Články&Eseje

Postoj krollů ke kouzlům i kouzlení obecně Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 11

Úvod pro krolly kouzelníky

Předem bych chtěl říct, že nikomu nechci brát jeho názory ani se vrtat v jeho stylu hraní. Tohle je pouze můj názor na věc, který některé pobouří, některé pobaví a někteří třeba budou souhlasit.

Gagarinova teorie

Takže, pusťme se do toho(nich). Jednou mě napadlo hezké přirovnání k pravděpodobnosti že se kroll stane kouzelníkem a od té doby ho používám při svých "jemných" konverzacích na toto téma. A tedy: Šance že by se kroll dostal ke kouzleníje asi taková, že se stanete kosmonautem. Kousmonauti se dají považovat tak trošku za "superlidi". Musí být dokonale psychicky i fyzicky zdatní, musí zvládat stresové situace atd, atd. Kroll, aby se stal kouzelníkem, sice nepotřebuje tu fyzickou zdatnost, ale hromady jiných věcí...

Inteligence

Podle tabulek může mít kroll kouzelník inteligenci nejvíc 13, což je dost málo na kouzelníka, to je inteligence asi tak rolníka (lidského). A nesmíme zapomenout že těch 13 je úplné maximum, kterého se těžko dosahuje, jak ale víte všichni, že: "To není fér já mám blbou kostku na ní nikdy nepadne 6!!!". Takže průměrný krollý kouzelník může mít inteligenci 11, což je dost bídné a bonus 0. Jediná možnost je helpnutí od PJ. Maximální inteligence se dá dosáhnout u postav co mají propracovaný rodokmen a svou historii, čili mají podklad pro tak "vysokou inteligenci". Ovšem ohánět se tím, že už 15 generací rodu jsou kouzelníci je sice jednoduché, ale šance je málá i pro jednoho krolla, natož rod.

A teď praxe

Dejme tomu, že jsme někde vyhrabali krolla s inteligencí 13. Ještě jsem zapomněl dodat, že normální kroll má inteligenci 2-7. Takže máme "superkrolla" skoro 2* inteligentnějšího než nejchytřejší vojevůdci. A tenhle "superkroll" má trošku jiné zájmy než všichni ostatní. Zajímá se o kouzla. S tím souvisí postoj krollů ke kouzlům obecně. Myslíte že krollové vnímají kouzla jako lidé? Že jsou prostě kouzelníci a ti vládnou magií a nebo se na kouzelníky dívají v podstatě jako na polobohy? Protože pochopit magii s inteligencí 2-7... no nic moc. Vždyť lidé kdysi považovali i bouře a blesky za hněv bohů a hle obyčejný kouzelník šlehá z ruk blesky hned v několika odstínech. Pro dnešního člověka je těžké si představit jak se myslí s inteligencí 2-7, protože: Kam byste se zařadili vy? 15? 20? Spíš tak kolem 18, že? No a teď asi tak 3* zblbněte a přemýšlejte o bouři a kouzlech...

Čili postoj krollů obecně ke kouzlům příliš pozitivní asi nebude. Teď se vraťme k našemu "superkrollovi". Dejme tomu, že záhadným způsobem pochopil magii a kouzla a chtěl by se jim věnovat. Je mu nějakých 15 plusmínus. První krok do jeho dobrodružného života kouzelníka potřebuje mistra a asi i povolení rodičů. Zajde za otcem a řekne mu o svém problému a otec ho asi málem zabije. Otec, jak jinak válečník a ze syna by asi chtěl mít také velkého a uznávaného bojovníka a už se chystá že jednou zdědí jeho kyj. Kdyby čirou náhodou náš "superkroll" ukecal otce tak by stejně asi musel pryč z osady, protože by na něj všichni koukali skrz prsty. Když už je za branami osady musí najít nějakého mistra. Ale kde ho vzít? U elfů nepochodí, protože krollové bývají spíše do zla než dobra (všeobecně). U trpaslíků si taky neškrtne, protože krolla vecpat do domu trpaslíka není nic lehkého, leda do stodoly...ale i tak trpaslíkům by to asi pod vousy taky moc nešlo. Hobiti a kudůci také nejsou zrovna moc kouzelníci a takový hobit kdyby se krolla ujal tak by musel výborně ovládat levitaci, jednak aby se nenechal zašlápnout a taky aby vůbec při mluvení viděl krollovi do očí. Barbarů kouzelníků také asi není mnoho, no akorát lidi. Lidi jsou totiž schopni všeho, že?

Najít mistra je ale asi nejmenší problém, vždyť stačí zapřemýšlět a vymyslet se sice nepravděpodobné, ale účinné výmluvy. Např. pološílený člověk čaroděj usazený v osamělé věži kdesi pryč od civilizace apod. Pokud náš "superkroll" překonal všechny tyto úskalí a možná i více tak OK. Jenže to opravdu bude jaden z milionu nebo miliardy jako ti kosmonaouti.

A co šaman?

Tímto slovíčkem se ohánějí skoro všichni s kterými jsem o tom mluvil. Má to ale dva háčky.

Za prvé, šaman má ke kouzelníkovi hodně daleko. Šaman má kouzla spíše hraničářského ražení. Namedituje si manu a pak "čaruje" nějaké ozdravné kouzla apod. Pak by měl umět dělat lektvary,jenže kroll asi obratnosti moc nenabral. Tak jako tak šaman a kouzelník je rozdíl jako hrom.

Za druhé, šaman své umění předává zpravidla svému(některému) potomku a těžko pustí z vesnice budoucího šamana (natrvalo) a nebo už současného vůbec ne.

Výhody?

