Články&Eseje

O psychické magii Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 31

V naší družině si psychickou magii vychutnáváme. Proto systém psychické magie a mentálního souboje doznal v našem podání značných změn. Proto se předem omlouvám, pokud ne všechny následující informace budou v souladu s pravidly DrD. Jde mi spíš o to nastínit jiný přístup k psychické magii.

Jak jsme tedy upravili třeba základní kouzlo psychické magie „Hypnóza“. Magenergie, rozsahy, základní past na úspěch atd. v podstatě platí tak, jak jsou. Nelze hypnotizovat magické tvory, nemrtvé tvory a tvory s IQ 1 (tj. především obyčejná zvířata). Terč musí mít „humanoidní strukturu mysli“ (tj. např. lidé, elfové, trpaslíci, skřeti, skřítkové -ti humanoidní). Takové tvory kouzelník zvládne zhypnotizovat během doby vyvolání kouzla – platí podmínka, že se terč musí během vyvolání dívat kouzelníkovi do očí, nebo se na něj jinak soustředit (rozmlouvat s ním apod.)

Co s tvory, kteří mají mysl jinak strukturovanou? Třeba harpie? Zde musí kouzelník nejdříve odhadnout „strukturu myšlení“ toho kterého druhu. Nejlépe delším rozhovorem s tvorem onoho druhu, nebo třeba kouzlem „Čtení myšlenek“. Háže si proti pasti Int~6~rozpozná základní strukturu / nerozpozná. Obtížnost pasti upraví PJ podle typu tvora (čím je jeho mysl „lidštější“, tím je to snazší) a podle délky, jak dlouho kouzelník tvora studuje. Pokud už někdy v minulosti tvora téhož druhu úspěšně zhypnotizoval, má se za to, že jeho myšlenkovou strukturu už zná a může se rovnou pokusit o hypnózu. Stále však platí, že kouzelník musí být schopen pochopit fungování mysli terče – tj. musí jít v podstatě o mysl humanoidního typu. Nelze proto hypnotizovat např. inteligentní pavouky, žijící v jižních pralesích – jejich myšlení je tak jiné, že jeho strukturu humanoid zkrátka nepochopí.

Dovolím si zde poznámku (mé poznámky to jen prodlužují, ale nemohu si pomoct): Co s draky? Hmmm… to je zajímavá otázka. Teoreticky ano, ALE ……. Existují prý zvlášť vycvičení dračí mágové, kteří se studiem draků a jejich mysli zabývají, mají tajné techniky a informace o dračím ... „myšlení“. Ale vyprávějí se o nich podivné věci, hodně z nich se zblázní a taky se povídá, že i když jsou úspěšní, v srdci a v mysli přestávají být lidmi.

Další podmínkou je samozřejmě, že terč musí kouzelníkovi rozumět jeho příkazy, musí je tedy nejdříve slyšet a porozumět jim. Musí tedy rozumět jazyku, který kouzelník užívá.

Teď to začne být víc mimo pravidla.

Co se tedy stane, když kouzelník úspěšně zhypnotizuje svůj terč. Nestane se vůbec nic. Není to tak, že by postava ztuhla a zírala na kouzelníka, než jí dá nějaký příkaz (třeba „Zahoď zbraň!)? Není – to by se to pak bojovalo, že. K čemu by byly blesky a ostatní kouzla, když jedna hypnozka a přítel barbar s mečem by vše vyřídili.

Jak totiž humanoid (budu dál používat výraz člověk, ale myslím tím všechny tvory s humanoidní strukturou mysli), tedy jak člověk myslí a jak to funguje (alespoň v mém světě DrD). Myslí a rozhoduje se na základě podnětů – z vnějšku (tj. to, co přijme smysly) a z vnitřku – tj. dalších vrstev vědomí. Z nevědomí – někdy se tomu říká „hlas krve“ – to jsou základní podněty (např. jíst, spát, vyměšovat, rozmnožovat se a ochraňovat se). Z podvědomí – to jsou všechny zkušenosti, minulé dojmy a naučené postupy a někdy i z nadvědomí (to jsou okamžiky intuice a jasnozření). Jak ale opravdu zareaguje, záleží především na kvalitě tvorova vědomí (tj. v podstatě dle rozdělení vlastností DrD – na inteligenci). Málo inteligentní tvorové (tvorové nízkého vědomí) jednají, přemýšlejí a rozhodují se především na základě pudů a podvědomí (tedy minulých zkušeností a toho, co se dřív naučili). Více inteligentní tvorové zkrátka více „přemýšlejí“ – zapojují intelekt, tj. schopnost kombinovat a ze starých zážitků, přijatých informací a zkušeností vyvozovat nové závěry a podle nich upravovat své reakce.

