Rozvoj DrD

Teorie magického pole Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 21

Obecná teorie

Magie podle všech znaků vychází z osobního pole sesilatele "aury", která zde vychází z mocnosti mysli (Inteligenci) kouzelníka. Magie kouzelnická vychází ze surových sil kosmických, které se vyskytují jako všudypřítomný potenciál pozadí víceméně rovnoměrně ve všech světech. Magie hraničářů naopak sbírá sílu z přebytku sil živých tvorů a jako taková je vázána na oblasti života. Magie alchymistická je v podstatě technologickým zpracováním magie kouzelnické.

Z toho vyplývá, že magie hraničářská je svázána s přetvářením živé hmoty a přírodnin, nelze ji však využít k změnám základních pravidel konstrukce světa. Na druhou stranu jsou magické činy hraničářů schopny trvat i bez kontroly sesilatele - je-li jednou životu vtisknuta forma, žije dál nezávisle na tvůrci.

Magie kouzelníků je naopak schopna zasahovat i do základních principů (tvorba hmoty z energie, přitažlivost, přenos hmoty atd.). Trvanlivost těchto činů je ale vždy nějak svázána s mocí "hybatele" deformovat tyto přírodní zákony k obrazu svému jako míč deformuje gumovou plachtu a zaniká zpravidla se smrtí tvůrce; vůle sesilatele totiž nikdy nemůže být silnější než obecný princip (či snad vědomí Vesmíru - viz. dále).

Trvalého odkazu lze dosáhnout pouze dvěma způsoby: kouzlem, které ve výsledku kouzlem být přestává a přírodní zákon dále neporušuje (Barevná změna, Zapomeň, Odemkni atd.) nebo svázáním kouzla do smyčky, za pomoci inteligentního klíče, tzv. "démona", který je duší odtrženou od těla sídlící mimo hmotný svět, jak činí Alchymisté. Takový pak udržuje kouzlo v chodu odděleně od okolního prostředí.

Pokud jde o moc kněží - jedná se o přebytek magie pole živých tvorů proudící do sfér obývaných adresáty - bohy - kteří ji pak mohou směrovat zpět k svým služebníkům. Služba je vzájemná, protože kněží zvyšují počet věřících a tím i moc bohů (i když oni sami o tomto neradi mluví :). Jestliže jde o kněží Jediného, pak lze uvažovat i o tom, že sám Vesmír má vědomí, které umožňuje kontakt a sdílení jeho sil.

K magickým zřídlům

Magické pozadí není rozmístěno v žádné z rovin zcela rovnoměrně. Může dojít k vzniku "uzlu", kde z neznámých důvodů dojde k zahuštění pole. Vznikne tak místní anomálie, ve které se mohou vyskytovat tvorové a rostliny jinde se nevyskytující. Čarodějové tyto uzly vyhledávají a podle své povahy se snaží buď rozptýlit nebo využít. Školy magie se staví právě na takových uzlech, protože při rozumné správě studentům poskytují stálý přístup k velkému množství sil k procvičení. Stabilní uzly jsou ale velmi vzácné, obvykle pulzují, mění místa či dokonce v náhlé erupci zanikají. V místech zřídel se ale nachází suroviny jinde nedostupné a proto je stále znalost těchto míst ceněna zlatem, přes jejich nestálou povahu.

K magickým nehodám

Každý uživatel magie je ve stálém ohrožení - pracuje jen se zlomkem sil, které ho obklopují a při jejich využívání se tak může setkat s energií, která bude nad jeho síly. Výsledkem pak může být nevratné poškození mysli, těla či blízkého okolí. Ve chvíli, kdy uživatel magie umírá, jeho magická moc zmírá s ním a může vyzářit různými způsoby (od neškodných světelných úkazů po přeměnu čaroděje v nemrtvého). Byl zaznamenán zánik celé magické univerzity ve chvíli, kdy magické zřídlo, na němž byla kdysi vystavěna, náhle zesílilo díky neobvyklému postavení planet. Část vybuchla, část zmizela v jiné rovině a část se stala neobyvatelnou, zamořenou znetvořenými studenty. Je až s podivem, že i přes tato rizika je zájemců o magii stále dost.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Hezky napsané, avšak vypadá to spíš jako úvod. Úvod velice universalní počínaje fantasy knihou studii ke světu konče, avšak stále je to jen úvod. Autor měl sepsat něco většího, toto se dobře čte, ale nepřináší to nic... snad jen ulehčení práce PJ pokud by chtěl přednášet o magii a i to je diskutabilní, když máme všichni svůj svět.

