumitelný tlumený hlas
11 58 hodin normálně slyšitelný jasně zřetelný hlas
12 70 hodin normálně viditelný nezřetelný stín (viditelný všemi)

Zároveň je třeba říci, že to, jakého stupně probuzení je duše schopna dosáhnout, závisí na úrovni, jakou měla v okamžiku zakletí do artefaktu. Každá duše dokáže používat 1. stupeň, po každých třech úrovních poté dokáže dosáhnout jednoho dalšího stupně (př.: na 1-3 úrovni 1. stupeň, na 4-6 úrovni 2. stupeň ... na 32-34 úrovni 11. stupeň, na 35 a 36 úrovni 12. stupeň)

Duše je v artefaktu uchována (či možná uvězněna) bezezbytku - zachovává si všechny vzpomínky a jedná dle svého přesvědčení - může tedy se svým nositelem jak sympatizovat tak ho nesnášet, může mít nějaké své cíle a přání...

Duše v artefaktu také slyší a vidí, co se děje v blízkém okolí předmětu (okruh o poloměru 10× úroveň duše sáhů), ve kterém je zakleta - nevnímá to ale smyslovými orgány ale mimosmyslově. To jí (kromě možnosti komunikovat se svým nositelem) umožňuje rozhodovat se, zda svému nositeli pomáhat/nepomáhat atd.

Tento způsob zaklínání démonů do artefaktů má ještě jednu nevýhodu: Duše v nich zakleté totiž mohou ovlivňovat schopnosti démona v artefaktu zakletém - a to v negativním smyslu. Pokud se duši v artefaktu jeho nositel nebude líbit, sníží démonův bonus k SZ, sníží jeho magenergii, sníží jeho šanci na úspěšné seslání kouzla... A tak může z meče, do kterého byl zaklet silný démon, udělat zase ten původní obyčejný meč a to až do chvíle, než se rozhodne sílu démonovi vrátit...

Mikulův způsob

To, že se část duše odebírá z někoho jiného než theurga a to že je jí podstatně více (polovina místo čtvrtiny) může vést k tomu, že zdrojem potřebného kousku duše bude sám budoucí majitel artefaktu, což s sebou nese mnohé výhody, které se odvíjejí od typu onoho artefaktu - například v případě zbraní to poté může vést k legendám o válečnících, kteří jsou se svou zbraní sžití, jakoby byla jejich součástí - což je vlastně pravda.

Možnosti bonifikací

A) Podle povolání (nejjednodušší možnost)

  • válečník a obory:
    +3 k iniciativě
  • hraničář a chodec:
    +2 k iniciativě
    +1 k iniciativě při kouzlení
  • druid:
    +1 k iniciativě
    +2 k iniciativě při kouzelní
  • alchymista a pyrofor:
    lektvary a kouzelné předměty mají o 10% delší trvání
    výbušniny, jedy, léčivé lektvary a pasti mají o 10% vyšší účinnost
  • theurg:
    o 10% vyšší šance úspěchu kontaktu se sférami
    démoni setrvávají v naší sféře o 10% déle
  • kouzelník a obory:
    +3 k iniciativě při kouzelní
  • zloděj a obory:
    +3 k iniciativě
  • (pozn.: Po přestupu na 6. úroveň se s volbou oboru mohou bonifikace změnit - jako například když se z hraničáře stane druid)

    B) Podle volby zákazníka (pouze jednu z následujících možností)

    • Stupeň jedné z vlastností se zvýší o 2
    • Bonus k iniciativě se zvýší o 3
    • Štěstí - jednou denně může upravit libovolný hod kostkou o 2
    • Odolnost proti magii - šance, že sesílání negativně působícího kouzla mířeného přímo na cíl se snižuje o 10% (nemá vliv na kouzla působící na plochu)
    • Odolnost proti fyzickým zraněním - Fyzická zranění (útoky zbraní, oheň, mráz, kyselina) působí o 10% nižší zranění.
    • "Kritická šance": Útok zbraní nebo použití kouzla má 10% šanci na zdvojnásobení účinku (2*větší zranění, 2*větší léčení, 2*delší trvání, 2*větší rozsah... Záleží na okolnostech)
    • Zmírnění únavy - Každá činnost přidává o 20% bodů únavy méně.

