Rozvoj DrD

Oslíček otřes se! Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18

Skupina:Ostatní
Životaschopnost:5
Útočné číslo:2 (kopyta)
Obranné číslo:5
Odolnost:16
Inteligence:10
Bojovnost:1
Síla mysli:-
Velikost:B
Zranitelnost:zvíře
Pohyblivost:8
Přesvědčení:-
Poklady:100zl (ve svých útrobách)
Zkušenost:100

Funkce:

Znáte to ne? Prostě podrbete osla za ušima, řeknete "Oslíčku otřes se" a vysype se z něj 20 zlaťáků. To můžete udělat až 5x naráz, potom asi zásoby dojdou či co. No ale za nějakých těch 14 dní to zas fachá a tak že...

Popis:

Oslíček otřes se vypadá i po podrobném prozkoumání jako prachobyčejný osel a téměř není šance vnějším ohledáním zjistit něco jiného (2% postřeh). Je šedivý s bílými fleky na nose a pod krkem, jeho srst je stejná jako u obyčejných oslů a stejně tak i smrdí (postřeh u rozdílu ve smradu je -60%). Normálně žere (hlavně trávu) a dost vlezle loudí jakékoliv pamlsky, vyměšuje jako obyčejný osel.

Když má pocit, že ho nikdo nemůže vidět (jeho postřeh na lidi a podobné je 40%) sežere v podstatě cokoliv (zpravidla hlínu, kdejaké cetky či jiné lidské výrobky, dřevo atp...).

Pokud ale Oslíčka otřes se otevřete (např. válečnou sekerou), nebudete se stačit divit. Oslíček otřes se totiž není obyčejné zvíře a uvnitř tedy neschovává své vnitřnosti a spoustu tekutin.

Uvnitř Oslíčka otřes se žije celá civilizace minilidí zvaných Batrafové. Ti odjakživa milovali cestování a tak si vybudovali na své rozměry (Batrafové mají jen kolem 0,1 coulu výšky) gigantický stroj, který nyní nese celou jejich civilizaci. Batrafové mají mimo své soukromé, také společné vědomí. Přístup k němu mají od narození a nejen, že z něj mohou čerpat veškeré vědomosti všech ostatních batrafů, ale také sami přispívají vším co vědí a zjistí. Z tohoto společného vědomí čerpají společnou vůli celé civilizace i ti, kteří oslíčka řídí. Osel byl jako forma zvolen, protože si ho ve světě jeho rozměrů nikdo nevšímá.

Batrafové sami nejsou schopni ublížit ničemu, co je větší než 1 coul.

Pokud je Oslíček otřes se napaden inteligentní bytostí snaží se utéct; pokud ho tato bytost nenapadne zbraní (např. čelistmi), pravděpodobně pozná (int ~ 5 ~ pozná/nepozná), že nejde o normálního osla.

Pokud je Oslíček otřes se napaden zvířetem (int 1 nebo i 0), brání se blesky (sesílají ho Batrafí mágové), které ale útočníka/šelmu zraní jen za 1 život. Toto se řeší stejně, jako všeobecné zastrašení (PPZ - bojovnost - str. 125) s tím, že Oslíček otřes se má k hodu 2k6 bonus +6.

Je-li porušena jeho vnější schránka (je-li zraněn sečnou zbraní alespoň za 10 životů najednou, nebo úplně rozbit), Batrafové jsou tou dobou zpravidla mrtví (zabijí je otřesy). Jinak se přeživší snaží Oslíčka opravit (což nejde, pokud přišel o všechny své životy).

Popis funkce:

S první verzí imitující obyčejného osla však měli Batrafové několik neblahých zkušeností , kdy byl jejich geniální výtvor zmlácen např. rozezleným farmářem. Během té doby ale vykoukali zvláštní zálibu těch velkých napodobenin Batrafů v kulatých plíšcích žlutého lesklého kovu. Úprava Osla (s velkým O - byl to jejich Osel) tak, aby po jeho bocích byly vývody, kterými by mohli vydávat tyto plíšky, byla již jednoduchým krokem.

Samotnou výrobu toho žlutého kovu jim zařídili jejich vlastní démoni proměn prvků, kterým Batrafí alchymisté extrahují prvky z materiálů, které Oslíček otřes se sežere. Navíc, protože pro Batrafy (na jejich území) je zlato naprosto bezcenné, tvoří ho tito démoni s klidem kvanta.