Pokud by to ještě šlo, dal bych 2*.


 Uživatel úrovně 0

tohle je téma který mi říkalo něco podobnýho jako "španělská vesnice" ale musím říct že autor to tady popsal tak že i můj malej mozek to pochytil a udělal sem si v tom jakžtakž pořádek..takže díky a kladná reputace je myslim na místě..:D


 Uživatel úrovně 8

Jsem rád, že se někdo pokusil o zpracování takto obtížného tématu, skutečný popis magie je něco, co podle mě DrD citelně chybí. Jakkoliv dílo nesplňuje očekávání mnohých uživatelů, je přínosné už jen jako ukázka toho, že něco podobného je zapotřebí a má cenu snažit se to vytvořit.

Vzhledem k tématu mi to přijde příliš stručné. Pravidla DrD žádnou podobnou teorií nedisponují, proto by ze začátku měly být definovány všechny pojmy, se kterými se pracuje. Existují 3 povolání využívající magii, každé se zcela odlišnými projevy. Od teorie magického pole bych očekával, že to dokáže nějak uspokojivě vysvětlit, že zdůvodní proč jedno povolání dokáže léčit a jiné jen vrhat blesky. Bohužel, zrovna toho jsem se nedočkal. Určitě by mu prospěl pobyt v Moudré sově, kde by se celkem rychle sešli dotazy na sporné nebo nejasné pasáže.

Že je dílo v rozporu s některými částmi pravidel bych mu nevyčítal, i pravidla samotná občas ukazují věci až podezřele blízké protimluvům. Z pravidlového popisu magie jsem měl vždy pocit, že v první verzi byla navržena nějaká kouzla, především s ohledem na vyváženost postav. S tím jak byla ozkoušena ve hře k nim snad přibývali různé dodatky, ošetřující nejčastější triky hráčů, kteří je "zneužili". Korunu tomu pak dává berlička pro pána jeskyně "magie je nevypočitatelná", která mu umožňuje pravidlově zrušit jakékoliv kouzlo a spolehlivě tak může ubít snahu o inteligentní použití magie.


 Uživatel úrovně 0

Hm... Tak tato teorie by mohla mít druhý název: "Starý pes v nové boudě..."
Jediné, co mi připadá kladné na disutovaném příspěvku je to, že je psán opravdu jako teorie, líbí se mi slovní spojení a obraty. Ale jinak je tahle teorie, promiň, oničem.

P.S. "...Možná nová bouda bez psa."

Nekroskop


 Uživatel úrovně 3

Neuvěřitelný blábol, sorry.

"Magické pozadí není rozmístěno v žádné z rovin zcela rovnoměrně."

tipoval bych si, že autor hrál Planescape nebo jinou podobnou hru, kde se operuje s rovinami a úrovněmi, a ta věta mu zněla tak nějak vznešeně. Potíž je v tom, že staví na něčem, co nemá definováno - v předchozím textu se "roviny" nevyskytují, tzn. není jasné, o čem autor mluví. Podobně třeba:

"Může dojít k vzniku "uzlu", kde z neznámých důvodů dojde k zahuštění pole."
= rozuměj "může dojít ke vzniku uzlu, kde dojde ke vzniku uzlu".


Především je ale toto dílo blábolem, protože mu chybí rámec. Autor začíná hned od první věty chrlit informace, u kterých není jasné, zda jde o výtah z pravidel, jeho vlastní názory, vlastnosti jeho světa, spekulace místních mágů či co vlastně. Chybí nějaký úvod, který by vysvětloval, proč se dílo jmenuje teorie magického pole (zejména pak, když se v něm dále vyskytují termíny uzel, rovina, vřídlo, aura, bůh apod.)

Autorovo chápání démonů astrálních sfér je odlišné od oficiálních pravidel a mělo by jako takové být označeno, aby nemotalo hlavu čtenářům.

Dále lze poznamenat, že zabývá-li se dílo věcným vědeckým popisem určitého jevu (například energie či magie), je zvláštní zahrnovat do toho poznámky o zájemcích o studium či o výbuchu univerzity.