    Výše uvedené bonifikace platí pouze v případě, že má vlastník artefaktu artefakt u sebe (v ruce, v pochvě, na zádech...) a je při vědomí. Také se musí jednat skutečně o toho, kdo na tvorbu artefaktu věnoval polovinu své duše - u kohokoliv jiného se tyto bonifikace neprojevují.

    Pokud se ti nezamlouvá ani jedna z výše uvedených možností bonifikace, můžeš se se svým PJem dohodnout na jiné - artefakt ti například může pomáhat s nějakou schopností specifickou pro tvoje povolání...

    Pozn.: Artefakty vyrobené některým ze dvou výše uvedených způsobů mají všechny rysy normálních pravidlových artefaktů - obsahují démona, který je zakletý v srdci artefaktu a démon v artefaktu zůstává díky tomu, že použitá duše či její část vytváří prostředí velmi podobné astrálním sférám, odkud démon pochází. Pouze mají ještě "něco navíc"...

    Neutralizace artefaktu vypuzením duše

    Množství duše v takovýchto artefaktech je natolik velké, že je možné duši (popřípadě její část) z artefaktu vypudit a tím přinutit démona z artefaktu odejít. Možnost něco takového udělat by měla být svěřena do rukou nějaké CP - exorcistovi, vymítači, zažehnávači... Předkládám zde systém, jakým by zažehnávání mohlo fungovat:

    Vymítač si hází proti pasti Roz ~ 6(12) ~ vypudí/nevypudí.

    • porovnává se vymítačova úroveň a úroveň dárce duše v době, kdy duši daroval. Vymítání trvá jednu hodinu.
    • 6 platí pro artefakty vytvořené Orkánovým způsobem, 12 pro artefakty vytvořené Mikulovým způsobem (je snazší vymítat kompletní duši než nekompletní. Pokud chcete, můžete i normální artefakty učinit vymítatelnými - v tom případě je past rovna 24)

    Dík patří Sniperovi za pomoc s úpravou a zdokonalením příspěvku.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Dlouho jsem rozmýšlel, jestli se zapojit nebo ne, protože jsem prošvihnul možnost vyjádřit své pochyby v dílně, přestože mi byla výslovně dána. Z toho důvodu zatím nebudu hodnotit, počkám na vyjádření autora.

Stěžejní je otázka "Co se s částí theurgovy duše při obřadu stane?" - upozorňuji, že nikde není napsáno, že by theurg do artefaktu vložil 1/4 své duše! Ani to nevyplývá z toho, že dle tabulky může vyrobit jen 4 artefakty - tabulka souvisí pouze se ztrátou životů. Ani theurg není nijak trvale postižen ztrátou úrovní nebo jakýchkoliv jiných vlastností.
Odpovědí se tedy nabízí, že theurg pouze "rozředí" své duševní prostředí - nedává tedy žádnou konkrétní část, ale pouze nějakou látku, ze které je duše stvořena a která tvoří prostředí pro démona. Taková varianta přímo vylučuje, že by zároveň s démonem mohla být v artefaktu zakleta část dárcovy mysli (představte si to jako papír a na něm písmo).

Myslím proto, že z "filosofického" hlediska stávajících pravidel je použití duše i s "Myslí" pro vytvoření artefaktu nepoužitelné - byť pěkně zpracované. Herně to může pochopitelně být každému šumák a hrát s tím lze bez hlubšího rozmyslu, ale to lze s čímkoliv (ne vážně - zkuste svým dobrodruhům dát do hry pet lahev, aniž byste jim přímo řekli o co jde, jen jim popište, jak to vypadá - schválně za jak dlouho jim dojde, že to je pitomost).

Komplikace ale nastávají při přemýšlivých hráčích: tuto představu totiž dále doplňuje celkové pojetí hraničáře a jeho kouzel "Úkryt" a "Oživ mrtvého". To co zde je předneseno je jasné využití právě těchto kouzel jiným způsobem - tedy na "Orkánovým způsobem" stvořený artefakt stačí standardními pravidly zakouzlit Úkryt a duši vyexstrahovat. Stejně tak tělo po tomto rituálu lze použít jako nositele takéto duše.