Batrafové tak spokojeně žijí, často cestují (Oslíčka otřes se se pořád někdo pokouší ukrást), část se jich živí řízením osla a ostatní pracují na výrobě mincí (vždy si zjistí, jak mají na daném území mince vypadat) pro "pány" svého osla, který ho pak ochraňuje. Výroba 10ti mincí jim trvá jeden den. Batrafové mají v Oslíčkovi otřes se sklady na 100 mincí, ve chvíli, kdy je naplní, mají volno.

Populace a výskyt:

Ač byl původně jeden jediný Oslíček otřes se, dnes již tvoří "populaci". Batrafové se totiž měli v původním Oslíčkovi tak dobře, že jim po čase začalo být těsno. Rozhodli se tedy vybudovat kopii prvního Oslíčka.

Toto jim zabralo přes sto let (což bylo kolem 600ti dnů našeho času), hlavně protože neměli původní plány Oslíčka a jeho tvůrci již nežili. Tato chyba je však varovala a nyní jim stavba nového Oslíčka (když populace Batrafů v daném Oslíčkovi dosáhne maximální udržitelné hodnoty) trvá jen desetinu této doby (60 dní). Vždy, když je potřeba rozdělit populaci, Oslíček otřes se se pokusí zdejchnout svému majiteli (Běžně se projevuje jako klasický osel, ale int. má vyšší) a ukrýt se někde, kde ho nebude 60 dní nikdo rušit. Pokud toto není delší dobu možné, musí Batrafové zavést populační politiku (což naprosto nesnáší).

Stavba nového Oslíčka začíná od kopyt, pokračuje až k čumáku a konci ocasu (poslední dostavěné části) a makají na ní všichni Batrafové původní civilizace. Pokud je někdo vyruší, snaží se velmi rychle dostat všichni zpátky do původního Oslíčka (vchody mají v kopytech). Takový narušitel by viděl od kopyt částečně rozestavěného mechanického Osla obestavěného malinkatými lešeníčky a rozsáhlý miniaturní stanový tábor kolem. Suroviny pro jeho stavbu si Batrafové vyrobí podobně jako zlato.

Jednotliví Oslíčci otřes se o sobě vzájemně ví, pokud se přiblíží na blíž než 100 mil a snaží se nepřibližovat se blíže k sobě. Žijí tedy samotářsky (vždy v okruhu 100 mil od jednoho Oslíčka se nenachází žádný jiný). To nevylučuje situace, kdy jsou Oslíčci k sobě přiblíženi násilím (ale osel je i normálně dost tvrdohlavé zvíře).

Jednou za "Oslí milénium" (1000 našich let) se přes astrál všechny Batrafí civilizace navzájem kontaktují a Oslíčci otřes se se sejdou na jednom místě na velké setkání.

Závěr:

Věřím, že tentokrát se můj Oslíček "vejde" do požadavků rubriky a doufám, že si Oslíčka užijete (a u Zdenála mám pivko! :-)

S pozdravem
T.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Oprava: na začátku textu mám napsáno konzervativní, ale mělo tam být kontroverzní. Omluvte překlep :)


 Uživatel úrovně 0

Všem děkuji za hodnocení i krásné a povzbudivé komentáře. Bližší popis Batrafů vám sem sepíšu do diskuse (vč. odpovědí na všechny položené otázky). Jen to nebude teď, hned dnes. Spíš až tak v průběhu víkendu.
S pozdravem
T.


 Uživatel úrovně 0

Po dlouhé době jsem se rozhodl si něco přečíst a od Tuvyho jsem si říkal, že to bude stát za to...

Během čtení se mi hlavou honili otázky typu:
"A jak vlastně vypadají?"
"Odkud se vzali?"
"Jak t ořešili předtím?"
"Kde žije nějaká jejich prvotní civilizace?"
"Jakou mají životnost, jsou nesmrtelní?"
"Mohu je normálně zabít?"

a také trochu ouchylovské alchymistické otázky:
"Kolik z osla můžu vydestilovat mágů?" :)

Avšak po přečtení jsem zjistil, že tyto všechny otázky jsou zbytečné a našel jsem v tom všechno, co potřebuji. Musím uznat, že je to skvělé a originální provedení, za které by si zasloužilo více než 5 hvězdiček...

Po dlouhé době jsem si něco přečetl a po dlouhé době se mi něco opravdu líbilo...
Není to nic moc kritika, ale schvála snad taky potěší...;)

Bude se těšit na další dílo s popisem setkání Oslího milénia...:)

Máš to tam;)


 Uživatel úrovně 8

Omlouvám se za matoucí poznámku o kontroverzi. Problém není v tom, jestli jde o dílo vhodné nebo nevhodné, ale v jeho zařazení. Původně mělo jít o příspěvek do Bestiáře, ale tam Oslík neprošel kvůli přesvědčení že je to vlastně jen předmět, ve kterém žije malinká civilizace. Otázka vlastně zní jak velký rozdíl je mezi Batrafy jako kolektivní bytostí a třeba krysím hejnem jako kolektivní bytostí.