Proč o tom píšu tak obšírně – odpověď na otázku, co se stane, když kouzelník někoho zhypnotizuje. Stane se totiž to, že kouzelníkovy příkazy bere terč, jakoby je přijal ze svého podvědomí – tj. řekněme, jakoby to terč samotný napadlo. Jenže takové nápady ještě každý posoudí (nikdo z nás nedělá všechno, co ho napadne). A nyní se otvírají ty pravé chuťovky psychické magie. Záleží na hráčích a na PJ – pokud vám to přijde zbytečně složité, proč ne, ale mohu říci, že hráče kouzelníka v naší družině velmi baví, vymýšlet „ten pravý příkaz“ aby, ho terč uposlechl. PJ musí zvažovat inteligenci terče – tj. jak vyhodnotí ten, který nápad, jeho zkušenosti atd. atd.

Vezměme si příklad. Klasický boj se skřety. Skřetů je (jako obvykle) přesila. Kouzelník zhypnotizuje jednoho skřeta. Skřetí mysl je velmi podobná lidské, takže by neměl mít problém. Má štěstí, protože tento skřet umí obecný jazyk a tak kouzelníkovým příkazům porozumí. Samozřejmě příkaz „Zabij se“ – (mimochodem, příkaz by měl být formulován spíš „Teď se zabiju“ nebo „Zabíjím se“ atd. kouzelník vnukává skřetovi myšlenku, tedy určuje, jak bude skřetova myšlenka znít). I tak je to hloupost – to skřeta nikdy nenapadne a nikdy v minulosti nenapadlo. Takovýhle prvoplánově sebevražedný příkaz nejen, že nefunguje, ale také zruší kouzlo hypnóza. (Stejného skřeta by kouzelník nyní mohl zhypnotizovat nejdříve za 6 směn – cca za 1 hodinu). Co třeba výše zmíněný příkaz „Zahoď meč!“ resp. „Zahazuji svůj meč“. Ve chvíli, kdy skřet ta slova uslyší, ho náhle „napadne“, že by mohl zahodit meč. Ale i nejblbější skřet ví, že během boje by se to rovnalo sebevraždě. Asi si pomyslí, co ho to napadá za blbosti a bude vesele dál pokračovat v boji. Příkaz, resp. sled příkazů „Bojuji proti přesile.“ „Uteču pryč!“ To už je o hodně lepší. Zde je na PJ, jak situaci posoudí dle inteligence skřeta (případně nastaví obtížnost pasti, proti které by si skřet hodil). Pokud kouzelníkova družina čítá 3 dobrodruhy a skřetů je 20, asi to nezafunguje. Ale je-li to třeba už 3 na 5 s tím, že dva skřeti už jsou mrtví (s čímž skřeti původně nepočítali) a navíc si právě tenhle skřet už několikrát úspěšně zachránil kůži útěkem z boje, zřejmě mu to přijde v té chvíli jako výborný nápad a vezme nohy na ramena. Třeba příkaz „Ten v černém plášti je mocný, smrt vezme každého, kdo na něj zaútočí“ (předpokládám, že kouzelník má černý plášť) – na skřeta je to asi moc dlouhé, ale nápad je to dobrý. Zvlášť pokud už skřet někdy viděl umírat svého kamaráda „usmaženého“ blesky po té, co si dovolil na chlápka v dlouhém plášti. Mysl mu totiž v okamžiku přinese i tuto vzpomínku a posílí „platnost“ současného nápadu (ve skutečnosti vnuknutého hypnózou). Doufám, že pro pochopení funkce kouzla Hypnóza tento příkaz stačí.

