Články&Eseje

Problematika magie Hodnocení: Nic moc

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 33

Problematika magie ze všeobecného pohledu

Nejrozšířenějším druhem magie je magie přírodní, se kterou pracují hraničáři. Tato magie je z jednoho pohledu jednoduchá, vrozená a mírumilovná, na druhou stranu velmi mocná, protože vychází ze samé podstaty světa-přirozenosti. Tato magie je spojením člověka(humanoid) s přírodou, kde člověk představuje jen omezeného uživatele této moci. Nejvíce se této podstatě přiblížili druidi, kteří jsou schopni s touto podstatou komunikovat, vnímat jí a pomáhat. Chodci na druhou stranu této magie využívají k prospěchu ostatních a k vlastí ochraně. Oproti druidům ji využívají více ve prospěch svůj a ostatních. Ovšem to neznamená, že tím přímo škodí. Spíše jen udržují rovnováhu mezi tím, co druid té podstatě dává a co od ní chodec bere.

Další magií je magie surová, se kterou pracují alchymisté. Jako je tomu u hraničářů, i alchymisté s magií nakládají velmi rozdílně. Pyrofor pracuje se svojí magií tak, že k ní přidává různé další složky a tím mu vzniká určitá substance. Jde jen o to, že smícháním se podstata té magie mění na úplně něco jiného. Theurg ovšem s touto magií pracuje poněkud odlišněji. Ten potřebuje obrovské množství magenergie na to, aby jí „vložil“ do určitého magického předmětu, a ten mu umožnil přístup do astrálních sfér. Jednodušeji vyvolává bytosti, které se buď magií živí nebo na spojení s nimi je potřebná a za to od nich získává informace či služebníky. Astrální sféry jsou vlastně spíše vyšší síly světa, se kterými je možno spojit se pomocí magenergie. Toto jsou tedy další dva možné způsoby užití jednoho z druhů magie.

Posledním druhem magie je spíše talent, který je uvnitř každého humanoida a záleží pouze na každém jedinci, jestli se ho naučí ovládat nebo ne. Pokud ne, vůbec nic se neděje. Pokud se ovšem ten „talent“ ovládat naučí, pomocí meditací získá magii, se kterou může pracovat pouze ten dotyčný (výjimkou je mág), a pomocí toho ji nechávat vyzářit, usměrňovat, a různě s ní manipulovat tak, aby dosáhl požadovaného výsledku. Ovládnutí této magie je poměrně velmi náročné a nevyzpytatelné. Kdykoliv se může vyskytnout jakákoli chyba, která může mít katastrofální následky. Je jen otázkou každého jedince, jak se naučí svou magii ovládat a jak se s ní naučí manipulovat. Může jí používat k zabíjení, ochraně, ulehčení života nebo jen pro zábavu. Ovšem tato magie také vzbuzuje největší strach. Ti co této magii nerozumí z ní mají ohromný strach. S tím také souvisí odtažitost od těchto lidí a panická hrůza z nich. Ovšem také použití této magie je velmi podobné. Čaroděj používá tuto magii na tvoření výbojů, záblesků, změn hmoty atd. Ovšem Mág tuto magii používá tím samým způsobem, jen vytváří iluze. Jen jedu odlišnost má mág od čaroděje. Mág používá tuto magii k průniku své mysli do mysli jiného humanoida a tím ji postupně ovládnout (dalo by se to přirovnat tak, že se naučí ovládat i talent daného humanoida).

Tím by bylo rozebráno základní dělení magie na tři části. Tím bych jen poukázal na to, že každá tato část má své výhody i nevýhody. Ovšem je pravda, že všechny tři mají takový ten stejný prazáklad. Tím samozřejmě myslím přírodní síly a podstatu světa či bytí a nebytí.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Měl by jsi to poslat do Altaru. Určitě to vydaj


 Uživatel úrovně 2

Opravdu symbolická 1*. Je to jako by jsi právě narazil na pojem magie.


