Články&Eseje

Koľko tiel ovládaš, toľkokrát si mágom Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13

Intro:

Mág Adakhabar Ratklibus Otakar opäť pokročil v tajnej náuke mágov (rozumej: dosiahol 10. úroveň), a už sa nevedel dočkať, kedy si naostro vyskúša podrobiť nejakú bytosť. A príležitosť prišla: Počas bitky medzi námorníkmi Morskej krásavice a Červenými korzármi sa Adakhabar rozhodol podrobiť si Larda - kapitána pirátskej hliadkovacej lode. Svoju myseľ zameral na bojujúceho piráta, a ten, nič netušiaci, začal slabnúť, až mŕtvy padol na zem. Adakhabar bol prekvapený, aké jednoduché je podrobiť si iného človeka. Myseľ mága sa preniesla do bezvládneho tela a mŕtvy Lardo otvoril oči...


Schizofrénia trochu naopak:

Hurá! Všetci sme sa radovali a gratulovali hráčovi mága k prvej podrobenej bytosti. Bol to aj celkom dobrý strategický ťah, keďže sa takto mohla tlupa oveľa ľahšie dostať do skrýše Červených korzárov. Keď sme však pokračovali v hre, vyskytlo sa pár momentov, s ktorými sme si nevedeli dať rady. Možno sme to iba nesprávne pochopili, alebo to Altaristi nedotiahli dokonca, neviem...

Celý problém sa motal okolo "rozdvojenej osobnosti" mága. Kým tlupa spolu s Adakhabarom bola vo väzení, tak Lardo chlastal s vodcom korzárov. Hlavnou otázkou bolo: Ak sa opije Lardo, je opitý aj Adakhabar? Ak je myseľ len jedna - potom musí byť opitý aj Adakhabar (resp. musia sa na jeho chovaní prejaviť známky opitózy). Ale do Adakhabarovho mozgu sa predsa žiaden alkohol nedostal, ten je iba v krvi Larda, čiže telo by sa malo správať triezvo. Lenže, keďže je telo ovládané opitou mysľou, malo by sa správať "opito". No, haluz... Ďalšia otázka sa vyskytla, keď sa mal ísť Lardo biť. Nakoniec k tomu nedošlo, ale otázka znie podobne: Cítil by Adakhabar bolesť, ak by bol Lardo zranený? V prípade, že by Lardo trpel silnými, až paralyzujúcimi, bolesťami, bol by potom Adakhabar schopný pohybu a triezveho uvažovania? A poďme ďalej. Ako je to vlastne s vykonávaním rozdielnych úkonov súčasne? Veď len skúste jednou rukou niečo kresliť a druhou niečo písať... :) A čo potom súčasne riadiť dve odlišné bytosti - veď myseľ je len jedna. Ja síce nemám inteligenciu 21, ale vykonávať dve úplne odlišné veci skrátka nezvládam. To by sa mi už musel zavariť procesor... :) A na záver - ako je to s Lardovou smrťou? Ako to musí vnímať mág, keď vlastne prežije svoju smrť? Podľa mňa by sa človek z niečoho takého mohol aj zblázniť.

Pre mňa osobne sú hore uvedené otázky minimálne hodné krátkeho zamyslenia. Jasné, môžeme povedať, že to skrátka mág všetko zvláda a hotovo. Veď sa väčšinou jedná o intelektuálnu elitu. No niekedy môžu takéto veci veľmi narušiť hru a vyvolať aj konflikt medzi PJ-jom a hráčmi. A ani PJ nie je boh (aj keď si to všetci myslíme, nie? :) ).

Aby som bol úplný, čo na podrobovanie hovoria pravidlá PPP 1.5: ...Ten (mág) se tak vlastně rozdvojí, jeho vědomí pak přebývá ve dvou tělech. Ale je to pořád jen jedno vědomí... Dosť zmätené, podľa mňa. Čiže otázka znie - jedná sa o jednú myseľ s dvoma telami, alebo sa podrobením mágova myseľ delí a vznikajú dve relatívne samostatné bytosti - asi akoby boli spojené permanentným telepatickým kontaktom, ktoré sa rozhodujú spoločne? Neviem, mám z toho brutálnu haluz, a keď si to chcem predstaviť tak sa mi zastavuje mozog...

