Články&Eseje

Web za peníze? Peníze za web? [Správcův povzdech] Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 25

Motta:

"Tak nám zabili Ferdinanda, paní Müllerová"

- Švejk

"Almade, stejně nevěřím, že si to celé financuješ sám!"

- nejmenovaný uživatel ve fóru

"...a proto přinášíme nový tarif Internet 2002, díky kterému ušetříte až 30% volání!"

- Český Telecom

"Chtěl bych mít bronzový náramek za každého uživatele, který se nenamáhá tím, že by aspoň nahlédl do manuálu."

- expert na megalitický hardware (Terry Prachett: Lehké fantastično)

Vím, že už nadpisem tohoto článku jsem mnoho z vás popudil. Do mnohých hlav jsem zasel myšlenky typu "To se nám to tu zase kazí" (asi je to něco jiného, ale snažím se aspoň o minimální dávku slušnosti :-))), popřípadě "Fantasy má být přece zadarmo a pro všechny". Svoji část pravdy asi bude mít každá z kritizujících skupin, přesto bych však chtěl poprosit, jestli byste neobětovali několik minut na přečtení a několik mozkových závitů na chvíli přemýšlení.

Předtím, než prozradím "proč" a "na co", zkusím říci "jak". A vlastně ještě předtím zkusím říci něco o současném stavu serveru.

DraciDoupe.cz se od svého počátku poněkud rozrostlo. Nikdy jsme nezakládali tento server s vidinou zisku nebo něčeho podobného, měl to být spíše náš první experiment a také jsme se na těchto stránkách chtěli naučit aspoň trochu skriptování na straně serveru, práci s databázemi a podobně (což je odkaz, který si s sebou neseme doteď a díky čemuž bude nová verze kompletně a "zgruntu" předělána) a prvním cílem bylo: během prvního půlroku se dostaneme přes 50 UID (unicate ID, unikátní uživatel)/den. Leč, situace nám přála, práce nás stále bavila a přestože se snažíme různými způsoby aspoň trochu udržet (příspěvkovou) úroveň serveru, lidem se zde celkem začalo líbit a v současnosti se pohybujeme někde mezi 300 a 400 UID/den. To není nijak závratná suma, ovšem na server v českých zemích už je to poměrně hodně (v mezinárodním měřítku je jako "bigger page" udáváno přesáhnutí 4 000 impresí/den, přes což jsme se v září těsně dostali).

"Tady přece nemůže být problém s reklamou", řeknete si. Ale ouha. Náš problém totiž není ani tak v nedostatku návštěv, jako v naší úzkoprofilovosti a věkové skupině, která není pro svoji nepříliš vysokou kupní sílu zrovna oblíbeným cílem inzerentů (kromě toho, že o příjmech z reklam na českém internetu panují dosti zkreslené představy. Výdělečných z reklam je jen několik málo stránek, zvláště odečteme-li ty, které mají mohutnou podporu a příjmy jinde, jako je třeba systém idnes.cz, stránky příbuzné s cpress a podobně. Navíc tyto stránky mají - logicky - řádově vyšší návštěvnost).

Situaci poněkud stabilizovalo knihkupectví Černý Rytíř, se kterým se stále domlouváme na reklamách a které nám snad bude za reklamu platit přibližně 500,- Kč/měsíc (což znamená, že po odečtení pravidelných nákladů, nebudou-li se zvyšovat, se mi "investice" vrátí přibližně za 27 měsíců). Zdánlivě si tedy nemám na co stěžovat. Háček tkví ovšem někde jinde: rádi bychom poskytli různé služby, které by nám mohli na server "přilepšit" bez jakýchkoli zásahů, ať už prostor na web nebo e-mail za nějaký velmi drobný poplatek (popř. pro vysokolevelové uživatele zadarmo), ale zůstává tu jedna zásadní věc: jsme stále jenom na hostingu. To si s sebou nese omezení:

  • Máme jen 300 MB na skripty, databázi a soubory - včetně galerie a downloadů
  • Za normálních okolností je povolen datový přenost do 1 GB. Ten však za měsíc září činil 7 (!) GB a jen díky laskavosti Web4u jej nemusíme platit (výměnou za banner na spodním konci stránek) - to by nás jinak s cenou okolo 180 Kč/GB/měsíc docela jistě zruinovalo.
  • Jakékoliv rozšíření a ulehčení typu nové databáze, cronu či FTP přístupu jsou za další příplatky.

Pokud by se nám podařilo získat dostatek peněz, nešli by tedy na splácení nákladů či by se nerozdělili mezi redakci (zde musím říci hluboké, dlouhé a hlasité BOHUŽEL a to z mnoha důvodů. Některé si sami jistě domyslíte, nad jinými se ještě pozastavím), nýbrž bysme se je pokusili investovat do serveru, který by nám poskytl mnohem širší pole působnosti.

