Články&Eseje

Starousedlíci Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 9

    Starousedlíci jsou zvláštní skupinou původních obyvatel, kteří žijí většinou v míru a harmonii s okolním světem. Jsou téměř vždy dobrého přesvědčení a v dobrých družinách bývají oblíbení pro svoje velké znalosti, magické předměty, bylinky a skvělé jídlo. Mezi jejich nejtradičnější pokrmy patří starousedlický guláš (jehož recepturu většina starousedlíků přísně tají) a zelňačka. Oba tyto pokrmy mívají často velice silné léčebné nebo posilňující účinky a v kombinaci s některými bylinami lze tyto účinky ještě zvýšit! O těchto bylinách ví asi nejvíce starousedlické báby kořenářky. Až je potkáte, nezapomeňte jim dát pár buchet, nebo by vám taky nemuseli nic říct :-) 

    Většina starousedlíků se věnuje magii, bylinkářství, vaření a také sbírání jakýchkoli informací, což jim v určitých částech světa vydobylo pověst "dědů Vševědů". Jen málokterý z nich přizná, že něco neví. Občas vám také můžou odpovědět, že vám prostě nic neřeknou, protože by se pak někdo mohl dozvědět, že to ví, a už by do konce života neměli pokoj od návštěv všelijakýc zvědavých dobrodruhů, kteří by se to chtěli dozvědět také. V tom případě to buď neví a nebo je to opravdu tak strašné tajemství, že si to raději nechají pro sebe. 

    Příliš často mezi nimi nenajdete udatné bojovníky a chrabré rytíře, ale jejich znalosti a většinou i velká inteligence jim umožňují vyrobit si nebo si sehnat mnohem účinnější ochranu proti nepřátelům. Příkladem může být např. dům starousedlíka Darwica, nad kterým se tyčí obrovská rostlina chránící ho před silami Zla. Sám Darwic má pak spoustu zelňačky (s léčivými a posilňujícími účinky), guláš (pravděpodobně se stejnými účinky jako zelňačka), různé bylinky proti nemrtvým, magické artefakty atd. atd. 

    A jak to vypadá v mém světě? Na severu kontinentu Evangea je starousedlická osada. Je to přímořské městečko s palisádami a velkou kulatou budovou uprostřed. V ní se nachází sídlo Rady starších a knihovna. Přespolní mají tu nevýhodu, že většina knih v této knihovně je psána starousedlicky, takže pokud se jí předtím nenaučili, jedinou jejich nadějí je přemluvit nějakého hodného staříka, aby jim to překládal. Teď ještě něco k Radě. Jejími členy jsou: Alegonix (člověk, mág), Nailor (člověk, badatel), Rabien (člověk, čaroděj z Řádu neviděných), Valon (elf, probouzeč) a Zora (elfka, bába kořenářka a klerička). Rada starších rozhoduje o chodu města, udržuje v něm demokratické poměry a především se zabývá děním ve světě. V poslední době se totiž objevila různá záhadná proroctví a ještě záhadnější požáry, jejichž následkem bylo téměř zničeno i hlavní město Země elfů. 

    Nejznámějším starousedlíkem mého světa je básník Irvin žijící v Neivilském království na jiho-východ od starousedlické osady. Za svůj život složil stovky básní. Některé z nich už jsem tu uváděl, takže si je nezapomeňte přečíst :-) 

Na závěr bych chtěl poděkovat svému příteli upírovi Lordu Rongharovi, bez kterého by tento článek nikdy nevznikl.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Hezké, ale myslím, že by to mělo být v jiné rubrice... myslím


 Uživatel úrovně 0

Tak takovou vesničku si ve svém světě zřídím. Moc dobrý nápad. Nebo alespon moje družinka určitě potká nějakého děda vševšda :-)


 Uživatel úrovně 0

No tak myslím že tu jsou informace všeob. známé


 Uživatel úrovně 0

Dagoth: Blázni jako já mývají občas trochu (nebo spíš hodně) zmatený články. Budu se to snažit psát míň zmateně. Jinak dík za připomínku. Byla rozhodně smysluplnější než některý jiný, který se tu nedávno objevily, typu: "Hele, já to nechápu."


 Uživatel úrovně 0

DW: Ja nerikam, ze kratky vesci sou spatny, ale proste tady by se to hodilo. je to trochu zmateny (pro me)


 Uživatel úrovně 0

Končim hádku o reputaci. Dagoth: Jestli ti to tak strašně moc vadí, tak se ti omlouvam a slibuju, že ti to příště polopatě vysvětlim, i když na to zřejmě nebudu mít čas. A přístě se nad tim článkem zkus víc zamyslet.

Taky by mě zajímalo, proč bych se měl o tomhle tématu víc rozepisovat. To že je to krátký neznamená, že je to špatný.


 Uživatel úrovně 0

DW: :-) Mohl ses proste vic rozepsat, ne?


 Uživatel úrovně 0

Dagoth: Zkusil ses nad tim zamyslet. Zřejmě ne. A pokud jo a nepochopils to, znamená to, že prostě nejseš dostatečně chápavej na tak "složitý" úvahy a já prostě nemam čas vysvětlovat desítkám nechápavejch lidí svoje složitě promyšlený články.


 Uživatel úrovně 0

Je to dobrý. Možná ten popis mohl být trošku rozsáhlejší. Mimochodem nesouhlasím s panem PardGalenem, protože mi Starousedlíci rozhodně nepřipadají jako rasa.


 Uživatel úrovně 0

Dagoth>Přesně tak nemá smysl se hádat kvůli nějaký reputaci, mně ji zatím nikdo nezvýšil ani nesnížil a taky jsem z toho neumřel... :D :D