Asi čtvrtinu díla tvoří pak část zvaná "bonifikace" - to je pochopitelně (za stávajícího přepokladu, že bonifikován je, kdo vloží vlastní část duše) nesmysl. Pokud cokoliv rozdělím, nikdy to ve výsledku nedá víc, než toho bylo původně. Myslím, že dílo by bylo hezčí bez téhle části - čistě jako teoretická stať.

S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 8

Firefaniatic: Už jen pár dodatků k některým aspektům - u ostatních jsem již všechny své argumenty podal a nenapadá mě, co dalšího bych dodal.

Při psaní příspěvku jsem se snažil popsat všechno co nejvíce mechanicky, nezapojovat do toho příliš astrál a bohy a vysvětlovat rozličná působení - chtěl jsem se vyhnout kolizím z různými světy. Říkám to proto, že to poskytuje vysvětlení několika bodů.

Omezování schopností artefaktu duší: Bližší popis působení duše na démona chybí, uznávám. V příspěvku je toliko jeho následek. Nicméně stále vidím rozdíl ve schopnostech 1/4 duše tvořícího theurga a celé duše a osobnosti obětovaného nedobrovolníka. Čtvrtinu theurgovy duše si můžeš představit jako torzo bez rukou a nohou, které může jen nečinně přihlížet a prakticky si ani neuvědomuje svou situaci. Zato celá duše je v artefaktu plně při vědomí a navíc vytváří prostředí pro démona a démon je tak de facto její součástí. Proto má moc ho "uspat".

Bonusy (zvláště varianta A) technicky vzato ani příliš mnoho smyslu mít neměly - šlo o jednoduchost. Nechtěl jsem do příspěvku psát například "Je-li démon v palcátu tak ... ale je-li v meči, tak ... pokud by byl ovšem v amuletu či prstenu tak ..." Bonus k iniciativě je to nejuniversálnější co lze nabídnout...

K rituálu: Ty postupy jsou neopak NEdůležité - máš to tam šedé na černém (pokud tedy používáš podobný skin jako já) :-)

Orkánův způsob: Jde o to, že si tak sice můžeš pořídit potenciálně mocný předmět, musíš ale zároveň dbát na to, abys nenaštval duši v něm uvězněnou - voilá, další RP prvek...

Dobrovolníci: Jistě, je však třeba si uvědomit, že takovéhle situace nenastávají každou chvíli a ne vždy má přímo theurg možnost zachránit někomu život. Co se týče toho, že dobrovolníci přicházejí jako "zákazníci"... U CP je to jedno, problém zřejmě nastává u samotných hráčů, kde by pak nebyl problém, aby měl každý svůj artefakt. V tom případě pak ale opět stačí omezit theurgův přístup k magenergii (při tom řekněme, že aby artefakt za něco stál, tak by určitě potřeboval alespoň 1000 magů).


 Uživatel úrovně 1

Lidé už na to zapomenuli, ale diskuze pod dílem je o díle. Po dlouhé době by se mohlo v RINGu dělat to, co se tam dělat má. Tam by se na to lépe dívalo.


 Uživatel úrovně 0

Vidím, že jsem dostal zápornou reputaci. A za co?

Za to, že jsem řekl pár drobností. Firefanatiku, kdybych hlasoval, neřeknu, ale proč, PROČ mi dáváš zápornou reputaci za to, že hlásím svůj názor? Není na něm nic tak špatného, aby to bylo odměněno zápornou.

Kam to vede? Ano, uznávám, na mé kritice není nic extravagantního, zato jsem za prvé nehlasoval a za druhé: konec konců, někdy se objeví někdo, kdo prostě napíše "Nic moc, na 4* to není..." a nedostane nic. A já? Prostě se vyjádřím, spíše jen vytknu tři čtyři gramatické chybičky, a čeho se mi dostane...?

Budu se hájit a jsem zásadně proti tomu. Přijde Firefanatic, který mi dá zápornou jen za to, že se mu má skromná kritika nelíbí. Krom toho jsem řekl jen to, co si myslím a že pokud se mýlím, může mně kdokoli osvětlit situaci...
Proto si myslím, že je to smutné. Že dostanu - reputaci jen za to, že se vyjádřím, aniž bych hlasoval. A tudíž jsem ani nemohl autorovi ukřivdit, neboť jsem - opět to opakuji - nehlasoval, že.

