Články&Eseje

Deformace psychiky II Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19


/psáno pro Adélku/

Ospalé moře
valí vlasy k břehu
jako mysl -
pomalu.
Horkem tu vše zpívá
cajdáky nej zrn.
Jsem toho pln -
a láska písčí se pryč
v přesýpačkách prstů.

UŽ MI KVETOU RUCE!

A nebe pohrává si s prstem
jako kormidelník
opilých korábů.
Toužím zpopelnit den
a zaurnit jej do duhova
předchozích nocí.

MINUTY ODPADÁVAJÍ ÚNAVOU.

Jen omšelé zdivo
plane ozvěnou lhostejnosti,
než jej zaslepí novým.

HODINY JSOU KURVOU...

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

obsidian:
Pokud svůj názor /potažmo hodnocení/ podpoří smysluplnými argumenty, tak se nemusí bát hlasovat. Pokud ovšem napíše, dle mého názoru, něco, co je přitažený za vlasy, tak by se na druhou stranu bát měl. A oprávněně.
Jeho názor je vyjímečny, otázkou zůstává, jestli někdy není dobré vyjímečný nebýt.
Ale já přece po nikom žádný rozbor nežádal /doufám/. Ani po holgerovi, ani po Skorpionovi.


 Uživatel úrovně 0

LordLoskuták:
Pokud má někdo stejný názor jako redaktor, nepadá na něj strach z udělení hodnocení, protože je stejné, jako zbytek.
Toto je případ, kdy je jeho názor vyjmečný, oproti ostatním., oproti tobě, nehledej v tom nic osobního. Máš pravdu, když píšeš o kvalitě jeho kritiky, volný verš atd.
Alcatorovi do toho nebudu mluvit.
To, žes mu strhnul je podle mě odpovídající vzhledem k tomu co napsal. Já bych to nejspíš udělal taky, ale ne dvakrát. Teď z toho zbyla jen ta odvaha...
Jinak kvalitní kritiku k téhle básni by bylo těžké napsat a možná i neúčelné. Spíš de o to, co to v tobě vyvolá za dojem apod.
Rozbor by ti moh napsat Holger, ten je v tom dobrej, ale chtít to po žluťákovi ?


 Uživatel úrovně 0

Skorpion
- Megahu přece mluvil o volném verši, potažmo o moderní poezii. Pokud se Ti nelíbí, tak nehodnoť. Ne každému se líbí, a ne každý ji chápe. Nechci na nic narážet, ale Tvá původní poznámka o volném verši /že se nerýmuje/ o něčem takovém svědčí ...
- Opět nemáš pravdu. Mě se zdá, že se toho Alcator chytil, jen, aby podpořil své teze ... není ubohé, že souhlasí s Tebou, jen to, jakým způsobem a proč ...

obsidian:
Otázka - uděluješ repku každému, kdo vyjádří svůj názor? Oproti někomu jinému?
Ke Skorpionovi - jeho kritika byla logicky nesprávná, to je Ti snad jasné. Za to jsem mu strhnul. K tomu, za co mu přidal Alcator, už se raději vyjadřovat nebudu ... A kdyby byl jeho názor stejný, jako Marigoldův? Ale bez toho, aby mu lezl do zadku? Udělil bys mu? Vždyť jde také o vyjádření jeho názoru, bez "loutkaření" ...