Zpoplatnění služeb - tato varianta se na internetovém serveru nabízí sama, ale jaksi právě díky absenci vlastního serveru je nám ty zajímavé - jako třeba ona e-mailová adresa - odepřeny. Zpoplatněním některých výhod současných "vysokých hvězdiček" by došlo k devalvaci level systému a kromě toho bychom se zpronevěřili některým ideálům, na kterých tento server stavíme, a heslům, která jsme tu proklamovali.

Mnohem více se mi zamlouvá obdova varianty, jež je zavedena na serveru Abarin.cz, ač je tento server založen na něčem jiném. Uživatelé, jež přispěli nějakým drobným poplatkem, dejme tomu 300 Kč/rok, což je IMHO cena, kterou dá dohromady každý, budou viditelně označeni a bude se jim dostávát některých výhod. Znovu ovšem upozorňuji, že si uživatel nebude nikterak moci přilepšit v level systému, označení bude jiné - ať už stylem písma, jakým se bude psát nick, odstíny, 3D hvězdičkou nebo jinak, to se teprve uvidí. A co za výhody? Napadají mě následující:

  • jimi poslané příspěvky se přednostně zobrazí ke schválení
  • o několik kb větší prostor pro ikonky, popř. možnost i jiných formátů, jako je třeba Flash

Zde bych rád přijal další nápady, ovšem bohužel - právě díky tomu, že nevlastníme žádný server - nemůžeme být nijak náročný na prostor disku, proto bych klidně sem klidně zahrnul i věci typu více možností filtrů, vyhledávání atd. Hlavní výhoda by však byla v označení, neb uživatel by tím dával najevo, že to se svou účastí na tomto serveru myslí vážně, je signálem pro ostatní, že se tu nejspíše nějakou dobu vyskytuje a signálem pro nás, že s ním můžeme počítat i do budoucna.

Nechci se však na tomto místě handrkovat o ceně poplatku v halířích či jednotlivé služby, jde mi o Váš postoj k této myšlence jako takové...zda je tu aspoň někdo ochotný ji podpořit.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Já upřímě obdivuji co tu vzniklo (já sám trochu umím v html a ti co to tu udělali jsou pro mě bozi :-) a velmi se mi tu zalíbilo, já bych neměl nic proti případnému poplatku, ale obávám se, že jiným by to nemuselo být příjemné. Já sám bych strčil pro tento web ruku do ohně. Tak trochu jsem si zavzpomínal na časy kdy jsem tu byl porvé, no je to rozdíl :-)


 Uživatel úrovně 0

No já to řeknu krátce.
Přispívat jsem ochoten protože sem chodím od jeho založení a to že mi přilostl k srdci je samozřejmé.Akorát by se měl něják specifikovat způsob platby ale na tom se dá domluvi i dodatečně.Co se týče částky tak jsem schopen a ochoten zaplatit ty tři sta a v případě že by se dalo platit měsíčně tak i 500.


 Uživatel úrovně 0

Almade, soucítím s tebou.
Je mi 15 a studuju střeďárnu-informační technologie. Věnuju se asi 6 programovacím jazykům, mimo jiné i HTML, JavaScriptu a PHP, sčehož plyne že si dokážu dosti reálně představit co je to za práci stvořit takovýhle web.
Myslím si, že ti co neovládájí mocné síly programování, si ani zdaleka nedokáží předtavit co je to za fušku a hodin, hodin i dnů strávených před monitorem a nejspíš i nervů.
Já osobně, ač studuji a neutrácím, kde nemusím, tak na tenhle server, kterého si vážím a mám ho rád, a někdy mě až zaráží množství jeho vychytávek, bych přispěl určitě minimálně tech 300Kč/rok.

Pokud jste obyčejní smrtelníci, doporučuji vám naučit se alespoň HTML a něco stvořit. Pokud vám to připadá easy, tak jste dobří a pokračujte v tom. Pokud patříte mezi ty co už mají nervy v kýblu asi uznáte že udělat i blbou tabulku podle svých představ se může stát napřekonatelný problém.

Takže bych vás chtěl nabádat k zamyšlení: \"Zabijí mě tři sta za rok?\"

Erkenel


 Uživatel úrovně 0

Kdyby se zavedly nepovine prispevky tak bych urcite prispel (tenhle server mi nejak prirost k srdci:).Ty tri kilca za rok se mi zdaj celkem zvladnutelny, ale urcite bych poskyt nějakou výhodu těm co přispějou (me by stacilo treba jenom nejake odliseni jmena)


 Uživatel úrovně 5

neboj Almade... nic zásadního :( tohle je posmutnění... ne naštvání, s těma problemama jsem počítal... je mi to jen líto, ale jsem pro realizaci... je mi to prostě jen líto...


