Články&Eseje

Hatlamatělka Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 2

Toto je starousedlická abeceda Hatlamatělka (jakási zjednodušená latinka), kterou už starousedlíci používají odnepaměti. Kromě základních písmen a číslic má také mnoho desítek zkratek, které ulehčují práci při psaní a šetří místo (jako u těsnopisu). Jinak je psaní stejné jako u normální abecedy. Starousedlíci jsou zvláštní skupinou původních obyvatel. Jsou většinou inteligentní, všestranní a zpravidla znají dokonale okolí svého bydliště a všechny jeho pověsti a legendy. A jen málokdy přiznají, že něco neví. Najdou se i tací, kteří sami sebe považují za "dědy Vševědy" (když něco neví, většinou řeknou, že je to tajné, nebo, že kdyby to prozradili, tak by to pak chtěli vědět všichni a už by do smrti neměli pokoj od návštěv).

Poznámka: U "PE" a "GE" jsou uvedeny dva způsoby psaní. Není nutné psát zkratky, ale ulehčuje to práci. Nepleťte si "UN" s "CHU" a také si dejte pozor na psaní "AA". Pokud totiž spojíte dvě "A" za sebou dostanete zkratku pro "AVI".



A B C
D E F
G H CH
I J K
L M N
O P Q
R S T
U V W
X Y Z
1 2 3
4 5 6
7 8 9
AM EM BA
CA FA HA
KA LA RA
TA VA WA
XA ZA XAV
XAVI AVI EX
AN MN TAM
MAM ST RS
SR RN KN
BER QU AH
BE DE GE
HE CHE JE
KE LE ME
NE PE RE
TE VE WE
XE ZE KI
LI RI SI
BU CU ZI
CHU JU NU
SU TU EU
UE FU UL
NEJ NEJN NEJNE
TH MA AMA
AA AAA UF
EE EEE UN
CE AE UEL
UR URA TL
TEL UZ

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

V mym světě existuje osada starousedlíků, který píšou přímo timhle písmem. Starousedlíci ze vzdálenějších krajů píšou různejma dialektama, který se vždycky trochu víc podobaj písmu nejzastoupenější rasy v tom určitym státě. Taky už nepoužívaj tolik zkratek. Ale najdou se samozřejmě i takový starousedlíci, kterym nevadí se jednou za život vydat do tý starousedlický osady a naučit se psát normální starousedličtinou. Jak je to v Asterionu a jinejch světech, to vážně nevim.


 Uživatel úrovně 5

>konias: podle me to bude s jazykem jako s cestinou vem si Moravaka Brnaka Ostravaka kazdej ma jiny nareci ale mluvy stejnym jazykem ale psat budou stejne ale musis brat ohled na nareci. *3


 Uživatel úrovně 0

Je to propracované a pěkné. Jenom těch zkratek je moc (třeba eee asi neužiju, pokud nebudu popisovat citopslovce marného přemýšlení:)) a asi to chce hodně cviku si to zapamatovat. Ale prosím. To všichni starousedlíci, třeba na Asterionu, používají totéž písmo, i když žijí na míle daleko?


 Uživatel úrovně 0

Caesar: Nikde jsem to nevzal, prostě jsem to vymyslel...


 Uživatel úrovně 0

Nevim sice jak bych tohle vyuzil v dracaku, ale trochu ty znaky poupravm a zkusim s nima psat. Kde's to vzal?


 Uživatel úrovně 0

Zdá se to takový divný ,ale je vidět že to maj vymakaný.


 Uživatel úrovně 0

Bezurážky, ale i Quenina je duchaplnější.


 Uživatel úrovně 0

Odpovědi na otázky:
1) Není tak těžké si tu abecedu zapamatovat, já sám už s ní píšu úplně normálně.
2) 3 A za sebou se píšou třeba v názvu AAA AUTO PRAHA.
3) Není nutný psát zkratky, základní znaky stačí a jsou mnohem jednodušší než normální latinka. Složené znaky jen ještě zrychlují psaní.
4) Fonty dělat neumím, jestli to někdo z vás umí, tak ať se mi ozve.

Toť vše přátelé.


 Uživatel úrovně 0

Proč by někdo psal 3a za sebou????


 Uživatel úrovně 0

No tímhle to moc nejednodušíš......jak by si tohle někdo měl pamatovat??? 2*