Články&Eseje

Zrození Fénixe Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 28


Sepsáno a odesláno 29.6.2005
Věnováno snu, z čiré lásky.


Zrození Fénixe


Cesta s jinou cestou se občas zkříží,
někde lidé bez povšimnutí se minou,
jinde jejich srdce a mysli se sblíží,
hranice zmizí a duše v jedno splynou.

Bok po boku vydají se společně dále.
dlouhá a obtížná je mnohdy cesta poznání.
Král s duší sluhy, sluha s duší krále.
Ne každý krok budoucím úspěchem zavání.

V očích obou jiskra vzrušení se skrývá,
v srdcích jejich, plamínek toužebně hoří,
Sherlock Holmes taje jemně poodkrývá,
časem nepropustné hradby se samy boří.

Luna na nebi objevuje se a opět mizí
a tehdy přilétly mraky z časů dávných,
úrodná pole vlahá jsou, ale kdo je sklízí?
Rozhodnutí, bylo by zapotřebí správných.

Krajinami dnů voda v řece tiše si plyne,
semenáček vzrostl v statný stromek,
naděje až jako poslední obvykle zhyne,
čas velký uběhl, leč života jen zlomek.

Mraky v něžné beránky se změnily,
ztratila se z cesty nevinnost a čistota,
postavy příběhu samy žily a nesnily,
na jedné straně touha na druhé němota.

Boží mana z nebe na zem padá,
Toho co byl sám sebou, vítr omývá,
a stromek šokem náhle zvadá,
„Radujme se!“ přec mana zem pokrývá.

Cesta nejednou cítí se být vzduchem,
zvolila si způsob pohledu na beránky,
stromek stále je tu, ale již ne duchem,
a cesta vzplanula jak starých knih stránky.

I povstal radostně Fénix z prachu cest…
Přejme mu, aby do zrcadla pravdy nepohlédl,
kéž by jen dokázal svůj prapor duše nést,
stromek zůstal tím kým byl, jen trochu pobledl…

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Působivá báseň, to jednoznačně. I její význam lze vytušit, i když v konkrétních odrazech bude zřejmá jen autorovi (a tomu, koho se dále týká). Nesmírně se mi líbila zhruba první půlka, která přináší krásné a originální verše (zejména 2.3, 3.3), druhá už byla o něco slabší v přinášených obrazech, nicméně stále patří k tomu nejlepšímu, co mohou básně serveru nabídnout.

Co mi vadí, je formální stránka textu. Zejména právě báseň by měla být po této stránce bez chyby, protože to je podle mne ukázkou zodpovědnosti pisatele k čtenáři. Tedy pokud napíšu na konci verše tečku, začínám velkým písmenem, pokud čárku, tak malým (verše 2.1 a 2.2, 7.1 a 7.2). I čárky uvnitř verše by se měly řídit konvencemi a odlišnosti by měly být zřetelné, tzn. měl by být jasný autorský záměr, který zde nebyl (tady narážím na nadbytečné čárky ve verších „v srdcích jejich, plamínek toužebně hoří... Rozhodnutí, bylo by zapotřebí správných“, na chybějící čárku v „Toho co byl sám sebou, vítr omývá“). Pokud dávám krásný dárek, měl by mít i odpovídající obal, i když v podstatě záleží hlavně na tom obsahu.

Tato výtka nikterak nemá vliv na mé celkové hodnocení, protože hodnotím obsah a to, jak se autor popasoval s myšlenkou a jejím sdělením čtenáři. Jen bych chtěla, aby perfektnímu vyznění nebránily malichernosti, jejichž odstranění nedá v podstatě žádnou práci...


 Uživatel úrovně 3

Alanil: Prosím, važ slova... Prozaik je ten, kdo píše prózu. Toto je poezie...


