Články&Eseje

Stařec a Strom Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15



Strom

Uprostřed pláně stojí starý strom
s korunou ze zlámaných větví.
Kdysi bělostná kůra
šedí se zbarvila a popraskala.
Z puklin valí se bílá pryskyřice.
Kdysi stříbrné listí
opadalo a tlí u jeho kořenů.
Do kmene kdosi bez milosti
vyřezal svoje iniciály.

K tomu stromu
čtyři strašlivé saně
každou noc přilétají.

První rudá jako zapadající slunce
v jehož záři přilétá.
Chrlí oheň a spaluje strom nesmírným žárem.

Druhá s šupinami temně modrými
jako noční obloha po níž přilétá.
Ničivou povodeň sesílá.

Třetí je průhledná jako svit měsíce,
s jehož východem přilétá.
Strašlivý vichr rozpoutá,
jenž snaží se strom z kořenů vyrvat.

Však strom stále stojí
a přes den vrhá stín...


Stařec

Ve stínu stromu leží stařec.
V rukou zlámaných
svírá rezavý meč.
Na sobě zbroj tisíckrát zohýbanou.
Z očí slzy mu kanou.
Z ran prýští mu krev.
Kdosi jizvu věčnou zanechal v jeho srdci.

Pohled slepý upírá do dály.
Tam do ohnivé země.
Tam na pláně vichru.
Tam k říši vodních hlubin.
Hledí k domovům těch bestií,
jež pokaždé v noci přijdou.

Zas hasit bude pekelný požár,
který další noc vypukne znovu.

Zas stavět bude pevnou hráz,
která se opět protrhne.

Zas svaly bude napínat a podpírat kmen,
který se ve vichru ohýbat bude.

Až ráno padne vyčerpáním,
odměnou mu bude stín,
jenž strom vrhá.
V něm zas sílu nabere
k dalšímu boji.

Možná poslednímu…

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Já se naopak musím Aramira zastat. Pokud si vezmeme veškerou poezi, básně a podobně, čteme je v knihách, na obrazovkách počítačů atd., taky není pravidlem, aby pod nimi bylo napsáno, jaký smysl má báseň pro autora. Většinou má dílo hlavní pointu, kterou si můžete vyložit stejně, podobně či úplně jinak jak mínil autor. A také tím, že každý člověk je vlastní "originál" a nemá na chlup stejné myšlení, může báseň cítit zcela odlišně a nalézt v jejích slovech něco jiného.

Grimsladea: Pokud Tě báseň neoslovila, o čemž tvůj kometář a hlasování jasně vypovidá, myslíš, že má nějakou cenu Tě přesvědčovat (aby Tě Aramir přesvědčoval) o jiném smyslu básně? Vyvracet tvůj úsudek, který s tebou nezdílí a podle kterého je báseň nepoužitelnou?

Já jsem jednou ve škole četl svoji esej a když jsem zkončil, učitelka se mě zeptala, z kama jsem čerpal. Říkal jsem ji, že to jsou moje myšlenky. O přestávce se mě pak ptali někteří spolužáci zda je to opravdu moje dílo. Nevěřili mi, a já se je snažil přesvědčit o opaku, ale i tak byli na vážkách. Poté když jsem si na tu situaci vzpomněl v soukromí, měl jsem dosti rozpoluplné pocity, snad i pocit zahanbení. Možná právě z podobného pocitu Tě nechce Aramir přesvědčovat o své pravdě...


 Uživatel úrovně 0

Aramir: Souhlasím s grimem a snižuji hodnocení... To, že máš ve zvyku své básně nerozebírat, je tvoje věc, já ti to neberu, ale pak nečekej dobré hodnocení. Tohle je server o DrD, ne o poezii, a proto, dle mého názoru, musíš nějak prokázat, k čemu to je použitelné. To jsi neudělal, takže viz první věta.


 Uživatel úrovně 0

Aramir: To je dost arogantní přístup nemyslíš? Nebudu vysvětlovat, dívejte se na to jak chcete...to mě přeci jasně musí přesvědčit o tom, že si neschopný to vysvětlit, protože není co vysvětlovat. Nebo to prostě akorát vysvětlit nechceš, ale pak se nemůžeš cítit uražen, když ti řeknu, že si zapomněl na čtvrtou saň - všechno tomu nasvědčuje.


