Rozvoj DrD

O krolloch a „srnách“ Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 36

O krolloch a „srnách“

Krollica stála nad ulovenou zverinou, hruď sa jej dmula, oči žiarili. Bola na seba hrdá. Doniesla nádhernú „srnu“, teraz ju ten sympatický kudúk určite bude chcieť. S pýchou mu popisovala lov: „Bubu Ti priniesť srna. Bubu uloviť srna. Bubu bežať, srna bežať. Bubu bežať viac, srna bežať viac. Srna už nemôcť. Bubu sa blížiť. Srna vbehnúť do krovie. Krovie husté. Bubu chytrá, v krovie môcť byť tŕne, Bubu krovie obehnúť. Bubu moc chytrá, že nevliezť do krovie, krovie magické, meniť veci, zmeniť srna na diviak..“, krollica pohliadla na mimoriadny exemplár svine divej pri svojich nohách, „ale Bubu sa nezmiasť, bežať za srna ďalej. Srna bežať, Bubu bežať. Potom už srna nemôcť, spadnúť. Bubu uloviť krásna srna. Bubu priniesť srna.“ Krollica pohliadla do očí vydeseného kudúka. „Ty vziať môj srna?“

Čo znamená rituál „dávania sŕn“?

Srny sú v živote krollov veľmi dôležité. Samozrejme, nemusí to byť práve srna hôrna, kroll vo fráze "Ja Ti priniesť srna, ty chcieť?" vyjadruje pomerne zložitý sociálny fenomén - od vyjadrenia sympatií, cez spečatenie dohody až po ponuku plodenia a výchovy spoločných detí.

Srna v tomto prípade je synonymum života a jeho pretrvania (jedlo) - a teda sa nemôžete diviť, ak vám kroll ako sľúbenú srnu prinesie sviňu divú. Opakujem, nie je to prejav ich nízkej inteligencie, ako je to často interpretované!

Rituál dania "srny" je teda vyjadrením bežných sympatií (nebudeme na seba útočiť), ale napríklad i spečatením obchodnej dohody (jedinec je ochotný za tovar – napr. zbraň - zaplatiť požadované, a teda nepoužije obdržaný tovar na zabitie obchodníka). Pritom na rozdiel od faktúr, ktoré na potvrdenie obchodných dohôd používajú iné kultúry, kroll obdržanú „srnu“ môže spotrebovať, alebo dať ďalej.

Záleží na kvalite „srny“?

Neinformovaný ne-kroll často uvažuje nad cenou prijatej/darovanej „srny“ a považuje ju za vyjadrenie postoja k druhej osobe (čím väčšiu srnu som dal, tým je vyjadrený postoj pozitívnejší). To nie je vo väčšine prípadov pravda, je jedno, či ste dostali ako „srnu“ tchora alebo mamuta – srnu ste dostali, ste priateľ. Na cenu sa nehľadí, preto sa kroll nikdy nestresuje, aká je jeho srna hodnotná a či si dostatočne uctil nadriadeného, svokru a podobne. Otázka je iba dal/nedal.

Výnimkou je „srna“, ktorú daruje kroll či krollica vybranému jedincovi za účelom pokračovania rodu. Vtedy záleží na kvalite srny – kroll, ktorý je schopný priniesť omylom zašliapnutého zajaca či tchora, samozrejme nemá pri dvorení prílišnú šancu. Vybraná „srna“ i spôsob jej ulovenia poukazuje na kvality lovca, ktoré sú signifikantné i z hľadiska jeho genetických kvalít ako rodiča.

Ako reagovať na ponuku „srny“?

Ak vám nejaký kroll ponúkne „srnu“, býva najrozumnejšie „srnu“ prijať a dať inú „srnu“. Opäť, „srnou“ môže byť čokoľvek, a teda i pivo*. Na cene nezáleží, pokiaľ nejde o „srnu“ ponúknutú ako to, čomu sa v iných kultúrach najviac približuje pojem svadobný dar (o takúto „srnu“ ide vo vyššie popísanom interkultúrnom stretnutí krollice a kudúka) – v tom prípade je samozrejme „srnou“ patričná aktivita smerujúca k plodeniu krollčiat.

