Články&Eseje

DrD na živo! Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 16

Dračí doupě hraju už déle jak 4 roky a musím říct, že to je jedna z mála věcí, u kterých jsem vydržel déle než půl roku. Je pravda, že poslední dobou si už moc nezahraju (což se doufám velmi brzy změní!), ale zároveň jsem objevil něco, co se DrD podobá a dá se říct, že ho i v jistých směrech převyšuje.
Začal jsem hrát LARP.


Co je LARP?
LARP neboli dřevárny je přenesení světa her na hrdiny do skutečnější formy. Hráči si své postavy nepředstavují, ale doopravdy je hrají. Hra sice ztrácí kouzlo neomezené představivosti a širokosti, ale to bohatě nahradí skutečné souboje a celková větší akčnost zážitku.
Velkou součástí dřeváren jsou právě souboje - souboje s dřevěnými zbraněmi. Tady už nehraje roli dobrá kostka, ale zručnost s mečem. Právě dřevěné zbraně jsou zde nejvýraznějším prvkem.
Dále zde platí jistá kostýmová povinost - pokud hrajete kouzelníka, tak je zahodno, když zvolíte vhodný oděv. V riflích a tričku asi nikoho moc &quotneokouzlíte&quot. Samozřejmě, že hráči nehrají v dokonalých replikách dobových šatů, ale s trochou zručnosti se dá dosáhnout uspokojivých výsledků.


Jak se to hraje?
Neexistují univerzální pravidla pro dřevárny - na každé akci jsou pravidla jedinečná, ale dost se sobě podobají (přeci jenom se mečem bojuje pořád stejně). Dá se říci, že existují tři způsoby hraní dřeváren. První se značně podobá hraní dračího doupěte. Je to takzvaná Družinovka. Skupina organizátorů (6 a více lidí) připraví hru - cestu, kterou bude procházet družina (4 a více lidí), plnit úkoly a vlastně vytvářet příběh. Celá hra se pak sestává ze setkání s různýmy postavami (nestvůry, kupci, CPčka,...). Dále se velmi často pořádají Bitvy. Jde vlastně o to, že se sejde kupa lidí (např. 500) a bojují v řadových bitvách. Celá akce je spojena jednoduchým příběhem (dvě strany proti sobě, každá má jiné vedlejší úkoly). A na závěr je to Svět. Organizátoři připraví příběh a pozvou hráče (taky celkem hodně. Bývá jich přes stovku). Dále pak kontrolují hru jako CPčka a je na hráčích, jak se budou chovat. Je pro ně připraveno spoustu různých úkolů a jejich cílem je nezemřít a získávat zkušenosti.


Jak jsem se k LARPu dostal?
Jednou jsem se od kamarádů (nyní členů mé družiny) dozvědel právě o bláznech, co se chystají pořádat jednu z akcí. Dali jsme do kupy družinu čtyř lidí a vyrazili na naši první družinovku. Samozřejmě všichni chtěli bojovat a tak jsme všichni šli do hry s dřevěnými meči (pouze jediný z nich stále ještě existuje :-)). Naprosto uchváceni jsme zůstali LARPu věrní a vytvořili jsme stálou družinu.


Chcete vědět víc?
Pokud chcete vědět víc, tažte se v diskuzi, nebo se mrkněte na stránky naší družiny: theowolf.wz.cz. Je tam více informací o nás, reportáže z akcí, spoustu fotek a další zajímavé drobnosti.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Jako upoutávka dobrý, ale jinak nic moc.
Dagoth: Ten příběh určitě napiš, a až v poslední větě napiš že je to o LARPu. Už se těšim. :)


 Uživatel úrovně 0

Pokud to mela byt upoutavka pro zacatecniky, mohl jsi na konec pridat navod, co kde najit na internetu... ASF, FAS, kalendar...


 Uživatel úrovně 5

je mi líto, že jsem se letos larpu nezúčastnil...věřím však, že mi to příští rok vyjde...


 Uživatel úrovně 0

Prave. Nevedel jsem, do ktery kategorie to nacpat... To je ale dobry napad napsat neco prave jako zazitek postavy. Mozna se do toho pustim.


 Uživatel úrovně 0

Dagoth: co se na tom nelibi? je to nemastne, neslane, ale hodne zalezi na tom co jsi chtel napsat, mela-li to byt jen "nejaka upoutavka" tak se ti to myslim povedlo dobre, chtl-li jsi to zpracovat jako recenzi tak uz je to horsi, proc? je to prilis suche ke cteni to prilis netahne a nevim jak moc to oslovi ty, kteri o LARPu nevi vubec nic. Chtel-li jsi to ovsem napsat jako clanek pekny, poutavy tak to nestoji za nic. Kdyby jsi to treba napsal jako zazitek, pribeh postavy, ktera proziva dobrodruzstvi a pak jsi tam dostal to, ze jsi to zazil na vlastni kuzi a dal tam to info, tak verim, ze by to ucel splnilo virazne lip.
Bohuzel na tomto miste to asi kazdej bude posuzovat prave jako tu posledni moznost a z toho bude vyplivat hodnoceni. Ode mne mas 3* (dle meho hodnoceni nadprumer), ale jen proto, ze tu neni misto kam hazet upoutavky.


 Uživatel úrovně 0

Já si naopak myslím, že je to naprosto skvělé pro začátečníky - není zde zbytečné množství informací, které se ostatně dá sehnat kdekoliv a zbytek je psán právě tak, aby alespoň zaujal, dávám 4*.


 Uživatel úrovně 0

Já si naopak myslím, že je to naprosto skvělé pro začátečníky - není zde zbytečné množství informací, které se ostatně dá sehnat kdekoliv a zbytek je psán právě tak, aby alespoň zaujal, dávám 4*.


 Uživatel úrovně 0

Nezameril jsme se na podrobny popis, protoze ten je k najduti po celem internetu. Tohle je pouze natuknuti.


 Uživatel úrovně 0

Já na Larpu už byl ve Zlenici a mám v ruce teď pravidla na larp. U kamaráda na Lipnici nad sázavou schne katana(meč bastard, který má správné rozměry jen nápadně představuje katanu-fakt perfektní a když k nim jedem-celá naše družina DrD tak se tam řežem-člověk na Larp musí docela trénovat aby nepřicházel tak rychle o životy-je to záhul, jinak hrál jsem hraničáře-vřele doporučuji jet na larp ale měli by jste ty pročíst pravidla a hlavně udělat dobré zbraně, štíty a brnění a vytříbit šermířský v kus a jet tam pořádně pařit-je to fakt dobrá hra jde o popis takže můj názor neni dát 1* ale 3* už kvůli Larpu


 Uživatel úrovně 0

Tak se omlouvam, ze se vam to nezda. Mohli byste (Nam-Tar) napsat, co je na tom tak hroznyho. Diky