 Uživatel úrovně 0

Jo takže aby bylo jasno, tak Skorpionovi jsem repku dal za to, že se i jako žlutý a téměř bezmocný uživatel postavil proti mocnějším uživatelům a stál si za svým názorem. Nestal se jen loutkou, která se koukne, kolik hvězdiček tomu dal Marigold a ostatní a podle toho pohne provázkama a zvolí odpovídající počet hvězdiček tak, aby se na ní nikdo nezlobil. Takovýchto loutek je tu na dracidoupe.cz bohužel značný počet. Záleží také, kdo je ovládá. Někdo si chce šplhnout u redaktora a všude dává stejné hodnocení, jako on i když vlastně neví proč. Někdy si ani chudák redaktor neví rady se smyslem podobných básní a bylo by přece trapné si to nechat vysvětlovat, takže napíše něco ve smyslu: "Nádhera, jsem unešen, není k tomu ani co dodat, 5 hvězd." Pak jsou rutináři, kteří dají obvykle hodnocení takové, jaký je průměr, nebo takové, aby se nelišilo o více než 1 hvězdu.
Někde jsem dokonce myslím viděl, že jeden takový rutinář přišel po delší době na internet a chtěl rychle sfouknout hodnocení a komentáře. Tak prostě napsal neutrální fráze souhlasející s dosavadním hodnocením, které na první pohled nevypadají jako tapetování, ale přitom jsou to spíš floskule. Ohodnotil průměrem pro daný příspěvek. Ale asi si neuvědomil, že u jeho komentářů se zobrazuje čas odeslání. Bohužel měl tu smůlu, že časová prodleva mezi příspěvkem u krátké básně a příspěvkem u dlouhé povídky nebo něčeho takového byla jen několik desítek vteřin.
To byl jen malý příklad.
Takže jaké z toho plyne ponaučení? Žádné:)
Se Skorpionovým hodnocením nesouhlasím, ale souhlasím s tím, aby hodnotil, tak, jak to cítí on. A je dobře, že je tady aspoň pár lidí, kteří se nebojí a udělají to.
Už byla dost napjatá atmosféra při Marigoldových úletech při hodnocení. Z počátku mo to procházelo, ale pak si to naštěstí uvědomili někteří lidé a už se s ním nebáli nesouhlasit.

A Skorpione, jestli chceš říct, že si se tou 1 hvězdou chtěl zviditelnit, tak si mě nepřej !

Vzájemné hodnocení lidí nesleduju, takže tady do toho nevidim, nem k tomu co říct.
A žánrová / nežánrová poezie? Přiznám se, že nevim. Vzdálené pojítko s Fantasy se tu dá najít skoro u všeho, mě by vadilo jedině něco hodně nezapadajícího. Dávat sem jakékoliv básně mi přijde špadné, protože v tm jsou lepší jiné servery, které v tom mají lepé utvořený systém apod.


 Uživatel úrovně 0

Megahu: 1.) V diskuzi jsi napsal: "Nelibi se mi to, nebudu to cist, nebudu to hodnotit, protoze bych autorovi vlastnim nedostatkem uskodil. " Tím chceš říct, že když se mi to nelíbí, nemám to hodnotit? Kdyby to dělali všichni, u každého příspěvku by jasně zářila pětice hvězdiček!
2.) A jak si psal, že jsem v poezii nezkušený, to uznávám
3.) Ve vzkazu Alcatorovi jsi napsal: "Ale jak je videt, tak Ti zahral do noty a byl patricne odmenen. Scorpion za to byl potrestan jinymi, to nebudu resit, ale ze jsi se chytl tohodle, to uz mi prijde az ubohe... " Tím chceš říct, že když někdo, jako Alcator souhlasí s nějakým puberťákem se žlutou hvězdou u jména, tak je ubohej?-Bez urážky.

Děkuji Alcatorovi, že mi dal +2 k reputaci,děkuji obsidianovi za +1 a téže děkuji LorduLoskutákovi, že mi udělil -2. Já osobně jsem štastný, že si mě konečně někdo všimnul. Víte, je docela nepříjemné, když máte reputaci 0, nikdo si vás nevšímá a nidko o vás neví. Takže ještě jednou děkuji.


 Uživatel úrovně 3

Já to vzdávám... Svůj názor jsem obhájit nedokázal, uznávám, že jste zvítězili.
Další diskuse už asi nemá smysl.

