Články&Eseje

Srdce v necestách Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 24

báseň markýze Sfinxe ze sbírky Drak sta srdcí
věnována Síriel, nejrychlejší z běžců



S vadnoucím soumrakem, jenž rosa stříbrem ozdobila,
Úsvitu svou tvář nabízíš,
Tak jako strážná věž, z obzoru věčně zasmušilá,
Svou dnešní cestu vyhlížíš.

Malířům závidím, že s mocí neztenčenou
Dokáží v očích vykouzlit
Obzory spatřené i touhy, jež Tě ženou,
V odlesku zraků zachytit.

Dříve než vyrazíš, krůpěje v koutcích očí
Tvé tajné přání vysloví:
"Moci tak s větrem plout, co v oblacích se točí
A Hvozdu čechrá listoví.

Vždyť - za každým obzorem je zas obzor nový
A nová cesta začíná,
Jen vítr v oblacích, má touha, přítel snový,
Ten všechny cesty světa zná."

Tvá mysl vrací se z údolí blízkých k snění,
Myšlenky trudné zaháníš…
Jen slza kanoucí v tom brzkém rozednění
Na tváři marně hledá skrýš.

Vzápětí vyrážíš - již ráno táhne nivou,
Hvozdem se line slunce zář.
Moci tak zachovat tu chvíli pomíjivou,
Kdy úsvit zastihl Tvou tvář.


Síriel je nejrychlejším z "běžců" lórindelského království, ne-li nejrychlejším běžcem vůbec. Běžci jsou speciální kurýři, kteří dokáží k cestám využívat tzv. necesty hvozdy. Jde o zvláštní zkratky časem a prostorem, neprobádanými a prastarými cestičkami hvozdem, které mohou podstatným způsobem zkrátit cestu. Pro názornou ilustraci lze uvést následující příklad: cesta koňmo z Rejku do Brodu trvá běžně dva dny (ikdyž pokud byste jeli nepřetržitě zvládnete ji normálním koňským tempem během cca 20 hodin). Elfí běžci však tuto vzdálenost překonají hvozdem za dvanáct hodin. Siri patří k mistrům hledání těchto zkratek a zároveň patří k těm nejodvážnějším (ty největší zkratky vedou těmi nejnebezpečnějšími končinami Hvozdu, navíc musí být běžec dostatečně fyzicky disponován a vytrénován, aby se z takové necesty dostal ven). Drží traťový rekord na trase Lórindel (sídelní město) - Brod (cca 320 km) za pouhé tři dny. Markýz Sfinx se s touto obdivuhodnou elfkou seznámil na své první cestě do Lórindelu, kdy ho Siri vedla. Její počáteční opovržení k, přiznejme si to, málo odolnému a silově méně disponovanému markýzi se později změnilo v uznání a obdiv a nebylo tedy překážek pro milostná dobrodružství, kterými si nyní často zpestřují delší putování mezi Rejkem a Lórindelem.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Máš pravdu, nové nejsou, ale zato pravdivé.
Co se týče veršů, nejde ani tak o počet slabik, ale přece jenom jsi nemusel stavět první překážku čtenáři hned na samý začátek:o).


 Uživatel úrovně 8

Aazyiah

Vždyť - za každým obzorem je zas obzor nový
A nová cesta začíná


...nejsou nijak nové myšlenky, to je tao.

Jinak - co se týče veršů - zcela jistě máš pravdu - neúměrně jsem natáhl 1.1 a 1.3, abych do nich zachytil kompletní pocit či výjev, a oproti zbytku působí poněkud rušivě (mají 15 slabik místo 13). Výtky k druhé sloce také beru, příliš jsem se snažil, aby v ní bylo vše, co chci a nemyslel jsem moc na plné souznění.

Navíc jsem si všiml, že tam mám chybu :o).


 Uživatel úrovně 0

Začnu zápory. Nesedí mi forma básně, některé verše se mi čtou velice těžce a musím si je přečíst vícekrát, než jsem spokojená.... Což ovšem nutně neznamená, že je chyba na autorově straně. Nejméně se mi líbí druhá sloka, kde se zbytečně opakuje a navíc zde z řady podařených pěkných rýmů vyčnívá: vykouzlit - zachytit.

