Články&Eseje

Bílý král a černá královna Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 26

Příspěvek jsem napsal v roce 2001 a byl zveřejněn na dnes již prakticky mrtvých stránkách http://NETHAR.wz.cz



Václav zanadával. Už toho začínal mít dost.

Král vyběhl z houští na černé zorané pole. Jeho bílý plášť se zachytil o trny právě odkvétajících šípků. Král pláštěm trhl a vznikla další krásná skoba. A opravdu nebyla první. V jeho zablácených šatech by už stěží kdo hledal ono zářivě bělostné roucho z Damašku, jemně protkávané stříbrnou nití, a také jeho legíny a vysoké kožené boty by mohly mnoho vyprávět o nástrahách jílu, bahna, zaschlé krvi, a tedy hlavně o hrůze války. Král se ohlédl a naslouchal. Nad zkypřenými brázdami honil vítr spadané listí a někde v dálce zpíval kos. Král si na chvíli oddechl, ale patrně ho to zcela neuklidnilo. Rychlou chůzí se vydal podél lesa na jih. Mířil zpět na své území. Tedy pokud z něj ještě něco zbylo. Doufal, že by zde někde měla stát jedna z jeho strážních věží. Král chvátal a bylo znát, že je už velmi unaven. Celé tažení skončilo absolutním fiaskem. A to vše jen kvůli jeho lehkomyslnosti a pýše. Byl natolik králem, aby si to přiznal. Pravda byla taková, že podcenil svého protivníka. Považoval půlnočního krále za slabocha, který vůbec nezasáhne do průběhu bitev. V tom se vlastně nespletl. Král půlnoci ani nevyjel ze svého hradu. To vše zařídila jeho první dáma. Tajemná žena ukrývající se za černým závojem s očima plnýma intrik. To vlastně ona zmasakrovala skoro všechnu jeho pěchotu při útoku na hrad. Její elitní střelci je postříleli jako králíky. Ale kdo to mohl tušit. Síly byly sice na začátku vyrovnané, ale zvědové přece hlásili, že se jedná jen o bandu hudlařů, kterou musí jenom jízda lehce zadupat do země. A zatím právě nepřátelští jezdci na černých koních mu zkosili veškeré jeho věrné lučištníky jako obilí. Celá tahle válka je jedna velká chyba. Měl smrt své ženy a první dámy poledního království oželet a ne hnát třináct legií do pole. Teď už je ale na nářky pozdě.

Král náhle zpozorněl. K jeho uším dolehly vzdálené výkřiky a temné dunění volského bubnu. Rozběhl se podle stromů až dorazil do míst, kde les tvořil jakýsi roh a tam se mu otevřelo strašlivé panorama. V poli před ním stála poslední jeho strážná věž, u které chtěl hledat záchranu. Byla obléhána katapultem. Tedy teprve začala být obléhána. Nechráněná skupina asi deseti řemeslníků stavěla dřevěné obléhací monstrum. Krále přicházejícího zezadu si nikdo nevšiml. Neváhal. Jako stratég se sice neosvědčil, ale odvahu a hrdost měl. Jedním trhnutím vytasil svůj široký stříbrný meč a vrhl se s hromovým pokřikem na obléhatele. Prvních několik ani nevědělo jak zemřeli. Dalších pár padli ve strachu se strašlivými rudými záseky na svých černých halenách a zbytek se dal v hrůze na útěk. Dostali se však na dostřel věže a ta je smetla svými labutími šípy. Král se zastavil a prudce oddechoval. To co však zaslechl, ho naplnilo beznadějí. Ze západní strany lesa vyběhl houf pěšáků a za nimi skupina černých elitních střelců. Královo vítězství bylo patrně jen malým bodnutím před smrtí. Jeho obavy se naplnily když ze západu po lesní cestě vyjel šik koní s jezdci, jakožto osobní družina samotné černé dámy. Král se otočil. Obránci z věže na něj volali, aby utíkal k nim, že ho budou krýt, ale Král věděl co by se stalo. Všichni věrní do posledního by byli zavražděni a věž vypálena. Král také věděl co musí přijít teď. Zabodl do země meč a vytasil slonovinou vykládanou dýku.