V prípade, že „srnu“ prijmete (ono sa krollom občas ťažko odmieta), ale na oplátku nič („srnu“) nedáte, je kroll, podľa svojho chápania situácie, oprávnený si patričnú „srnu“ vziať (neuzavreli ste mier, teda výška „srny“ je na jeho uvážení, a „srnou“ v tomto prípade môže byť i váš život. A s ním všetko, čo u seba máte (mŕtvoly toho veľa nepotrebujú, že).

Variant, že „srnu“ odmietnete, si treba dobre premyslieť. Odmietnutá „srna“ sa v podstate rovná výzve na boj – pôvodne totiž fráza „srnu tebe“ znela „srnu alebo kyjakom“, pričom na rozdiel od zvykov iných etník – „peniaze alebo život“, kde si opýtaný smie vybrať, čo stratí, u pozitívne mysliacich krollov si vyberá, čo (čím) dostane.

Maris Belanivská, rektorka Krollej univerzity

*Autorka preferuje „srnu“ vo forme červeného vína, najlepšie kvalitného archívneho merlotu.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Tak tedy, když už jsem to odklepla, omylem ohodnotila a ke všemu v tom mám taky tak trochu prsty, tak k tomu něco napíšu, aby tu někteří moc nerejpali, že se nevyjadřuju. :-)
V první řadě bych ráda poděkovala Maris za vyslovené přátelství a kus práce, který, nejen na krollí univerzitě, odvádí. Příběh o krolloch a srnách považiji z části za informativní. Krollí univerzita je totiž fenomén, jehož téma včetně odkazů k němu, se vine celým tímto serverem a pak ještě daleko za jeho hranice. Zároveň ale je i příjemným počtením, ačkoliv je pravda, že nezasvěceným asi ani tento článek mnoho neřekne a neosloví je tak, jako protřelé uživatele nebo dokonce aktéry samy.
Já osobně jsem se k tomuto dílu nevyjadřovala. Především proto, že jsem jednou z členek Krollí univerzity a sama jsem se částečně podílela na jejím zdokonalování a budování. Proto si připadám příliš zainteresovaná, než abych mohla a možná i byla schopná hodnotit dílko objektivně, bez citového pouta.
Je možná pravda, že Maris už napsala lepší věci, kvalitnější příspěvky, ale tento nepovažuji za nijak zvlášť špatný nebo nepodařený. Pokud totiž měla spojit informační složku, kde záleží na srozumitelnosti, a literární, kde záleží na atmosféře, neměla nijak lehký úkol. Sama jsem si zkoušela, jaké to je psát pro nezasvěcené o KU a věřte nebo ne není to legrace. Už půl roku mi na stole leží důkladně proškrtané dílko o mé postavě na KU a začínám mít dojem, že se tu nikdy neobjeví.

Příběh, nebo lépe řečeno, vyprávění O krolloch a srnách má jako literární dílko hodnotu nižší, než je nejspíš naznačeno v hodnocení výše, ale pro uživatele serveru nedozírnou. Mezi námi se dnes ttiž najde jen málo těch, kteří o krollí univerzitě nic neslyšeli a s "dáváním srn" se nesetkali. těch, kteří se s KU nikdy nepobavili, nepřišli do styku s naším působením. Protože tato instituce je prostě obdivuhodná, populární...*kolem nápisu se rozzářila blikající světla*, skoro jako já sama...a to jsem jen proděkanka!

Nikoho nenutíme srny dávat *pohrává si s bičíkem*, ani naši univerzitu používat jako inspiraci ve svých dobrodružstvích. Myslím, že budu mluvit i za Maris, jako její proděkanka, když řeknu, že to tu jen chceme zpestřit, oživit a potěšit ostatní svými nápady. A to je inspirace, o kterou jde. ne opsat, ale probudit fantazii, naladit ji na nové a nové vlny.

Ale dost už o Krollí univerzitě. Bylo o ní napsáno již mnoho a kdo chce vědět víc, může sledovat skupinu stolů, které k ní patří. Nikdo ani není nucen díla, která jej nezajímají, hodnotit nebo měnit hodnocení, i když dvě* je docela málo *řekla ta, která odklepla 0*:-)) Prostě, berte krolly a srny tak jak jsou a mějte rádi ty, ke kterým vás to táhne. Třeba Maris:-))

Nebo mě....:-)

...