 Uživatel úrovně 0

Tak nejdříve asi k rýmům. Málokde sem našel něco, co by k sobě šlo. V normálním sledu bych to bral jako A B C D pak další strofa A B C D ... atd. Jenže pak sem se začetl a zjistil, že narozdíl od mnoha básní, tohle má děj, dá se to číst i bez rýmů a prostě se mi to moc zalíbilo. Bylo to pěkné. To poslední možná trošku rozpláče, i když mě to přišlo nejméně dojemné.

Takže dávám pět, nemám k tomu žádnou výtku.

Found


 Uživatel úrovně 0

Popravdě vůbec jsem netušil, jak tohle dílo příjmete. A jak vidno přijali jste ho kladně a to mě potěšilo. Ke smyslu básně a významech jednotlivých obratů se vyjadřovat nebudu. Jako to ostatně nedělám nikdy u svých básní. Prostě jdu s kůží na trh, báseň je taková jaká je a každý ať si ji vyloží po svém. Já nikomu nebudu říkat je to o tom a o tom a o tomhle to není a musíš se na to dívat tak a tak...

Skorpion: Mrzí mě, že nevidíš možnost použití této básně pro RPG hraní. Já tuhle možnost vidím.

Tinwen: Za hrubku se omlouvám

grimsladea: Na poslední saň jsem opravdu nezapomněl a tvoje tvrzení mě tak trošku urazilo. Čtvrtá saň tam není záměrně, ale o významu se vyjadřovat nebudu (viz. výše)


Díky za postřehy +A-


 Uživatel úrovně 0

Mě to zas nějak novátorské nepřijde. Prostě mám radši říkanky které se rýmují, než nějaké hlubokomyslné básně bez rýmu. Také absence 4-té saně mi přijde poněkud vtipná a možná je to jen má omezenost, ale myslím si, že na ní prostě autor jednoduše zapomněl. Pokud se pletu, jsem ochoten o nějakou tu hvězdu hodnocení zvednout, pokud si autor s odpovědí dá na čas, takto bohužel jen za jednu *. Nijak mě to neoslovilo a neshledávám na tom nic zajímavého.


 Uživatel úrovně 0

Inu, nahlížím do rubriky a vidím něco nového. To by mohlo vypadat zajímavě, říkám si, tak čtu. První část mě zas tak moc nebrala. Moc se mi tam nelíbí to trojnásobné 'přilétá'. Jistě to je záměrné. Druhá část je dle mě hodně dobrá - tak mě dokonale obrátila k tomu, abych hodnotila, jak jsem hodnotila. Pěkná slova, pěkná spojení (to platí o obou částech). Co bych ještě podotkla: u obou částí se mi velice líbí konec (1. - 'Však strom stále stojí a přes den vrhá stín...' a 2. - 'Až ráno padne vyčerpáním, odměnou mu bude stín, jenž strom vrhá. V něm zas sílu nabere k dalšímu boji. Možná poslednímu…'). Velice dobré.

Nemám k tomu jinak co říct...vlastně až na tu dály, ale to neřešme.

Takže gratuluji autore, získal sis mě a já dávám zas po dlouhé době 5* :)

Tin



 Uživatel úrovně 0

Ani nevím proč, ale když jsem přečetl první sloku, říkal jsem si, kde jsou verše? Ale proč? K čertu s verši...

Dílko na mě velmi zapůsobilo. Jak už podotkl Darian, je to něco zcela nového na servru. Nového v tom smyslu, co jsem zde přečetl...

Čtvrtá saň? Také jsem se ptal a dvakrát počítal, avšak pořád mi vycházelo TŘI.
Co by ta čtvrtá saň mohl být? Co by to mohlo být? Napadlo mě, že by se mohlo jednat o čas. Den právě končí v noci a to je chvíle, kdy odléta i ona - nastává nový den a prastarý strom (i stařec) je díky Čtvrté poznamenán zubem času.
A stařec co jej chrání? Ten byl pro mě symbolem lidstva, který kypí odhodláním a vírou v lepší zítřky, ikdyž každá chvíle může být poslední.
Strom pak představuje svět, který je poznamenáván časem a ostatními saněmi, které si můžem představit různě. Od lidské hlouposti, válek, vykořisťování přírody až třeba hrozbu apokalypsy, která může nastat i v nejbližších chvílích.