Ak by sa totiž napríklad opitóza prejavovala na oboch, podobne ako bolesti atď., tak je také podrobovanie viac na škodu ako na úžitok. A ešte ma napadlo: Ak by Lardo spal, zaspal by aj Adakhabar? Ak by Adakhabar nepotreboval spať, ale Lardovo strašne unavené telo by zaspalo, ako by vyzeral konečný efekt? Chrápajúci Lardo, ktorý je vlastne pri vedomí a počuje všetko okolo?


Outro:

Dúfam, že ste sa z tohto pokusu o úvahu vysomárili - teda, že ste pochopili, čo som ňou chcel povedať. Moje výrazové prostriedky sú v tomto smere trochu poslabšie. :)

Celkom by ma zaujímal váš názor na vec, resp. ako riešite podrobovanie vy. Možno niet čo riešiť, len celú vec zle chápem, no momentálne som už z toho rozdvojený aj ja... :)

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Já bych řekl, že mág je prostě cvičený na to, aby zvládal dvě věci najednou (btw: ty neznáš moc příslušnic opačného pohlaví co? TY totiž ZVLÁDAJÍ více věcí najednou - nevěřil jsem tomu, dokud jsem to neviděl na vlastní oči:-)).
S tou opilostí bych to viděl tak, že mág se může normálně rozhodovat, ale PJ mu omezí ovládání těla (bojovat prostě nezvládáš; tělo se ještě napilo atp.).
Určitě to stojí za zamyšlení.


 Uživatel úrovně 0

Je to zajímavé... Víc nevím... 4*


 Uživatel úrovně 0

No tohle jsou zajímavé problémy.
Bolest by mág rozhodně cítil. Dokonce bych řekl že i ten alkohol by částečně pociťoval ve svém těle, ale částečně by si uchovával střízlivost. Kdyby se tak v jednom těle těžce opil a v druhém byl střízliv.
Výsledek by vypadal jako by tělo co pilo bylo jen středně opilé a střízlivé tělo mírně opilé.
(Vysvětlení: Jediná mágova duše je napojená na dvě těla.
Alkohol účinkuje na mozkovou činnost těla a ta částečně ovlivňuje duši, takže takto se opilost přenese na celou bytost, ale zároveň se opilé tělo chová méně "opile" neboť je "za ním" další tělo které je střízlivé.)
Rozdvojení je jedna ze schopností mágů u mě i mimo podrobování.
Smrt přežít není až takový problém.

Co se týče toho spaní. V momentě spánku jednoho těla se toto regeneruje a mysl mága jej nemůže ovládat.
Ovšem mysl potřebuje též odpočinek, tzn. musí občas usnout v obou tělech zároveň aby si odpočinula.
Jinak pokud spí jen jedno tělo, může jej mág kdykoliv ze spánku probudit.


 Uživatel úrovně 0

Almad: Ako by mohol narazit na spiace vedomie, ked je to vedomie Adakhabara, cize jeho vlastne? Nechapem.
Asi mojej tlupe podrobovanie zakazem... :))))))


 Uživatel úrovně 0

tolwyn, Elleas: No, ved prave, ze ja riesenie nepoznam...


 Uživatel úrovně 0

Dobré nakousnutí problému, ale co dořešení? Ikdyž tohle je fakt složitý. Když si to chci představit rozdvojuje se mi mysl. :o)


 Uživatel úrovně 5

Doporučuji sehnat si podrobování z praidel verze 1.6 tohle je tam vysvětleno.


 Uživatel úrovně 0

no, dobrý postřeh, ale ani po tomto článku, nejsem o moc moudřejší, jen se tady vypíchlo pár problémů z pravidel, j jinak clkem dobrý.....


 Uživatel úrovně 0

Naozaj pôsobivé a treba uznať že som nad tým ani nerozmýšľal...
A čo sa mi páčilo:::: ako si dal do zátvorky PJ je boh:::: Ja si to z časti myslím tiež ale môj je PJ veľký EVIL.....

A z časti súhlasím s Almadom....


 Uživatel úrovně 5

Pokud vím, tak to je tak, že mysl mága prožívá i prožitky podrobeného těla, tzn. i paralyzující bolesti a podobně. Nevím, jak to vyřešit s tou opilostí, ale IMHO by opilý být neměl - on cítí myšlenky, ale "řídící" část mysli je v těle mága, čili v těle, kde nejsou účinky alkoholu cítit.

Ano, myslím, že dělat dvě věci najednou zvládá - proto je podrobování až od tak vyšších úrovní, ne? Musí se to trochu naučit :-)))

Mimochodem - IMHO nezaspal, ale Adakhabar by "narazil" na spící vědomí.

Ale je to rozhodně zajímavý příspěvek...do diskuze.