Články&Eseje

Oči Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 30

Je hluboká noc, na celé okolí dopadá jemně stříbrné měsíční světlo, díky němuž je v té černé tmě vidět alespoň něco. Vzduch je příjemně provoněný silicemi a já vnímám vzácnost tohoto okamžiku, kdy se unavená ploužím ztichlým lesem.

Najednou se kdesi z hloubi lesa ozve táhlé, hluboké zavytí. Přeběhne mi mráz po zádech a jako by se do mě zabodávalo na tisíc křišťálových střípků ledu.

Všude mě obklopí nepřítomné ticho a napětí ve vzduchu je téměř hmatatelné. Opět to zavytí. Jenže teď se ozvalo mnohem blíž..., ale to není možné , aby se obyčejné zvíře pohybovalo tak rychle.

Strach, nejistota, bezmocnost. To jsou pocity, které mi dělají společnost, zatímco se prodírám najednou tak neprostupným lesem. Snad i cítím zlou vůli a horký dech netvora na svých zádech.

Další zavytí. Moc blízko na můj vkus. Dobíhám na malou mýtinu, slabě ozářenou chladným světlem měsíce. Padám k zemi. Vyčerpaná únavou a bolestí z čerstvých ran způsobených v cestě mi bránícími větvemi stromoví.... Ježíši! Kolem mýtiny se uzavírá kruh krvelačně svítících očí. Vlci. Cítím, jak se mi zrychluje dech a krev buší ve spáncích, když se snažím rychle vytáhnout dýku.

Kruh se roztrhl. Uvolněný prostor vyplní obrovská silueta netvora. Zaujmou mě jeho oči, tak chladné a strohé, co nahání husí kůži. Přibližuje se. Výhružně před sebe natáhnu dýku, ale mu to musí připadat jako dřevěný mečík v rukou dítěte hrajícího si na odvážného rytíře. Přikrčí nohy a skočí. Srazil mne k zemi. Cítím jeho dech a připadá mi, jako by na mě dýchla smrt svým štiplavým, jedovatým dechem plným nenávisti k lidské rase.

Prázdno, bezmoc, tma. Vím jen, že brzy se mi otevře brána světa, který nic z toho nezná. Je to zvláštně emotivní vědět, že ráno tady najdou mé zkrvavené tělo. I když jsem nikdy boha o nic neprosila, teď bych jedno přání měla. Aby mi zůstaly aspoň některé vzpomínky z téhle nešťastné etapy vývoje mé duše a i když vím, že je to zbytečné, tak jsem si jista jednou věcí. Kdybych si přec na něco vzpomněla, budou to oči mého vraha. Chladné a plné nenávisti.

Je konec. Mé tělo se zazmýtá v poslední zoufalé křeči......TMA....

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Ja jen zareaguju na tema povidka Smrt x povidka Oci.
Ja si osobne myslim, ze tahle povidka je lepsi. V obou slo vlastne o to same a Makri se to podarilo lepe.


 Uživatel úrovně 0

No jo celkem to jde. Líbí se mi. No možná smrt byla o něco lepší ale 4* dám...


 Uživatel úrovně 0

Arim: No tahle povídka je opravdu naprosto z mojí hlavy... já tu tvou ani nečetla teda až poté co mě upozornili že je stejná jak ta tvoje.... sorra příště si dám lepší pozor co sem dávám....


 Uživatel úrovně 0

Je to jedna velká nerýmovaná báseň převlečená za povídku...:o)


 Uživatel úrovně 0

pekné.... ale niečo k tomu chýba (malinko).....4*


 Uživatel úrovně 0

Kdzž tak o tom přemýšlím, dílo postrádá nápad. Autorka se nemusela štvát s originálním příběhem a nemusela vypracovávat charaktery postav... Na povídku je to asi trošku slabíi ale jako lyrické vyjádření pocitů je to docela pěkné. Možná by to mělo mít jiné zařazení...povídka, to není ono... Ale je to hezky napsané. Každý dělá chybičky... Ona podobnost s povídkou smrt tu je, ale k tomuto jsem se už vyjádřila. Tahle povídka nemá žádný děj, žádný příběh, ale dobře se čte. To je hlavní!


 Uživatel úrovně 0

Na první věc je to velmi good!Povedlo se ti to,vážně!


 Uživatel úrovně 0

Ten Ježíš se mi tam ani moc nelíbí, vždyť to má být fantasy. Pak je tam i několik dalších pojmů, které mi přijdou až moc z dnešního světa. I když si myslím, že nějaké chybky ruší atmosféru, tak se mi docela líbí - 4*.


 Uživatel úrovně 0

Mně se to moc líbí. Je v tom dobře zachyceno napětí. Jen tak dál.


 Uživatel úrovně 0

No je to velmi pěkné...
Ale je mi celkem líto ( promiň jestli se mýlím ), že je to dost podobné na moji povídku smrt... Ale to nevadí... Je možné že sis to vymyslela celé ty nebo že tě má povídka ( nebo jiné podobné jen imspirovaly ) No jinak Bezva až na Ježíše :-))))