Články&Eseje

Modlitba za spásu Hodnocení: Nic moc

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 25


Trpaslík odvážny, trpaslík hrdý,
bojuje rád, bojuje z úcty...
Boj, je mu dar
ktorý ma navždy,
nesklame predkov
skôr sa zavraždí...

Naplniť osud svoj chce ako každý,
on má však cieľ
dlhšý a ťažšý.
Slovo má isté,
dodrží ho aj keby zomrieť mal,
toto je výsada tých najvyšších,
ktorých on znal.

Nepúta ľudí na svoje činy,
zaňho veru hovoria,
iba samé skutky.

Trpaslík bojovník,
to je to, čo tento svet spasí,
príde raz na tento svet,
určite ten pravý...

Modlitba bežná, je ako sen,
no toto je prianie,
ktoré splniť chcem!


Toto je úryvok z básne ktorú predniesla kňažka Eliador, pri obliehaní trpasličích siení v Severných údoliach.
Modlitba je prosba na boha Irónia, aby zoslal tejto dlho obliehanej zemi vodcu-trpaslíka, aby spasil nový trpaslíčí národ...

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Marsie:

Promiň, chci Ti ještě něco říct. Chápu, že někoho v bitvě rozněžnit je zajimavá "záležitost", ale měl jsem na mysli spíš válečníky, hrdiny "rozvášnit" do tuhšího a urputnějšího boje. Možno raději psát báseň "formou" příběhu?bez metafor? To by bylo vhodnější??Používat slova taková jaká jsou a nijak je neprohlubovat??

m.n.


 Uživatel úrovně 0

Marsie:

Víš, když chci psát báseň, vím o čem bude. Už to prostě není takové, že tvořím a myšlenky přicházejí během toho...takto už to nedělám. Promyslím to a pak se snažím tvořit.

Máš pravdu s "roztahováním pocitů v basničce do více řádků". Mylíl jsem se, nechal jsem se unést, tím co se občas snažím používat. Omlouvám se tobě i autorovi. Souhlasím s tím, že bojová píseň by mměla být krátká a vystížná. Bitva však může trvat po delší dobu. Hrdina může klidně proumlouvat ke svým druhům po delší dobu, pokud baseň neskončí hrdinovou smrtí či snad vítěztvím nebo porážkou - záleží na autorovi, jak se rozhodne vytvořit dílko.
Jinak se vrátím k "roztahování": spíš mi na jazyk padá slovo jako metafora. To znamená, že "roztahovat" do detailů mě osobně nejde. A jde to???

Marsio: máš basničky v sobě, ti, kteří začnou a líbí se jim to, zkouší a vytvařejí si to. Vytvářejí si svůj směr. Až pochopí a pocití, budou vědet. Stejné je to v podstatě i v hudbě..soudím dle svých zkušeností.

P.s: nerad měním věci, které jsem už udělal...

m.n.


 Uživatel úrovně 3

Mormakarův nářek:

Možná, žes to tak myslel, ale ráda bych k tvému textu doplnila:

Vyjádření "roztáhnout svůj pocit do více řádků" je mnohdy špatný krok. Může vést k přílišnému zabředávání do podrobností, do kterých by se zaběhnout nemělo - třeba kvůli dynamice básně nebo její údernosti. Než se vůbec začne psát, měl by mít autor v hlavě, o čem chce psát. To jest téma; a pak také do jisté míry formu. A těch témat by nemělo být mnoho, stačí jedno - tudíž ne vzít si slova (drobná témata) jako "modlitba", "smrt", "činy", "sen"... (mimochodem, první slovo sloky není důležitější, než kterékoliv jiné) a snažit se je detailně pocitově zapracovat do básničky, ale spíše vzít si jedno z nich a spracovat je.

Ovšem nemyslím si, že záměrem autora bylo zpracovat pocitově tato jednotlivá slova. Ani v bojové písni, by nebylo vhodné zabředávat do citových výlevů - taková píseň má strhnout, dodat odvahu, a nemá bojovníky příliš "rozněžnit". Trpasličí poezie by do citů pravděpodobně také příliš nezabíhala. Tvá slova by mohla platit pro lyriku, ovšem i tam pozor na "rozpliznutí se po" všech tématech, která se zrovna honí hlavou, i tam to chce soustředit se převážně na jeden motiv a ten spracovávat.

A ještě jedna poznámka na závěr, mnozí by se mnou nesouhlasili, ale nechávat uležet básničky a přepracovávat je po čase, nemusí být nejlepší cesta ke zkvalitnění. Zde závisí velmi na náplně básně a na tom, co do ní autor vložil při prvním psaní a také to, pro koho autor psal.


 Uživatel úrovně 0

Buď zdráv pod hvězdami,

Zdá se mi tato báseň vhodná spíš na bitevní pole, kdy se trpaslíci urputně brání přesile nepřátel. Kněžka by jen sotva přednesla takovou to báseň...a pokud přece jenom znělo by to ASI v metaforách nebo i jinak, spíš mi připadá, že kněžka mluví o jakém si hrdinovi, než aby mluvila o jednotnosti národu trpaslíku. Což si myslím by mělo byt podstatnější v době války či přepadu.

K básničce:Různé slova na začátku odstavce nebo i vně /modlitba, činy, sen, smrt a pod/ by vyzněli líp, kdyby se vyjadřovali více v citech. pocitech, jaký máš zkrátka z toho pocit a "roztáhnout" to do více řádků.
JInak nevím, jak Ti poradit dále...snad jen snaž se porozumět básničkam, piš a piš další a časem se k tomu třebas vracej, nechej to uležet a pak se k tomu vracej..
Uvidíš sám, že pokud budeš chtít, že to půjde, podívej se na dílka jiných autoru a snaž se porozumět textu, jak to vyjadřují a podobně ...taky se o to snažím!

m.n.



