Články&Eseje

Jiná Říše Hodnocení: Nic moc

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

     Dlouho jsem musel bádat pamětí, dlouho, předlouho jsem musel spojovat dohromady střípky mých myšlenech než jsem sestavil tento příběh:
     Jednou existovalo kralovství; toto kralovství nebylo však obyčejné. Vládl tam klid a mír, lidé neznali problémy. Vládcem byl moudrý a spravedlivý král. Ačkoliv vládl, nebyl vládcem. Vládci byli dva Draci. Jeden ztělesnoval dobro, druhý zlo. Jedna legenda pravila, že pokud se Zlému podaří zabít Dobrého, lidé začnou postupně vymírat, až království zanikne.
     Není snadné se tam dostat. Pokud by si se o to přesto pokusil, zemřeš. Nejdřív musíš projít nepředstavitelnými útrapami a při vstupu do Říše, musíš prokázat čistotu Tvé duše. Už jen splnit jednu z těchto dvou podmínek je nadlidský úkol. Obě nemožný. Já tam byl. Ano, já jsem tam byl. Já jsem navštívil Říši Pohádek. Žil bych tam štasten dodnes. Nebýt legendy říkajíc toto :

Až nebe se zbarví rudou září,
až konec bude hrozit vám,
kdo postaví se Smrti s chladnou tváří?
On, nikým nepozván!

Za rok přijde On,
po všech tech příkořích,
On začne velký Hon,
On Draka pokoří.

     Já jsem muž z legendy. Já jsem zabil Draka, zachránil Říši Pohádek a jako trest za to ji i opustil.

Diskuze

 Uživatel úrovně 3

Sadda:
1) Pokud by si se o to přesto pokusil, zemřeš : Správně je to "Pokud by SES o to přesto pokusil..."
2) a při vstupu do Říše, musíš prokázat čistotu Tvé duše : Správně je to: "a při vstupu do Říše musíš prokázat čistotu SVÉ duše" (tzn. vypustit čárku a změnit Tvé na své).
3) Podlední dvě věty před básní by měly být v jediném souvětí, takhle mluví tříleté děti.

4) Jestliže fakt, že Zlý drak zabije Dobrého, znamená konec Říše pohádek, co se stane v případě, že Dobrý zabije Zlého? A co se stane, když některého z draků zabije někdo jiný? Jak může dobro existovat bez zla? Jak se v Říši pohádek pozná dobro? Jedině pomocí zla, vůči němuž se vymezí. Říše pohádek by musela zaniknout i po zlikvidování Zlého draka, protože by v ní chyběla hnací síla (s výjimkou případu, kdy by hnací silou bylo něco jiného, například Smrt vs Život, ovšem ta by tam byla i při smrti Dobrého draka, takže není důvod, proč by jeho smrt měla způsobit zkázu říše - viz DrD pro experty).

5) Chováš se jako Knížák: "Já nejsem ten, kdo udělal chybu. Vy málo přemýšlíte." Tohle je strašně laciné - a to z těchto důvodu:
a) Jedna legenda říká, že příjde ON, kdo pokoří Draka. Druhá legenda říká, že existuje Říše pohádek. Je podezřelé, že místo vyskytující se v legendách má své vlastní legendy, a že si tyto dvě legendy navíc odporují (jedna říká, že se tam nedá dostat, druhá říká, že se dovnitř někdo přesto dostane).
b) Rýmované legendy se obvykle předávaly formou zpěvu. Pochybuji, že by se tato arytmická báseň dala zazpívat.
c) Ačkoliv ve svém _vysvětlení_ píšeš, že první odstavec je ze současnosti, odvoláváš se v něm na legendu. Tak si to nejdřív ujasni.

Promiň, ale kdybych ti to měl teď ohodnotit, nebudu k tomu potřebovat žádné hvězdičky...