-- Alcator


 Uživatel úrovně 0

Alcator:
Hm... slintaci nad volnym versem. Jsem pocten. vadi Ti neco na abstraktnosti?! Asi ano, ze? Mozna ji nedokazes vstrebat jako ostatni, proto pises jednoduche basne s minimem obrazu a kdyz uz tam nejaky obraz je, tak je samozrejme pristupny vsem. To je ovsem TVUJ problem a ne nas! Myslis, ze tu budou vsichni psat jen pro tebe?! Jaky aby tomu Alcator taky rozumel a neco z te basne mel?! Znovu opakuji: "poezie neni pro vsechny"! Pokud Ti "nesmakuje" volny vers, necti ho, ale asi se pro Tebe stane tato rubrika jaksi chudou... Dale nevim, jak jsi prisel na to, ze napsat povidku je tezsi, nez napsat basen. napriklad pro me je mnohem tezsi napsat slusnou basen a povednlo se mi to jen jednou za zivot. Prozy jsem napsal jiz mraky, na to nemusi byt ani nalada, ani psychycke rozpolozeni, ani polibek muzy. A jaky je problem s tim, ze je zde vice poezie, nez prozy?! To je jako bysis stezoval, ze treba u kouzelnickych kouzel je strasne moc prispevku pro energetickou magii a strasne malo vitalni. Proc Ti to vadi?!

Poznamka o me a Loskutakovi je dost uboha...

Co se tyce E_d, tak ty taky posuzujes kvalitu basne podle jeji delky?! Dalsi zajimave meritko, jen co je pravda... A jaka je souvislost s tim, ze se mi basen libi a tim, ze se dracidoupe.cz priblizuje nejakejm jinejm serverum?! Navic dracidoupe.cz bude vzdy dracidoupe.cz a nejakej pismak, nebo mojebasnicky me jaksi nezajimaji. Dale bych chtel vedet, ceho bys asi dosahl, kdybys zde filtroval basne, ktere se vyslovne netykaji fantasy?! Me bys tim napriklad jen a pouze uskodil.

Jak tak na to koukam, tak podle Tvych meritek nadhodnocuje "nezanrovou" (ikdyz nevim kde mas napsana kriteria zanrove poezie) poezii kazdy, kdo ji pochopi...

To jak autor zachazi se svoji intimni lyrikou je jeho vec. Mnoho znamych autoru psalo poezii pro sve/o svych divkach a jejich sbirky jsou vice nez popularni. Napriklad S.K.Neumann, Vitezslav Nezval, atd. Ja osobne bych to sem napriklad nedal - vsem, protoze to je pro me az moc intimni, ale kdyz se s nami o tom chce E_d podelit, tak proc ne?! Navic pokud sem nekdo prida sci-fi povidku, nebo detektivku a me se bude libit a bude mi nejakym zpusobem prinosna, tak nevidim duvod, proc bych ji mel zaporne hodnotit... Na druhou stranou si ale nedokazu predstavit moc sci-fi povidek, ktere by mi moli neco prinest...

To je tvuj nazor, docela by me zajimalo, kolik lidi odtud se s nim ztotozni... Co se tyce nelogicnosti v basni, tak ne vse co nepochopis musi byt nelogicke...

Velmi ubohy zaver. Pokud k tomu pristupujes takto, tak Ti nemuzu doporucit nic jineho, nez se teto oblasti plne verejnych domu zdaleka vyhnout, aby Te nepohorsovali...

Megahu


 Uživatel úrovně 3

Coby autor Dračího života si dovolím podotknout, že se nejednalo o soubor několika básní, ale o jednu, báseň, rozdělenou na čtyři části.

Skorpion dostal +2 k reputaci za odvahu postavit se proti proudu lidí, kteří jsou IMHO "slintači nad volným veršem" - jedná se o skupinu lidí, kteří si vzájemně přitakávají, jak se jim úžasně povedla další abstraktní báseň plná abstraktních veršů. Megahu ohodnotí Loskutáka a Loskuták ohodnotí Megahua a všichni jsou šťastní a protože napsat dvanácti veršovou báseň je snazší než napsat pěti stránkovou povídku, tak je pak soutěž O Hlavu Zlatého Draka zahlcena poezií v poměru 50:1.