"Padnu-li já, válka skončí" řekl a skácel se s dýkou v srdci k zemi.

Alexandra se začala smát. Smetla ostatní zbylé šachové figurky do bedny a vstala. Podzimní vítr si hrál s jejími černými vlasy. "Myslím, že už holky nebudeš tak podceňovat," řekla stále zkoprnělému Vaškovi mile a se smíchem odběhla.


Napsal Vedro

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Darnathorn:
"Byl natolik králem, aby si to přiznal" je významově něco zcela jiného než "Byl příliš králem, aby si to přiznal". Myslím, že autor napsal přesně to, co chtěl vyjádřit, ten význam totiž větě a kontextu perfektně sedí.


 Uživatel úrovně 0

Podle mě snad až kromě přehnané stručnosti to nemá chybu. Vynikajcí nápad, slušné spracování a jestli jsem si stačil všimnout tak i dobrý pravopis. Takže dneska za 5


 Uživatel úrovně 0

Ten konec mě tedy dostal. V průběhu četby jsem úplně zapomněl na název, takže jsem byl hodně (mile) překvapený, když jsem četl poslední odstavec.

Ale postupně:

Chybí Ti pár čárek, ale na tohle nejsem úplně expert, takže pro jistotu nebudu příliš konkrétní, ještě bych někoho zmátl. Spíš mi vadí, že hned na začátku začínáš strááááášně dlouhým souvětím, které už napovídá, jak že to celé vlastně bude vypadat. Chybí tomu čtivost. Ale o tom více za chvíli.

Pokud ale budu konkrétní, měl bych Tě upozornit na pár věcí.
Jednak nevhodně skloňuješ v části věty nástrahách jílu, bahna, zaschlé krvi. Buď napiš nástrahách jílu, bahna, zaschlé krve nebo nástrahách jílu, bahnu, zaschlé krvi. Gramaticky je to sice, myslím, správně, ale působí to divně.
Druhak píšeš Byl natolik králem, aby si to přiznal. To je taky poněkud divné. Hodilo by se mi tam spíše Byl příliš králem, aby si to přiznal nebo něco v tom smyslu. když je někdo natolik něčím, to něco bývá v kladném slova smyslu. Aby bylo ve slova smyslu záporném, musí ten někdo být příliš nebo až moc něco.
Třeťak příliš nopakuješ slovo "král". přitom se dá ve většině případů prostě vynechat.
Čtvrťak opět vytýkám psaní sousloví "široký meč", když by přece stačilo jen "stříbrný"! * hluboce zklamán nad nedostatkem fantezie některých pisatelů*

Jinak, jak už jsem řekl, Ti chybí čtivost a spád dějě. Chvílemi jsem se dokonce přistihl, že nevnímám čtený text. ale ten poslední odstavec, ten stál vážně za to...

Když to sečtu... Těžko říct, jak ohodnotím... Ještě si to párkrát přečtu a uvidím.

--Darn--


 Uživatel úrovně 0

Pěkné odpočinkové dílko s předvídatelnou pointou, ale čte se to lehce, nikde jsem se nezaseknul, ale zprvu jsem nechápal, kterou figurku jsi přirovnal ke katapultu. Pak jsem si ale vzpoměl na intro ke hře Age of Empires 2 a hned jsem měl jasno.

Chyby už popsala Shelagh a já si žádných dalších nevšimnul.

Toť asi všechno.



 Uživatel úrovně 5

Lehká šachová hříčka neurazí, ale ani zvlášť nenadchne. Líbily se mi „bitevní“ popisy a personifikace jednotlivých figur. Co samozřejmě vytknu, jsou chybějící čárky a nesprávný tvar slovesa ve větě „Dalších pár padli...“

Průměrné, nicméně lehce stravitelné, čili za tři.