Články&Eseje

Král je mrtev, ať žije král Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 35


Král je mrtev,
ať žije král.
On v bitevním poli
hrdinně stál.

Políbil erb
ať přeje mu štěstí.
Kopí své sevřel
železnou pěstí.

Vyrazil na špici
klínu své jízdy.
Pobít ty špinavce,
co zemi hyzdí.

Bodal do nepřátel,
bil se jak lev.
Nic nedbal ran,
z nichž tekla mu krev.

Potom kůň vzepjal se,
král padl na zem.
Šavle se zableskly,
mrtev byl rázem.

„Ke králi!!“
zaznělo z bitevní vřavy.
Pět jezdců dere se
„Ať padaj hlavy.“

V blátě jest prapor,
však vítězství nadohled.
Plameny v očích
a v srdci led.

Král je mrtev,
tak ať žije král
co v bitevním poli
hrdě by stál.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Báseň se mi líbila.
Příběh byl vystavěn na dobré pointě a zajímavé zápletce. Kladně oceňuji i vzrůstající gradaci díla.
Gramatických chyb zde bylo minimálně.
Ode mně to bude za 4*


 Uživatel úrovně 5

Mno... básnička je to vskutku zajímavá. Má velice nepravidelný rytmus, který místy svádí do jambu a místy je to standardní daktylotrochejská stopa - vše je dost nepravidelné a lze říci, že je to sloku od sloky jinší.... Měl - li to být vázaný verš - jako že to vypadá, že byl, tak i slabiky v jednotlivých verších strof si neodpovídaj... To je ale fuk... rozložení rýmu je také nepravidelné - tu mužský tu ženský, ale opakuje se ve správnym pořadí.... toť tak nějak k formě - doufám, že jsem nic nepoplet... chtěl sem to zkusit rozebrat...

Obsah je věc druhá - jistě zajímavý nápad, který není až tak originální, ale zpracován je dobře - možná občas do očí bijou obligátní rýmy jako štěstí - pěsti, král - stál (to je nejpopulárnější verš básně a pokud to tak bylo myšleno, tak dělá celkem fajnový rámec básničce)... Potom je tu otřepané přirovnání (a jedno z té hrstinky tropů, co v básničce sou:) bít se jak lev, ale ani železná ruka nebudí dojem originality... Lze říci, že náboj by měl být oslavný - tak to na mě působí, ale je zde přeci jen jakási přílišná šedost a lhostejnost, co protkává báseň - hlavně tam, kde by to mělo vrcholit (v momentě, kdy se jezdci rozjíždí na pomoc králi je to trocu odfláknutý). Nicméně závěr je celkem ucházející - takovej "generátor na krále"....

Závěrem lze říct, že básnička vyzní dobře a pro okruh drd je špičková. Normálně bych hodnotil 3, ale vzhledem k tomu, jakejm jinejm horším věcem jsem dal 3 - 4, tak bych nerad tuto básničku shodil, dám 4 a dostanu tlouček od svýho svědomí...

PS: naozaj to evokuje skon Jana Lucemburskýho... ikdyž bojoval na poražený straně...


 Uživatel úrovně 8

Veľmi jednoduché dielko s priamym posolstvom, o ktorom by som sa nebál povedať, že je viac premyslené ako precítené. Rozhodne to však nie je na škodu, keď sa autor vydá po trošku vzorovej ceste a premýšľa nad tým, čo chce povedať a až potom tomu podriaďuje formu.

Aj myšlienka boja za víťazstvo v znamení pomsty za padlého kráľa nie je zlá - práve naopak, takto pekne podaná a obnažená čerstvým a jednoduchým slovníkom, ukazuje, aký to má vlastne potenciál. Snáď vás ani neprekvapí, že som si pri čítaní spomenul na bitku na Pelenorských poliach, ktorá sa situačne k tomuto počinu pekne hodí - samozrejme, ako okatý ilustračný príklad, keďže báseň má aj ďaleko väčšie ašpirácie na použiteľnosť pri hre.

Najväčšou devízou tohto počinu je práve jeho "nelámovosť" a plynulosť - tým pádom aj určitá otvorenosť ľuďom, ktorí práve neholdujú "veľkej" poézii, a to je rozhodne veľmi chvályhodné (vzhľadom k tomu, že ide o serverovú poéziu - teda by mala byť aplikovateľná) a aj jedným z dôvodov, prečo hodnotím, ako hodnotím.

Pekná práca.


 Uživatel úrovně 0

Do písmena souhlasím s Rotrigem. Tahle báseň se ti povedla.


 Uživatel úrovně 0

Je to výborná báseň, dojala mě.


 Uživatel úrovně 0

Gurni: Dal jsem tři hvězdy stejně jako Anarion. Tedy nadprůměrné. Na tomhle serveru je spousta básní, který chytnou za srdce. Tahle je slušně napsaná, ale přeci jen... Tedy téma básně a jeho obsahové zpracování jsou ****. A v básni je několik chyb (většinou ve veršování), které byly zmíněny níže. Proto jsem dal ***.


 Uživatel úrovně 0

Toto dílo si zaslouží jedině 5*
Mě se líbí rytmus i volená slova. Jediná výtka souvisí 6. odstavcem, kde souhlasím s Darnathornem


 Uživatel úrovně 0


Pěkná báseň, obdivuhodná, ale všimla jsem si jedné maličké nezanedbatelnosti. Vybral jste si typ rýmu, bohužel si nevzpomenu na název, ovšem v některých řádcích se mi zdá, jako text byl příliš dlouhý a rým v něm zanikl. Jinak je báseň pěkně zpracována a se vší úctou, já byh takovou nesložila.
S pozdravem Fee


 Uživatel úrovně 0

anarion: zdá se to jenom mě, nebo ti jaksi nesedí slovní doprovod k tvému hodnocení. Nebo to děláš běžně, že pokud tě to nějak víc nenadchne, tak strháváš rovnou dvě hvězdy?


 Uživatel úrovně 0

Opravdu mooc pěkná báseň, skoro nemám slov :-)