Na druhou stranu je báseň plná krásnýc slovních obratů a obrazů:
"S vadnoucím soumrakem"
"Úsvitu svou tvář nabízíš"
a spoustu dalších, především: "Moci tak s větrem plout, co v oblacích se točí", se kterým se naprosto ztotožňuji:o))) A první dva verše čtvrté sloky by zaloužily tesat do kamene...:o)

Tohle není jediné dílo napsané milované osobě, které jsem dnes četla. Ale zdaleka je nejlepší, narozdíl od těch ostatních, kdybych se zde vžila do role Síriel, byla bych z takové básně velice, převelice nadšená:o).


 Uživatel úrovně 8

CHARLES - malý dodatek - ad motivační důvody - starého psa novým kouskům nenaučíš...


 Uživatel úrovně 8

CHARLES - je to zajímavý úhel pohledu. Samozřejmě jsem to za poctivě provedené považoval, ale zřejmě z jiného důvodu. Protože jsem vždy nějak neuvažoval o tom spojení, vždy jsem přemýšlel pouze o básni, poznámky jsem pouze doplnil pro informaci poté, co Probuzení draci nebyli správně pochopeni. Proto jsem neuvažoval o tomto úhlu pohledu a budu se jím muset zaobírat.

Pravda - vysvětlivky zde, jsou poněkud suché a s vlastním textem, jakož i nábojem nesouvisí. Chtěl jsem v nich osvětlit jistě netypickou problematiku elfích běžců, která není obvyklá.

Asi těžko bude vymýšlet nějaká další jemná přediva spojující básně s vysvětlivkami, protože ne vše krásné začíná originálním úchvatným příběhem, a proto bude nejvhodnější nechat báseň básní a nekazit ji vysvětlováním.

Tedy - za nastíněný úhel pohledu Ti děkuji.


 Uživatel úrovně 0

U jedinců, kteří kvalitou svých textů vybočují z řady, je vždycky těžké rozhodnutí, zda je v hodnocení porovnávat s "průměrem" nebo s jejich předchozími díly. Já jsem nakonec zvolil druhou možnost, jednak z důvodů motivačních a pak taky proto, že Holger svým působením tady nepochybně zvyšuje celkovou úroveň publikovaných věcí a tudíž je třeba ctít zásadu, že každé dobro musí být po zásluze potrestáno.

A teď vážně. Tvoje předchozí věci, milý Mgr. etc.etc., mě vždycky uchvátily tím, jak próza a verše tvořily jeden celek. Jedno dodávalo hloubku druhému. V textu se člověk dozvěděl mnohé o pozadí básně, často jí dokonce teprve ten neveršovaný text dodal pointu. Verše zase jako by dokreslovaly drobným detailem tu prozaickou část a dodávaly jí na uvěřitelnosti. Jako by říkaly, že se to opravdu někde někdy stalo, jinak by o tom přece nemohla vzniknout tak silná poezie.

Jenomže tady to nějak nefunguje. Jako by oba texty byly od sebe odtrženy a nepropojovaly se. Ano, ty verše jsou o té ženě, ale chybí ta jemná vlákénka, jejichž hledáním by se člověk mohl bavit a spojovat jednotlivé verše s jednotlivými informacemi z prozaické části. Nevím přesně, čím to je. Ty to vnitřně považuješ za stejně kvalitní a poctivě udělané dílko, jako třeba Dračí hold?


 Uživatel úrovně 8

Eurik - pokud toužíš po delších básničkách, podívej na Zelené srdce - je mezi nominovanými příspěvky v soutěži OHZD.


 Uživatel úrovně 0

Už chápu, cos myslel kritikou na mý slabikářový říkanky :-) Právě ses dostal na mém žebříčku oblínebých poetů někam do první desítky, btw jsou před tebou už jen Baudelaire, Verlaine, Rimbaud, Šrámek... :-))) Smekám a lituju, že to nebylo delší (kochal bych se dýl...)


 Uživatel úrovně 0

Jak jsem rekl kdysi, neni to dokonale, ale kdyby to bylo dokonale, nemelo by to takovy naboj. tedy
5*****


 Uživatel úrovně 8

Kukulín - bohužel nenapsal - jak vidíš. Tohle je torchu odlišnější schéma, než používám obvykle :o).