Články&Eseje

Dobrodružství z pohledu PJ Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 27

Dobrodružství z pohledu PJ

Již delší dobu jsem se zajímal o tvorby nového světa, územních celků a tak všeobecně o tvorbě nového dobrodružství. Když jsme se však v družince nemohli dohodnout, kdo bude alespoň na delší dobu dělat Pj, na nátlak vlivnějších členů jsem se odhodlal vytvořit vlastní svět. K tomu mě vedly jednak dvě věci.

Za prvé, náš milý Altar nabízí ohromnou zásobu světů. Ale aby jste na nich mohli hrát, je třeba si přečíst nejednu knihu s obecnými informacemi, dále moduly pro menší celky, kde se dobrodružství odehrává a informace od hráčů, jak si představují postavy, historii…. No prostě můj jednoduchý mozek nebyl sto pochytit všechny tyto informace a udržet je. Když si jen vezmu ty propracované historie, politické situace, sítě ve městech.

Za druhé, když si vytvoříte vlastní svět, záleží opravdu jen a jen na vás, co si do něho umístíte, jaká bude politická situace…

Rozhodl jsem se na to jít jinak. Nejvíce mi asi pomohlo založení putyky pomoc pro PJ... kde jsem se nejen dozvěděl, kde najít články o tvorbě světa a dobrodružství, ale hlavně jsem se poučil z chyb jiných. Bylo rozhodnuto. Po asi dvou dnech neúspěšného načrtávání obrysů světa a vymýšlení politické situace, zastoupení ras atd. jsem zjistil, že tímto způsobem nic nevymyslím. Nakonec z časové tísně jsem na to šel z té druhé stránky.

Na papír jsem udělal malé kolečko, jako kdybych obtáhl pětikorunu. A mám vesnici… hmm, jak se bude jmenovat, no to třeba vyplyne z historie. Tak, čím by se mohly živit… tady udělám les, tady rybník, louku a mám tu lov, rybolov a zemědělství. Lesem povede jedna cesta, která se u vesnice napojuje na jinou, jdoucí podél lesa. A mám obchodní středisko. Tak a tu historii (abych nelhal tak jsem ji nevymýšlel).. nalistoval jsem podobnou vesnici v Dechu Draka, velmi podobné, upravení historie, použití několika zápletek, přidáme několik lupičů a základ je hotov.

Z toho mi vznikla malá vesnice Medvědí na spojnici tří cest na kraji lesa. U vesnice je rybník s vodníkem a pole. V okolí vesnice je starý medvěd, který vykrádá prasečinec, smečka vlků, která ohrožuje pocestné a banda lupičů, kteří nikoho nezabili ale jen si „vypůjčují“ na živobytí. Tím jsem dostal pár námětů pro postavy. Jen už vymyslet nějaká CP a umístit VP dle jejich představ. Starosta, hostinský, kovář a lovec byli základní CP, s nimiž se postavy měli setkat. Propracoval jsem si u nich možné odpovědi a přemýšlel, jak umístit VP do děje. Velmi mi to ulehčil jeden z hráčů, když si vybral ženu.

Zápletka byla jasná, alchymistka Eleanor vcházela do hostince (vcházelo se přes dvůr) a místní rváč a frajírek(starostův syn) se svýma dvěma kumpánama ji chtěl znásilnit na dvoře. Poté jsem jednotlivě s hráči probral jejich vstup na dvůr hostince a již se skupinka tří lidí a jednoho hobita (hráče jsem seznámil dopodrobna s vesnicí jako místního) vrhla na útočníky a odehnali je výhružkami a kameny (také padla jedna rána alchymistickou skříňkou). Tím se skupinka seznámila podle mě poněkud novým a originálním způsobem.

Další půl hodiny se věnovali vzájemnému představování, a když poté zmlkli a očekávali onoho tajemného starce jako vždy, byli velmi překvapeni, když nikdo nepřišel. Nakonec jsem jim nastrčil alespoň starostu, který si však sedl jinam. Ale kromě pozdravu od Feirina (hobit) hráče nic nenapadlo. Když ani nepřišlo večer hráči očekávané přepadení vesnice skřety, zoufalí hráči nevěděli kam hlavy složit.

Nakonec se jich ujal Feirin ale musel slíbit otci že postavy vypomůžou druhý den v mlýně (neznámé vandráky nikdo neubytuje a na hostinec neměli). Když i třetí den kydali hnůj, aby měli na nocleh v prasečinci, vyvstávali mi hádky mezi hráči. Musím uznat, že i přes mnoho indicií na vlky, medvěda, vodníka, tajemnou jeskyni v lese, loupežníky a získání starého krátkého meče od kováře hráči, natož postavy, nebyli schopni vymyslet co mají dělat. Až když jsem po vesnici roznesl, že medvěd zabil další sele, věci se malinko dali do pohybu. Postavy naprosto nelogicky čekali na lovce až se vrátí z lesa. Toho jsem nakonec předhodil pouze jedné postavě a ta se stejně nic nedozvěděla. Pátý den konečně hráče napadlo, že by mohli zkusit zabít toho medvěda.

Ale naprosto neorganizovaná a neozbrojená družina byla rozmetená prvním útokem a zatímco dobře hrající Dante (hraničář) byl odnášen po vážném zranění Feirinem a Eleanor do vesnice, kouzelník Couvrir a zloděj Lachym se vydali po stopách prchajícího medvěda. Přes zákaz útočných kouzel si kouzelník vzal oheň, a když to s Lachymem vypadalo bledě, zapálil medvěda. Já celý šťastný že konečně něco vymysleli, jsem medvěda zabil, a v domnění že vše už bude probíhat v naprostém pořádku jsem připsal zkušenosti. Bohužel z bezpečnostních důvodů jsem hráče nerozdělil po místnostech ale nechal jsem je pohromadě. Polomrtvý Dante chtěl zuby na náhrdelník, Lachym zase drápy a Couvrir kůži. Přes menší hádku (musel jsem zasáhnout a ukončit to) se slabý Lachym rozhodl vzít medvěda s Couvrirem na několika hodinovou procházku do vesnice. I přes četné potíže jsem je nechal donést medvěda do vesnice a vychutnat si jejich první hrdinský skutek.