 Uživatel úrovně 0

Qyntus Moavrus
Promiň, ale musím smutně konstatovat, že "mluvíš do větru".

Možná, že jsi nepochopil pravou podstatu tohoto díla, ale zde se OPRAVDU hovoří jen o jednom ZVYKU a to O krollech a srnách. Pokud ti to stále nedochází, hlavním tématem jsou krollové (krollice) a srny + jednotlivá vysvětlení co daný podzvyk (neboli sekce - podsekce) znamená.

Tvůj názor je velice nerozumný, protože je to to samé jako kdybys řekl: "Modré blesky? Tak to se mi v žádném případě nelíbí. Mluví se tu jenom o jednom kouzlu, ale já jich chci víc!!"

Záleží na každém autorovi jak dílo pojme. Maris se rozepsala O krollech a srnách, v tom případě nebude zároveň psát O krollech a oslech.

Zamysli se nad sebou a nad tím co píšeš.


 Uživatel úrovně 5

QM: Pokud někdo jiný udělal chybu, neomlouvá to tvou chybu.

Arfandixe jsem vyzvala k odpovědi poštou, poštou odpověděl.

BBK je má osobní přítelkyně, NEHODNOTILA tento příspěvek. Ta nula je tam pouhým omylem, kdy odklepla 0 místo "vzdát se hlasování". Nutím tě, protože jsem jak autor, tak redaktor této rubriky a za diskusi jsem odpovědná.

Všechny zvyky by patřili nikoli do rozvoje DrD, ale do rubriky Nové rasy, protože by šlo o popis celé rasy. Tam by to bylo správné - tady ne, tady by naopak došlo k přeřazení díla do správné rubriky.

Děkuji za radu s MS - měla jsem to rok u tematického stolu v Putyce, kam chodí nejlepší autoři tohoto serveru.

měl sis přečíst diskusi - PROČ jsem to zveřejňovala.

Že mně všichni zdraví, Co to má společného s tímto článkem, já taky zdravím každého - tomu se říká slušnost.

Mimochodem - odkud víš, že mně zdraví, my se pravidelně na chatu nepotkáváme?

Dále, opětovná urážka uživatel, že mě zdraví, protože si "chtějí šplhnout" - umíš se poučit?

Nikdo tě nenutí diskutovat a hodnotit, pokud máš jak píšeš pocit, že to neumíš - tak proč to děláš?


 Uživatel úrovně 0

Takže jedna věc. To vaše nucení do činosti kterou neumim se mně može zdát jako "trápení". Já jako neumím napsat nějakou konstruktivní kritiku. Možu argumentovat tím, že ani uživatel Arfandrix a Breberka ti sem nic nenapsali a enom mě tu furt do něčeho nutíš.

Tvůj text se mně zdá nepoužitelný. Je to enom tvoja představa, ne každý ju má stejnou. Já si třeba kroly představuju uplně jináč. Ty je tam máš jako úplné pračlověky. S tym nesouhlasim. To je jedna věc
Pak sa mě nelíbí eště článek jako samotný. Je to enom řeč o JEDNOM zvyku. To je podle mně špatně. Dyž už neco takového, tak aspoň o všech zvycích. Toto je enom rozebrání toho jednoho a k tomu to ještě není ani moc nápadité. Je to takové mocd običejné. Přidal bych tam třeba eště inačí zvyky. V nich ti ale neporadim, mělas to dat do moudré sovy. Je rozdíl, když nekdo napíše celou sáhodlouhé pojednaní a něčěm a když nekdo napíše enom jedne jediný zvyk. To si přeca Pj vymíšlí sám, takové věci aspoň jo. Každý má ty kroli iné a proto to nikdo moc neviužije -to je můj názor, to říkám já a vy s tím možete i nesouhlasit.
K té oblíbenosti. No řekni že nejsi tady oblíbená? Když třeba dojdeš na chat, tak tě šeci zdravíja, chcou si šplhnout, nemyslím konkrétní známost s očí do očí, chápeš? Podivej, já už fakt nevim co bych ti měl říct, nevidim v tom moc valný užitek. Řekl sem ti víc než ti dvá co ti neřekli nic a těm si nic špatného neřekla, enom mě. Prostě si myslím že jsisi na mě zasedla nebo tak neco...