Typickým příkladem je Elvisův duch, který chrlí jednu báseň za druhou, obvykle nikterak dlouhou, a komentáře diskutujících se nesou v duchu "Ježíš, to je taková krása" - aniž by se někdo z vás zamyslel, jestli opravdu chceme, aby www.dracidoupe.cz bylo kopií serveru www.pismak.cz či www.mojebasnicky.cz ...

Marigold ode mě schytal pěkných pár výtek za to, co schvaluje a jak nadhodnocuje nežánrovou poezii. K této básni jsem se nicméně vyjadřoval až poté, co Marigold opustil redaktorský post, proto jsem to nechal plavat.

Chci po vás, autorech, jediné -- Buďte na sebe stejně přísní, jako byste byli na kohokoliv, kdo by sem ke schválení poslal sci-fi povídku nebo detektivku ze současnosti: Jeho byste vypískali, jako že to sem nepatří. Proto mi (můj názor, Megahu, samozřejmě!) připadá nefér, že vám prochází básničky, určené jedné konkrétní dívčině a následně "recyklované" -- proč asi? Chce snad autor této básně vyznat lásku všem lidem zde? To asi ne, tak proč sem hodí něco, co je určeno jedné konkrétní čtenářce?

IMNSHO: Zabije to tento server. Vaše nadhodnocování ultrakrátkých off-topic básní způsobilo, že se "nevyplatí" psát cokoliv jiného. Čím delší dílo, tím víc překlepů člověk udělá. Nelogičnost v povídce je fatální chybou, nelogičnost v básni je "Och, jak je ten autor originální".

Uzavřu v duchu této "och, úžasné básně":
DračíDoupě.cz je kurva, která podrží komukoliv.

-- Alcator


 Uživatel úrovně 0

No panove, ja nemam slov... (del McDuff v jedne z Shakespearovych tragedii)

Vazeny pane Alcatore, Vy si z nas asi tropite legraci. Nevim jestli mam reagovat na vse, co zde bylo psano, protoze toho uz hodne rekl Loskutak, ale precijen alespon k nekolika vecem se musim vyjadrit...

Zacneme tedy od podlahy. Ze je tato basen nevhodna pro tento server?! To bych nechal na posouzeni redaktory. Pokud to schvali, tak si stezuj jim. Jim strhni reputaci, ale neskod slusne basni jen kuli tomu, ze se ti nezda jeji zarazeni. Opravdu jsem si nikde ve Tve reci nevsiml stiznosti k tomu, kdo to schvalil. Ja tedy redaktory repektuju a to ze schvalili tuto basen jako vhodnou pro tento server jim plne schvaluji.

Jsi velice odvazny, kdyz u takoveto basne rikas, co je vhodne a co neni, rekl bych, ze mas mozna az sebevrazedne sklony. Nikde totiz v te vete nevidim neco jako: "dle meho nazoru", nebo "ja si myslim"! Asi se zaroven povazujes za velkeho znalce poezie, co? Nejsem si ovsem jisty, jestli to nahodou neni prehnane sebevedomi v kazde oblasti...

Dale pych se vyjadril k modermi poezii. Pokud se nekomu nelibi, nebo ji nechape, tak je to samozrejme jeho vec. Neberu mu to. Vzdyt i me se treba nelibi nejaky druh poezie a kdyz na nej narazim, staci precist jeden dva radky, tak radeji prestanu. vzdyt me nikdo nenuti to cist. Stejne tak tady. Nelibi se mi to, nebudu to cist, nebudu to hodnotit, protoze bych autorovi vlastnim nedostatkem uskodil. Ostatni basen treba pochopili, tak at hodnoti. Takze vyvstava otazka, proc bys Ty mel vsemu rozumet a byt schopni ke vsemu uzitecne diskutovat?! Pokud te poezii nerozumis, tak bude priste lepsi se nevrhat ze skaly po hlave...

To o prechodu castic mezi energetickymi hladinami me opravdu pobavilo. je videt, ze jsi nic nepochopil...