 Uživatel úrovně 0

Inu, jak jen začít... Že je to konzervativní, to už se řeklo. Že je to komické, to taky. No, asi napíšu, že něco takového jsem tady ještě neviděl (jelikož jsem ještě nečetl všechno, co bych přečíst chtěl), ale rozhodně mě to mile překvapilo.

Nevím, jak zasloužilí uživatelé a stařešinové, ale pro mě je toto něco docela nového a neotřelého. Civilizace žijící uvnitř osla? Proč vlastně ne? Lidi si kdysi stejně mysleli, a někteří si to myslí dodnes :), že žijeme na krunýři obří želvy. Jediná výtka, kterou ode mne toto dílo uslyší (a která už tady byla řečena, a nejspíš tady ještě párkrát řečena bude (kdo jsi bez viny, hoď první kamenem) :) je neúplnost informací o Batrafech, i když musím souhlasit s Corwinem, že u podobných děl je velmi těžké odhadnout míru, aby dílko nebylo zbytečně natažené. Dvě věci mi ale vrtají hlavou. Čím se vlastně Batrafové živí, respektive co jedí (Soudím, že jídlo získávají buď ústy Osla, nebo pomocí onoho démona) a jak vlastně funguje vylučování exkrementů, o kterém se autor zmiňuje. Pokud Batrafové onu hmotu, kterou Osel pozře, používají na tvorbu zlata, tak co to vlastně vylučuje? Nebo používají tohoto démona i na onu tvorbu exkrementů? (Dosti nechutná představa, že někde v zadní části Osla stojí jeden Batrafa u velké páky s rouškou přes obličej a dávkuje.... :) Každopádně se mi dílko moc líbí.

Hodně štěstí do budoucna.

S úctou Alexej

PS: AŤ ti to pivo šmakuje :)


 Uživatel úrovně 1

Přijde mi to "správně komické", jak to má u podobné věci být. Pidilidi, mechanismus, plivání zlata, co vytknout?
Snad jen, že by mi vůůůůůbec nevadilo rozvést tu batrafí civilizaci také trochu víc. Také by mi nevadilo něco málo kolem chování ostatních oslů (skutečných) k tomuto mecha-kámošovi.
Když Batrafové zrovna staví nového oslíčka a někdo jim oba vodtáhne (ukradne), začnou stavět dalšího nového? Co když neseženou suroviny? Dokáží žít jako samostatná civilizace, nebo jsou na Oslovi závislí? Komunikují s lidmi? Nemohou se s nimi navazovat kontakty?

No, otázek je to dost, ale sám si to rád dořeším, až Oslíka použiju. Je perfektní. To pivo si, Tůvy, jistě zasloužíš.


 Uživatel úrovně 8

Oslíček je dílo mírně kontroverzní, proto také nakonec skončilo tady, namísto Bestiáře. Vzhledem ke značně všeobecné povaze Rozvoje doufám, že se vyvarujete hodnocení typu "o hvězdu míň, protože to patří do Bestiáře / Předmětů / Nových ras / Čert ví kam".

Osobně mám ve velké oblibě Planescape, zejména jeho rovinu Mechanus, složenou z ozubených kol a koleček. A přesně na takové místo se Oslíček hodí jako stvořený. Ačkoliv jde o (pro DrD) značně netradiční nápad, nevidím v jeho zasazení do jakéhokoliv světa žádný problém. Sice vyrábí trochu zlata "za nic", ale zase tak katastrofální to není (a hlavně to není neomezené). Zvlášť představa stavby nového oslíčka, na kterou družina náhodně narazí se mi obzvlášť líbí.

Snad jediná věc, která mi trochu chybí, je podrobnější popis Bafrafů. Jak se chovají v případě, že se o nich někdo dozví, jak moc se snaží svou existenci utajit, jak to vlastně v oslíčkovi vypadá (až se postavy nějak zmenší, zrychlí a zkusí přijít na návštěvu) a podobně. Na druhé straně podobné informace by dílo natáhli tak, že si vyslouží odpor jen svou délkou. Až na něco takového dojde něco zimprovizuji, nebo budu doufat, že Tuvy něco nadhodí v diskuzi.