Články&Eseje

Hlasy pekel Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 23

1.Hlas
I pekl jsem chléb,
ze zášti mouka
a žárlivostí zaděláván byl.
A žena má ho pojedla
a již leží tu tak nehybně....

Kdo jsem? Prostý člověk.


2.Hlas
I pekl jsem chléb
moukou mi byla lakota
a závistí jsem zadělával.
A desítky již mrtvy leží
a zlato jejich těší mne...

Kdo jsem? Lapka cest.


3.Hlas
I pekl jsem chléb
mocí hnět´
a zlobou spájel jej.
A tisíce leží v prachu již,
mrtvýma očima k obloze hledíce.
...
Kdo jsem? Král mocné říše.


4.Hlas
Jsem pekař,mnohé sytil jsem,
sám teď nasycen mám být.
Kate,meč svůj vezmi za jílec
a konej povinnost...

Kdo jsem? Každý vrah.


5.Hlas,nejsilnější
A já pekař nejsem,
ba ani chléb neprodávám.
Jsem sedlák,co zrno seje,
jsem mlynář,co mouku mele,
jsem pumpa,co vodu dá...
Jsem sám Ďábel.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nemohu hodnotit jinak než 5*, protože tohle mi vážně učarovalo. Velice se mi líbí už zmiňovaná gradace. Při přednesu vyznívá jako by každá další sloka měla být přednesena o něco silnějším hlasem. Rovněž se přikláním k tomu, že vrah by měl být řazen před krále.


 Uživatel úrovně 8

Joshi - pokud by se Ti to opět stalo, je možné mne kontaktovat a text před schválením opravit. (Neříkám, že to udělám automaticky, ale v případě typografické záležitosti bych asi nebyl proti.)


 Uživatel úrovně 0

Tedy, po týdnech, kdy jsem narvézně kontroloval čekající díla co deset minut, i má chvíle přišla...:) Rád bych tímto poděkoval Wilburu Smithovi za knihu Řeka bohů, která mi poskytla tvůrčí impuls. Díky Wile!!!

K připomínkám:

Holger: Na tvou výtku s mezerami jsem jako laik přišel až v době po odeslání
díla a nenapadlo mne zpětně kontrolovat...

Apea: Já jsem v řazení slok přemýšlel způsobem kovařík-> kovář a zároveň zločin -> trest. Pravda, gradace je vinou pát slok zmenšena, ale mě bylo líto je vyřadit, jelikož si myslím, že každá sloka jednotlivě je dobrá, a musel bych k ní domyslet celou báseň, která už by taková nebyla...

Sonivitus: Přiznám se, že od jisté doby píšu veršíky spíš na přednes, kdy si můžeš se slovy pohrát tak, aby i zdánlivý nesoulad zněl libozvučně a zajímavě.

Jinak děkuju všem za názory a hodnocení. Další přijde až za dlouhý čas, ta správná múza mě nenavštěvuje tak často....:)


 Uživatel úrovně 0

Tak tohle nutí opravdu k zamyšlení. Je to velice pěkné a má to jak řekla anarion svoji hloubku. Moc se mi to líbí. Dávam 5*


 Uživatel úrovně 8

Opravdu pěkné. POinta je velice zajímavá a každý jí může dokonce vidět i z více úhlů. Střídavé pasáže se mi taky velice líbý. Taky to má hloubku a celé je to napsané velice dobře. S potěšením ti dávám čtyři a jen tak dál...


 Uživatel úrovně 3

Hm, můj názor na nedostatky díla je vlastně zcela totožný s Apeiným, ovšem narozdíl od ní nepovažuji tuto rubriku za work-shop, kde bychom měli hodnotit fakt, že se autor do budoucna polepší, nýbrž měli bychom hodnotit předkládané dílo, a to je právě v důsledku nedostatečného zvládnutí potřeby gradace a rozvíjení zvolených výrazových prostředků jen mírně nadprůměrné.