U skřetů je to ještě jednoduché, ti jsou poměrně blbí, ale u inteligentnějších tvorů je dobře zadaný hypnotický příkaz opravdu mistrným kouskem. Ač se to nezdá, není to zas až tak obtížné.

Neodpustím si další dvě poznámky. Poznámka číslo jedna: Podle jedné teorie prý nefungují negativní příkazy (myslím slovně negativní, tedy obsahující zápor) Podle této teorie totiž podvědomí neumí negace zpracovat a bere je tedy pozitivně – takže třeba hypnotický příkaz „Nebojím se výšek“ – kterým chce kouzelník pomoci svému bojácnému příteli při přechodu lanového můstku, nezabere, protože podvědomí terče si ho vyloží jako „Bojím se výšek“. S ohledem na toto pravidlo, je formulace hypnotických příkazů ještě zajímavější (pokud se na něj hraje, že).

Poznámka číslo dvě: Existuje prý kouzlo (někteří mniši ho umějí), které se jmenuje „Hlas“ (díky za inspiraci, Franku Herberte). Tímto kouzlem lze zadat krátký příkaz, který „překryje“ vědomí i myšlení a terč jej splní dřív, než o něm stihne „popřemýšlet“ – včetně sebevražedného příkazu. Je k tomu však potřeba víc magenergie, určitý (náročný) trénink hlasu a hlavně lepší a jemnější znalost struktury psychiky terče (nejen obecně struktury toho kterého druhu jako u hypnózy, ale přesně struktury toho kterého jednotlivce). Jde však spíš o mnišské kouzlo, takže ho tu nebudu dál rozebírat.

Hypnóza má ale kromě boje daleko širší uplatnění. Pokud je terč v klidu a soustředí se na kouzelníka, po úspěšném vyvolání hypnózy, kouzelník vloží do kouzla další magy (polovinu z magů potřebných k vyvolání hypnózy) s příkazem „Chce se mi spát, usínám.“ Tím vlastně vyvolává kouzlo „Hluboká hypnóza“. V hluboké hypnóze komunikuje s terčem a hlavně s jeho podvědomím. Nemusí již příkazy formulovat v první osobě, ale naopak může se ptát a terč odpovídá. Platí dvě pravidla, terč odpovídá vždy pravdivě (resp. tím, co považuje za pravdu). Druhé pravidlo – kouzelník se může dopátrat i věcí, kterých si samotný terč nevšiml či nebyl vědom (to znamená, že je tu zaznamenáno i to, co terč slyšel třeba ve spánku). Záleží jen, zda je tato informace v podvědomí terče uložena. (Události staré několik hodin jsou tam „nahrány“ všechny, starší podle svého významu a důležitosti – důležitosti z hlediska terče, tj. tzv. silné vzpomínky).

Pro příklad – výše uvedený skřet nakonec neutekl, protože byl zajat kouzelníkovými přáteli během boje. Ti ho pevně drží a kouzelník se mu hluboce zahledí do očí (dál si skřet nic nepamatuje, dokud ho kouzelník zase neprobudí. Sám od sebe by se probudil, až by se normálně vyspal, tj. u skřetů asi 6 hodin). Nu, kouzelník se zeptá, kde mají skřeti své sídlo. A skřet mu pravdivě popíše cestu k ní – ale vlastními slovy. Řekne mu, že bydlí v překrásném hradě s nebetyčnými hradbami. Pro skřeta je to pravda, protože žádné vyšší hradby nikdy neviděl. Náš kouzelník má naštěstí s hypnózou už zkušenosti a tak se zeptá, zda jsou okolní stromy vyšší než ty hradby a skřet mu po pravdě odpoví, že ano (z toho kouzelník usoudí, že to s tou nebetyčností nebude tak horké). Z dalších odpovědí kouzelník usoudí, že to, co skřet podle něj pravdivě popisuje jako překrásný hrad je ve skutečnosti ruina nějaké staré strážní věže. Ptá se dál, kde ukrývají naloupené cennosti. Skřet mu popíše truhlici, kterou umí otevřít jen náčelník skřetů (nyní mrtvý). I když skřet sám si ji nikdy pořádně neprohlížel, kouzelník se ho může ptát třeba „Má zámek?“, „Jak veliká je klíčová dírka, jako tvůj palec, nebo menší?“ I když skřet nikdy na truhlici ani nesáhl, díky tomu, že ji viděl, bude schopen po pravdě odpovědět. Záleží na kouzelníkovi, jak obratně klade otázky.