Taková jsou fakta, redaktore Nových ras.


 Uživatel úrovně 0

UnknowN:
- K munchkinům - souhlasím. Proto bych jako PJ toto dílo v tomto znění zakázal.
- V tom je právě ten problém.
- Jenže úroveň mága značí schopnost využívat sílu své duše a nikoliv sílu duše samotnou. Tak to alespoň chápu z pravidel. Tam je síla (sféra) duše dána inteligencí - vždy. Úroveň by, připouštím, mohla mít vliv, ale spíše druhořadý.
- štěstí - škoda, že jsi to nenapsal do díla, já osobně (a myslím že nejen já :-)) k% beru jako jeden hod, i když se technicky provádí dvěma kostkami.
- V tomto momentu s tebou nesouhlasím, ale toť pouze můj osobní názor.
- Já říkám, že není popsaný způsob a že theurg takovou možnost nemá. Ty argumentuješ celou duší oproti ¼. Jenže 4x0 je pořád 0. Jak to ta duše dělá a jak to, že má takovou moc oproti theurgově duši (i když uznávám, že ta by mohla být o něco slabší, rozhodně ne o 100%).
- Vhodnější by to nebylo, ale zdůvodněné to není.
- Uznáváš tedy, že jsou vhodnější. Navíc theurg není omezen vyrobeným množstvím. To mi přijde munchkinózní.
- Napíšeš něco, co nedává smysl, a pak řekneš, že PJ to může udělat jinak. Máš pravdu a PJ ani nic jiného nezbude, ale stále to je tvoje chyba.
- K popisu rituálu - já měl na mysli ty důležité postupy. Duše dárce asi neví, jak sebe samu rozštěpit. Jak k tomu tedy dojde??
- Orkánův způsob a strašící duše - potom je zase celé dílo k ničemu, když výsledný artefakt nemá efekt a ještě v něm straší.
- Artefakt se může tvořit právě pro toho dobrovolníka, kromě toho, člověka můžeš přimět k darování např. záchranou rodiny, jeho vlastního života... a pokud se nenajde nikdo, kdo v kritické chvíli vymění půlku duše za celou (zachráněný život), pak bych řekl, že svět je poněkud podivný...
- Času jsi tedy dílu věnoval hodně a zjevně jsi ho i promyslel, bohužel, v podobě díla se to příliš neodrazilo, nebo alespoň já jsem si toho nevšiml.

Myslím, že duše jiného člověka, než theurga, by nejspíše poutala démona slaběji, než theurova (neví, jak na to) a v důsledku toho by „jen“ prodloužila trvání „artefaktu“. Pak by v „artefaktu“ zbyla duše (a stále by mohla dávat svému nositeli patřičné bonusy) a mohl by do ní být zaklet nový démon, opět s delší trvanlivostí. Útěk démona by mohla být třeba past Roz~?~neunikne/unikne (brána inteligence, sféra duše), perioda hodu by se nejspíš odvíjela od trvanlivosti démona v „normálním“ předmětu.

Vidím, že jsem ti křivdil, dílo jsi promýšlel, ovšem z textu to tak nevyznělo a to mi nemůžeš mít za zlé. Doufám.
Ve svém hodnocení beru větší, než nutný zřetel na možné úpravy díla. Bohužel, tvá reakce mě stále nepřesvědčila, zda mám dát 3 nebo 4 hvězdičky. Ještě se rozmyslím jak a zda vůbec budu hlasovat.

Každopádně oceňuji tvou schopnost reagovat a vyvracet mé argumenty. Takhle by měla vypadat péče o dílo.

S úctou

Firefanatic


 Uživatel úrovně 8

Firefanatic:

- podporování munchkinů: Munchkin může munchkinovat pouze dá-li mu k tomu PJ prostor... Tak jako je v pravidlech napsáno, že pokud se hráč alchymisty rozhodne, že se vykašle na dobrodružství a bude pouze sbírat magické suroviny, PJ mu to může zatrhnout nebo ho o magenergii připravit, stejně tak může PJ hráči zatrhnout zneužívání tohoto díla.

- neomezený počet artefaktů není chyba, ale featura tohoto "addonu".

