Články&Eseje

Sen Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18

Zase se probudil zpocený. Otřel si čelo a oddychoval. Zase ten sen. Rozkašlal se a chtěl se tedy napít. Roztřesenou ruku natáhl po džbánku, který obyčejně stával na nočním stolku. Ale nemohl ho nahmatat. Pohlédl na zem... ležely tam střepy a kaluž vody se pomalu vpíjela do rudého koberce. Ve světle pochodně připomínala krev.

" Asi jsem ho shodil ve spaní."

.

Chytil se za hlavu, někde v něm se ozvalo řinčení rozbitého porcelánu. Schovával hlavu pod polštář, zacpával si uši, ale nic nepomáhalo. Zvuk sílil, po chvíli si myslel, že se mu hlava snad rozskočí. Když tu najednou - bylo ticho. Zlověstné, děsivé ticho. Slyšel vlastní dech... a náhle se rozpomněl na svůj sen.

" Kdepak, já nespím. A i kdyby. V mém snu je tma a já přece mám rozsvícenou svíčku" utěšoval neklidnou mysl.

V uzavřené místnosti se najednou odnikud zjevil prudký vítr. Papíry létaly, záclony se míhaly pod jeho náporem. Plamen svíčky slábl, až zhasl docela. Rychle vyskočil z postele. Zapomněl však na střepy z rozbitého džbánku. Poranil si nohy tak, že musel opět usednout do peřin. Cítil teplou krev, jak mu pomalu stéká po chodidlech. A tu se ozvalo zaklepání na okno.

" Ne, to nemůže být pravda. Jsem jen unavený, to si namlouvám." přemlouval sám sebe.

Zaklepání se opakovalo. Přitáhl si peřinu těsněji k bradě. Něco mu poroučelo vstát a otevřít okno. Nechtěl, bránil se, ale nakonec se dobelhal a odstrčil kličku. Dovnitř skočila spoře oděná dívka.

"Proč si mě nechal čekat tak dlouho? Domluvili jsme se přece, že po půlnoci přijdu. Copak si zapomněl?" vyčetla mu.

Zapomněl, pomyslel si. A váhal, zda řekne dívce pravdu. Rozhodl se, že ne.

" Nezapomněl. " řekl, " Jen mám pořezané nohy, tak mi to trvalo trochu déle."

" Chudáčku," politovala ho a přisedla k němu na postel, kam se posadil.

Nemohl si však vybavit, kdo tato dívka je, natož na čem se dohodli. " Ale no tak, pojď ke mně." lísala se k němu.

" Já..." nevěděl, co říct. Pořád netušil, kdo je to. Ona se pomalu blížila k jeho rtům. Ucukl.

" Co se děje?" rozčílila se, " děláš, jako kdybys mě neznal"

" Promiň, jsem jen trochu unavený." Obejmul ji.

" Tak už mě polib" prosila ho.

" Třeba by to mohlo být dnes v noci zajímavé." pomyslel si a přitiskl se na její rty...

Tady se vždycky probudil... ale dnes...


" Jsem smrt, ty hlupáku." ozvalo se v jeho hlavě. To bylo poslední, co slyšel...

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Shelagh: Tak to diky za pochvalu:) me poezie, je fakt ze nejsem povidkar


 Uživatel úrovně 0

Je to smiešne... Kaiserin mi schvaľovala môj prvý príspevok posielaný sem na DrD.cz a mal som v hlave zakorenenú istú nadradenosť jej talentu nad môj... Ale toto sa mi nepáčilo. Vskutku ma to nudilo, pozitívne je ale, že nie príliš dlho. Je to bežný motív, na budovanie prekvapivého momentu málo priestoru, žiadna výrazná akcia. To mne v poviedkach chýba, mám rád akciu. A ak v príbehu nie je akcia, tak chcem už skutočne silnú poetiku. Toto je niekde medzi polohami, ktoré by sa mi mohli páčiť.
(Mimochodom, uvažujem, či sa svojím rozsahom táto práca dá označiť za poviedku. To len tak mimo...)
Myslím, že Kaiserin je skvelá, ale skôr v poézii...


 Uživatel úrovně 5

Kaiserin: Musím se přiznat, že mne velmi překvapilo, že autorem jsi Ty, protože Tvoje básnická tvorba se mi nesmírně líbí, považuji Tě za jednoho z nejlepších autorů serveru. Inu, staré věci nejsou vždy nejlepší...

