Články&Eseje

Nox arcanum Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19

Nox arcanum

Tma se snáší,
Slunce padá,
Měsíc vstává,
noc, začíná…

Zapalte oheň,
odhoďte šaty,
uhaste žízeň
a tančete zahaleni nocí…

Šemhamforaš…

Krásné dívky kolem ohňů tančí,
muži jim k tomu hrají,
krásné dívky kolem plamenů tančí,
za ruce se drží a svůdně zpívají¨.

Tančí ve své radosti,
radují se ve své nespoutanosti.
Vzdávají hold měsíci,
vzdávají hold kráse.
Snad to štěstí někdy pocítíš…

Šemhamforaš…

Temně modrá obloha,
hvězdami posetá,
to je Noc, to je Nox arcanum…

Šemhamforaš…

Kolem ohně tančí,
smějí se a pijí,
mezi stromy v lese tančí,
v noci čarovné se radují…

Šemhamforaš…

---

Tuto zpěvnou báseň napsal jeden velice vzdělaný a mocný mág Lucius, stvořil jí po rozhovoru s jednou dívkou, kterou obdivoval, a později i miloval, pro její krásu tváře, ale i duše a srdce. Ta dívka mu zjevila své tajné přání: prožít jednu noc mezi elfy, při oslavě slunovratu a tuto báseň jí věnoval.
Tato báseň je oslavná, vzdává hold Noci, ale hlavně přeje naplnění snu, který Lucius vyslyšel a který se vyplní. Jednou.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nevím, mám raději, když se báseň více rýmuje.
Mimochodem, co je to Šemhamforaš ?


 Uživatel úrovně 8

Nekonfliktní báseň, která není nijak inovativní, ale může dýchnout atmosférou letní noci, protančené u ohňů, což je dle mého dobré ocenit.

Z hlediska formálního báseň také není vytříbeným skvostem, přesto však jí nelze upřít alespoň čistotu, tedy prostou sdělnost nezabalenou do zbytečných kudrlinek a frází – třebaže mi zrovna tento přístup k mocným mágům příliš nesedí. V této souvislosti uvedu jedno z témat, která zmiňuji ve své poetické doktríně:

„Pro vlastní hodnocení dílka však přijde čas při jeho uplatnění ve hře. PJ by měl ocenit kvalitu dílka, ale i jeho zacílení na cílovou skupinu.
Např. potulný bard zpívající v posádkové nálevně plné vojáků spíše uspěje s popěvkem „Hole mágů“, či „Jó v rejckým klubu nesuší hubu, ten kdo má peníze...“, než s unylou žalostnou baladou o nešťastné lásce, byť by byla sebepoetičtější. Jiným případem pak bude milostná poezie, kdy poeta říkankou „Mileno, Mileno, pojď se mnou na seno“ svede k milostným hrátkám asi jen dotyčnou nejapnou selku, kdežto dvorská milostná poezie bude slavit úspěchy u mnohem širšího spektra CP. To by měl PJ spravedlivě ale nelítostně posoudit.“


Nuže vlastní hodnocení dílka můžete ocenit i vzhledem k jeho uplatnění ve hře.
Sami jsme se s Darianem nemohli dohodnout na celkovém verdiktu, dle všeho jsem byl mnohem shovívavější kupodivu já. Nakonec jsem se rozhodl hodnotit kompromisními 3*, třebaže osobně bych váhal i nad čtyřmi.

Hodně špásu

H.