 Uživatel úrovně 0

Tuaxi,

Předem chci říct, že tato báseň podle mě rozhodně patří mezi nejlepší, které zde můžeme nalézt. Je na ní vidět, že už si s textem umíš krásně pohrát, nacházíš originální rýmy, které se mi, jakožto čtenáři, líbí a dobře čtou. Takže po této stránce ti nemohu nic vytknout. Když jsem řádky této básně četl poprvé, musím se přiznat, že jsem je nepochopil. Sice se mi to pěkně četlo, nenarážel jsem na ztracený rytmus či tak něco, ale prostě jsem ji nechápal. Po druhém přečtení to bylo stejné, a tak jsem to vzdal a šel domů (byl jsem v škole), kde jsem se k básni opět vrátil. Když jsem si ji pak večer opět pročítal, jednotlivé odstavce už se mi začali předělávat na řeč běžných smrtelníků :-) A tak jsem pochopil (tedy doufám) prvních 5 odstavců. Význam zbytku básně byl mi však nadále zahalen tajemstvím. Dnes jsem se tedy rozhodl, že tomu konečně přijdu na kloub a pořádně se do toho pustil. Myslím, že místy již chápu i ty poslední odstavce, ale abych byl upřímný, tak ne vždy. Ve výsledku se mi tedy nepodařilo pochopit celou báseň tak jak bych chtěl a pravděpodobně i mněl.

A teď se dostávám k hvězdičkám. Opravdu nevím, jak dílo hodnotit. Vše by napovídalo, abych tomu dal 5* a šel dál. Jenže já myslím, že básně by se neměli hodnotit jen podle vypsanosti autora, ale také podle toho, zda-li zanechali něco ve čtenáři. A ač se tomu sám divím, ve mne tato báseň moc pocitů a emocí nezanechala. Snad je to způsobeno tím, že jsem nezažil to, co je v tvých řádcích vyobrazeno, snad mou neschopností vnímat poezii, vážně nevím. Navíc jsem ji nepochopil úplně celou, což taky nějakou tu desetinku hvězdičky v tomto typu hodnocení sráží (ač je to pravděpodobně způsobeno mou neschopností). Takže jsem nakonec dlouho váhal mezi 4*-5*. Nakonec jsem se přiklonil ke 4*. Možná je to nespravedlivé, přísné, špatné atd, ale já z již zmiňovaných důvodů těch 5* nemohu dát…. Nejsem si totiž jistý, že bych je nedal jen proto, že jsi to psal ty Tuaxi… takže se snažím být objektivní….


Snad se nebudeš zlobit…

LG


 Uživatel úrovně 0

Tuax: najvyšší čas sa zverejnit :-). A potom budeš známy prozaik. A tá určitá okolnosť by mohla byť častejšie ;).


 Uživatel úrovně 0

Velice povedené, přiznám sice, že to na mě nezapůsobilo nijak extra, ale musím to vysoce ohodnotit, protože jinak je to povedené. Takže 5* a pokračuj v dobré práci


 Uživatel úrovně 0

je fakticky pěkná báseň, celkem snad dlouhá, ale delší by být mohla. Taky ten Holmes se mi tam moc nezdá. Je to kvalitní dílo a dobře se to i rýmuje, tak pak jsem rozhodoval mezi 4-5 hvězdiček. Nakonec jsem se rozhodl pro 5...


 Uživatel úrovně 8

Tuax - doplním Tvou závěrečnou myšlenku (ovládl jsem se a odpustím si cynickou vsuvku) - život ve své vší rozmanitosti ale i stejnosti je krásný. Co bychom si bez něj počali?


 Uživatel úrovně 5

Mgr. Holger
- děkuji. I když ve finále mne překvapila rychlost schválení, že jsem nestihl ani opravy, ale i tak její podstata zůstává nezměněna a sděluje to co má, což jsem rád. To, že to bude v podstatě nepochopeno, bylo zcela zřejmé už při tvorbě této básně, byl to svým způsobem záměr. zašifrovat určité události tak, aby v nich byl schopen číst jen zasvěcený. A věřím, že Ti co jsou skutečně jistými hrdiny příběhu, v něm dokáží najít jeho skutečné jádro. Pro ostatní to má být jen báseň která potěší oko, ale nepotěší mysl, protože je příliš složitá.