Další věc – teprve v hluboké hypnóze může s použitím další magie (viz pravidla) kouzelník dávat posthypnotické příkazy. Platí u nich ale omezení jako u hypnotických příkazů popsaná výše. Tedy příkaz „až uslyšíš slovo fialka, kýchni“ – bohužel fungovat nebude – kýchání není vědomý proces (resp. i to lze, avšak to už je spíš variace už zmíněného kouzla Hlas, tedy věc, kterou se běžně kouzelník nemůže naučit). Avšak příkazy typu „Až uvidíš tři zlaté prsteny se znakem draka, vzpomeneš si na tohle: Zrádcem je královna.“ – takové příkazy fungují dobře a jsou hojně využívány při doručování „citlivých“ dodatků ke zprávám. Jak je zmíněno výše, terč (zde posel) si z doby hluboké hypnózy nic nepamatuje. Jediná možnost, jak informaci o zradě královny získat z poslovy mysli je ukázat mu tři zlaté prsteny se znakem draka, nebo ho uvést do stavu hluboké hypnózy a zeptat se ho, co slyšel během doby, kdy spal u toho hodného dvorního kouzelníka. (Další poznámka – nelze samozřejmě zadat příkaz „Až uvidíš takovýhle prsten ……,“ protože během hluboké hypnózy má terč zavřené oči a žádný prsten nevidí).

Snad to pro pochopení tohoto typu přístupu k psychické magii stačí. Doufám, že těm, kdo si chtějí psychickou magii víc vychutnávat tento návod poslouží a ostatní mohou jen pokrčit rameny, co všechno si ti drakodoupáci nevymyslí.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Maglor: Šlo mi právě o to hypnozu trochu "oslabit" .. respektive udělat ji reálnější. Podle mě vůbec není snadné "převzít plnou moc na vědomím jedince". Můj prvotní podnět k zavedení tohoto rozšíření byla právě otázka, co se vlastně stane během boje, když kouzelník skřeta zhypnotizuje ? - Zásadně jsem nesouhlasil s tím, že skřet "zatuhne" a je loutkou kouzelníkových příkazů. I když i mé pojetí, je-li kouzelník chytrý, ho dost vydává na nemilost - protože třeba příkazy jako: "V lese za zády jsou ukryti další nepřátelé, bojuji opatrně." nebo "Utočím na štít, štítová ruka je určitě už zlomená..." způsobí .... přinejmenším značný postih ke skřetovu UČ atd.

Ad. sugesce versus hypnoza. Je zde základní rozdíl, sugesce ovlivňuje pocity - strach, nenávist, obavy apod. - teprve na základě těchto pocitů si terč tvoří vlastní myšlenky. Hypnoza se snaží ovlivňovat rovnou myšlenky - neumí to ale přímo, to by pak nahradila všechnu magii iluzí a přeludů. Šlo by pak v hypnoze dát třeba příkaz "Vidíš ohnivého draka.." - chápeš, co myslím?

Další rozdíl je, že sugesce nepotřebuje slova, kouzelník dokáže vsugerovat určitý pocit i tvorovi, který ho neslyší (dokonce ani nevidí) a nerozumí mu. Při hypnoze musí dojít ke kontaktu a terč musí slyšel kouzelníkovy příkazy (i když si po úspěšném vyvolání neuvědomuje, že je slyší).

S těmi instinkty atd. máš v podstatě pravdu, ale jde o to, že pořád (alespoň u humanoidních tvorů) existuje intelekt a mysl.

S převzetím vlády nad cílem, nerozumím tomu, co myslíš když nejdříve píšeš, že hypnozou přebíráš plnou moc nad vědomím a níže, že plnou kontrolu získáváš přenesením vědomí. Zkus si to "přehrát" prakticky. Podle tebe stačí kouzelníkovi, aby převzal kontrolu nad vědomím, aby terč ovládal, tak jak potřebuje. Tomu se právě snažím vyhnout - k tomu je podrobování, kouzlo Hlas a třeba právě ono přenesení vědomí, jak ho popisuješ ty .