QM


 Uživatel úrovně 3

Maris:
Jé, to by bylo moc pěkné. Tenhle jazyk se mi strašně zamlouvá, nenajde se nikdo, kdo by tě mohl kritizovat za špatnou gramatiku a serverově zakázaný není, takže jím asi začnu psát, dokud ho tedy nezakážou.
Ne, vážně, myslím že přímo ve hře je u ras velice důležité mluvit "trochu jinak". Tím myslím snažit se používat divnou češtinu, například neskloňovat sloveso "být", přehazovat pořádek slov, čas od času vypouštět interpunkci, možná trochu šišlat, zvýrazňovat zbytečná slova apod. V textu se tento jev dá nahradit právě jakýmsi jiným vnímáním přímé řči a podtrhnout to celé napsané Slovensky. Přijde mi to potom jaksi zvýrazněné a podtržené.



Qyntus Moavrus:

Maris ti již vysvětlila pojem nulák. Já ještě doplním skoro automatickou věc (přesto pro úplnost), že nuláci jsou na serveru nevítáni a existuje zde funkce pro jednoho člověka, který diskuse kontroluje a potenciální nuláky navrhuje na smazání. - vše je děláno pro čistotu serveru a jeho ladný běh.

Již Maris ti vysvětlila, že tvoje kritika jako odůvodnění 2* není dobrá, já to vidím stejně jako ona. Jenom se pokusím tvou kritiku rozebrat, aby to bylo zřejmé i tak, snad to bude mít menší účinek. Tak tedy:

oblíbenost:
citace - Já jako enom řekl že si myslím, že si tu oblíbená a to hraje taky trochu roli, nemyslíš? Já teda myslím že jo... - konec citace. Opět musím zopakovat, že když si to vezmeš logicky a koukneš se na výpis lidí, co hlasovali, zjistíš, že až na jednu osobu se Maris s nikým nezná nijak výrazně. Pokud máš si za svým názorem stojíš, prosím, abys uvedl konkrétní jména uživatelů, kteří podle tebe hlasovali zaujatě a my je zkontrolujeme. Pokud nikoho takového nenavrhneš, prosím netlachej do větru.

délka a využitelnost:
citace - Tvoje dílo se mi zdá takové moc krátké a stručné. Moc tam toho není co bych vyjužil... - konec citace. Zde uvádíš dvě věci - chybné podle tebe. Já ti vysvětlím, že ani jedna není kvalitním bodem, který by něco říkal a ukazoval na chyby díla.
Co se týče délky, je zhola nepodstatná. Znám dílo, které má 20 stránek a je hodnoceno víceméně 0* a také znám díla, která mají necelou stránku a jsou hodnocena převážně 5*. Není důležitá délka, ale obsah.
Co se týče toho, že nic nevyužiješ, již ve svém minulém vstupu jsem se o díle rozhovořil se zaměřením na dva různé pohledy - serverový a hrající. Tam bys měl najít proč je to kvalitní a potřebné. A když obě věci z nějakého důvodu zavrhneš. Nezáleží na tom, že do tvého Světa se to nehodí. Je to psáno pro Svět univerzální a k tomu už jsem se vyjadřoval - proč je to dobré.

Něco tam chybí...něco
-- bez citace -- Pokud napíšeš jako hlavní bod tvé kritiky to, že v celém díle je velký nedostatek obsahový, měl bys napsat, co přesně ti tam chybí, čemu jsi nerozuměl, co bys doplnil a v čem je nelogičtnost. (apod.)

srnuto a podrženo: tvá kritika neodhaluje žádné konkrétní chyby a ty jsou jako jediné podstatné. Zkus prosím napsat celou věc trochu lépe a konkrétněji.


 Uživatel úrovně 5

QM:

nulák - ten co hlasuje výrazně jinak než průměr, a nezdůvodní své hlasování. Znamená, že nulák není jenom ten, kdo dává nulu, ale kdo "strílí své hodnocení bez řádného zdůvodnění" - a protože další 4* nebo 5* u přízpěvku s průměrem 4,5* není při 20-tém hlasujícím nutné komentovat (nemá co nového říct), pokud ho hodnotí 2*, má to zdůvodnit, a to řádně - čili:

Co tam chybí, co si má PJ domýšlet?

