Články&Eseje

Trpasličí bojová píseň Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 37


Bum, bum, ryk a šum,
levá, pravá,
vpřed je sláva,
bum, bum, ryk a šum,
palice rozezní drum.

Třesk, hrom, pukne strom,
my jsme síla,
věrnost a víra,
třesk hrom, pukne strom,
železo, uhel a brom.

Sek, šleh, bouch i bum,
práce se dodělá,
dáme si do těla,
sek, šleh, bouch i bum,
dáme si do těla rum.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nevím co je brom, ale je to pěkné, ne však výborné, mně to připadalo takové pohádkové. Asi tak 2*


 Uživatel úrovně 0

Já v tom ten rytmus cítím. Když jsem si to četla, chtělo se mi to zazpívat. Velice kladně hodnotím tu poslední sloku. V ní prostě není chyba. V první sloce mě trošku trhlo ušima již zmiňované drum. Jediné, co mi tam opravdu nesedí, je ten název. Bojovou píseň mi to moc nepřipomíná, spíš nějakou typu "vzhůru do práce".


 Uživatel úrovně 8

Avatar: "nějak jsem nepochopil tenhle rým, jak může prasknout brom, to je prvek ne?Nebo cos tím myslel díky."
Tady jde nejspíše nejvíc na škodu, že jsou za vším čárky. Kdyby do slok použil i tečky, vyvelo by to z omylu. Já jsem to pochopil tak, že "Třesk hrom pukne strom" je čistě do rytmu uvozující, s rychlým spádem, verš. Potom se to opakuje, jako u ostatních slok, tudíž tomu přičítám pouze rytmický smysl (opakování) tudíž "My jsme síla, věrnost a víra, železo, uhlí a brom." zde už to má smysl podstaty trpaslíků - my jsem, ne že by měl pukat. (významově nesprávně použité slovo brom do toho nepočítám. pokud je významově správně, prosím autora o vysvětlení : )


 Uživatel úrovně 8

1. sloka - čistě pochodová. Kazí mi to pouze "drum", takže ji vidím na 4*
2. sloka - vystihuje trpaslíky, dodává jim při pochodu odvahu. 2. a 3. verš spolu nesedí rytmicky, pouze po přečtení "věrnost" rychleji, což jsem napoprvé udělal, jak mě "třesk, hrom, pukne strom" dostali do tempa. Nevhodně zvolený "brom", nejspíše vynucený do rýmu. 3*
3. sloka - bitva a odpočinek po ní. Až zabijeme nepřítele, pořádně to oslavíme. Ke zmiňovanému pivu bych dodal, že by bylo lepší verš: "dáme si pivo a rum." 4*
Celkově tedy za 4*, ale zde se ohlédnu na slovní ohodnocení, kde "kvalitní" je přesto příliš mnoho. Přesto si cením toho, že mě to vtáhlo do "děje" a pochodoval a hulákal spolu s trpaslíky.


 Uživatel úrovně 0

No tak nevím až doteď jsem si myslela, že brom je kapalina a proto nevím co s ní mají trpaslíci společného. Trochu mi to tam nesedí. Ale jinak je to celkem dobrý.


 Uživatel úrovně 0

Ale jo, ujde to, mírně mi to připomíná píseň zpívanou trpaslíky v Hobitovi, když navštíví chudáka Bilba. Rýmy nejsou pravda nijak originální (rum-bum aj.), ale nejedná se koneckonců o nějakou elfskou lyriku, vlastně by verše na úrovni působily spíš nepřirozeně.
Slovo drum je snad jak jsem ho pochopil já anglicky, drum = buben. To mé hodnocení posouvá trochu níž, protože čeština je jazyk bohatý a nemusíme si pomáhat anglikanismy jako v sousední Teutonii.
Co se týče použitelnosti v nějaké hře, jsem na pochybách. I když PJ, který hraje hodně na atmosféru, by to mohl nějak zakomponovat. Proto dvě hvězdy a jen tak dál!


 Uživatel úrovně 0

Celkem pekny


 Uživatel úrovně 0

Marsia: Nu jo... Ach jo =( Ale stejně bych svou známku neměnil...


 Uživatel úrovně 0

Na trpaslíky mi to skvěle sedne, nevím co proti téhle bojové písni máte, když si trpslík s trolem Navážkou mohli v knze Terry prachetta spívat píseň zlato, zlato, zlato tak nevidím duvod proč by tohle nemohla být skvělá píseň.
jen tak dál mě se to líbilo, mělo to švih.
nějak jsem nepochopil tenhle rým, jak může prasknout brom, to je prvek ne?Nebo cos tím myslel díky.
třesk hrom, pukne strom,
železo, uhel a brom.


 Uživatel úrovně 0

Vysvetlí mi niekto (ale vážne prosím) slovo drum? Mne napadá:
a.) bubon
B.) tabak (nič moc) :o)