 Uživatel úrovně 0

Rozbory dielka tu máš dosť výstižné z viacerých stránok, ja by som ti chcel dať len nejaké drobné návrhy...

.Je fajn, že si nám tápajúcich v temnote chcel pomôcť k presnejšiemu zaradeniu diela, ale pri najbližšom písaní skús sa naozaj viac zamyslieť, čo vlastne tvoriť chceš, alebo čo ti to na tom papieri (alebo vo worde..) už vzniklo... Z posledných veršov + dvoch viet "doslovu" sa mi nejak ťažko volila (robí mi to malý chaos) tá presnejšia škatulka tvojho diela.
Neviem, možno (no dúfam, že nie) príliš rozlišujem medzi básňou, modlitbou a prosbou...

Myslím, že si sa nesnažil o metódu voľných rýmov, i keď ma to po prvom prečítaní vážne napadlo. V prípade, že v najbližšej dobe budú tvoje tvorivé kroky smerovať k básni, skús si v tejto rubrike prezrieť zopár diel poezie a dobre si všimni, ako sa ti to alebo ono dielo čítalo. Dobrý rým a rytmus (čo sa týka formy!) sú veci, ktoré pri dobrom diele, zaručujú, že verše básne ti takmer samé vyskakujú z úst von, či sa ti v hlave jednotlivé časti vynárajú tak ľahko, že jednoducho splynú do jediného obrazu, často s fajn citovým zážitkom (áno ,u skvelých básni - diel sa to dá ).
(Toť poezia by sa mala cítiť ! Ako som niekde počul. A ja súhlasím.. =,)

Ide o to, že básen - dielko by sa malo dať nejakým spôsobom predniesť. Či už zarecitovať, zaspievať alebo vyrozprávať takým tým fajn tichým polospevom, ktorý sa tak dobre hodí k večernému posedeniu pri ohni, . .atď...

No a pokiaľ by si sa rozhodol R&R vynechať, či už volný rým alebo trošku iné smerovanie diela (nepísať báaseň), dobre ti poradil Rivien MacGrief...

A čo sa týka tej trpaslíčky... Ja v tom problém nevidím... Ani jeden fajn spisovatel ( Gotrek aFelix diel prvý..) =)
Možno len "aby spasil nový (!) trpasličí národ" . Podľa mňa je skutočne vzácne nájsť túto kombináciu - nový a trpaslíci... Mne sa to ešte nepodarilo ( v DrD a ani v literatúre.. ) ovykle skôr opačne..
No to len taký detail.. =)

Zvažujem, no tie dve * tejto prosbe dať nemôžem..

Veľa šťastia!

Thor(in)


 Uživatel úrovně 0

Pro toto hlasování jsem se rozhodl z důvodu, že se mi to nelíbí. Nelíbí se mi to v tom smyslu, že rýmy jsou úplně přeházené a vůbec to nezní, obzvlášť ta druhá sloka. Tato báseň je příklad, kde jsou nucené, nerýmující se rýmy.

MW


 Uživatel úrovně 3

Desaan: Ehm, slovo "předky" by bylo opravdu nevyhovující. To je 100% české - jestli se nemýlím, čestina je jediný jazyk, který má "ř". A když o tom tak přemýšlím, nevím, ale ani "předky" by rýmu příliš neprospěly (rým není jen schoda poslední hlásky ve slovech na konci veršů).


 Uživatel úrovně 0

Ahoj,

Báseň to není určitě zázračná nebo nějak veleúspěšná, ale autor si určitě dal záležet. Já sám jsem žádnou báseň nesložil, takže ani moc ktritizovat nebudu. První sloka. Ta se moc nerýmuje a připadá mi taková česko-slovenská, ale nejsem si jist, slovenskou gramatiku neumím. Kdybys přepsal "predkov" na "předky", rýmovalo by se to trochu víc :)

Navíc modlitba u trpaslíků se mi moc nezná. To spíš nějaká bojová píseň, ale dejme tomu :)


 Uživatel úrovně 0

Já nevím, jestli by to takhle nějaký trpaslík přednesl, resp. jestli by použil takovéto vyjadřování. Podle mě by spíše v trpasličí básni mělo být zlato, pivo, zlato, hovězí, zlato a krysy. Ale to už záeží jen na osobním pojetí trpaslíků a jejich kultury a tradic.

Eliador byla trpaslice? Hm, opět mám pár výtek (zase kvůli autorově pojetí trpasličího národa):
i) Eliador mi nezní jako trpasličí jméno
ii) V trpasličí společnosti bývají ženy dosti diskriminovány, nevím, jestli by trpasličí théni, jarlové nebo stařešinové dovolili ženě pronést tak závažnou modlitbu (pozn.: já nic proti ženskejm nemám! :-)
iii) i přesto, že motlitbu přednáší žena (trpaslice), tak jsou v ní jen trpaslíci, žádný ženský rod a myslím, že kněžka by si ve svém egoismu - ženská, trpaslice a navíc kněžka = trojnásobný egoismus (já proti ženskejm fakt nic nemám! :-)), ne vážně, pokud jsem některou přítomnou dámu urazil, převelice se omlouvám).

Básnička mi přišla nudná, pomalá, "netrpasličí".


Hodnotit nebudu, mé hodnocení by příliš ovlivňovaly mé představy o trpaslících - takže se zdržuji hlasování.