To, že bys to ty nevyužil, se nepočítá do hodnocení - já nevyužila 95% věcí z tohoto serveru, které jsem komentovala, a v žádném případě není správné, abych jim za to strhávala hodnocení...

Třeba postoj - to nevyužiji, protože nehraju krolly, nebo nehraji RP ale pouze sekám koslivce a sbírám zlato - je přesně typ NEVHODNÉ kritiky.

Takže stále čekám.

Jako autor doplňuji, že dávání srn je jedno z nejčastěji používaných "nových pravidel" mezi uživateli tohoto serveru, a jako praxí ověřené ho nepovažuji za "naznačené".

takže doplň, v čem jsem tak strašně málo konkrétní.


 Uživatel úrovně 0

Já jako enom řekl že si myslím, že si tu oblíbená a to hraje taky trochu roli, nemyslíš? Já teda myslím že jo...
Tvoje dílo se mi zdá takové moc krátké a stručné. Moc tam toho není co bych vyjužil...
Prominte mě, že sem vás urazil. To sem nechtěl. Omlouvám se - aj za to nářečí a gramatyku.
Já si ale myslím, že bych to moc nevyužil. Když už něco takového tak aspo%n celé zpracovat, né enom naznačit a zbytek si domysly...
Já ale neumim psat tak dlouhatánské kritiky jako ostatní, asi se to mosim nejprve naučit...

Proš bych jako měl byt nulák? Já nemám důvod ti psat nulu...

QM


 Uživatel úrovně 5

Salmar: Velice zajímavý názor ohledně vnímání jazyka v roleplayi krollů, příště to skusím se šarištinou... to by mohlo báječně podtrhnout nedorozumění nekrolly...

V praxi by to vypadalo asi takhle (vybírám pouze přímou řeč z ilustračního příkladu):

Bubu ci priňesc šarňatko. Bubu ci ulovic šarňatko. Ta znaš, Bubu bežac, šarňatko bežac. Bubu bežac vecej, šarňatko bežac vecej. Šarňatko už nemožec, ta Bubu še bľižic... Šarňatko vbehnuc do krakoch. Kraki poranne. Bubu ňe nagluplasta, Bubu chitra, v krakoch še veckaj možu najsc trňe, ta Bubu kraki obehnuc. Bubu fajňe chitra, že nevľezc do krakoch, bo kraki kuzolne, kraky pomeňic veci, pomeňic šarňatko na dzivu šviňu...“.... „Aľe Bubu še ňeňehala pomiľic, bežac za šarňatko daľej. Šarňatko bežac, Bubu bežac. Potim už šarňatko nemože bežac, ta spadnuc. Bubu ulovic krasne šarňatko. Bubu priněsc šarňatko“..."Ty vžac moje šarňatko?“

(Podotýkám, že psaná šariština nemá "y", a "e, i" nejsou hlásky, které měkčí, musí se užívat háček...)

Zajímavé, že? Děkuji :-)


 Uživatel úrovně 3

Nejdříve k dílu samotnému, potom k nějakým diskusím

Celé dílo se dá chápat dvěmi možnými způsoby.

Využití článku ve hře drd



Řekl bych, že celý text je jakési velmi kladné vylepšení jedné z ras - tedy krollů. Jejich přiblížení je zřejmé. Dává jim to jakýsi morální nádech a poukazuje na druh myšlení a chápání souvislostí. Docela dobře si dokážu představit hraní dračího doupěte s více takovými vylepšeními na roleplaying.

Musím ještě napsat, ře text je psán srozumitelně a právě jako vylepšovadlo pro drd v sobě obsahuje téměř vše potřebné pro představu, jak to chodí.

Myslím, že ani tolik nemá cenu rozebírat jednotlivé body a logiku celého obřadu, protože autorka má tvrdě ustálený názor a i kdybych na něco přišel, nic by se tím asi nezměnilo (jako, že mě nic ani nenapadá).


