Články&Eseje

Příliš pozdě Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 29

Přítel poslední,
odešel před lety,
života tvého,
zavadly květy.

Nic tě netěší,
skutky si vyčítáš,
s nikým nemluvíš,
křivdy počítáš.

Zády se k tobě,
obrátil každý,
přestal jsi doufat,
že ne navždy.

Škoda je slov,
nesených větrem,
létají bez cíle,
široširým světem.

Vzpomínáš na vraždu,
věky už starou,
na mladou dívku,
tebou usmrcenou.

Na tu dýku rudou,
krví skropenou,
a na její ústa,
s němou ozvěnou.

Žiješ jak poustevník,
po stovky let,
za tvou vinu,
ztrestal tě svět.

Snad příliš krutě,
to víš jen ty,
života tvého,
zavadly květy.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Alcator
Zkus se zeptat opačně. Co bych měla dát odfláknutému příspěvku někoho, kdo má vypsanou ruku, kdybych dala téhle básničce, na které je vidět, že se autorka poprala s formou a že budede mít na to, aby ji zvládla - bude na to mít, protože se pere a neschovává za to, co už umí, jen za jedna, jako jsi dal Ty? Myslím, že se Marsia nebo Lischai nebudou cítit dotčeni, když jim za jejich mnohem zkušenější a vycválanější věci dám stejný počet hvězdiček, jako jsem dala Kolif.


 Uživatel úrovně 3

To je fakt. I tuhle "srdeční jímavost" by měla kvalitní báseň mít, a já na to až příliš často při hodnocení zapomínám.

Omlouvám se.


 Uživatel úrovně 8

Alcator - v tom se musím Marsii zastat - uvedla, proč hodnotila tak, jak hodnotila. Neupírám nikomu právo hodnotit ani podle ryze subjektivních měřítek (teď nemyslím nikoho konkrétního), podle mne je podstatné, zda hodnotící autorovi uvede, podle čeho hlasoval, což Marsia činí. Je pak na autorovi, aby zhodnotil, které reakce pro něj budou podstatné pro další tvorbu.

Navíc v Marsiině případě nejde o nějaké protěžování určitých lidí - což by asi bylo problémem, ale o ryze citové hodnocení podle jejího sérce (jako bys ji neznal).


 Uživatel úrovně 3

Alcator: Mimochodem "Vypadá to jako by to psal Drákula" není tak docela to, co jsem řekla já.


 Uživatel úrovně 3

Alcator: Ne, to co jsem napsala není žádný požadavek na kvalitní básně. To není zdůvodnění mého hodnocení. To je pár slov, která mě napadla v souvislosti s diskuzí a básní. Nemám pocit, že bych komukoliv musela vysvětlovat, proč hodnotím tak, jak hodnotím. Hodnotím podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, a stojím si za svými názory.

A nemyslím si, že vyčítám někomu jeho hodnocení, tedy pokud to, že diskutuji a prezentuji svůj osobní názor, který se liší od názoru většiny, schvalujícího redaktora či tvého, nepovažuješ za výčitku (pokud jde o tvůj názor, obávám se, že se nenajde mnoho poezie, na kterou bysme měli stejný názor).

Nejsem kvalitní hodnotitel, hodnotím podle zcela jiných měřítek než ty. Jestli máš pocit, že tím, že hodnotím, nezdůvodňuji své hlasování a přesto diskutuji, nebudu ti to vyvracet, ale si s tím mnoho nenaděláš - pokud mi nesebereš nějakou z těch možností. Viděl bys radši, kdybych napsala "Úžasné - 5*" a v diskuzi se již nikdy nevyjádřila?


 Uživatel úrovně 3

Marigold: a vůbec v poslední době, se zde objevují výrazně dobré dílka jen od jisté skupiny autorů...

To by mě opravdu zajímalo, jak bys definoval tu skupinu autorů...


 Uživatel úrovně 3

Jenom by mě zajímalo, jak hodlají ti, kdo tomuto dali 5*, jakékoliv lepší dílo... To tomu budete dávat devítku?

Čím to, že ti, kdo se od hodnocení redaktora odchylují nejvíc, vyčítají divné hodnocení těm ostatním?

"Podle mých měřítek má báseň přijatelný rytmus. Začátek každého verše na mě působí jako by zněl spolu s úderem gongu.
Nevím proč, ale nemůžu se ubránit pocitu, že vypravěč je Drákula."
-- toto je Marsiin požadavek na 5*??? "Přijatelný rytmus" a "Vypadá to jako by to psal Drákula" -- to je vše, co stačí na absolutní hodnocení? Fíha...

Asi fakt pocházím z jiné dimenze...


 Uživatel úrovně 0

Marigold:Nejdřív jsem se těchtěla zeptat na důvod tvého nízkého hodnocení,děkuji,že jsi mi to osvětlil.K tvému stnovisku-výrazně dobrá dílka jen od jisté skupiny autorů... Každý se učí,a bez krirtiky to nejde,uvidíš,že po pár dílkách se spousta ze začínajících autorů přesune ve tvém hodnocení výše(tím nemyslím sebe,tolik si nevěřím,že bych uspěla u mistra Marigolda)

S úctou Kolif


 Uživatel úrovně 5

Apea: nebudu se hádat, prostě je mi to líto, ale to dílko mi přijd mizerné...a vůbec v poslední době, se zde objevují výrazně dobré dílka jen od jisté skupiny autorů...
a je to škoda...

Kolif: víš, kdysi jsme všichni začínali a psali mizerěn, někteří píšou te´d překrásně..jiní pořád stejně mizerně( povzdech) Takže si z toho nic nedělej, jedno špatné hodnocení nic neznamená, věřím tomu, že když tomu dáš čas, pak jistě začneš psát lépe a zařadíš se mezi ty nejlepší...


 Uživatel úrovně 0

Lischai:
Píše se to při popisu různých chorob: "Růže napadená padlím má zavadlé listy" apod. Mne to nedávno říkal povolaný odborníko naší sakuře.
Jinak jsem před chvílí poslouchala Plíhalovo album Kainarových písniček, znám tam jeden text už moc let, ale teprve Plíhalovo zpívání mne smířilo s veršem: "...že nás láska nesplaví", ve smyslu neodnese pryč, neodplaví či neutopí.
Marigold:
Všichni se učíme, někdo na klavesnici notebooku, někdo psát verše. Kolif to její jde lépe :-)