Články&Eseje

Noc Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17


Zapadající slunce barví oblaka krví. Jakoby předzvěst věcí, které se mají po dlouhých staletích odehrát znovu...

Slunce už zmizelo za obzorem. Země pomalu vychládá, rosa padá, zvedá se mlžný opar. Zvolna vychází měsíc a vrhá své světlo na dna propastí a mezi kmeny stromů hlubokých hvozdů.. Zaplašuje stín. Ale stín jakoby ožívá, bojuje. A sílí. Začíná se zvedat z lesního podloží, plazí se ze všech jeskyní, škvír a skulin. Tma vládne nocí.

Prastaré temné zlo procitá a nabývá vědomí. Natahuje svou mysl směrem k lidským sídlům i do míst dávno zapomenutých. Zkoumá, objevuje, zjišťuje. A našlo to, co hledá. Starodávné oltáře uctívačů nečistých sil. Nepoškozené. Utajené. A síla stále proudí...

Posilněná mysl se rozpíná po kraji, chápe se vědomí lesní zvěře, megických bytostí spících pod zemí a vypuzuje mrtvé z hrobů. Tisíce vyceněných tesáků a obnažených drápů míří k lidským městům. Stovky kožnatých křídel tlučou vzduch, stovky nelidských očí žhnou ve tmě. Jako jeden muž útočí armáda temnot, nespočet krvavých krůpějí zkrápí vyprahlou zem. Mnoho míst se rozzáří jasným, stravujícím plamenem, který divokým tancem oslavuje orgie smrti a ničení. Studený svit hvězd je jediným svědkem.

Nový den se probouzí do úsvitu plného nářku, kouře, trosek a krve. Osud lidí opět došel plného kruhu.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Jo, pěkný. Vypadá to jako začátek (nebo taky konec) nějaký kapitoly.


 Uživatel úrovně 0

Obávám se, že tady se někdo příšerně zmýlil. Povídka je próza střední délky, a tato povídka postrádá jednu důležitou vlastnost, děj. Medvěde nezlob se na mne , ale básně a všeobecně lyrika se hodnotí jinde, za snahu *. Ale popis je celkem pěkný a pokud jej chceš použít v nějaké povídce, vřele doporučuji.


 Uživatel úrovně 0

Mě se to docela líbilo až na některé neobratné výrazy. Těch překlepů tam taky není tolik jak všichni uvádíte, ale co.

Vypadá to jako předmluva k nějekému většímu dílu, tak doufám, že se dočkám pokračováni, protože se vážně umíš dobře vyjadřovat.


 Uživatel úrovně 0

Zpracovani nic moc. Napad dobrej aspon to neni stylvalecnik zabil skreta pri zapadu slunce. Jinak je to odflaknuty ale celkem dobry


 Uživatel úrovně 0

Děkuji všem za názor. Ano, dalo by se to rozvést - až bude čas, sednu na to. Původní verze byla ještě kratší....


 Uživatel úrovně 5

Milí chytří korektoři, a to včetně redaktora! Kde máte ty vámi popsané gramatické chyby?! Kromě jednoho překlepu tam nejsou žádné, na rozdíl od vašich "děl" v příspěvcích v diskusi. Hledejte chyby napřed u sebe, a pak až u ostatních, jinak vyznívají vaše kritiky velmi směšně!

Uf, teď k dílku:
Je to spíš načrtnutý obraz, než povídka, k povídce tomu ještě kousek schází. Máš poetické vyjadřování, které se k tomu, co popisuješ, velmi dobře hodí. Co se týče použitých výrazů, velmi nebratný je "zaplašuje". Také slovo "podloží" se obvykle pojí s geologickými popisy, než s beletrií.


 Uživatel úrovně 0

moc kratoučke a marigold již řekl co mam na jazyku. Je to jako vyňatek z čehosi.


 Uživatel úrovně 0

Jak bylo řečeno chce to rozvést aspoň trochu. U mne máš 3*.
Rozhodně piš dál, to cosi v sobě máš.


 Uživatel úrovně 0

No, já myslel, že je to součást většího celku....není to tak?


 Uživatel úrovně 0

Neviem dobre cesky ale tie chyby by uvidel aj mongol. Ale inac ide o priemer za 3* Ak od toho udcitam jednu za chyby. Vychadza mi 2*

S hlbokou poklonou Alberto