Využití článku serverově



Celý článek nám odhaluje velice známý rituál dávání srn a pěkně je zde vysvětleno, co tento rituál znamená. Autorka už nemusí rozdávat poštu na všechny strany pro ty, kteří nechápou, stačí ji, když odkáže na tento článek. (stejně jako to může udělat kdokoli jiný, který uvidí takového nováčka v nouzi). Toto beru jako velké plus.

Z tohoto hlediska je jedině dobře, že se zde něco takového objevilo a chápu to jako potřebnou věc.


Především ohledně diskusí:



Co se týče slovenštiny: Neřekl bych, že je to nějaké velké znevýhodnění, či snad minus pro celý příspěvek. Pokud se kdokoli rozhodne napsat cokoli na tomto serveru ve slovenštině, je to jeho právo a je docela trapné to autorovy vyčítat. Já osobně to beru jako jakousi náhodnou výhodu článku, protože i slovenština na mě působí jaksi více krollsky, než kdyby to bylo psáno česky. Je to tím, že jsem Čech a mluvím především česky, slovenštinu nepoužívám. Stejně tak by to mohlo Slovákovy připadat přesně naopak.

Známost: Co se týče známosti tohoto rituálu. Mám na to takový názor, že je to pro článek samotný lehce nevýhodné, protože již velké množství uživatelů celou věc zná a nebere to jako nic nového a pěkného. Tím se pouze zamýšlím, jak by celá věc dopadla, kdyby se srnování objevilo poprvé tady... nevím... osobně bych byl pravděpodobně nadšen a chválu rozdával.

Qyntus Moavrus: Dyť to mohlo byt líp zpracované, je tam toho fakt málo... Z tvého textu jsem toto vybral jako tvé vysvětlení hodnocení a udělal si o tobě jistý obrázek. Takovéto "kritiky" vídám opravdu nerad a snažím se je potlačovat a řešit. Normálně jim říkám nuláci. Ale v tvém příspěvku se objevilo ještě něco, co bych chtěl vynést. Veřejně jsi obvinil všechny hlasující pěti hvězdičkama z neuvážlivého hlasování z důvodu známosti autorky na serveru. Ale když jsem se kouknul na výpis hodnocení, nenašel jsem více jak jedno jméno, koho by Maris jaksi znala a nějak se s ním kamarádila. Proto tě žádám, abys sis to, co vypustíš z úst více uvědomoval, nebo podal konkrétní důkazy o tom, co jsi zrovna napsal, tedy důkazy na to, že všichni hlasující 5* nehlasovali fér a hlasovali neregulérně.
Myslím, že jediným zaujatým jsi ty, nebo jsi možná jenom na nižší fázi vývoje člověka. (proč jsem napsal výše).

Nehodnoceno mou osobou z důvody "nevědomosti" - nevím, jak bych hodnotit měl, protože nevím, jak mám k dílu primárně přistupovat.


 Uživatel úrovně 5

Quintus Moavrus:

Tohle je poměrně silná urážka všem, kterí mě hodnotili. Kromě toho, že se silně pleteš - mě nehodnotili ti, co mě znají, s jedinou výjimkou (Magika).

Za to si samozřejmě všechny hluboce vážím - zejména ty, kteří mi reakci poslali do pošty.

Opakuji - zde nehlasoval (s jedinou výjimkou) nikdo, koho znám, nikdo, s kým jsem v jakémkoli serverovém uskupení (tedy nehlasoval nikdo z redakce, Krollí univerzity, Bratrstva, Teátru neskrytého chaosu....mí přátelé a kolegové...lidi, kterým jsem dala runu, nebo kteří ji dali mně...), nikdo, s kým jsem alespoň jednou v něčem hrála, dokonce ani lidi z herních stolů Putyky. Brala jsem to jako projev velikého uznání mé osoby, že zde nediskutují.

A ty jsi veškeré hlasující právě urazil.

Ad tvá "kritika" - sem se píší kritiky - zejména kritiky k podprůměrným hlasováním - tak, aby bylo autorovi jasné, proč se jeho dílo nelíbilo - možnost kritizovat je zde brána jako něco, co má být přínosem pro autora.

Tvá slova "mně se to nelíbí, mohlo to být líp zpracované, já to nevyužiju" - pomůžou autorovi jak? V čem by to mělo konkrétně být jiné?

Takže to laskavě dopiš - jinak je to nuláctví.