Dale bych se rad vyjadril k jedne nepekne veci. Scorpion je ocividne v poezii dost nezkuseny, kdyz hleda ve volnem versi pravidelny rym... Ale jak je videt, tak Ti zahral do noty a byl patricne odmenen. Scorpion za to byl potrestan jinymi, to nebudu resit, ale ze jsi se chytl tohodle, to uz mi prijde az ubohe... Snazis se snad, aby na tomto serveru klesala kvalita poezie?! ANO. Pokud vnucujes ostatnim, ze toto neni ta prava poezie, tak si musim opravdu myslet, ze jsi blazen! Z jakeho titulu umis rozdelovat poezii na "tu pravou" a "tu nepravou" ?! To je snad opravdu zly sen... A to o starych dobrych rymovanych basnich je opet jen tvuj osobni nazor, protoze ja osobne nerozlisuju dobre a spatne basne podle toho, jestli pozivaji volny, nebo pravidelny vers! A laskave si priste odpust oznaceni, jako "cakly autor dila" a "cakli uzivatele", kterym se to libi, protoze tohle si beru velice osobne!

Dale zachazeni s reputaci. Scorpion ma od Tebe +2. Nemusis mi samozrejme nic vysvetlovat, to je jen na Tvem svedomi, ale predpokladam, ze alespon +1 dostal za to, ze Ti hezky zahral do noty, nebo ne? Pokud tomu tak opravdu je, tak je mi z Tebe spatne...

Nakonec se chci vyjadrit k Tve proklamovane poezii. Dival jsem se do rubriky, cim vlastne nas velky Alcaor prispel. Nasel jsem soubor nekolika basni v jednom prispevku, ktere byli priblizne ve stejnem duchu, jako zde uvedena. Takze srozumitelna snad i pro simpanze, verse presne uhlazene tak, aby zadny rym nevybocoval atp. Ja se ale ptam, kolik lidi chce cist takovyto typ poezie a je jejich nejoblibenejsi. Dale se ptam, proc vlastne lide poezii ctou? Aby videli, jak pekne se ty slova rymuji? Nebo aby si precetli o tom, jak jsi se poprve setkal se svou divkou? Nevim, nevim Alcatore... Vis, proc ji ctu ja? Ja od poezie cekam nejaky esteticky zazitek, pokud mozo, co nejhlubsi. A abych pravdu rekl, basne ktere pises, nebo jsi sem pridal me opravdu nijak neobohati. Je to mozna dobra literatura na oddych a odpocinek od neceho slozitejsiho, ale ja osobne v ni zadny vyssi prinos nevidim...

A jednou by sis me zkusil prioutat na zem, kdyz bych psal basen. Jednou bys nademnou stal se vztycenym prstem a nutil me, aby basen, kterou sem chci dat byla pro ostatni plne srozumitelna a vsem pristupna! Jen jednou... Poezie neni pro vsechny. Vzdycky to tak bylo a bude. Kazdy, necht si z ni odnese sve a nebere druhym stesti, ktere z ni maji.

Megahu


 Uživatel úrovně 3

LordLoskutak:

Jenze toto je server pro vsechny, ne jen pro ty, co "chapou moderni poezii". A ja jsem vsemi deseti pro, aby basne, ktere jsou snaze (=vice lidmi) pochopitelne, dostavaly lepsi prumerne hodnoceni. Jenze protoze elita tech, kteri slozite abstraktni a nerymovane basne chapou, hodnoti vse prilis vysoko, je dle meho nazoru zapotrebi, aby nekdo autory takovych basni vracel na zem a pripominal jim, ze kdyz to sem davaji, melo by to byt "pro lidi" - a tudiz srozumitelne.

Vlahý večere, dnes je můj velký den,
dnes setkal jsem se s tebou znovu.
Ve čtyři:třicet, byv tebou políben,
já líbal tebe, my líbali se spolu.

Ten lehký dotek dvou párů rudých linek,
a lechtající pocity pod kůží,
ač voněla jsi vůní konvalinek,
já zasypat tě chtěl kyticí růží...


===============
Krása, že?
... Jenže na DraciDoupe.cz se to moc nehodí - od toho je www.pismak.cz a podobne, nezanrove servery...