 Uživatel úrovně 0

Lightangel: Hmm pekne, ale trosku mi to nesedi. Ty vlastne delas hypnozu ze sugesce a sugesci mazes. Nemyslim, ze mas pravdu. Je velmi malo rozclenit byti na vedomi a nevedomi. Hypnoza jako takova zasahuje do vedomi a do melkych hlubin nevedomi.


Hypnozou prebiras plnou moc nad vedomim jedince tudiz mu muzes davat prime prikazy. Co se mi libi je hluboka hypnoza tam uz se dostavas do nekterych vrstev podvedomi a cil si je schopen vybavit veci, na ktere si pri normalni vedomi nevzpomene a rozeznat pocity ktere nezaznamenal nebo si je vedomi odmitlo pripustit.


Nicmene zadnou hypnozou se neprolomis do nejhlubsich vrstev podvedomi to jsou vrozene instinkty a ty nejsilnejsi emoce, jako je napr preziti, ale treba i "opravdova laska" Pokud cili zadas nejaky prikaz, ktery se nebude pricit temto nejhlubsim podvedomym instinktum cil jej neprovede a naopak kouzlo bude zruseno, jinak jej provede bez problemu... podvedomi bude "spat" popr. slabe protestovat.


Jedinou moznosti jak se zbavit podvedomi je celkove prevzeti vlady nad cilem... kouzelnik vlastne prenese sve vedomi do mysli cile nahradi podvedomi svym, ovladne vedomi a podvedomi cile odsune jen do jakesi pozice pozorovatele, takove neco male tam vzadu co se cuka a snazi se uniknout z klece kterou jsi vytvoril... pak uz muzes opradu delat co chces, cil to bude delat jakoby vedome a bude pozdeji citi za sve chovani plnou zodpovednost (i kdyz muze citi, ze neco bylo spatne, ze to jakoby nebyl on) toto je vsak nebezpecne pro kouzelnika protoze se stava soucasti cile a akova sebevrazda bez vcasneho opusteni mysly (cemuz se pak muze zacit telo branit) by taky nemusela pro nej dopadnout nejlepe.


To co jsi ty popsal je spis rozsirena sugesce, kde neovladas jen zakladni emoce, ale castecne podvedomi.
Nicmene mas to velmi pekne a jiste i hratelne, jen je pro mne problem hodnotit neco s cim nesouhlasim a tak se hlasovani vzdam.


P.S. Jde samozrejme jen o muj teoreticky nazor(psany pomerne narychlo pomerne pozede) s kterym nemusis souhlasit, ale k diskuzi jsem vzdy otevren :))


 Uživatel úrovně 0

Kamo-kere je to SUPER .... ako si to dlho písal...?


 Uživatel úrovně 0

No konecne tu neni neco versovaneho, navíc dobré kvality...a tech poznámek:))


 Uživatel úrovně 0

Je to suprový ,pevně věřím že to využiji při hře.


 Uživatel úrovně 0

Je to dobrý, kouzelníci z družiny budou mít radost.


 Uživatel úrovně 0

Už se nemůžu dočkat až si zahraju za mága


 Uživatel úrovně 0

velice dobré, asi přinutím Pj aby to začal používat. Jak již tu někdo pravil, mělo by se to zařadit do pravidel, ale i nemělo. Sice je to velice dobře propracované, ale museli by se takto změnit i všechna jiná kozla, aby byla tomuto rozepsání schopna konkurovat ;+).
Ale jako návod a připomenutí, pro ty, kteří dělají pravidla a pro ty, kteří je lehce přejímají je to skvělá věc.


 Uživatel úrovně 0

Na postave kouzelnika me vzdycky nejvic fascinovala psychicka magie. Ne proste koseni armad pomoci palety blesky, ale rafinovane ovladani cizi mysli.
No a tento clanek je presne o tom...


 Uživatel úrovně 0

Tak jsem zjistil zase něco nového a moje družinka (zvláště kouzelník) bude moc jásat. Fakticky moc pěkný.