Články&Eseje

Buď krása! Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 16


I On povedal: „buď krása.“
A Krása vykukla spoza rannej hmly,
no mračná zakryli jej detskú tvár.

Po druhý raz rozkázal: „buď krása!“
No mračnami prenikol len jasný lúč a
on vedel, že je to znamenie aby vytrval.

„Buď krása!“ zvolal po tretí raz,
tak mocne, až sa zem zachvela ako meč
pod údermi kováčovho kladiva.
No odpoveďou mu bolo len ticho oblohy
a občasný vtáčí spev.

Mlčal. Po tvári mu stiekla slza.
A v tej chvíli sa mračná rozostúpili,
slnečné lúče dopadli na jeho tvár
a On i Krása splynuli v jedno.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Tohle je nádherný příklad toho, že v básni se dá vyjádřit třístránková povídka stejně výstižně. Taky mne oblažilo, že po delší době vidím kromě klasických rýmů volný verš. Bravo...

Jenom pár připomínek:
1)Důkladnější dodržování velkých písmen, která zdůrazňují(3. verš 2.sloky On atd.)
2)Nejsem si jist slovenskou gramatikou, ale mám za to, že co se týče interpunkce a psaní přímých řečí, je víceméně stejná, ergo 2. sloka
"Buď krása!".(tečka) a ... , aby vytrval. Je tak?
3)Hmla?:)


 Uživatel úrovně 0

Nebudu hodnotit něco, co mi moc nepřišlo jako báseň. Nevím kam to zařadit. Báseň? Ne. Povídka či říkanka? Určitě ne. Takové vyprávění... s rýmami.


 Uživatel úrovně 8

Sám nevím co na to říci. Pointa? Buď jsem ji překouk ,a nebo na mě píšeš moc mezi řádky. Taky pokud něco napíši ,tak ať to má alespoň A4. Není to pravidlo ,ale 4 krátké sloky? Nevím ,nevím. Jsem na váškách ,ale spíše se klaním ke 2 hvězdám ,což tě ale nechci odradit od další tvorby. Jak se říká ,chybami se člověk učí ,takže hurá do dalšího díla.


 Uživatel úrovně 0

Well. Velmi zaujímavábáseň, ktorá ma zarazila viacerými vecmi. Rozhodne je to volné rýmovanie (ak sa to rýmovanie dá nazvať...).
Musím ale povedeť, že napriek počiatočnému rozčarovanie (nie som priaznivec tejto "techniky") som bol milo prekvapený. Rozhodne. Obsahová forma je velmi nápaditá. Vyzerá mierne filozoficky, našiel som tam aj dve narážky na rôzne kultúry (kresťanstvo :On povedal: „buď krása.“ kult slnka, ktorý bol istý čas aj v Rímskej ríši: No mračnami prenikol len jasný lúč a) I keď neviem, či to bol autorov zámer. Možno som príliš paranoidný...

Po vonkajšej forme som vytkol iba ten volný rým, inak sa mi to páči.
Toď asi vše...

Al.


 Uživatel úrovně 8

Pomalu si začínám zvykat na to, že dílka v čekárně se převážně skládají z děl, které nelze jednoznačně zařadit do rozmezí tématiky servšeru. Mnohá tak končí v propadlišti dějin, s odmítnutím z koncepčních důvodů.

To je také částečně případ tohoto dílka, které však má jednu velkou přednost – má slušný obsah a spád. Jako takové je míním schválit a pouze penalizovat ztrátou květinky (hvězdičky).

Dílko je nápadité, jeho stavba ho může přiblížit i žánru servšeru (např. jako citace z filozoficko-náboženských traktátů, volných překladů poezie jiných národů atp.)

Fíl špás

Holger