Myslím, že se nemusím déle rozhodovat, jak ohodnotím.

P.S. Pro Skorpiona: Jak tento příspěvek využít k Drd a pro další rpg hry? Třeba tak, že se může jednat o vyslovení rady hrdinům, například vědmou, ze které by jim mohlo dojít, že trpělivost i růže přináší. Určitě se dá tahle "věštba" využít i jinak.

Nekroskop


 Uživatel úrovně 0

Netuším, jak by se to dalo použít v DrD. Otevřeně přiznávám, že volný verš se mi nelíbí a shledávám ho nepoužitelným pro RPG hry. Přemýšlel jsem i o dvou hvězdách, ale nápad se mi líbí, dávám 3*.
Nemám, co víc dodat.


 Uživatel úrovně 8

Neobvyklé dielko s trochu menej neobvyklými ašpiráciami.

V prvom rade treba zdôrazniť, že v dielku badať fabulu, možno len lyrickú (ak berieme do úvahy pointu). Jadrom je rozprávanie, ktorému by sme mohli dať ciach mýtický boj. Toto, povedal by som, aspoň determinuje využiteľnosť dielka aj pri hre. Tento zámer, mal som pocit, snaží sa naplniť aj sujet (literárna konkretizácia) – či už z formálnej stránky, alebo stránky vnútornej – hlavne trópoch a motivácii.

Ak už o monumentoch a hyperbolách, ktoré sú v mýte významné, tak možno v tomto dielku z ich rozboru vyvodiť dve jadrové estetické dominanty: farbu a detail. Kým v prvej básničke dominuje spektrum farieb, z nich vychádzajú trópy, v časti druhej prichádza na rad detail, deskripcia titana. V úplne základnej fragmentálnej rovine dielko pôsobí určite veľmi pekne.

A pointa. Tá je podľa mňa zacielením dielka – do popredia sa skôr tlačí snaha zviditeľniť posolstvo, hoci z motívov a ich pôsobenia na čitateľa ako v jednotlivosti, tak i v kontexte badať v rovine príznaku pátos. Pointa je teda naozaj hrubo morálna, trošku však zamrzí, že ju nezjemní príznak, a teda je posolstvo dosť známe. Odvážim sa dokonca povedať, že ma trošku sklamalo, že je v globále dielko tak topické, hoci postavené nadmieru senzuálne. Akosi mi táto kombinácia robila vrásky a nútila premýšľať o viacstupňovej „ošúchanosti“ objektivity v protiklade k subjektívnym prvkom.

Tu zvíťazila objektivita, preto si podriadila subjekt. Nevravím, že je to nutne zlé, len to možno pripomína stavania mozaiky Vergília, len z inofarebných kamienkov, nepríde však na um iná persóna na zobrazenie.

Z formálnej stránky: Niektoré vety majú naozaj zvláštny slovosled, nedynamický. Človeka to núti k zamysleniu sa nad vzťahom verzológie a syntagmatiky. Ľudsky povedané: Prečo, dokelu, nemôžu mať vety klasickejší slovosled, keď už sú v tom voľnom verši?! Na jednej strane máme zrejmú diskutabilnosť tohto rečového aktu (Očakávali by sme to? Ak áno, prečo?), na strane druhej stojí snaha aj o formálny pátos. Ťažko povedať, možno skôr len postrehnúť.
Chýba však zopár čiarok pri vytýčenom vetnom člene pri zdôraznení (2. strofa, Stařec).

Dielko považujem za nadpriemerné. Hoci mne osobne nemusí sedieť, prikláňam sa, prihliadnuc na kontext v rámci servera, k vyššiemu skóre.

PS: Viem, že chýba avizovaná štvrtá sáň, ani ja však neviem prečo.