A co nakonec získá náš "superkroll"? Vznikne z něj spíše podprůměrný kouzelník. Nejčastější uváděná výhoda (ne mnou) je, že kroll má velkou sílu. Dejme tomu že náš "superkroll" je fakt super a má i sílu na max, čili 16, což je bonus +2. To není zlé, ale když máte arzenál jen a pouze lehkých zbraní tak vám ta síla +2 až tak nepomůže. S holí získáte 7/-1, nejlépe se ta síla upltaní asi s palcátem 5/+1. To je hezké číslo, ale kouzelník s palcátem??? To je hnus.

Takže:málo magů + malá šance na seslání kouzla (při Int 13=61%) vs. bonus k lehkým zbraním +2

BACHA: A to jsem tady předvedl "superkrolla" s maximální inteligencí a maximální silou.

Pokud si normálně hodíme, tak nám může zmizet ten bonus +2 i těch 61% na seslání a místo toho třeba i 47%(Int 10-12), to už může vadit. Každé druhé kouzlo...

Kroll mág

Ani náhodou!!! Pro mágy je důležité charisma. Kroll a charisma? Dobrý vtip. A mágové také mají schopnost vnímat širokoúhle dění světa atd. A to tedy s krollem nejde dohromady.

Shrnutí a konec

Myslím, že by se důvodů proti (možná i pro) dalo najít o dost víc a tak jestli se chcete vyjádřit, skočte do "moudrý sovy" (http://moudrasova.dracidoupe.cz) do dílny, téma "Já kroll kouzelník, já s palice neumět"

Konec

Doufám, že se vám tento článek alespoň trošku líbil a proto mě nakamentujte pokud máte jiný názor, ale vyjádřete se (akorát ne ve formě * :-) Zkuste ocenit článek). A pokud si mýslíte že jsem zaměrenej proti krollům kouzelníkům tak máte pravdu. Nelíbí se mi to (ale s dobrým důvodem bych to jako PJ povolil).

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

I mezi krolly se najdou kouzelníci.
Takový Kor Dobyvatel by se stebou asi hádal. :))


 Uživatel úrovně 5

Erkenel: Takže odpověď máš jako nový článek. Nevím, proč získávám pocit, že to tady natvrdo cenzuruju....


 Uživatel úrovně 0

Werwedeath: Já zase nejsem takovej rasista. Můj názor je stejný jako tvůj, ale když ke mě přijde hráč že chce hrát krolla kouzelníka musí mít ale pádný důvod.

Osina: To, že krollové mají šamany není ani tak výmysl můj, jako spíž hráčů, kteří to berou jako záminku jak se dostali k magii. Ale nadruhou stranu zéměř v každé společnosti se musí někdo starat o zdraví kmene a o věci pře bohy. Ve vzdělanější a rozvinutější kultuře jsou kostely a nemocnice, ale v kmeni je to šaman.

Almad: S tím mistrem jsem to myslel hledání mistra kouzelníka, a ne šamana. A samozřejmě že záleží na světě.

Děkuji za ohodnocení všem hlavně Almadovi.
Upřímě jsem čekal daleko víc odporu a menší ohodnocení.

Erkenel


 Uživatel úrovně 0

No, sdílím s tebou stejnej názor asi tak z 90%. Dobrá úvaha, já to však řeším razantněji: Kroll prostě kouzelník být nemůže!


 Uživatel úrovně 5

Osina: sám autor psal, že si šamani své tajemství střeží. Ano, je, ale mám pocit, že jsem někde přímo od Altaru čet, že takto žijí...


 Uživatel úrovně 0

Ja si myslím, že máš absolútnu pravdu. Ale to, čo si písal o mágoch, že kroll potrebuje charizmu sa dá povedať aj o čarodejoch, pretože "superkroll" môže mať INT max. 13/+1 a CH tiež max. 13/+1. Takže z toho vyplýva, že s takou malou INT & CH vznikne kúzelník, ktorý približne pri každom 2. kúzle neuspeje a keby som bol PJ, tak by si kroll kúzelník pri zosielaní davovej hypnózy a pod. kúziel hádzal proti pasci a mohol by si hodiť aj fatálny neúspech. (ak by neuspel ani s hodom o 6 vyšším)


 Uživatel úrovně 0

Almad: Krollové (co vím) jsou stejně jako kudůci výmysl Altaru takže nevím kdes vzal to, že mají mezi sebou šamany! No, ale řikáš, že je mají mezi sebou a tak by nebyl problém dozvědět se tak o magii ne?

Ernekel: Mě se to líbí - moc, je pravda, že Kroll kouzelník nic moc s klasickými pravidli, ale s těma doplňujícíma, kterých je tady na serveru tolik by nebyl problém...


 Uživatel úrovně 5

Poznámka k "problému hledání mistra": krollové obecně žijí většinou v kmenových uspořádáních, kde většina kmenů mívá svého šamana. Pokud se tedy kroll rozhodne zabývat magií, pravděpodobně se stane jeho žákem. Pokud tomu tak není, pak je ovšem docela nepravděpodobné, že se synek válečníka dozví o něčem takovém, jako je magie, nemluvě o studiu, čtení, psaní atd....
S argumenty proti šamanům máš sice pravdu, ale jen v některých světech - záleží na interpretaci a IMHO šaman může být i kouzelníkem.

Jinak ačkoli s většinou věcí nesouhlasím (nebudu je teď všechny jmenovat a argumentovat, to vydá na samostanou úvahu - a i na tu možná dojde :-))) a IMHO se až moc zabýváš konzistencí s pravidly (což ovšem taky může být +), je to dobře napsaná úvaha o něčem, která si zaslouží příslušné ohodnocení.