Alanil
- děkuji za tvé hodnocení, a tvé myšlenky. Jsou velmi pdonětné. Ale dál skládat? Já píšu básně jen za určitých okolností. Já nejsem básník, ani poeta, jsem jen pouhý neznámý prozaik :)

Fafrin Vok atd.
- jsem rád za Tvá slova a odpusť mne jako autorovi, že dosáhl toho čeho chtěl. Tudíž nezasvěcený tuto báseň jen tak neprohlédne...

Fergus
- zvláštní, ale v podstatě ano. ty jsi možná jeden z těch kdož mohl nahlédnout mírně pod okraj, ale k jádru ses ani ty nedostal ;) Přesto oceňuji Tvá vřelá slova díkem. Cním si toho.

Desaan
- S. Holmes - je jen jedním z mnoha symbolů, které v sobě skrývají něco jiného, než co na první pohled vidíš. Pravda, je takový trochu násilný a nemusí se Ti libit ;) A větší délka? Ono je v tomto dílku řečeno vše, co jsem říci chtěl.

sicco
- ono načrtnout 15 nekromanta tak, aby byl originální a nový oproti předešlým 14, aby se výrazně lišil a pořád to byl ještě nekromant, je těžší, než sepsat článek, ve kterém nemáš moc omezení a fantazie může mít volnou ruku ;)

Morra
- i Tobě se omlouvám, leč i ty jsi důkazem toho, že se mi povedlo splmit účel a báseň je napsaná tak byla zamýšlena. Je to trochu ironie. Jako autor jsem stvořil dílo, které mělo zůstat nepochopeno pro věštinu lidí, kteří ho budou číst. Úcel to splnilo, i ten, že to díky tomu bude dostávat horší hodnocení. Což je daň za autorovu , řekněme zlomyslnost.

Findred z Celenu
-Netřeba se omlouvat, omluva je na mé straně. Viz mé komentáře výše. Mnoho dalších nápadů? Inu pokud se mrkneš jakoukoli se zde zveřejněných mých básní, tak v každé je něco z mého života. Život je pestrá mozaika, kterou je přenáším do básní jako vyjádření toho co je normálně nepopsatelné.

P.S. Jedna z mých prvních básní zde se jmenuje Krutý Král - a víte kdo v té době byl pro mne Krutý král? Byl to deshi. Člověk, kterého si dnes velmi vážím. A význam tejdejší básně je dnes už smazán mnoha jinými životními situacemi a setkáními... je to jen známka jednoho období. Památka na ty časy. Stejně jako toto dílko.

Tuax


 Uživatel úrovně 0

Omlouvám se autorovi, že nedokážu jeho dílo zhodnotit, ale, stejně jako několik uživatelů níže, mám nyní těsně po přečtení básně smíšené pocity. Na jedné straně vidím propracovanost díla, jeho krásu slovních hrátek i jistou autorovu vypsanost (kladná vlastnost, kdyby někdo nepochopil), na straně druhé však cítím zmatek a ten mi i nyní znemožňuje plynule psát těchto několik řádek, zarážím se stále nad každým dalším slovem a nevím, jak psáti dále.

Dvě věci, které bych chtěl k dílu poznamenat:
1.) Pro mne osobně jsou řádky básně příliš dlouhé a často se ztrácím a hledám jejich hlavní část.
2.) Řekl bych, že báseň se dotýká tolika věcí, že mi většina z nich proklouzla mezi prsty jako zrnka písku a jen málokterá se zachytila.

Opravdu netuším, básně nejsou přímo mým šálkem čaje, ale úplným laikem snad také nejsem, možná mi vadí slovní složitost tvého díla, v níž se topí mnoho krásných momentů.

Mnoho dalších nápadů přeje

Findred z Celenu


 Uživatel úrovně 0

Rozhodovala jsem se mezi 4* a 5*. Možná by Tvá báseň zasloužila víc než 5*, ale já musím dát míň. Sice mě Tvá báseň naplňuje zvláštnímí pocity, ale některé pasáže zůstaly nepochopeny. Kdybych uměla psát básně, tak bych možná Tvé dílo pochopila z pohledu básníka, ale já jako úplný laik asi nikdy nepochopím pravý význam Tvé básně.