Chudák Dante, i když medvědovi způsobil dýkou největší zranění, odnesl to šrámem přes obličej a má památku nadosmrti. Farmář Červík (patří mu prasečák) pozval postavy do hospody a také u něho mohou kdykoli přespat.

Improvizace na sebe dlouho nenechala čekat a Couvrir měl na klíně jednu místní holku, (Hráče jsem odhadl na toto opravdu skvěle) a že chce vyprávět jak zabil velkého medvěda. Hráč nám všem začal popisovat svojí verzi příběhu. Mezitím jsem Feirinovi poslal papírek, že do hospody přišel starostův syn (ten rváč ze začátku) a ví, že si na tu holku dělá právo. Feirin poslal papírek dál(jako že jim to šeptá) a začal posuňkama Couvrirovi naznačovat aby se podíval ke dveřím. Couvrir to spíše chápal jako přikyvování k příběhu a vyprávěl s ještě větší chutí. V tom jsem ho přerušil a oznámil mu letící pěst na jeho obličej. To už se všichni ostatní váleli po zemi a utírali si oči. Nakonec jsme se dohodli na dvou vyražených zubech ale dostal slušnou zkušenost za RPG.

Tím jsme ukončily první dobrodružství na mém novém světě. I když nemám ani název království, mnoho legend, historií a nápadů a CP mě napadlo při hraní a z toho si naplánoval další možnosti v tvorbě. Hlavně bych chtěl upozornit na jednu maličkost při tvorbě světa, ze které může vyvstat přerušování při hře. Připravte si před každou vesnicí(dobrodružstvím) na papír jména do zásoby, ať si potom nevymýšlíte blbosti, které hned zapomenete. Nejednou se mi stalo, že postavy za někým šli a chtěli vědět, jak se jmenuje. Naštěstí mám k dispozici databázi jmen a mohl jsem si rychle nějaké najít.

Doufám že můj popis pomůže mnoha začínajícím i pokročilým PJ a při zájmu jsem ochoten po dohodě zaslat materiály k vesnici i s mapou.

S úctou Binabik

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

je to hezký ale už bys sem mohl napsat pokračování. tak rychle už jsme nedočkaví!!!


 Uživatel úrovně 0

diky alcatorovi jsem byl uvedomen o svem prekliku ... nebo jak tomu rict a v zapeti jsem reputaci opravil na slibenou hodnotu kterou si tento prispevek urcite zaslouzi takze se jeste jednou omlouvam a dekuji alcatorovi za upozorneni a za pochopeni ... :)) btw: abych nezapomel dekuji i za +* :)) ale jen tak btw :))


 Uživatel úrovně 5

Tak tohle je naprosto ukázkový začátek hraní, pánování a tvorby vlastního světa.

Ještě jednu malinkou radu: stejně jako mít jména do zásoby, vyplatilo se mi mít i obecné CP s čísly a charakteristikami do zásoby (na jednom papíře mám napsány čísla pro válečníka, hraničáře, zloděje... na 1., 3., 5. úrovni pro několik nejhranějších ras).


 Uživatel úrovně 3

(Udělil jsem Ojdasovi bodík k reputaci, protože poté, co se "uklikl" v hodnocení, vynaložil určité úsilí, aby svůj omyl napravil. To jen, abyste se nedivili.)


 Uživatel úrovně 0

Taky mam rad prvni dobrodruzstvi penize sotva na jidlo prvni bitka je kruty boj dykami za pomoci deste kamenu jo jo min je nekdy vic... sympatickej zacatek budoucich hrdinu


 Uživatel úrovně 0

v díně jsem dostatečně popsal:

dojem je více než dobrý.
Jak psal dandalf - pěkně se to čte, stojí to za to přečíst. S těma jménama má stejný problém asi většina PJ. Nadruhou stranu ta improvizovaná jména někdy stojí za to. Náš PJ spojí většinou tři libovolné slabiky a má jméno:)
Nápad, jak začít s dobrodružstvími je dobrý. ty prostě nezačínáš od celku ale vytváříš jednotky, z kterých se celek teprve poslkládá a podíl na tom budou mít i hráči. to se mi zdá dobré, lepší, než když uděláš obrovský propracovaný svět a hráči třeba budou chtít něco změnit, a nepůjde to, nebo ten svět stejně nestihnou celý obsáhnout. Tvé líčení je pěkné, je to takový ten pěkný začátek v malé jeskynce s hodnými (někdy zlými) lidmi.
líbí se mi to


 Uživatel úrovně 0

Fugas, Frodo: bohužel jsem netušil jak to vzniklo a pokud vím, tak mě na nic neupozorňoval. Tímto se teda Lachimovi omlouvám.


 Uživatel úrovně 0

Už v MS jsem Ti vyjádřil svůj názor, a od té doby se nezměnil.


 Uživatel úrovně 0

Binabik: dobře uznávám...jak si mohl napsat LachYm...copak nevíš, jak to vzniklo? Žádám omluvu pro LachIma!!!


 Uživatel úrovně 0

Docela to ujde. A to že je v družině postava ženy, je pro PJe nevýslovná pomoc pro dobrodružství. Vím i z vlastních dobrodružství.