Články&Eseje

Čas stmívání Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 35


Stmívá se
A nebe je rudý na západě
Stmívá se
A ty s ním ožíváš
Stmívá se
Čas běží do noci
a noc svítí hvězdami
a kočky křičí touhou

Stmívá se
A tvý kroky zní ulicí
Stmívá se
A ty vrháš stín na šedý stěny domů
Stmívá se
Ten čas máš rád
Vidíš padat mlhu
a déšť
a sníh

Stmívá se
A v očích se ti rozsvěcují hvězdy
Stmívá se
A tys už našel svůj cíl
Stmívá se
Tvá ústa se přibližují k ráji
a život padá na kostky ulice
a zhasíná

Stmívá se
A ty máš před sebou celou noc

Stmívá se
V ulici
a v tvé duši zase o kousek víc

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nepsisovné koncovky mi příliš nesedly, ale ani náhodou nevadily tak, abych snížil hodnocení.
Působivé dílo, které se mi opravdu moc líbilo, i když volný verš rád nemám...
Krása :-)


 Uživatel úrovně 0

Anarion: U poezije nejde jenot to, aby se jednelo o špičkové dílo. Nemusí to mít bezchybný rytmus, nádhernou formu a úpravu. O to nejde jde o to co cítí ten kdo to píše... ten to pak napíše a záleží jen na čtenáři, co si z toho vezme a jak pochopí dílo a jeho vyznění... Podle mě je zbytečné hodnotit prvky kvality, to by pak mohl někdo psát "skvělé básně" které ovšem nebudou odrážet autorovo nitro a budou nepsané jen jako "vysavač" hvězdiček... Je jasné, že se někomu nemusí líbit volný verš a záměrný nesouzvuk, ale k tomuto tématu se to vyloženě hodí...


 Uživatel úrovně 8

Já nevím, nevím. Ačkoliv mi to připadá dobré, nápadem zajímavé, neobjevil jsem u tohoto dílka hlubší citové vyjádření a prvky pro kvalitní, nebo špičkové dílo. Vám možná nevadili nespisovná slova, mě však ano. Možná je to styl, nejspíše to bylo schválně *jak znám Lyrii, ano,bylo to schválně* ale prostě toto není můj styl. Řekl jsem si že báseň mě moc neoslovila a ačkoliv jí shledávám nadprůměrnou, je to asi maximum co ode mě může čekat? Otázka zní: Mám hlasovat? Zkazil by jsem tím Lyrii hodnocení, leč morální stránka věci je také věc názoru a podle mě by bylo nemorální nehlasovat jenom proto, aby Lyrie odešla s čistým štítem. *Věřím že ona to vydí také tak* Proto jsem se nakonec hlasovat rozhodl. Svoboda projevu, svoboda vyjevit svůj názor a zviditelnit ho i na stupnici hodnocení autorce určitě pomůže i v pokročilejší fázi literární kariéry a tak jí dám 3 hvězdičky. Podle mě báseň *třeba naopak od povídek* je vždy více o pocitech, myšlenkách, zděleních, než o slohové stránce. Bohužel já jsem odešel tak nějak s poloprázdnou hlavou, hlubší pocity se nedostavily a to je právě to, co od kvalitní básně čekám. Né že by to bylo špatné Lyrie, na to máš už moc vypsanou ruku, jen jsi možná narazila na špatného človíčka, kterému se ta báseň nezahryzla do srdéčka tak, jako jiným. Snad to pochopíš
Tvůj věrný
anarion


 Uživatel úrovně 0

Je to pěkně napsané, ale myslím, že ty nespisovná slova by šli nahradit klidně i spisovnými.


 Uživatel úrovně 8

Smutný príbeh. Postupné strácanie duše, ako prichádza tma, vo mne evokovalo uvoľňovanie z Válkovej Ódy na večnosť:

Pád zostrelenej hviezdy.
Pád hviezdy.
Pád
bez začiatku a bez konca.


Čas stmívání je ukážkou toho, ako môže báseň fungovať induktívne - bez patiny moralizovania, mrazivých imperatívov a preexponovanej dikcie formy.

Trochu mi to Prevérta, hlavne čo sa týka oného prístupu k poetike všedného dňa. (Fantasyvšedný deň? He-he.)

Trochu mi to pripomína Lyriu, čo sa týka upírskej tematiky.

A určite to je dobrá báseň.


 Uživatel úrovně 0

Opravdu velmi pěkné dílo. Ta atmosféra je skvělá. Navíc se mi to líbí i stylem ... no prostě 5* bez debat...


 Uživatel úrovně 8

Povedené, formálně uvolněné dílko, žánrově spadající do světa temnot, bez slunečního svitu, světa temnoty a nicota tam venku,ale i v labyrintu vlastní mysli.

Opakování je matkou moudrosti, zde je to vhodný umocňující formální prostředek, který tvoří kostru jinak volné formě, která však dílko podtrhuje a hovorový tón dílko činí naléhavějším, přirozenějším. Zároveň jsem potěšen autorovým bravurním manévrem, kterým se vyhnul klasickým klišé, prosmýkl se temnou uličkou, otřel se o ně, ohlédl se a pokračoval za svým. To se u provařeného tématu povede málokomu.

Suma sumárum je to pro mne plnohodnotné dílko a stejně ho budu hodnotit.

Fíl špás

H.