Jinak, jak jsem napsala, byl to v podstatě modelový příklad, protože v čekárně jsou opravdu velmi podobná dílka (nejen koncepcí, ale dokonce i námětem) a já jsem chtěla veřejněji ukázat, kde zhruba se nachází hranice schvalování.


 Uživatel úrovně 0

Ze by dalsi hnusne prekvapeni, ktere hlavni hrdina necekal?
Nejak me to prilis neoslovilo. Zpracovani ale se mi libilo.
Davam 3*.



 Uživatel úrovně 0

Ano ano. Námět je opravdu tuctový a je používán dosti často......checht já sám mám doma rozepsanou povídku s takovýmto námětem, ale už hodně dlouho se mi do ní nějak nechce.
Každopádně napsané je to pěkně a to je pro mě hlavní. Proto budu hodnotit výše, protože narozdíl od většiny ostatních mi jistá nekoncepčnost nevadí. Takže 4*


 Uživatel úrovně 5

Erilian: Myslim, ze srovnavat tohle s Havranem neni prilis stastne. A musim rict, ze s tim ostre nesouhlasim. Motiv Havrana se mi zda rozdilny. Neni to o nasazene latce, jak jsem jiz podotkla jedna se spise o zobrazeni pocitu, nez popis noveho a prevratneho vteleni smrti.


 Uživatel úrovně 5

No, rekneme, ze tohle byla jedna z mych prvnich (skoro poslednich:)) povidek a uvedomuji si jeji nedostatky.
Shelagh:
koncepce:
ad 1,2,3) Souhlasim, skutecne to neni o dracim doupeti ci obecnemu principu fantasy. Nepopiram, ze motiv je obecny. A jsem, rekneme, prekvapena, ze to vubec bylo schvaleno.
namet:
ad 1) No. Pro me osobne tento pribeh smysl ma, je pro me urcitym vyjadrenim osobniho rozpolozeni. Chapu, ze pro nekoho muze byt jen klasickym kolovratkovym "vypisem", ale je na kazdem, zda v tom najde to, co jsem chtela rict ja. Nepopiram, ze je to mnohdy tezke, misty az nemozne.
ad 2) Tahle povidka je dosti stara, priznavam, ze muj tehdejsi styl je nevyzraly a nektere obraty se nepovedly. Co se tyce slova schovaval, mohl to taky udelat nekolikrat;)
ad 3) V mistnosti mohlo byt oboji, pochoden i svicka.
ad 4) Tohle nebudu rozebirat tady, lec uznavam, ze chyby v ni mam.


 Uživatel úrovně 3

Asi by bylo na místě sem něco napsat, když jsem hlasoval zcela mimo normál. Tak tedy, povídka se mi, proti ostatním velice líbila a oslovila mě. Pokud se mě někdo bude ptát, jak bych hlasoval u opravdu dobrého díla, pošlu mu stejnou poštu, jako někdy dávno Alcatorovi.
Možná budu stejně hloupý, jako v minulých dobách Lischai... Ale koncepce se mi nelíbi a mé hlasování lze brát možná tak trochu i jako ukázání na tento fakt (nepřidávám, pouze nesnižuji hvězdičku za špatnou koncepnost špatné koncepce).
Kaiserin píše hlavně v jiných kruzích, je to trošku vidět, ale tohle se ji povedlo (i kdybych to měl říkat sám)


 Uživatel úrovně 0

Už při čtení prvních vět jsem si uvědomila, že je mi námět více než známý. Nevím, kdo motiv přicházející smrti převtělené do živé bytosti použil jako první, nejznámější se mi ale zdá Havran (E.A.Poe). Podle mého názoru tvé dílo ztrácí "body" už tím, že sis nasadila moc vysokou laťku. Muselo by se ti podařit napsat opravdu něco převratného, aby to mohlo soupeřit s ostatními díly stejného námětu. (A těch je více než dost.)
Věty se mi zdají holé, jakoby osekané. Moc mě to nenadchlo asi hlavně tím, že jsem věděla dopředu, jak to skončí.


 Uživatel úrovně 0

Hmm, nezbývá mi než souhlasi se Shelagh - je to mimo koncepci. Hodnocení bude nízké právě kvůli té nekoncepčnosti. Nenašel jsem žádný nový nápad, prvek, žádné hezké přirovnání či básnický přívlastek. Povídka mi nic nedala, proto tedy 2*.
PS: Pro takovouto tvorbu jsou i jiné servery (vzpomínám si teď jen ja www.pismak.cz)

Skorpion