 Uživatel úrovně 0

Co s tím? Neuveřejňovat. Připadne mi to jako: "Tak že bych si sám zkusil napsat pravidla DrD? A jak bych podal čtenáři princip magie? Sednu na to a za deset minut to pošlu na DrD.cz aniž bych se zamyslel, jestli tam o to třeba někdo stojí. Nechci Binabika nijak urážet (už si tu toho chudák vyslechl dost), ale tohle považuju za bezobsažné stylistické cvičení. O fungování magie se víc (a přehledněji dočtu v pravidlech. Takže: opravdu je to článek, který stojí za to uveřejňovat?


 Uživatel úrovně 0

Nechci tu opakovat to co už bylo řečeno.
Ale docela dost slabé mi připadalo přirovnání podrobování k ovládnutí talentu druhého humanoida.

Na 0 je to přece jen moc dobré ale na 2 už je to zas moc slabé.


 Uživatel úrovně 0

Deshi: musím uznat, a uznávám to z celého srdce, že máš velkou pravdu. Na tom, co jsi napsal, se zde zakládají veškeré hádky. Opravdu stačil připsat jeden řádek a vše by bylo v pořádku.

Nathaelen: Když už nic jiného tak as´poň ty chyby mě potěšili. Ale kritiku jsem očekával i tak pestrou

S úctou ke všem Binabik


 Uživatel úrovně 0

deshi-Velmi zajímavý názor a v podstatě velmi pravdivý.


 Uživatel úrovně 0

Ctěný binabiku,

vidím, že ti zde mnozí dali symboicou 1* někteří tě haněli a někteří chválili. Nicméně jsem si nevšiml, že by někdo z nich zmínil jednu důležitou a zásadní věc?

Pro koho je to psané? Pro postavy? Pro hráče? Pro PJ? To je podle mne to hlavní, co tam chybí. To že je to jednoduché, pouze naznačuje, že se někde pletou pojmy, že není definován pojem magie a podobně, to je vše "vedlejší".

Proto se diví, jak toto mohlo být schváleno? Stačilo přeci poslat zpět nebo se domluvit o přidání krátkého odstavečku nebo jen věty např: "Toto je úvod knihy Tajemství magie od královského učence Archymidia"

Takto ti tam každý bude hledat chyby a každý bude mít pravdu a nebude. Jednu věc, mnohým se líbít nebude, ale musím ještě říci. Toto není o magii. Toto je pouze o určitých pocitech, které z toho slova máš profiltrované přes dračí doupě.

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 0

Řeknu, co už bylo řečeno :) Tohle je magie, jak jí chápeš ty...takovéhle "pojednání" by mohl napsat každý PJ (nebo hráč) a vždycky jiné. A pokaždé by byla užitečnost pro ostatní nulová :P
Takže celkově to vidím na 1* za snahu.


 Uživatel úrovně 0

Rád bych souhlasil se ctěným Fergusem, ale také ych rád uvedl názor.
Myslím, že ta práce je zajímavá, je sice krátká a je to patrně subjektivní náhled na magii, to znamená, že autor by ho neměl zobecňovta a podávat jako fakt a náhled na magii, jako takovou. Předpokládám, že na serveru o Dračím doupěti, je to magie, která se "běžně" využívá v DrD a tak se mi zdá, že je to jednoduše nepopsatelný jev a že každý to vidí jinak. Z toho pro mě, pouze pro mě vyplívá, že by to nemělo být zobecňováno do globálních měřítek, ale jako subjektivní náhled na magii, ve světě autora, a jelikož každý hraje v jiném světě, tak se můžou objevit i desítky různých náhledů na magii a proto bych hodnotil špatně pouze to, že ten článek není nijak zvlášť ddobře napsaný a na problematiu magie až příliš neobsáhlý, jinak bych dal 3*, jelikož jako celkem běžný (ne)uživattel magie o ní moc nevím, tak je moje hodnocení zkreslené.

Foreign


 Uživatel úrovně 0

Nebudu tento příspěvek hodnotit, protože mi to nepřísluší. Každý může mít svůj vlastní názor na magii a tak ten svůj nebudu ventilovat skrze mé hodnocení, jenž by bylo střídmé...