Články&Eseje

Krollí legenda o vzniku světa Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 42

Krollí legenda o vzniku světa

Poznámka: Jedná se o legendu z okolí Ugrahberku; v jiných krajích lze najít jiné varianty. Uvádíme ji bez stylistických oprav v obecném jazyce. Originální menhir s runami je uložen v opatrovnictví knihovny Krollí univerzity.

První byl Urdog, bůh - Svět, a byl sám, a proto si chtěl najít ženu. Ale nemohl se rozhodnout, kterou by si měl vzít, a tak si vzal hned tři:

První se mu líbí hodně, on ji miluje i ona jeho, ona o jeho lásce ví, a proto je jeho žena spokojená a šťastná, a její jméno je Nebe.

Druhou má celkem rád, ale ne tolik jako by ona chtěla. Proto na něj jeho druhá žena, Země, žárlí na něj, vzteká se, ale zase ví, že je na tom líp než ta třetí, takže zase je občas šťastná, občas škodolibá, občas trucuje, občas se zlobí.

Třetí žena, její jméno je Peklo, je nemilovaná, a tak nenávidí Urdoga i Zemi a Nebe. Urdog s ní nikdy neléhá, proto je neplodná a pustá, a žádné stvoření s ní spjaté nemůže být šťastno. Zná jen bolest, nenávist, utrpení a nenaplněnost. Je úplným opakem šťastné, milované a milující Nebe, jejíž stvoření jsou zdravá a silná, a mohou žít v naprosté pohodě. Země je mezi nima - zná lásku i strach z opuštění, zdraví i nemoci, zrození i smrt, dostatek i hladomory, krásné dny lásky i zemětřesení hádek, pláč z opuštění, studenou samotu, prozářenou a barevnou plodnou lásku, ohnivou žárlivost...

My - krollové - jsme stvoření Země, a proto vidíme její slzy padat z oblohy, a když je těch slz opravdu moc, pak chutnají i slaně a říká se jim moře. Vidíme její vražednou žárlivost jako sopky, cítíme její zlost jako otřesy půdy, pojídáme její plody lásky ve tvaru ovoce a trápíme se v době její opuštěnosti - kterou nazýváme zima... Cítíme jako ona lásku k druhovi i k dětem, cítíme nenávist a opuštěnost, žárlivost, ale i škodolibost - tak, jako se ona dívá na opuštěnou Peklo, tak i my máme sklony s posměchem se dívat na ty, kteří se mají hůře... a na ty, kteří se mají lépe, se často díváme se závistí a nenávistí, pocity, jaké má Země při pohledu na Nebe.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Pavetta: Já se inspirovala Biblí - Genesis, nejprve svět, pak život... Krollové mají vícero legend, dokonce i o vzniku světa, tato je prostě legenda jednoho klanu.

Pozor, u mých krollů je vícero partnerů celkem normální nejen u Bohů - já si prostě krolly nepředstavuji jako stvoření s pojmem hříchu za to, že se kroll koukne za krollicí, na druhou stranu vzhledem k podmínkám života jako stvoření s vysokou odpovědností za děti -pokračování rodu... mít zdravé dítě je hlavní, kdo by se staral o dědičnost....

Ostatní rasy... Nevím, nejprve se zamyslím nad tím, jak je berou krollové, a až z toho se eventuálně pokusím udělat nějakou legendu (jestli mě někdo z mých krollů nepředběhne)... A tornáda a vítr... ty určitě stojí za to zpracovat, krollové těžko věří na změny teplot v horních vrstvách atmosféry, že....

Nicméně si to neumím představit jako jediný příspěvek, sebrané legendy, a ani ne jediného autora, čili - nebudu cpát do jednoho příspěvku pohled na existenci elfů i větru...

Děkuji za inspiraci, to je přesně to, co z diskusí pod dílkem autorovi pomáhá :-)


 Uživatel úrovně 5

Myslím si, že by Krollové měli začít něčím přvratnějším, než je vznik světa, zvlášť, když je u bohů více žen a více milenek a atd. normální... ale chtěla bych se zeptat, ke komu řadí krollové třeba taková tornáda, protože já si je řadím k Nebi, ale štěstím se asi stromy i s kořeny nevytrhávají anebo je to jen něco jako pletí zahrádky?
Myslím si, že by se měli krollové zmínit o původu ostatních ras.. :o)) docela by mě to zajímalo a aspoň bych se měla na co těšit..


 Uživatel úrovně 5

Gruggi: velice zajímavé... asi jsou krollice prostě občas rády, když partner odejde... no, a proč by vlastně krollové měli uznávat monogamii, nebo, ach jaj, monoandrii (teda, když má žena jen jednoho (legálního) partnera? .-)


 Uživatel úrovně 0

opravdu hezká povídka, ale i nebe by podle ní mělo pociťovat smutek, protože kdyby se věnoval stále jí, nezbyla by aspoň malá láska pro Zemi a ta by se časem proměnila taky v peklo


 Uživatel úrovně 5

Odpovězeno.

P.S. - Vy jste ještě nikdy nebrečeli štěstím? Já ano... :-)


 Uživatel úrovně 0

Skvelě zpracováno.Jen nechápu proč Nebe brečí když je z těch tří žen nejspokojenější.Velice bych autorovi kdyby mi důvod napsal do pošty děkuji
Jinak dává 4


 Uživatel úrovně 0

Krátké, úderné, tak jak si u krollů představuji... fajn


 Uživatel úrovně 0

Maris: Ok já to sice myslel lehce ironicky, ale i přesto ti díky za odpověď. Teď zž mi to dává smysl.


 Uživatel úrovně 5

Gurni: neuměl si vybrat, neuměl odmítnout... a třeba zjistil skryté vady až doma :-)

On si nebral ženu, protože se zamiloval, hledal ženu, protože byl sám... a nikdo nechce být přece sám (ber to tak, že krollové žijí v tvrdých podmínkách, být sám, to ti stíží šanci přežít).

Navíc mi takto napsaná legenda umožní zavést jasný postoj krollice: nenech chlapa vybírat, stejně to neumí, vyber za něj :-)


 Uživatel úrovně 0

Krátké ale dosti povedené. zaráží mě jenom jedna věc: Peklo přece nemiloval, tak proč si ji bral? jenom tak aby jí nebylo smutno?