Články&Eseje

Všechna bolest na světě Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 22

Věnováno Makri.
Dívce, která je pro mě vším. Škoda jen, že padající hvězdy opravdu neplní přání.



Drobně mžilo a kapky deště skrápěly chladnou zem plnou uschlého listí. Pod teskně skloněnými větvemi stromů stál kamenný náhrobek. Zem kolem něj byla pokryta dávno zvadlými okvětními plátky růží, které tam rozehnal vítr.

Klečící mladík prokřehlými prsty přejel po vytesaném jméně své dívky. Před očima mu vytanul její obraz. Byla krásná; tak krásná. Déšť zvolna ustal, ale zem stále skrápěly kapky. Podzimní vítr nesl tiché vzlyky přes hřbitovní zídku dál šedým svítáním.

„Zabil jsi ji.“

Mládenec polekaně vstal. Nevědomky přitom stoupnul na několik mrtvých květů. Jejich sten ani nebylo slyšet.

„Kdo sakra jste?“ hlas se mu lehce třásl a na tvářích pořád cítil slzy.

„Zabil jsi ji a nic to nezmění.“

„Ne! To není pravda! Co vy o tom k čertu můžete vědět? Spáchala sebevraždu! Zabila se sama!“ rozkřiknul se mladík.

Stromy okolo kostela tiše šuměly.

„Zabila se, když zjistila, že ji lžeš a podvádíš. Viděla tě s ní.“

„To není vaše věc! Zmizte odsud!“ křičel mládenec.

„Je to tvoje vina a ničí jiná. To ty jsi zavinil její smrt.“

„Ne! To není pravda! Já ji miloval!“

„Nedokážeš si ani představit, co cítila. Jak moc jí to bolelo.“

„Zmizte odsud! Běžte pryč!“ to už mladík nepříčetně řval.

„Je to strašný pocit. Jako by ti někdo rval srdce na kousky. Když si někdy myslíš, že jsi na úplném dně, není to nic proti tomuhle.“

„NECHTE TOHO!“

„Máš ten obraz zrady stále před očima. Snažíš se ho vymazat z paměti, ale on se pořád vrací. Znovu a znovu. Toneš v zoufalství a beznaději, které se usídlily někde hluboko v tobě a nikdy neodejdou. Ten šrám v duši si pak neseš do konce svých dní.“

„MLČTE!“

„Ale teď přichází zasloužená odplata.“

„Co – cože?“ hlas se mu zlomil.

„Zemřela. Je pryč. Je navždy pryč. Už jí nikdy neuvidíš; už ji nikdy neobejmeš. Bolí to, viď? Hrozně to bolí a nikdy se to nezlepší. Výčitky svědomí tě budou stále pronásledovat. Stále se budeš sám sebe ptát, proč jsi musel líbat jinou. Vždyť mohla žít… Tvá láska mohla žít.“

„Co to říkáte?“ ptal se spíše sám sebe.

„A bude to ještě mnohem horší. Poznáš jinou dívku a i přes smutek a bolest se do ní zamiluješ. Zamiluješ se do ní a nebudeš s tím moci nic dělat. Budeš jí mít rád jako nikoho na světě. Udělal bys pro ni cokoli: Za její objetí by jsi zabil. Když budeš s ní, budeš si myslet, že nic nemůže zkazit tvé štěstí.“

„O kom to mluvíte?“

„Ale ona bude mít někoho jiného. Neřekne ti to a ty budeš žít v klamu a lži. Velmi, velmi dlouho… a o to to bude horší, až to zjistíš. Až ji uvidíš, jak objímá jiného. Právě tak jako tvá dívka viděla tebe. A poznáš, jaké to je, jak moc to bolí. Budeš plakat… věř mi. Nebudeš moci jíst ani spát. Nebudeš moci zapomenout. Budeš se jí snažit nenávidět, ale nepůjde to. Stále ji budeš milovat. A každý pohled na ni a na jejího milého pro tebe bude jako bodnutí do srdce.

„Kdo jste?“ vydechl mladík.

„No a potom ztratíš svého nejlepšího přítele. Zradí tě. To on bude ten, kdo bude objímat tvoji lásku.“

„To by nikdy neudělal.“

„Ale ano. Udělá to. Stane se to. Všechno se to stane. Budeš platit za to, co jsi jí provedl. Poznáš takovou bolest, jakou jsi způsobil ty ji.“

„Ne… ne…“ slzy se mu znovu draly do očí.

„Ale já ti dám šanci. Dám ti šanci na záchranu. Dám ti možnost, jak odčinit to, co jsi spáchal. Ale to bude vše, co pro tebe udělám…“

Ozval se tichounký zvuk, jak něco malého dopadlo na zem.