Jinak řečeno: Je zde vysoce originální nápad, ale ten není dotažen ani k vysoké kvalitě, natož pak k dokonalosti. Přesto je to přínosné dílko.


 Uživatel úrovně 0


Pět, a zasloužených pět.
A teď štourání:
Poe kdysi napsal, že by bez rozpaků potlačil vyznění každé sloky, pokud by bylo výraznější než pointa. Není to pravidlo, ale nad Hlasy pekel jsem si na ta slova vzpomnměla.
Je tu mechanické stupňování od chlapa, který se zbavil ženy (lidsky dosti pochopitelný čin :-) až po samotného vládce pekel - mimochodem, podle mého gusta by byl král za vrahem, napřed kovařík, pak kovář.
Tomuto mechanickému stupňování však neodpovídá gradace výrazu slok, ten je spíše protisměrný : první sloka vytváří rámec variace, tato variace přitom není ve zbylých slokách inovativně rozvinuta (což nevadí, ale bez dalšího to slabuje výraz těch slok) a u vraha už zní trochu unaveně, právě tato únava v předposlední sloce oslabuje vyznění poslední sloky, která by jinak změnou rozvrhu i formálně zúročila motonnóst předchozích.
Vedle mechanické gradace "galerie zločinců" báseň odkazuje k polyfonii - jak název, tak označení hlasů by naznačoval, že zaznívají přes sebe. Tomu by odpovídal i první verš´dáblova partu: "A já blázen nejsem...". Jenže tuto polyfonii, podle mého názoru nbepříliš šťastně potlačuje mechanika toho orloje, na kterém se postupně zatracenci představují. V této souvislosti "A", kterým začíná ďábel, navozuje trochu groteskní tón - po řadě kajícných lumpů přichází postava, která si ji juchne, povyskočí a se zjevným potěšením sdělí: " oj já se mám, já nesjem pekař, a přece jsem Vás vypek´."
Jenže on tady asi nemá být ´dábel groteskní .
Zkusila bych na autorově místě, jako myšlenkový experiment a pro lepší osvojení formy, variovat tuto báseń v jiném rozvrhu, rozbít tu mechanickou gradaci třeba tím, že ďáblův part použiju jako refrém či střídměji jako cesúru jednou po druhé sloce, jednou na konci. Anebo zamíchat ty hlasy zatracenců, změnit to stupňování - ale to je doporučení pro rozvoj formálních schopností, nikoli pro změnu publikované básně či její kritika.

Mgr. Holger:
Milý magistře,
jakožto příslušnice utiskované minority bych se přimlouvala, abys ty mezery za znaménky autorovi při hodnocení odpustil. Já je kupříkladu jsouc poloslepá nevidím a dělám je jen, protože jsem si vypěstovala mechanický návyk, při korekturách si musím mezery vyznačit, abych viděla, kde jsem udělala chybu.


 Uživatel úrovně 0

Tak:
Moc se mi nelíbí to, že se to málo rýmuje. Básně nejsou vždy o rýmování, ale přece jenom je to věc, kterou bych očekával. Svým poněkud v tomto oboru nevzdělaným názorem se mi líbilo to, že je to ve formě hádanek, to, že je to hodně odlišné, než většina básní, co jsem četl. Dávám 4*.


 Uživatel úrovně 3

Mgr. Holger: Líbilo se mi to tolik, že jsem si nějakých mezer nevšimla.

Jediné, co bych vytkla je slovo "pumpa", moc mi tam nesedne, ale to je jen drobnost.


 Uživatel úrovně 5

Ano, tohle je poezie podle mého gusta.

Je to nádherné. Nemohu jinak, než ohodnotit plným počtem, ačkoliv vnímám námitku Mgr. Holgera jako oprávněnou. V mých očích však tato chyba dílo nesnižuje.

Peklo nikdy nedokáže zničit člověku život tak, jak si ho dokáže zničit on sám...