 Uživatel úrovně 0

Myslím, že se ideálně nabízí srovnání s placeným BonusWebem profi - na TechNetu (http://www.technet.cz/novinky/internetnews/bwprof i021007.html), není to tak beznadějný nápad :)
Já osobně ale žádné peníze nepřispěju, a myslím že spousta dalších lidí taky ne...


 Uživatel úrovně 5

Stinny: heh, ty myslíš, že ty první řádky jsou zbytečné??? Ano, ale jen pro Internet Explorer! A navíc několik MB toho moc nezvládne, bavíme se o GB...

A ten effect se styly NEDÁ nahradit, on to totiž je styl, souvisí to s JavaScriptem...pořádně si ho přečti :o)


 Uživatel úrovně 5

Prave kvuli tomu odlivu lidi bych zatim nedával povinný malý poplatek, ale malý dobrovolný (těch 300 Kč ročně je dvojnásobek těch desíti korun za měsíc). Mě právě zajímá, kolik lidí by bylo ochotných platit...

Rozšíření služeb - je pro mě právě trochu problém vymyslet. Bude to v pohodě v okamžiku, kdy bude vlastní server, protože pak si skutečně můžu dělat co chci. Nicméně jak mi bude pod rukama vznikat nová verze, tak už se nad tím budu zamýšlet :o)

Ad Server: to je jaxi ten problém, nejde jenom o železo, ale i o poplatky za přístup na lajnu. Sehnali jsme velmi levný serverhousing - 2000,- Kč / měsíc (nebo 3000 i se železem), což ale neni nijak málo...ovšem když by se našlo dostatek lidí ochotných dát oněch 25 Kč/měsíc, tak už stačí 80 - 120 uživatelů, což by se IMHO v těch více než dvou tisících dalo najít. Navíc by to byl server na všechny moje projekty, asi bych ho měl ještě s jedním kamarádem i na jeden větší projekt, co chystáme - tudíž by se to snad nějak dalo utáhnout. Jde jen o to, aby byla vůle.

Ad průměrný věk: Ano, myslím že vím, jaký je tu průměrný věk a proto taky myslím vím, že je to cena jednoho nebo dvou čísel časopisu Level, který si většina lidí z této kategorie kupuje. A mimoto zas tolik téhle věkové kategorii vzdálen nejsem :-D

Ad sdružení: moc nejde, protože jednak těch grantů se dává strašně málo (a zas tak velký nejsou) a mimoto v okamžiku, kdy by se ušetřilo na vlastní server, by se časem dalo dostat do plusu, dali by se platit redaktoři a třeba i ti nejlepší přispivatelé...a tohle si moc nemůžeš dovolit, žádáš-li o příspěvek...

Ad konkurence: To jistě, ale každý má holt to štěstí, že pracuje v počítačové firmě a může si zdarma využívat jejich servery a dělat si tam, co potřebuje. A drd.cz by začalo při přesunu uživatelů také trpět podobnými problémy, nehledě na to, že tam nějaké věci chybí ;-)


smeety: můžu se zeptat, co máš tak zásadního proti? :-( Tak se sakra vyjádři...


 Uživatel úrovně 0

Já osobně bych byl pro zavedení dobrovolných příspěvků, ale bez nějakých výhod (maximálně tak uveřejnění velikosti příspěvku v informacích o uživateli) - alespoň uvidíme, koho tu máme.

Navrhoval bych tento pustup:
1)zavést diskuzi na téma, kdo by byl ochoten platit a kolik
2)z výsledků bych určil doporučenou cenu (přibližně: potřebná suma / počet uživatelů ochotných platit)
3)uveřejnit, kde, kdy a jak platit


 Uživatel úrovně 0

přesně tak, já bych klidně platil!
Ale snížit průtok dat o párset MB by celkem dobře šlo, v HTML kódu je několik zbytečných řádků:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC \"-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN\">
<html>
<head>
<meta http-equiv=\"Content-Type\" content=\"text/html\" charset=\"windows-1250\">
...
neopakovat stejné výrazy a používat styly <TR EFFECT=ON> ..
tohle je tu víc než milionkrát (copak to asi znamená, že?)
<IMG src=\"./img/Hvezdicka.GIF\">
taky by tu mohla být možnost grafiky (ta ikonka uživatele ...) či dokonce některých součástí (např. menu atd.) přímo z pevného disku uživatele ... čímž by se průtok jistojistě silně snížil ...