Články&Eseje

První didaktické dobrodružství pana Antipyrina tentokráte v říši fantasie Hodnocení: Nic moc

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 11


Ve tmě
poloprázdnu
vyprázdněn prázdninovým šokem...
Požírač mrchožroutů -
zažraná žíravina žargonu -
podzemní dialekty škorní...

Pan učitel

S maskou stěnolezce
didaktikem paštikových arií -
leknínoví žáci ozbrojeni
biblictvím obouručního meče -
panstvo lebek očekává produkci...

Pan Šermíř

Polidštěné opánky hrdelních nenávistí -
často střídat křídu se skřetem a břitvou -
postřižiny tabulí...

Pan Antipyrin

Nemocně učí létat činoherné kočí v oční škole hraničářů

Pan Antipyrin

Vojevůdce z nouze připevnil otevřené fangle na obě kouzla...
Střed země otřásl třaskavinou tří...

Pan Antipyrin -------

Jeden jim kázal zkazky -
průkaz valhaly kazí životnost helmům!

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nemyslím si, že táto báseň patrí na drd.cz.


 Uživatel úrovně 0

NW: Kdybych se ve spěchu a bez velkého rozmyšlení nevzdal hodnocení, napařil bych tam nulu a neměl bych z toho týden noční můry, neboj.


 Uživatel úrovně 0

NW: Myslím si , že nula je naprosto odpovídající, jak mi nejmenovaný chytrý člověk napsal do pošty (a já s ním naprosto souhlasím) poslat sem takovýhle patvar nějaký čerstvý nováček, dílo by nebylo ani schváleno a když už, nikdo by se nevzdával hlasování a chutí by ty nuly dával. Holt když má někdo portfolio jako ED, zase to tak lehké není.


 Uživatel úrovně 1

Ty nuly si to nezaslouží, i když jsem se vzdal hodnocení, tak musím stoprocentně říct, že nulu to mít nemá:(


 Uživatel úrovně 0

POZN.:Dle mého by toto dílko,a ť už je dadaistické jak je...by mělo větší "úspěch" ve stole v putyce:Stůl Pásla koně na betoně, aneb co do rubriky nepatří id: 1910 .... tam bych dal pět hvězd:)


 Uživatel úrovně 0

Tak to já se tedy hodnocení nezvdávám, né že bych toto dílo jakkoli pochopil, ale s klidnou duší mu dám nulu, protože jediné, co mě donutilo, tento nerýmující se, nesmyslný chaos dočíst, bylo jméno jeho autora. Pokud bych něco takového napsal já a neříkám že to dokážu, ale na první pohled se mi zdá, že to nemůže být žádný problém, styděl bych se za sebe.


 Uživatel úrovně 0

Mno něco je když je zaznamenán volný slet myšlenek a něco jiného, když tam člověk napíše cokoliv a vydává to za slet myšlenek. Mě připadá že tohle je to druhé, protože jsem několik dadaistických básní četl a měli něco do sebe a tohle je bída... máme hodnotit tak jak to vidíme, proto prosím neodsuzujte můj názor ale za tohle nemůžu nic dát...


 Uživatel úrovně 8

Darian: Nesjpíše máš pravdu...

Jak sám říkal, pokusil jsem se hodnotit dílko tak jak je. Bohužel, jak říkala Tinwen a mnozí z vás, též jsem toto dílko moc nepochopil. Kdo ví... možná je v tom ukrytá hluboká myšlenka a poznání, ovšem pro mě je tak hluboká, že vidím pouze tmu a ani záblesk světélka, pointa a příběh básně se mi třepetá jak plamen svíčky a já jí zaboha nemůžu polapit. Cítím zmatek po dočtení básně, leč bojím se hodnotit. Znám Elvise a četl jsem jeho díla a vím že píše skvěle. Proto se cítím zaromoucen nad faktem, že nedokážu plně ocenit jeho dílko, protože fakt, že by napsal tuto báseň bez nějaké myšlenky a napsal jí jenom tak jak je.... jako soubor bezduchých veršů bez souvisloti, celistvosti a jakékoliv logiky, se mi nezdá. Leč jsem přesvědčen že se na dílko koukám špatně, že má v sobě nádech kouzla a originality, že za těmi chaotickýmy verši stojí moudra, leč já je nedivím. Tedy, proč hodnotím dílko jako slabé? Není to z pomsty, nevraživosti, či originalitě, ale jeto proto, že jsem jak mnozí z vás, v tomto dílku neviděl nic, co od díla očekávám: pořádek, celistvost, příběh, děj...řád

Bohužel... rozmýšlel jsem se nad faktem dát 2 hvězdičky za nápad a moudra, které tyto řádky mohou ukrývat, ale to by jsem negodnotil já, ale perfektní úsudek a umění psát, kam jsem si autora zařadil. Obrazem mého hodnocení by potom nebyl můj názor, ale pověst autora a to já nechci.

Tedy, jak sám Darian psal, hodnotíme tak jak vidíme. Objektivitou tomu moc objektivity nepřidáme. Nejsem objektivní, toto dílko mi objektivitu zatrhlo už tématem, leč mé hodnocení se odráží od celkového pocitu po přečtení dílka, tedy za jedna. Toť má subjektivita.

Ps. Hodnotím také proto, že se mi zdá škoda, že tady zatím nikdo nehlasoval, byla by škoda, mít dílko bez hvězdiček a byla by škoda, aby se každý vzdal hlasování. Já jsem se svůj názor pokusil dát najevo hvěždičkami a také si ho poštou, nebo zde obhájím,... snad to Elvisi pochopíš :o)

s úctou anarion


 Uživatel úrovně 0

Hmm zajímavé počteníčko. Tuhle báseň neshledávám využitelnou pro drd a když už tak velmi obtížně. Což je škoda. Kdybych měl hodnotit hvězdičkově tak zřejmě nedám hvězdu žádnou a nebo možná jednu právě kvůli té využitelnosti. Jinak ale se mi dílko líbí a patřičně mě duševně obohatilo. Ale nabízí se otázka, zda takovéto výtvory vůbec do rubriky pouštět?


 Uživatel úrovně 8

Obvykle nemám v talóne tak vhodné citáty, ale dnes máte šťastie ;-):
Obe sú od Hansa Arpa:

"dada je za nezmysel čo neznamená volovinu."

"nikto mi nemôže dokázať že som dakedy modeloval nymfu generála alebo orla."


Čo tým chcel pán Arp povedať? Nejde o to "chápať", ale prijať, aké to je. Objektívne tomu totiž veľa objektivity nepriplátate. Nechápte, lebo podľa schémy už podvedome hľadáte "chyby", príjmite text. Tak by to pri prvom kontakte malo byť všade, nielen pri dada, ktoré vyvolá (a bude vyvolávať) škandalózne nálady.