U hrobu stál mladík a stál tam úplně sám. Znovu se rozpršelo. Kapky deště mu stékaly po tvářích a mísily se s jeho slzami. Dopadaly i na hrob. I na čepel nože, který před ním ležel.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Věnovat někomu povídku je nepopiratelným právem každého autora... nemusí nutně na něco narážet nebo přesně popisovat nějaký zážitek. A ani tomu tak v tomto případě není.
Byly prostě jen pocity... a byla povídka.


 Uživatel úrovně 0

nehodnotím často články, ale tohle je taková životní zkušenost, která se možná da vyložit mnoha směry...rpostě je to spíše na tokové zauvažování co chtěl autor říct!:-( Jinač pěkné...

Tex.


 Uživatel úrovně 0

Je zvláštní za čím vším se může věc nazvaná Láska postavit. Ano láska, častým motivem příběhu, velmi častým motivem básní. Velmi často základem písní.

Čím dál víc je to slovo používáno, tím více ztrácí své... kouzlo. První láska je jedinečná, stejně tak jako všechny věci spojené s ní. Každá další je slabší a slabší, jako by to byla pouze nutnost.

Láska není lidskou vlastností. Jen pár lidí mají pro ni cit dost pevný. Ostatní s ní zacházejí jako s lehkou ženou. Blíže je k nám nenávist, brutalita nebo touha vítezit nebo strach, ale ne láska.
Nevím jestli tvoje povídka měla lásku oslavit nebo měla být várováním... nevyšlo to. Tvůj šíp nepronikl příliš hluboko

Až už za to může moje výchova, moje zkušenosti nebo věci, které jsem viděl, vzbuzuje ve mě tvoje povídka odpor. Je mi líto.... ne vlastně není. Ale chtěl bych, aby bylo.

Sílu a čest Tristan de la Tour


 Uživatel úrovně 0

Tahle povídka se mi moc líbí, jen mi není dost dobře jasné, co jsi mi jí přesně chtěl říci, mám několik nápadů, ale všechny jsou tak nějak bolestivé... na každý pád tuhle povídku budu hodnotit za 5* líbí se mi atmosféra a mě osobně to říká s největší pravděpodobností více, než komu jinému.... add. tak mě napadá... jestli si vzpomínáš na Gwinnovo přání..:-)


 Uživatel úrovně 0

Inu: Musím se přiznat, že se mi to líbilo. Rozhodně to má atmosféru,, náladu, emoce... a to není málo! Navíc (až na pár zmíněných škobrtnutí) vidím vcelku podařenou práci s jazykem (českým).

A teď se do toho opřu z druhé strany. Je škoda, že ses nevzdall určitých klišé: šedé podzimní svítání, zvadlé okvětní plátky růží, déšť,, který se mísí se slzami a dopadá na čepel nože. Tyhle detaily sice dopomáhají atmosféře, ale výsledek trošičku znehodnocují.
Předvídatelnost děje rozebírat nebudu, již roozebrána byla.

K ppozitivům bych ještě přiřadil sten zašlápnutých mrtvých květin. Sice to opět zavání jakýmsi klišé, ale citlivě podán a chytře rozveden by tenhle element mohl dodat příběhu určitou surrealistickou.... anebo prostě snovou náladu.

Mnoho zdaru!


 Uživatel úrovně 0

Je to dobrý, ale ,jak už ostatně psalo několik lidí přede mnou, příliš přímočarý a předpovídatelný. 4*


 Uživatel úrovně 0

Mě se to zdá dobrý, ale na 5* to neni, bohužel.


 Uživatel úrovně 0

Povídka je jako víno...ryzí, podbízivá, s výraznou chutí a nasledným chuťovým ocasem na jazyku...jenže po dopití se podívám do prázdné sklenky zda-li tam nezůstalo ještě pár kapek...Těch pár kapek vína zde přeci jenom chybí...Mé hodnocení je jasné 4*...


 Uživatel úrovně 0

Řeknu jen, že mě tímto dílem Lischai překvapil. Do teď jsem si myslel, že nic takovýho nenapíše a nebo když už napíše tak nezveřejní (pozn. pro Lishaie: hlavně kvůli tvému hodnocení Druhé reality).


 Uživatel úrovně 3

Ve chvíli, kdy "pan Výčitka" poprvé pronesl, že "pan Truchlílek" bude potrestán, bylo mi zřejmé, že to spěje ke dvěma možným koncům - Buď vyřčení kletby typu "Ještě někdy se podíváš na ženskou a...", nebo právě k "Zaplať vlastním životem". Následný děj ukázal, že tomu tak skutečně je, tzn. nekonalo se žádné překvapení.

S Holgerovým hodnocením souhlasím,, i když k němu docházím jinou cestou: vazba na RPG není dost silná (-1) a děj je zcela předvídatelný (-1).