 Uživatel úrovně 0

Tolwin - Vladci je psano zamerne, s kralovstvim a slovem jedna mas asi mas pravdu


 Uživatel úrovně 0

Dobre, jak vidim, tak me nikdo nechape. Podavam tedy vysvetleni povidky (ci jaky zanr to je).
Prvni odstavec je ze soucastnosti, od druheho odstavce se odviji pribeh, ktery vypravec prozil.
Vypravec letmo naznaci, co vlastne Rise Pohadek je a jak je vpodstate nemozne se do teto rise dostat. Pak ale vsechno popre tim, ze prohlasi, ze tam byl.
Jednim z klicovym bodu je tato veta : "Jedna legenda pravila, že pokud se Zlému podaří zabít Dobrého, lidé začnou postupně vymírat, až království zanikne.", na kterou navazuje myslenkou i basnicka, ktera nastinuje, ze se narusila rovnovaha mezi obema Draky. At uz jeden byl zabit nebo pouze zranen, vyslo to ve prospech Zleho.
Basnicka neni vypravena vypravecem, nybrz je to tradovana legenda z Rise Pohadek a nejdrive vypravi o naruseni rovnovahy mezi Draky a pak, ze tuto rovnovahu zase uvede do poradku neznamy poutnik z Okolniho Sveta. Timto neznamym poutnikem je vypravec, ktery na zaver povidky prohlasuje neco ve smyslu hlubokeho smutku nad tim, co musel vse prozit a jak to nakonec dopadlo.

Nemyslim si, ze je to tak tezky na pochopeni, ale ono se u toho musi premejslet...


 Uživatel úrovně 0

navic tam jsou strasne stylisticke chyby. Dvakrat v jedne vete mas slovo kralovstvi. Pak v jedne vete rikas, ze vladce byl moudry kral, ale ze nebyl vladcem. Ze by autor trpel schizofrenii? :-) Pak se slovo vladce vyskytuje i v dalsi vete, to jedno slovo ve trech vetach po sobe,zni to blbe. Pak jeste napriklad slovo jedna/jeden tam mas dvakrat rychle za sebou atd.


 Uživatel úrovně 0

Hele chapu kdyz, nekdo v povidce mlzi nebo, pise tajemne, ale vynechat odstavec? Alespon se mi zda, ze tam hodne chybi, jakou maji souvislost prvni a druhy odstavec?

Basen celke ujde, za ni dostavas jednu hvezdu.


 Uživatel úrovně 0

Uznavam, ze utvar povidka jsem asi nevybral dobre. Chtel jsem docilit, aby se u toho lidi snazili trosku premejslet, aby neslo rict, co co znamena, aby se to mohlo vykladam na vic zpusobu. Z tohoto duvodu jsem vynechal i hlavni myslenku (zkus napsat, co jsem chtel rict nebo jaks to pochopil).


 Uživatel úrovně 5

sadda: pokud dáváš číst nějakou svou práci svým známým, nečekej že ti řeknou že se jim to nelíbí...

Záměrněs vynechal myšlenku, proč?
Povídka by měla mít děj , to tohle nemá, ato je dost zásadní. Je to možná výňatek s kroniky, či z deníku. V podstatě je to nic moc říkající, je tam asi nějaká postava, která se zve Já, ale nikdo nem,á tušení o koho jde? Je to bráno z jeho popisu jako vypravěče, taks jej měl nějak představit, uvést. navíc je to strašně strohé. Konečná pointa, by šla, ale do lepšího ztvárnění.


 Uživatel úrovně 0

Dobre, tvuj nazor beru, ale zatim jsem to poslal mailem asi peti lidem, vsem se to libilo a zvlaste verse...
K tvymu nazoru mam dotaz: Proc si myslis, ze to neni povidka?
V povidce jsem zamerne vynechal hlavni myslenku s tim, ze na ni ctitel prijde sam. Zkus si to tedy prosim precist v klidu jeste jednou, dvakrat, minutu nad tim popremejslet a pak mi dej vedet.
Dik


 Uživatel úrovně 5

sadda: je to tvůj první literární pokus to beru, ale měl ses dřív než jsi to poslal s někým poradit, dát to někomu přečíst. To cos stvořil, si nemůže dělat nároky na povídku. a navíc ti nevyšly ani rýmy. Celkově to za nic nestojí, schválil jsem to jen proto abys viděl , jak tě budou hodnotit ostatní, ale tohle povídka prostě není.

S přáním veselé mysli Tuax