Články&Eseje

Smrt elfům! Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 64

Už to prostě musím říct. Někteří z Vás již ode mě tato - či podobná - slova slyšeli. Snad neuškodí, když je uslyší znova.

"Smrt elfům!"
"Smrt neelfům!"
"Smrt Saladinovi!"

Zní to ze všech stran. Proč? Protože se tím mnozí z Vás baví. Toť ta pravá zábava pro pány tvorstva dnešního věku! Ničit, ničit, ničit ... Zmar, bolest, nenávist ... Čím více krve, tím vtipnější příběh. Čím více křiku, tím hlasitější smích. Čím více bolesti, tím spokojenější výraz. Já vím, vy o tom jen mluvíte. Je to jen vtip. Kam se poděl český humor? A kde jsou dny, kdy opakovaný vtip přestával být vtipem ...

"Znáš ten pocit, když se ti sekera zasekne do krku?" A ty ho znáš? Chtěl bys ho zažít? Chtěl bys vidět, jak ho někdo zažívá? Ostří proniká jemnou pokožkou. Horká krev tryská z rány. Stéká po hebké šíji. Barví sněhobílé roucho. To bys chtěl vidět? Na vlastní oči? Ne? Tak proč to říkáš? Protože myslíš, že je to legrace. Nu, co na to říct? Asi nic. Proč by ses měl zabývat nějakými možnými důsledky svého "vtípku"? Proč přemýšlet nad tím, zda by se žert mohl změnit v čin. Smál by ses, kdyby se tvá "přání" splnila? Slova jsou mocná. Ty žertuješ a jen ty víš, že opravdu pouze žertuješ. Ale nemohl by se najít někdo, kdo nežertuje? Někdo, kdo by vzal tvá slova jako fakt. "Za to ale nemůžu já. Já žertoval. Nenesu žádnou odpovědnost." Samozřejmě, že neneseš. Jen si hraješ. Hra je jednou ze základních činností člověka. Tak proč si nehrát. Jistě se to nemůže vymknout kontrole. A i kdyby, odejít - utéct - lze vždy. Hra ... Jak si hrají dnešní děti? (Proč přibývá dětí - vrahů?)

"Smrt ..."
"Smrt ..."
"Smrt ..."

Ha, ha, ha. Nemyslím to vážně. Tak proč bych se neměla smát? Proč bych se měla zajímat, co se odehrává v duši těch, jenž poslouchají? Nemyslím to vážně. Tak proč bych se měla zajímat, zda má slova nemohou někoho ranit? Jsou to pouze slova. A nemyslím je vážně. Jestli o nich někdo smýšlí jinak, jeho problém, ne? Já se dobře bavím. Nezajímá mě, co mé "vtípky" evokují v srdcích jiných.

Vidíš tu krásnou dýku? Do zlaté záštity vtepal mistr cizokrajné květy, jílec ovinul černou kůží. Hlavici zdobí rudé granáty. Je blízko. Je na dosah. Stačí natáhnout ruku. A již ji držíš v dlani. Je ostrá jako břitva. Co by se stalo, kdybys jejím ostřím pohladil své útlé zápěstí?

Je jasný slunný den. Pod věží protéká divoká říčka. Otvíráš okno. Slyšíš zurčení vody. Kvetou sasanky. Břehy pokrývá bělostný koberec. Vykláníš se ven. Modřinky se honí ve větvích břízek. Malý králíček proběhl voňavou travou. Vykláníš se více. Co by se stalo, kdyby ses vyklonil ještě víc?


Také hra. Hra s myšlenkami. S myšlenkami, které se nikdy nepromění v čin. Jak by mohly? Jistě není důvod. Určitě není. Určitě ...

"Chci se bavit a ty tu hovoříš o nesmyslech. Což nemáš smysl pro humor? Ty mi chceš zkazit radost?" Ne, to nechci. Směj se. Směj se, pokud rozumíš slovům, jež používáš. Směj se, pokud víš, co pro tebe znamenají. Temnota, zlo, bolest, smrt. Jak je chápeš? Uvažoval jsi o tom? Budeš se smát, až se s nimy setkáš osobně?

"Elfa svlečeme, pečlivě umejeme, očistíme a vhodíme do mraveniště."

"Chytíme ho za uši a třískneme s ním o podlahu, aby dobře spolupracoval."

"jde o nejdokonalejší orgasmus nás temných pánů-spojení chuti, vášně+extáze z mučení=>vrchoný gastronomicko-sexuální orgasmus"

(Stůl Smrt elfům! [aktuálně: Elfí kuchařka aneb vaříme z elfů] )

"Smrt elfům!"
"Smrt neelfům!"

Ale ne! Smrt těm, co mají moc bujnou fantazii. Smrt těm, kteří se nechtějí přizpůsobit dnešní společnosti. Smrt těm, kteří nedokáží přijímat realitu. Kéž spočinou v pokoji ...

Z okna je krásný výhled ... (A země sedmihradská je tak blízko ...)

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Zajimavy nazor... Na silu slov se, pravda, ponekud zapomina - z druhe strany si nejsem jisty, jestli je opravdu tak strasna... Kazdy si sve komplexy lecime jinak - ale kdyz uz temnotou, tak nemuze mit alespon nejaky styl? Pomalu, s rozvahou a elegantne podavana, stupnujici se od jemnych naznaku az k straslive nadhere nekonecne Propasti Chaosu... Takova ma sve misto - v pribezich i ve svete, protoze clovek nejspise pozna svetlo jen kdyz ho muze porovnavat s tmou... Osobne si myslim, ze takove ty pseudodrsne kecy plne krve jsou prilis nizko, nez aby se neceho dotkly... Ale ja jsem taky stary parez.