- úroveň duše: V okamžiku, kdy rozlišuješ pouze podle intelignece tak stavíš na stejnou úroveň kouzelníka na 1. úrovni a mága na 36. Určitě je rozdíl, když je v předmětu čerstvý absolvent magické university, než když je v něm stoletý mág, který má za sebou léta intrik a bádání o smyslu světa.

- Štěstí: Uvědom si, že na k% se hází dvakrát k10 (pokud nemáš k100)

- Vypuzování duše: Čím více duše, tím je "uchopitelnější". Představ si například, že vymítání funguje na principu "střelby", kdy střílíš na cíl (duši/část duše) v pevně dané vzdálenosti. Je-li duše celá, pak je cíl největší a máš tak největší šanci, že cíl zasáhneš. Když je poloviční (případně čtvrtinová), tak tvoje šance na zásah úměrně klesají.

- Theurg vkládá do artefaktu 1/4 duše. Jistě uznáš, že 1/4 duše rozhodně nebude mít tolik moci nad artefaktem jako duše celá, byť by ta čtvrtina pocházela z Theurga.

- Nezdůvodněné štěpení duše? No, mohl jsem tam dát taky 1/4, aby to bylo stejné jako u theurgů... Z každého dobrovolíka bys pak mohl udělat až tři artefakty místo jednoho. Bylo by to tak lepší? Asi ne.

- Vhodnější? Pokud tím myslíš že v určitém omezeném množství případů má nějaké ty bonusové vlastnosti pak ano. Pro budoucího majitele daného artefaktu je vhodnější, pokud do něj investuje polovinu své duše. Se smrtí tohoto majitele už ale bonusové vlastnosti nemají smysl (může je využívat pouze majitel). Navíc uvážíme-li, že i "obyčejné" artefakty mohou mít přehršli různých vlastností včetně těch, které jsem vyjmenoval jako bonusové v případě "neobyčejných", pak nějaký ten bonus k iniciativě nebo něco jiného vcelku moc neznamená. (technicky vzato bys i bez tohoto "addonu" mohl stvořit artefakt, který by například svému držiteli přidával +3 k iniciativě nebo zvyšoval nějakou jeho vlastnost apod. - tento artefakt by navíc své vlastnosti mohl propůjčovat každému.).

- bonusy: Výčet bonusů není implicitní, jedná se pouze o jakýsi orientační výčet, o čemž ostatně svědčí následující klauzule, kterážto je v příspěvku snadno dohledatelná:

"Pokud se ti nezamlouvá ani jedna z výše uvedených možností bonifikace, můžeš se se svým PJem dohodnout na jiné - artefakt ti například může pomáhat s nějakou schopností specifickou pro tvoje povolání..."

Popis rituálu: "Ačkoliv rituál většinou zahrnuje spoustu dalších dekorací a nedůležitých postupů, opravdu důležité je, aby se "dárce" dotýkal předmětu, do kterého je zaklínán démon a pak se musí ještě dotýkat astronu."

Věřím, že když se nad těmito větami zamyslíš, jistě přijdeš i na odpověď na svou otázku.

- U Orkánova způsobu jsou nevýhody jasné - v artefaktu straší duše, která může ovlivnit jeho fungování. U Mikulova způsobu jsou pak nevýhody pouze v tom, že je nutné získat dobrovolníka. A k tomu určitě nebude stačit přijít a říct "Čau, chci vytvořit artefakt, půjč mi půlku duše..." PJ tak v obou případech má prostředky pro omezení munchkinovské aktivity - v prvním případě může zařídit, aby se duše v artefaktu rozhodla neposlouchat, v druhém případě může zařídit, aby nikdo s darováním duše nesouhlasil.

- Za Sniperovy pomoci jsem na díle pracoval od 3.09.2007 a do toho pak nezapočítávám období tomuto předcházející, kdy byl příspěvek v dílně.

Toliko tedy k mému vyjádření.


 Uživatel úrovně 0

Osobně hlasuji nízko. Dle mého skromného názoru takovýto nový systém naruší dosavadní omezený počet artefaktů. Ač je zde možnost duši vypudit a podobně, stejně mi to příjde jako velké přesílení.
Dílko je jinak velmi pěkně zpracované, snad se tedy autora mé hlasování tolik neurazí.