==
Celkově je dílo velmi stručné - dozvídáme se, že asi existuje nějaká aura, pak se dozvídáme, že asi je nějaký přebytek síly živých tvorů a že vesmír má nějaké sexy pozadí, ze kterého se možná dá něco nějak čerpat, a že asi existují bohové a ti se dají adresovat a že je to hrozně nebezpečné - a tím to asi tak končí. To tedy i pouhý popis magických kruhů v bestiáři je obsáhlejší než toto, má katalogizaci apod.

Zkrátka a dobře: Tudy cesta nevede... :-(


 Uživatel úrovně 0

Už dlouho se zabývám podobnými myšlenkami, tohle zpracování mi ale nepřišlo nijak přesvědčivé nebo novátorské.
Už jen sekce, kam je dílo posláno, mi vadí. "Nadpřirozeno". Podle mě by se mělo zařadit do "Teorie RPG", protože jeho napojení na DrD je dosti chabé, leda tak na nějaký nový systém.
Teorie se nedrží ani základních nástinů původu magenergie v pravidlech (viz Tuvyho), která má ovšem taky své mezery a rozpory (např. Zlatého draka s "univerzální" magenergií). Jako nedbalá hospodyňka nezabíhá příliš do těžko dostupných koutů, jako jsou např. sféry nebo vesmírný řád.

Přijde mi, že si Sindor ukousl příliš velké sousto, které není možné sežvýkat na jedné A4. To ovšem neznamená, že to není zajímavé téma, ba naopak.
Není mi známo, jestli příspěvek prošel dílnou, ale vypadá to, že ne. Škoda. Jistě by se dalo leccos vylepšit, dopilovat, přidat a ty chyby popisující výpisy páně Sniperovy, Korhulovy, Tuvyho aj. by nebyly tak dlouhé.

Tedy alespoň jednu hvězdu za snahu.
Jen tak dál!


 Uživatel úrovně 0

Velmi pěkné dílo a dobré shrnutí magie jako takové, ale něco tam chybí-4*.

barbar Michael


 Uživatel úrovně 4

Zas po dlouhé doě jsemsi přečetl nějaké dílo a tohle dílo jsem četl rád. Už v čekárně mě zaujalo názvem a tak vím a autor jistě potvrdí že už bylo minimálně jednou zamítnuto.

Text mě sice nezklama s tím že já osobně mám velmi podobnou ale rošku rozvedenější teorii co se týče magickch věd a také by se dalo říct že toto je její velmi zjednodušená verze. Ať už je to čistě náhoda nebo nějaká inspirace autor mi docela padl se svými myšlenkami do noty.

Na druhou stranu je to pouze text který je vhodný pro mudrce a lidi magie neznalé k vysvětlení základních principů ale rozhodně to nebude odborný text nějakého kouzelníka, ten by asi vypadl jinak a měl mnohem více pdorobností.

Znovu jsem si tedy plložil otázku jestli článek naplil to co v nadpisu slibuje. Teorie magického pole. A musím odpovědět že ano sice bez konkrétní vazby na pravidla nebo hlubší vysvětlení ale laikovi by to asi stačilo. Proto se také nebudu držet průměru ale připojím se k Sniperovi s mírnýmnadprůměrem.


 Uživatel úrovně 0

Podle mě je tohle jen další text, který pouze slovíčkařením vysvětluje vše co je již známé. Nic nového, nic vylepšujícího. Navíc tohle je krásné téma na které se dá pohlédnout z mnoha pohledů, proto mi připadá těch několik krátkých odstavců jako absolutní slabota. Kdyby se téma trochu víc rozvedlo, mohlo by být zajímavé a také poučné. Tohle je ale jen pár bezvýznamných řádků, psaných pěknými větami.


 Uživatel úrovně 0

Účelem článku v této sekci by měl být rozvoj. Pokud se to pokoušíme na natolik složitém, komplexním a všeobjímajcím poli, jako je obecná teorie magie. Je třeba přinést něco víc, než obecnou stránku možná inspirujcího, ale značně kontroverzního, nahozeného a necelého textu.

Se všim, co je zde nahozeno nelze v mých světech víc než souhlasit, ale co mám dělat s tímto článkem, jak ho aplikovat? Není v něm žádná převratná myšlenka. Takže co stím? Je to pěkné, ale každá řečená myšleka by měla být buť podepřena složitějším konstruktem argumentů, nabo by článek měl nabýdnout více částí jako K magickým zřídlům a K magickým nehodám s možností aplikace na současná pravidla.

Článek se mi velmi líbí, ale pro subjektivní nekompletnost mu subjektivně nemohu dát víc než 2*
(V první větě chybí před "aura" ",". )