 Uživatel úrovně 0

marsia> ma to myslenku, je to krasne jsem rad ze jsem to cetl s pozdravem Avatar


 Uživatel úrovně 0

Velmi hezké, nedivím se že je z toho takový trhák.


 Uživatel úrovně 0

Marsia: Jo, až se mi chce brečet, když sem to přečetl až nakonec moc se mi to líbilo, jediná věc, která se mi nelíbila ja konec.Smrt těm co mají moc bujnou fantazii atd... . Jinak je to moc dobře pojatý.


Jeeper


 Uživatel úrovně 3

Iskalon: Je to úvaha ... a úvaha (aspoň tato) tě má podnítit k přemýšlení ... ne jen k převzetí některý jasně vyřčených faktů ...

Sadda: Člověk je dobrý nejen při narození ... Ale lidstvo se stává jedním zlým tvorem, který umí jen ničit ...

Saladin: O reputaci tady nemluvit, prosím ...


 Uživatel úrovně 0

sadda: Prosíš o neudělování reputace, nezlob se na mě, pokud tvou prosbu nevyslyším - neztotožňuji se s touto tvou myšlenkou. Udělení reputace může být vyjádřením souhlasu a ztotožnění se s názorem vlastním. Nemyslím, že je něco špatného na podpoření svého názoru i jinak než slovy. Ostatně k tomu reputace slouží, jestli jsem to správně pochopil.

Nechtěl jsem se o tom bavit, nejsem si jist, jestli to sem patří, ale pokud chceš, jsem ochoten na toto téma debatovat.

Iskalon: Vidím to tak, že článek sám je kamínek, který zpustil lavinu. Lavinu reakcí. Ale pokud najdeš čas, popřemýšlej a přečti si znova příspěšvek a pokud toho času bude dost, přečti si i diskusi k němu, třeba ti rozšíří obzory.


 Uživatel úrovně 0

hmm no tak když sem začal číst tenhle článek tak sem si myslel že to bude kritizovat elfy.... ale bohužel ne. abych řekl pravdu tenhle článek sem moc nepochopil, jeho význam je skryt kdesi hluboko uvnitř ( nebudu tedy hodnotit) Ale co mě zaujalo je že v tomto celkem středně tlustém článku je asi 30 otazníků a to je obdivuhodné:-)


 Uživatel úrovně 0

Úžas ... zpytuji svědomí =).


 Uživatel úrovně 0

Tak jsem konecne po nekolikahodinovem cteni precetl celou diskuzi. A chtel bych se vas vsech zeptat na jednu vec - nechcete se trosku umirnit?
Pak bych vas jeste chtel poprosit o neudelovani reputace za tuto diskuzi. Ano, reputace je ssamozrejme o nazorech, ale tady se to zvrhlo do toho, ze reputace se udeluje za pritomnost ke stejnemu taboru s tim, ze duvod se vzdycky najde. Pokud nekdo chcete nekomu udelat reputaci, tak ji udelte Marsii za to, co dokazala napsat a myslim si, ze by tato reputace mela byt jenom kladna.
Tomto vam nerikam, ze se vam uvaha musi libit, ale ne serveru je spousta spatnych nebo nedotahnutych del. U tech taky nikoho nenapadlo udilet zapornou reputaci...

K vlastnimu obsahu uvahy nemam co dodat - napsano naprosto vyborne. V diskuzi uz bylo probrano mnohe, presto se pokusim ne nektere prispevky zareagovat:

deshi, Marsia
marsia napsala - "Člověk není zlý. Zlé je lidstvo ... jako stádo, které není schopné uvažovat." Muj nazor je jakousi smeskou obou vas dvou - myslim si, ze pri narozeni je clovek jen dobry (neni to zrovna stylisticky odbre, ale snad me chapete) a svou zlou cast vytvari svymi ciny.
"Zle je lidstvo." - proc?

dandalf
"Ale co se stane s prasklými kamny?-Prasklá kamna někdo opraví a ostatní si budou dávat pozor,aby
Nerozpalovali oheň více než je bezpečné. A tak na ně nikdo nebude muset lít vodu....."
Proc si to myslis? Naslo se tady celkem dost lidi, kteri se prese vsechno Marsie tvrde zastaly (napr. Alcator).


 Uživatel úrovně 0

Stín Krásný příspěvek (popsal jsi mě moc pěkně ...i když rudá róba. Mno, to je trochu moc romantický. Spíš nějaký špinavý hadry a brnění z kostí. /minus rep/, ale Marsiu jsi popsal excelentně, přesně tak si jí představuju /plus dva rep/)

Reputaci taky máš za dedukci, přesně tak to bylo myšleno (to je nuda, teď k tomu nemusím nic říkat).

Marsi: Ano, obávám se, že reputace, ač jí nemáš ráda, je jedna z možností projevu na tomto serveru, nicméně asi není vhodné se o tomto tématu bavit.

Alcator: Přešel jsi několik mých otázek určených tobě, ale asi to nechám být, předpokládajíc, že to není nedostatek argumentů z tvé strany ale rozhodnutí se k tomu tématu dále nevyjadřovat a/nebo ignorovat ostatní (nebo jen mě).

cmech6 + ObrLuda: Díky za podporu vám oběma, vážím si jí.