 Uživatel úrovně 0

Dílo je sice dobře (byť poněkud pravidlovým stylem) sepsané, ale ve stávající formě mě neoslovilo. Nesouhlasím s myšlenkou díla v tomto provedení, domnívám se, že příliš podporuje munchkiny, autoři pravidel měli nepochybně dobrý důvod k omezení počtu artefaktů.

Dle mého názoru je tedy chybou:
- neomezený počet artefaktů
- třídění duše podle úrovně a nikoliv podle inteligence (v pravidlech jsem se nesetkal s úrovní duše ani jednou, vše záleží na inteligenci)
- podivný mechanismus štěstí; Například úprava hodu o 2 není v k% moc platná. Pokud si dobře vzpomínám, pravidla řeší štěstí dalším hodem.
- Část duše se vypuzuje hůře, než celá. To mi z logiky věci nesedí.
- nepopsaný způsob ovlivňování démona duší; Duše může v příspěvku démonovy účinky anulovat. U theurgovy duše podobná možnost není a to přesto, že by měl být jistě erudovanější, než třeba otrok. Domnívám se, že duše by měla mít menší možnost ovlivnění démona.
- nezdůvodněné štěpení duše dobrovolného rádce a jiný podíl duše v artefaktu (než u theurga)
- Duše jiného člověka je vlastně pro artefakt vhodnější, než duše theurgova, což mi logicky také nepřijde dobré.
- již vytýkané podivné bonusy (+3 k iniciativě pro bojovníka s kouzelným prstenem??)

Dále mi chybí detailnější popis rituálu. Nebo k „přelití“ duše stačí vypít lektvar a spojit tělo s astronem a budoucím artefaktem?

Domnívám se, že oproti „pravým“ artefaktům by tyto měli mít nějaké nevýhody, něco jako přechod mezi „normálními“ předměty s démony astrálních sfér a artefakty. To by vyřešilo problém s použitelností takto dosti „munchkinózního“ díla.

Dílo nevypadá, že by si na něm dal autor záležet, spíše ho rychle „sesmolil“. To je ale pouze subjektivní dojem a možná autorovi křivdím...

Hodnocení:
Nápad: 80%. Vezmu-li v potaz možnou úpravu díla, pak se mi líbí.
Zpracování: Technicky vzato nic nechybí, ale dílo mi nepřipadá promyšlené co do teorie magie a celkově poněkud rychle hotové. Je zde příliš mnoho otazníků. Průměr, 50%.
Dojem: Dílo dává přílišnou moc theurgům, ale to se dá odstranit, některé části se mi líbí zase a dílo je dobře čitelné. 60%
Použitelnost: 60%. Dílo je zjevně třeba upravovat.

Celkově je to tedy 60%, což by odpovídalo 3-4*. Počkám ale na reakci autora, než budu hodnotit.

Falhirova kritika díla je podle mého názoru špatná. Autorovi jsou vytýkány „češtinářské“ banality, kterých jsem si já osobně ani nevšiml. Poté kritizuje číselné hodnoty, kterým, jak sám řekl, nerozumí, a to je vidět. 500 magů za trvalé kouzelné vlastnosti předmětu mi moc nepřijde. Příklad: Theurg na 30. úrovni a démon z 20. sféry (za 1000 magů). Z „normálního“ předmětu odejde asi za 2,5 roku. 500 magů je rázem poměrně malá částka za neomezenou životnost. Ohledně pastí - artefakty mají být prakticky nezničitelné.
Celkově mi tak kritika přijde jako „rýpačská“ a „mimo mísu“.

Zato se mi líbí Skewerova kritika, která stručně a jasně vystihuje zajímavé a důležité momenty díla.

Oběma uděluji patřičnou reputaci.

S úctou

Firefanatic


 Uživatel úrovně 0

5*
Mě se to líbí, je to originální a dobře zpracované. Kdyby byly popsány důsledky pro CP s půlkou duše, bylo by to ještě lepší, ale stejně Ti dám plný počet.

PinHead


 Uživatel úrovně 0

To je pravda. Ano, proto jsem se ujišťoval a předem nehlasoval.
To je ta zásadní přednost Orkánovy metody, ale přesto se mi zamlouvá stejně (ne-li méně), než ta Mikulova. Ta je taková... theurgštější :-)